Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 19.2.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  županija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 7

MAYDAY IZ SPLITSKE LUKE USPJEŠNA VJEŽBA SPAŠAVANJA
NA FERIBOTU JADROLINIJE

Vatra na "Marku Polu", svi putnici su spašeni

Svi putnici ukrcali su se u brodice za spašavanje, koje su članovi posade spustili u more niz 13 metara visok brodski bok. Zatim je brod napustila i sva posada osim zapovjednika. On je ostao posljednji na zapovjedničkome mostu ...

Piše Damir TOLJ
Snimio Božo VUKIĆEVIĆ

U jednoj od putničkih kabina izbio je požar, na svim brodskim palubama oglasio se alarm, skupina za evakuaciju usmjeravala je putnike prema zbornim mjestima, dijeleći im pojasove za spašavanje. Zapovjednik broda naredio je grupi za gašenje, čiji su pripadnici bili odjeveni u protupožarna zaštitna odijela, da pokušaju ugasiti vatru.
Spuštanje čamaca za spašavanje - ne daj Bože da je zaozbiljnoJedan od putnika je ozlijeđen tijekom akcije, pa su ga članovi posade iznijeli na palubu i pružili mu medicinsku pomoć. Požar nije bilo moguće lokalizirati, vatra se proširila brodskim prostorom, zbog čega je zapovjednik dao signal za napuštanje broda. Svi putnici ukrcali su se u brodice za spašavanje, koje su članovi posade spustili u more niz 13 metara visok brodski bok. Zatim je brod napustila i sva posada osim zapovjednika. On je ostao posljednji na zapovjedničkome mostu.
Član posade u vatrogasnoj opremi kreće u borbu protiv vatreSukladno opisanom scenariju i propisanoj proceduri, jučer je održana praktična vježba na "Marku Polu", Jadrolinijinu feribotu, vezanom uz lukobran splitske Gradske luke. Kako nam je kazao kap. Milan Staničić, načelnik Odjela inspekcijskih poslova u Lučkoj kapetaniji u Splitu, izvođenje vježbe uslijedilo je nakon odluke tajništva Pariškog memoranduma, prema kojoj će sve zemlje članice, a među njima i Hrvatska, u svojim lukama provoditi koncentriranu inspekcijsku kampanju kontrole brodova na kružnim putovanjima u razdoblju od prvog svibnja do 31. srpnja.
— Inspekcijske preglede cruisera pod stranim zastavama u našim lukama provodit će inspektori sigurnosti plovidbe iz hrvatskih lučkih kapetanija, a njih tridesetak je pratilo tijek vježbe upriličene u Splitu. Svake godine uoči turističke sezone naši inspektori pregledavaju i sve hrvatske putničke brodove. To je za nas uobičajen posao — rekao nam je Nikola Beusan, inspektor sigurnosti plovidbe iz dubrovačke Lučke kapetanije.
Ozlijeđeni putnik pripremljen je za transport helikopteromZa trajanja vježbe inspektori su provjeravali stanje sigurnosne opreme i protupožarnih sustava te ispitivali poznaje li posada predviđenu proceduru. Prema riječima kap. Zdenka Radića, zapovjednika "Marka Pola", pomorci svaki tjedan uvježbavaju postupke propisane u slučaju požara i napuštanja broda.
— Vježba je izvedena uredno i po proceduri, pa zaslužuje visoku ocjenu. Posada zna svoje dužnosti, sve je proteklo glatko i bez problema. Pažljivom analizom utvrdit ćemo je li bilo ikakvih primjedaba — rekao nam je na koncu kap. Staničić.

   

Inspektora kao posade

Dvojica hrvatskih inspektora, kap. Milan Staničić iz splitske i Nikola Beusan iz dubrovačke Lučke kapetanije, sudjelovala su na seminaru o operativnoj kontroli brodova, održanom u Helsinkiju u studenom prošle godine, a svoja iskustva su prenijeli kolegama iz Hrvatske. Vježbu u splitskoj luci pratila je skupina od tridesetak inspektora sigurnosti plovidbe iz svih hrvatskih lučkih kapetanija i Ministarstva pomorstva, prometa i veza.
Uoči vježbe, nazočni su poslušali predavanje Marijana Rajsmana, pomoćnika ministra, zaduženog za inspekcijske poslove, a skupu se obratio i kap. Mario Babić, glavni pomorski inspektor. Okupljeni su prisustvovali i prezentaciji napuhavanja pneumatske splavi za spašavanje, koja može primiti 25 osoba i sadrži opremu za preživljavanje.

 
Još u rubrici:
 


EPIDEMIOLOZI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO
Virusni kašalj češći od gripe


ZAŠTITA NA RADU - U NEPUNIH MJESEC DANA ČAK TRI SMRTNA SLUČAJA U SPLITSKOM BRODOGRADILIŠTU
Prekovremeno sve do - smrti!


SPLIT SHIP MANAGEMENT PREUZIMA NA UPRAVLJANJE
ČETVRTU NOVOGRADNJU
"Yucatan" s Tajvana u Split


NA VALENTINOVO ZARATILI CVJEĆARI I POREZNI INSPEKTORI,
TRI CVJEĆARNICE POD KLJUČOM
"Mia" cvijeće "ne zalijeva" računom


SIROTINJO, I PROFITU SI TEŠKA STANARIMA U LAVČEVIĆEVIM BARAKAMA NA ŽNJANSKOJ CESTI NAJMODAVAC SPREMA DELOŽACIJU
Ako te nitko neće, neće te
ni Lavčevića poduzeće ...


SPLIT DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/7