Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 19.2.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  županija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 11

PREMIJER RAČAN I MINISTAR PICULA OBRAZLAGALI ZAŠTO JE STAVLJEN POTPIS POD DOKUMENT VILNIUSKE SKUPINE

Saborski odbor odbio Vladinu politiku o Iraku

ZAGREB — "Potpisom na dokument vilniunske skupine Hrvatska nije ušla ni u kakav rat, niti je preuzela ratne obveze. O eventualnim obvezama, ako dođe do akcije u Iraku, Hrvatska će odlučiti po Ustavu i Zakonu, a bez Sabora nitko ne može donijeti odluku o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj akciji na međunarodnom planu", izjavio je premijer Ivica Račan u utorak nakon četverosatne zajedničke zatvorene sjednice Parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost. Na sjednici dvaju odbora predsjednik Vlade i ministar vanjskih polova Tonino Picula objasnili su zastupnicima zašto je Hrvatska stavila potpis na izjavu kojom zemlje vilniuske skupine daju potporu američkoj nakani da, ako treba i ratom, razoruža Irak.
Tomčić i Račan: HSS i SDP podržali su aktualnu Vladinu politiku prema iračkoj krizi   Snimila Sandra TIĆACNevoljko komentirajući izjavu francuskog predsjednika Chiraca, koji je zemljama vilniuske skupine poručio da su infantilne, premijer je rekao da je Europska unija suočena s unutarnjim podjelama, te da se nada kako će ih uspjeti prevladati. Hrvatska se Vlada također nada i da će SAD i EU doći do zajedničkog stava, da će akcija protiv Iraka biti usuglašena i koordinirana u Vijeću sigurnosti UN-a, te da će rat biti posljednja opcija.
Na pitanje gdje je Hrvatska danas — uz SAD ili EU — Račan je kazao: "Nemojte tražiti od Hrvatske da se svrstava. Mi se nadamo da nećemo morati birati strane. Ako akcija bude išla kroz UN, odluka će biti laka. No, ako to bude samostalna američka akcija, situacija će biti delikatna." Iako svjestan negativnih reakcija u javnosti, Račan ističe koliko je važno da režim Saddama Husseina bude razoružan, te da u ovome trenutku svijet blokiraju dva straha koja ratuju jedan protiv drugoga — strah od rata i strah od terorizma.
"Strah od rata ne smije zasjeniti opasnost od terorizma, kao što ni strah od terorizma ne smije gurnuti svijet u rat prije negoli se iskoriste sva politička sredstva", pojasnio je Račan.
Stav hrvatske Vlade o iračkoj krizi dobio je podršku Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, no članovi vanjskopolitičkog odbora su ga suzdržanim glasovanjem odbacili.
Oba odbora usuglasila su se s tim da Vlada i dalje prati sva zbivanja oko iračke krize i o tome stalno izvještava saborske odbore, a na temelju tih izvješća zaključit će se treba li o iračkoj krizi raspravljati i Sabor.

A. BELAK-KRILE
   

HDZ-ovci dali podršku Račanu

Da hrvatske stranke nemaju jedinstven stav o iračkoj krizi pokazao je rezultat glasovanja članova Vanjskopolitičkog odbora Sabora, na kojemu je stav Vlade podržalo samo pet zastupnika vladajuće koalicije, po jedan zastupnik HDZ-a, HSP-a, DC-a i HB bio je suzdržan, dok su dva zastupnika HSLS-a glasovala protiv.
"Rezultat glasovanja uzrokovan je odnosom snaga u Odboru, iako je oporba, posebice HDZ, u raspravi podržala stavove Vlade, no sami ishod glasovanja posljedica je stava da prije izbora nije dobro ni u čemu podržati Vladu", pojasnio je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Zdravko Tomac.
Osim hrvatskog potpisa na izjavi vilniuske skupine, članovi Odbora najviše su se sukobljavali oko toga treba li Vladin stav o Iraku prihvatiti ili samo primiti na znanje, na čemu je kao kompromisnom rješenju najviše inzistirao HDZ.
Kako je nakon sjednice kazao predsjednik te stranke Ivo Sanader, "kompromisom bi sve stranke, unatoč svojoj suprotstavljenosti, zadržale otvorena vrata za dijalog i konsenzus, u slučaju donošenja još važnijih i težih odluka", ocijenio je Sanader te dodao da se "oko Chiracove izjave ne treba previše uzbuđivati, jer svaka država i vlada imaju pravo na svoju politiku".
Vesna Škare-Ožbolt (DC) smatra kako su "Vlada i Sabor trebali surađivati u donošenju odluka o iračkoj krizi te se nada da je ovo početak komunikacije".
— Sve što mislimo o Vladinoj potpori američkom ratu protiv Iraka rekli smo zahtjevom ministru Piculi da povuče potpis s izjave vilniuske skupine — kazao je nakon sjednice Željko Glavan (HSLS).
Pravaš Miroslav Rožić pojasnio je kako je HSP tražio da se o izjavi vilniuske skupine razgovara na plenarnoj sjadnici Sabora. "Parlament bi imao što o tome reći, s obzirom da se mi u HSP-u slažemo s francuskim Predsjednikom koji je potpisivanje te izjave nazvao infantilnim činom", zaključio je Rožić.

   

KONAČNO JEDNA NORMALNA ZIMA

Zatopljenje s ožujkom

ZAGREB — "Na vrijeme u nas utječe jaka anticiklona koja podržava stabilno ali hladno vrijeme." Ovako glasi početak službenog očitovanja o aktualnim nam vremenskim (ne)prilikama, iliti višednevnoj hladnoći, što nam ga je u utorak kazao dežurni sinoptičar Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Zbog pravila službe u DHZ-u, ljubaznom gospodinu nismo doznali ime, a on nas (nas novinare i urednike) ni uz najbolju volju nije mogao podariti informacijom vrijednom efektnog novinskog naslova u kojem bi se spominjao "barem" početak višemjesečnog hrvatskog ledenog doba. Jutra na minus deset i dani jedva na nuli zadržat će se doduše do daljnjega, ali tendencija je porasta temperature stalna, pa bi nam početak sljedećeg tjedna mogao donijeti i temperature od vrijedna tri, četiri stupnja iznad ništice uz dosta sunčana vremena i ponešto bure na Jadranu. Senzacije nikakve nema, rečeno nam je, uz dodatak da su temperature u veljači tek nekoliko stupnjeva ispod prosjeka.
Zašto nam se ipak čini da nam je hladnije nego ikada, pojašnjava doajen sinoptičarstva u nas legendarni Milan Sijerković.
— Iznenađenje za mene nije ova hladna zima, nego sve one zime koje su posljednjih desestak godina bile toplije od prosjeka. Mene ova zima čini sretnim, jer je puno bliža onome što smatram zimom — kazuje Sijerković. Podsjeća Sijerković na dalmatinsku poslovicu koja kaže da "nijedne zime nije vuk izija", odnosno da svaka zima ipak u konačnici pokaže svoju narav. Također ističe da jedna prava zima nakon nekoliko toplih ne govori ništa pobliže o tome prijeti li nam globalno zatopljenje ili ne, te na koncu veli kako ničeg čudnog u aktualnoj našoj zimi nema, poglavito ne naznaka da bi zima ove godine, kako neki spekuliraju, mogla trajati mjesecima. No, ako vam sve to nije dovoljno da biste se u ove hladne dane utješili, dobro je znati da naš narod upravo ovako hladnu veljaču zaziva.
— Ako velja ne veljuje, onda mara oplakuje — citira Sijerković narodnu poslovicu. To hoće reći kako topla veljača nagovješćuje hladan ožujak, dok hladna veljača, tvrdi narod, nagovješćuje ugodan ožujak do kojeg nam je, uostalom, ostalo manje od dva tjedna.

S. PAVIĆ
 
Još u rubrici:
 


NEZAVISNI STRUKOVNI SINDIKAT OPERATIVNIH RADNIKA HEP-A
NAJAVLJUJE ŠTRAJK DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA
Od 4. ožujka redukcije struje diljem Hrvatske


ŠTO KRIJE HRVATSKI APLIKACIJSKI PAKET KOJI ĆE IVICA RAČAN
PREDATI GRČKOM PREMIJERU SIMITISU
Linđo, Janica, Goran i Felix hrvatski aduti
na putu u EU


MINISTAR VLADIMIR STRUGAR NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE
Od devet godina obveznog obrazovanja
ne odustajemo


NAKON ANONIMNE PRIJAVE GRUPE LIJEČNIKA PREMIJERU RAČANU
PROTIV BIVŠEG ŠEFA GINEKOLOŠKE KLINIKE U SVETOM DUHU
Povjerenstvo istražuje rad dr. Asima Kurjaka


PREMIJER IVICA RAČAN ISCRPNO ODGOVORIO NA ZASTUPNIČKO
PITANJE LJUBE ĆESIĆA ROJSA
Inventura mutnih poslova fantomske
66. pukovnije


NA IDUĆOJ SJEDNICI HRVATSKOG PARLAMENTA
Sabor povlači sporazum o Krškom?


ISTARSKI ŽUPAN IVAN JAKOVČIĆ PREDSTAVIO
PROJEKT IZRAELSKOG ULAGANJA
Pula dobija pogon za prenamjenu putničkih
u teretne zrakoplove


SLOBODAN MILOŠEVIĆ ZAVRŠIO PROTUISPITIVANJE
SVJEDOKA ALEKSANDRA VASILJEVIĆA
Rat je izazvan zahtjevom da svi Srbi žive u jednoj državi


SUD ZA LJUDSKA PRAVA PRIHVATIO TUŽBU ZADRANKE KRISTINE BLEČIĆ
Strasbourg će razmatrati stanarsko pravo


OŠTRE REAKCIJE NA CHIRACOVU KRITIKU VILNIUSKE SKUPINE
Tjeranje kandidata u okrilje Amerike


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/11