Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 19.2.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  županija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 5

KNIN: SRPSKI VIJEĆNICI TRAŽE PROVOĐENJE
USTAVNOG ZAKONA O NACIONALNIM MANJINAMA

Tražimo sudjelovanje i u izvršnoj vlasti

- Donesen je napokon Ustavni zakon o nacionalnim manjinama i što je sad prepreka u njegovu provođenju? Zbog čega se zakon ne poštuje, a rokovi postoje i vrijeme curi? - pita se vijećnik SDSS-a Dragoljub Čupković

Predstavnici SDSS-a i SNS-a na sjednici Gradskog vijeća Knina potaknuli su temu provođenja Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama kojega je Hrvatski sabor prihvatio 13. prosinca prošle godine. Dragoljub Čupković, predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a, kaže da su Srbi u Hrvatskoj nakon 12 godina prvi put postali nacionalna manjina, što ne znači da manje vrijede. Srbi su na lokalnim izborima osvojili 35 posto glasova, kaže Čupković.
— Donesen je napokon Ustavni zakon o nacionalnim manjinama i što je sad prepreka u njegovu provođenju? Zbog čega se zakon ne poštuje, a rokovi postoje i vrijeme curi? — pita se vijećnik SDSS-a. Gradonačelniku Vinku Mariću on je postavio pitanje je li gradonačelnik svih građana i dokad će trajati diskriminacija prema Srbima koji su, kako Čupković kaže, stranci u rodnom gradu.
Vinko Marić ističe da je Gradska uprava uputila dopis Ministarstvu pravosuđa tražeći pojašnjenje članka 22. ovog zakona kojim se regulira zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u izvršnim tijelima jedinica lokalne samouprave.
U Kninu nije problem zastupljenosti nacionalnih manjina u Gradskom vijeću, jer od ukupno 17 vijećnika Srbi imaju 6 mjesta - po 3 predstavnika SNS-a i SDSS-a. Što se, pak, tiče sudjelovanja predstavnika manjina u Gradskom poglavarstvu i upravnim tijelima grada, gdje zasad nema predstavnika srpske zajednice, tajnica grada Cecilija Tolo kaže da će Grad postupiti prema Zakonu, odnosno čeka se mišljenje Ministarstva pravosuđa. Ujedno je to i odgovor vijećniku Draganu Jerkoviću koji pita provodi li grad izborni zakon predstavnika nacionalnih manjina i Ustavni zakon. Jerkovića je zanimalo i tko je nadležan za osnivanje Vijeća nacionalnih manjina. Prema članku 24. Ustavnog zakona takva vijeća mogu osnovati nacionalne manjine koje u jedinici samouprave sudjeluju s najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno u jedinicama lokalne samouprave gdje živi više od 200 pripadnika manjine. Osnivanje Vijeća nije u nadležnosti grada, već ih predstavnici manjina trebaju sami izabrati. U vijeća nacionalnih manjina grada bira se 15 članova, a uloga je vijeća unaprjeđenje, očuvanje i zaštita položaja nacionalnih manjina u društvu.

Ž. JURAS
   

PRIMOŠTEN

Uređuje se okoliš "Marine lučice"

Trinaest godina od kada su posljednji gosti boravili u nekada najluksuznijem primoštenskom hotelu "Marini lučici" počela je prva faza njegove obnove.
Radnici Primoštena d.d. uređuju okoliš danas zapuštenoga hotela "Marina lučica"Za sada se, kako to dobro pokazuje fotografija našeg fotoreportera Nikše Stipaničeva, petnaest radnika Primoštena d.d. bori s korovom od kojeg se posljednjih godina hotel gotovo i nije vidio. Posao bi, kako je previđeno, trebao biti završen do kraja ožujka. Zanimljivo je da svi koji rade na uređenju okoliša koriste se svojim slobodnim danima ili godišnjim odmorom.
Što se tiče same obnove objekta, a prema riječima arhitekta Zorana Popovića zaduženoga za nadzor građevinaraca koji trenutačno izvode radove u autokampu i marini Kremik, još uvijek nije definirano na koji će se način sam hotel obnavljati.
Naime, sigurno je da posao neće početi prije jeseni kada bi se trebalo odlučiti hoće li se možda hotel rušiti ili će se obnoviti samo oni dijelovi koji traže obnovu.

Simeona PANCIROV
Snimio Nikša STIPANIČEV
 
Još u rubrici:
 


BURNA SJEDNICA IZVANREDNE SKUPŠTINE TZ-A GRADA ŠIBENIKA
O RASPRAVI O NOVOME PROSPEKTU
Odbijen zahtjev o poništenju natječaja


VODITELJICA CERD-A, MR. SEMINA LONČAR
NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE U ŠIBENIKU
Procesuirati zločine u Kulinama


TIŠNJANSKA STARA ULJARA
SIMBOL TEŠKA I ŽULJEVITA VREMENA - OTIŠLA U POVIJEST
Turisti potisnuli tovare i maslinare


ŠIBENIK DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/5