Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 26.3.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

GODINU DANA NAKON UBOJSTVA ANĐELE BEŠLIĆ POČINJE SUĐENJE NA ŽUPANIJSKOM SUDU U SPLITU

Ivan i Pavle Bulj danas na optuženičkoj klupi

Optužnica rođake Bulj tereti da su u noći 3. ožujka 2002. godine, dogovorno u cilju spolnog zadovoljavanja, maloljetnu Anđelu Bešlić na prijevaru ukrcali u automobil Ivana Bulja. Odveli su je na nepristupačni predio Vidovo kod Suhača gdje su joj skinuli odjeću i obavili spolni snošaj. U cilju prikrivanja, navodi se u optužnici, rođaci Bulj su Anđeli Bešlić neutvrđenim predmetom s više udaraca po glavi nanijeli smrtonosne ozljede, a potom su tijelo odvukli preko žičane ograde i bacili u jamu, te prekrili suhim granjem

Anđela BešlićSPLIT — Na Županijskom sudu u Splitu danas počinje glavna rasprava u kaznenom postupku koji se vodi protiv rođaka Ivana Bulja (40) zvanog Ture, i Pavla Bulja (47) zvanog Pave, obojica iz Sinja, optuženih za ubojstvo maloljetne Anđele Bešlić. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku pred vijećem za mladež, kojim predsjedava sudac Zoran Matulović, prvi će svjedočiti oštećenici, žrtvini roditelji Anđa i Ivan Bešlić. Interese obitelji Bešlić u sudnici će zastupati i njihova opunomoćenica, odvjetnica Stana Kulić.
Optužnica rođake Bulj tereti da su u noći 3. ožujka 2002. godine, Pavle Buljdogovorno u cilju spolnog zadovoljavanja, maloljetnu Anđelu Bešlić na prijevaru ukrcali u automobil Ivana Bulja. Učinili su to unatoč Anđelinu protivljenju, govoreći da će je odvesti kući. Umjesto kući, odveli su je na nepristupačni predio Vidovo kod Suhača gdje su joj skinuli odjeću i obavili spolni snošaj. U cilju prikrivanja, navodi se u optužnici, Ivan i Pavle Bulj su Anđeli Bešlić neutvrđenim predmetom s više udaraca po glavi nanijeli smrtonosne ozljede. Potom su tijelo pokojne Anđele odvukli preko žičane ograde i bacili u jamu, a onda prekrili suhim granjem. Optužnicu protiv rođaka Bulj podiglo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje će na glavnoj raspravi zastupati zamjenica ŽDO Darija Mrduljaš.
Suđenje okrivljenima za ubojstvo sedamnaestogodišnje Anđele počinje godinu dana nakon njezina nestanka u noći 3. ožujka 2002. godine. Nestala je vraćajući se kući iz Sinja s koncerta "Zabranjenog pušenja", prema rekonstrukciji događaja, stotinjak metara od kuće svojih roditelja u Suhaču. Tada su je, prema navodima iz optužnice, oteli rođaci Bulj i to Ivanovim osobnim automobilom renault 4. Nestanak su isti dan prijavili Anđelini roditelji, da bi Ivan Buljnjezino tijelom nakon jednomjesečne potrage pronašao slučajni šetač 5. travnja 2002. godine. Rođake Bulj policija je privela pet dana nakon pronalaska leša, s tim da je Ivan u policiji priznao ubojstvo nakon čega je priveden istražnom sucu u Istražni centar Županijskog suda u Splitu, gdje mu je za branitelja po službenoj dužnosti dodijeljen odvjetnik Toni Vukičević. Pred istražnim sucem, međutim, Ivan Bulj se branio šutnjom. Priznanje Ivana Bulja u policiji nema, međutim, pravnu snagu. Šutnja je potrajala četiri mjeseca, a onda je iznio svoju obranu na način da je negirao ubojstvo Anđele Bešlić. Pri tome je naveo i imena osoba koje mogu potvrditi njegovo kretanje sporne noći, međutim, umjesto potvrde uslijedilo je opovrgavanje Buljevih tvrdnji.
Pavle Bulj je, za razliku od svog rođaka, cijelo vrijeme nijekao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo nesretne Anđele, tvrdeći da ga je u sve upleo Ivan, štiteći time neku treću, moćnu osobu. I Pavlu Bulju je dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnik Frane Gorjanc.
Rođaci Bulj u pritvoru su zadržani šest mjeseci, a onda je 9. listopada, dan prije isteka zakonskog roka u kojemu je Županijsko državno odvjetništvo trebalo ili podići optužnicu ili osumnjičene pustiti iz pritvora, optužnica podignuta. Usporedno sa zakonskom procedurom rješavanja prigovora okrivljenika podnesenih protiv optužnice, čekani su rezultati vještačenja Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Vijeće za mladež Županijskog suda odbilo je prigovore na optužnicu i pri tom donijelo rješenje o izdvajanju obavijesti. Iz optužnice je zapravo izdvojeno sve što su svjedoci i osumnjičeni rekli tijekom obavijesnih razgovora u policiji.
Mjesto na kojemu su pronađeni Anđelini ostaciNalaze prikupljenih materijalnih dokaza obavljali su djelatnici MUP-ova Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić", a kasnije i Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stoga su u splitsku sudnicu pozvani i sudski vještaci doc. dr. Milovan Kubat s Medicinskog fakulteta, i Ivan Juričić, djelatnik MUP-ova centra. Oni će svjedočiti sutra.

Jadranka MATIĆ
   

Isključena javnost

Premda je o nestanku i smrti Anđele Bešlić u hrvatskim medijima napisano i rečeno puno više nego što je to zakonskim aktima i pijetetom prema žrtvi dopušteno, sa suđenja optuženima za njezino ubojstvo javnost je isključena. Da će se to dogoditi, bilo je jasno istog trenutka kad je optužnica dostavljena Sudu za mladež splitskoga Županijskog suda. Razlog je posve opravdan: žrtva je bila maloljetna. Javnost se u tom slučaju isključuje, a dodatni razlog je i kazneno djelo silovanja, kad se javnost isključuje i kod punoljetnih oštećenika.
Informacije o tijeku glavne rasprave, odnosno dokaznog postupka novinari će dobivati od glasnogovornice Županijskog suda ili izravno od suca Zorana Matulovića, jasno u mjeri u kojoj to zakon dopušta.
Ako netko od prisutnih u sudnici, neovlašteno otkrije ono što je saznao, počinit će kazneno djelo za koje može biti kažnjen novčano ili zatvorom do tri mjeseca.

 
Još u rubrici:
 


OPTUŽNI PRIJEDLOG PROTIV STIPANA SKEJIĆA
Iznudio poštarov iskaz?


ZLOČIN U ŽUPNOM STANU
CRKVE BEZGRJEŠNOG SRCA MARIJINOG U VINKOVCIMA
Metkom u čelo ubijen svećenik


RASVJETLJAVA SE UBOJSTVO U SLAVONSKOM BRODU
Ubio ju je jer ga je htjela ostaviti?


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4