Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 19.2.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  županija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 10 od 11

SUD ZA LJUDSKA PRAVA PRIHVATIO TUŽBU ZADRANKE KRISTINE BLEČIĆ

Strasbourg će razmatrati stanarsko pravo

ZAGREB — Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prvi će se put upustiti u razmatranje "pravnog značaja" stanarskog prava u Hrvatskoj, nakon što je prihvatio tužbu jedne Zadranke.
"Sud u Strasbourgu prvi je put odlučio razmotriti pravni značaj stanarskog prava", rekla je za Hinu predstojnica Vladina Ureda za suradnju sa strasburškim sudom Lidija Lukina-Karajković. Odluku o prihvaćanju tužbe koju je podnijela Kristina Blečić (77) iz Zadra Sud je donio krajem siječnja a u utorak je dostavljena strankama u postupku. "Sud će utvrđivati jesu li zbog gubitka stanarskoga prava podnositeljici tužbe povrijeđeni pravo vlasništva i pravo na dom", zaštićenih Europskom konvencijom o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, rekla je Lukina-Karajković.
Kristina Blečić tužila je Hrvatsku Sudu u Strasbourgu 2000. jer domaći sudovi, uključujući Vrhovni i Ustavni sud, nisu zaštitili njezino pravo vlasništva i pravo na dom. Ona je imala stanarsko pravo na stan u Zadru, a u srpnju 1991. otišla je u posjet kćeri u Rim. Zbog ratnih zbivanja i zdravstvenih poteškoća (imala je tada 65 godina) u Rimu je produžila boravak. U Zadar se vratila u srpnju 1992., ali se u međuvremenu, u studenom 1991., u njezin stan nasilno uselila obitelj s dvoje djece.
Općinski sud u Zadru presudio je da je Kristina Blečić izgubila stanarsko pravo jer više od šest mjeseci neopravdano nije bila u stanu, ocjenjujući neuvjerljivim razloge njezina izostanka. Županijski sud u Zadru je najprije presudu ukinuo zbog nepotpuno utvrđenoga činjeničnog stanja. Općinski sud je i po drugi put odbio tužbu, a Županijski ju je u novom žalbenom postupku potvrdio. Vrhovni sud i Ustavni sud utvrdili su da je presuda utemeljena na zakonu i da su niži sudovi postupali zakonito.
Vlada je u odgovoru na tužbu tvrdila da podnositeljici tužbe nije povrijeđeno pravo vlasništva jer je bila nositeljica stanarskog prava na stanu u Zadru a ne vlasnica. Usto, prema važećim propisima, stanarsko se pravo moglo izgubiti ako stanar nije bio u stanu više od šest mjeseci, a zbog ratnih okolnosti i velikog broja prognanika, lokalne su vlasti prazne stanove davale na korištenje ugroženim obiteljima.
Europski sud za ljudska prava je unatoč tim obrazloženjima odlučio upustiti se u rješavanje tužbe. U postupku će utvrditi nije li ipak došlo do kršenja prava vlasništva jer su nositelji stanarskog prava pod povlaštenim uvjetima otkupa mogli postati vlasnici. Sud također sumnja da je došlo do povrede prava na dom i izostanka učinkovite zaštite tih prava pred domaćim sudovima.

 

RIJEKA

Osnovana Autonomna regionalna stranka

RIJEKA — U Rijeci je u utorak navečer osnovana nova politička stranka - Autonomna regionalna stranka (ARS), a za predsjednika je izabran Milivoj Brozina.
Među inicijatorima osnivanja nove političke stranke bio je i Luciano SušanjAutonomna regionalna stranka Primorja, Gorskog kotara, otoka i Rijeke, kako glasi puni naziv te stranke, okupljat će ljude koji žele pomoći svom kraju, kazao je Milivoj Brozina na osnivačkoj skupštini. Dodao je da će se ARS zalagati za decentralizaciju i upravljanje resursima na regionalnoj razini te promicati kulturna obilježja regije, uključivo njegovanje čakavskog i kajkavskog narječja. Dodao je da će u Savjetu ARS-a moći biti i osobe koje nisu članovi stranke, pa čak i članovi drugih stranaka ako, kako je rekao, vole ovaj kraj. Na mjesto predsjednika Savjeta ARS-a izabran je Vladimir Smešny.
Inicijativni odbor te političke stranke činili su bivši čelnici i članovi Primorsko-goranskog saveza, među oatalima, Brozina, Smešny i Luciano Sušanj, koji su PGS napustili nakon sukoba s dijelom članova te stranke predvođenih sadašnjim predsjednikom PGS-a Nikolom Ivanišem.

 
Još u rubrici:
 


PREMIJER RAČAN I MINISTAR PICULA OBRAZLAGALI ZAŠTO JE STAVLJEN POTPIS POD DOKUMENT VILNIUSKE SKUPINE
Saborski odbor odbio Vladinu politiku o Iraku


NEZAVISNI STRUKOVNI SINDIKAT OPERATIVNIH RADNIKA HEP-A
NAJAVLJUJE ŠTRAJK DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA
Od 4. ožujka redukcije struje diljem Hrvatske


ŠTO KRIJE HRVATSKI APLIKACIJSKI PAKET KOJI ĆE IVICA RAČAN
PREDATI GRČKOM PREMIJERU SIMITISU
Linđo, Janica, Goran i Felix hrvatski aduti
na putu u EU


MINISTAR VLADIMIR STRUGAR NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE
Od devet godina obveznog obrazovanja
ne odustajemo


NAKON ANONIMNE PRIJAVE GRUPE LIJEČNIKA PREMIJERU RAČANU
PROTIV BIVŠEG ŠEFA GINEKOLOŠKE KLINIKE U SVETOM DUHU
Povjerenstvo istražuje rad dr. Asima Kurjaka


PREMIJER IVICA RAČAN ISCRPNO ODGOVORIO NA ZASTUPNIČKO
PITANJE LJUBE ĆESIĆA ROJSA
Inventura mutnih poslova fantomske
66. pukovnije


NA IDUĆOJ SJEDNICI HRVATSKOG PARLAMENTA
Sabor povlači sporazum o Krškom?


ISTARSKI ŽUPAN IVAN JAKOVČIĆ PREDSTAVIO
PROJEKT IZRAELSKOG ULAGANJA
Pula dobija pogon za prenamjenu putničkih
u teretne zrakoplove


SLOBODAN MILOŠEVIĆ ZAVRŠIO PROTUISPITIVANJE
SVJEDOKA ALEKSANDRA VASILJEVIĆA
Rat je izazvan zahtjevom da svi Srbi žive u jednoj državi


OŠTRE REAKCIJE NA CHIRACOVU KRITIKU VILNIUSKE SKUPINE
Tjeranje kandidata u okrilje Amerike


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 10/11