Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 7.3.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  županija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 4

NAKON POTPISANOG SPORAZUMA IZMEĐU HRVATSKE I BiH

Imotica - Duži i Unka za pogranični promet

Sporazum o pograničnom prometu i suradnji omogućava otvaranje brojnih pograničnih prijelaza i kontrolnih točaka od kojih su dva, Imotica-Duži i Unka, na području najjužnije hrvatske županije - Lokalno stanovništvo s obje strane granice ubuduće za prelazak više neće morati posjedovati putovnice

Nedavno potpisani sporazum između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu i suradnji omogućava otvaranje brojnih pograničnih prijelaza i kontrolnih točaka od kojih se dva nalaze na području Dubrovačko-neretvanske županije-Unka te Imotica-Duži. Tako lokalno stanovništvo s obje strane granice za prelazak više neće morati posjedovati putovnice, što je do sada bio slučaj, a sporazumom se precizno definira područje pogranične zone u dubini od 5 km od granične crte.
Granica između BiH i Hrvatske prolazi sredinom naselja- Kao i svakim drugim sličnim međunarodnim ugovorom, ovim sporazumom stanovništvu u pograničnom području s obje strane državne granice bit će omogućeno korištenje određenih povlastica u svakodnevnom životu uz državnu granicu, pri njezinu prelaženju. Primjerice, na posebnim graničnim prijelazima ili izvan službeno otvorenih graničnih prijelaza radi korištenja i obrade poljoprivrednih gospodarstava ili u drugim slučajevima dnevnih migracija, saznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova RH. - Sporazumom se otvara i dodatni prostor za gospodarsku kao i suradnju lokalnih zajednica u izgradnji i održavanju cestovne, komunalne i druge infrastrukture i sl., omogućuju se posebne carinske olakšice - kaže glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Žarko Plevnik.
Potpisivanju sporazuma o pograničnoj suradnji najviše se raduju oni koji su zbog svakodnevnih životnih potreba granicu prelazili više puta. Primjerice, Ulica Marka Marulića na desnoj strani grada nalazi se na samoj graničnoj crti. Pojedini stambeni i gospodarski objekti nalaze se u dvije države, a slično je i s hercegovačke strane pa je tvrdi granični režim poprilično otežavao život ljudima iz Gabele, Gabela Polja i Doljana.
Sve nadležne institucije i resorna ministarstva upoznati su o problemima stanovnika Ulice Stjepana Radića, koji žive u neposrednoj blizini postojeće granice-Doljani. Stoga je više puta predlagano da se granični prijelaz s postojeće lokacije izmjesti u dubinu bosanskohercegovačkog teritorija, a sporazum dviju država upravo to omogućuje. Prema elaboratima konačnog rješenja Doljana, planirana je gradnja etažnog kompleksa za smještaj pratećih carinskih službi kao i četiri kolnička traka. To bi bilo jedino ispravno dugoročno rješenje i strateški interes RH, smatraju u Ministarstvu financija koje je nadležno za izgradnju graničnih prijelaza.

Stanislav SOLDO
Snimio Denis JERKOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


JEDNO OD NAJATRAKTIVNIJIH DUBROVAČKIH PODRUČJA
DO LJETA U NOVOM RUHU
Baldahini na plaži Banje


U PRIPREMI AGENCIJE "ELITE" U BLIZINI RADOVČIĆA U KONAVLIMA
U svibnju prvi jahači na "Plavoj stazi"


DUBROVNIK DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/4