Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 2.4.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 4

SUSRET S POVODOM: KRSTE JURAS, AUTOR LIBRETA ZA MJUZIKL
"GRGUR" ZDENKA RUNJIĆA

"Grgur" je kruna moga rada

Petnaest godina Zdenko Runjić je tražio tekstopisca za mjuzikl "Grgur", a onda je Krste Juras, ponesen, kako kaže, glazbom i idejom, za mjesec i pol dana napisao tekst za svih dvadeset i šest songova

Zdenko Runjić idejni je otac i autor glazbe mjuzikla "Grgur", a naš sugrađanin Krste Juras napisao je sve tekstove za nj. U toj splitsko-šibenskoj koprodukciji upravo se rađa nešto što će po svim prognozama biti glazbeni hit u Hrvatskoj krajem godine. Bilo kao cjelovito djelo, bilo kao pojedinačne glazbene "numere". To je, inače, prvi naš pjevani mjuzikl u kojem nema govornih dijelova, kaže Juras. U njemu je dvadeset i šest songova za dva sata radnje u dva čina.
Krste Juras     Snimila Jozica KRNIĆ- Cijela je priča počela lani u Omišu. Runjić i ja se nismo vidjeli petnaestak godina, a kad smo se sreli, rekao mi je da sam u međuvremenu "pobijelio"... Poslije me nazvao i rekao da ima glazbu za "Grgura" i sinopsis čiji je autor Joško Marušić, ali da ne može naći tekstopisca. Tad mi je objasnio i onu primjedbu da sam "pobijelio"... To je anegdota, priča o tome kako je bio kod jedne gatare kojoj se požalio kako ne može naći tekstopisca za "Grgura", a ona mu je rekla da će mu tekst napisati brzo i dobro jedan "bijeli čovjek"...
Nakon toga, nastala je njihova zajednička pjesma "Samo moru vjerujem" s kojom su poslije petnaest godina nastavili suradnju.
Onda su se prvom prilikom našli oko "Grgura", zajedno su poslušali glazbu, pogledali sinopsis i - ono do čega Runjić nije mogao doći petnaest godina, nastalo je za mjesec i pol dana! Ujedno, bilo je to prvi put u stvaralaštvu Krste Jurasa da radi tekst na već gotovu glazbu.
- Ta me glazba naprosto nosila, dala mi je inspiraciju, zaista je prekrasna! I priča je vrlo zanimljiva. Ideja da se napravi mjuzikl o Grguru Ninskom, povijesnoj ličnosti iz početaka hrvatske državnosti, zanimljiva je sama po sebi, no, moram reći, Runjić nije ostao na tome da to bude povijesna, nego je sve preraslo u — ljubavnu priču! Njegov je Grgur uistinu čovjek od krvi i mesa. On je i ključni lik mjuzikla, tu je zatim Jelena, pa kralj Tomislav, Ivan Latinaš i mnogi drugi. Ne, ne bih još govorio o podjeli, to je Runjićeva stvar, možda tek toliko da se govori o Karanu, Tediju Spalatu, ne znam još ni tko će biti režiser. Bit će to pravi spektakl za velike pozornice, s dva zbora, odraslih i djece, niz solista.
Premijera bi, kaže Juras, trebala biti oko Božića. No, što je za njega značio rad na "Grguru"?
- Jako puno! I jako sam zadovoljan obavljenim poslom! Pogotovo s obzirom na činjenicu što sam se prije toga praktički povukao iz javnog života, sad sam privatni projektant u brodarstvu, a i s obzirom na okolnosti koje su me pratile posljednjihh godina. Napraviti jedan tako uspješan posao nakon dvije godine svega što mi se u Šibeniku događalo, značilo je ujedno izlazak iz svojevrsne krize. Na rezultat ovoga rada sam, jednostavno rečeno, ponosan isto kao i na činjenicu da sam ga odradio neočekivano brzo. Mislim da je vrlo bitno bilo to što sam sluhist, što sam čovjek sluha i — slika. Imao sam note i pjevao sam pišući tekstove, tako da je i moja muzikalnost bila presudna. Naravno, obitelj je bila tu kao vjerni slušatelj i korektiv. Rekao bih ipak: prije svega ponijela me Runjićeva glazba i ideja i ovo je kruna moga rada!

Jordanka GRUBAČ
   

BIT ĆE TO HITOVI!

Od songova iz "Grgura" mnogi će, kaže Krste Juras, biti pravi hitovi, bez obzira na to što su u funkciji radnje. Bit će tu ljubavnih pjesama, domoljubnih, religioznih, napitnica, čak i marševa, a bit će inauguriran i - novi plesni korak! Od svega će, naravno, biti snimljeni nosači zvuka, Cd i audiokasete.

 
Još u rubrici:
 


BURNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA VODICA
Ex esdepeovac Grgo Friganović
podržao HDZ


IAKO JE PRIJE POLA GODINE OD ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZATRAŽILO POTPORU ZA TROJICU ČLANOVA, ŠIBENSKO DRUŠTVO INOVATORA
"FAUST VRANČIĆ" NIJE DOBILO NITI ODGOVOR
Županiju ne zanimaju svjetski rezultati šibenskih inovatora


ŠIBENIK DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/4