Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.2.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  županija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  televizija
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 5 od 6

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ZAPRIMILO KAZNENU
PRIJAVU ZA ZLOPORABU POLOŽAJA

Srđan Ivanišević zbog "Lazarice" prijavio
tri splitska "poglavara"

SPLIT — Srđan Ivanišević podnio je kaznenu prijavu protiv Ivana Škarića, bivšeg gradonačelnika i predsjedatelja u Poglavarstvu grada Splita, Ivana Pulića, člana Poglavarstva zaduženog za komunalije, te Dejana Kružića, bivšeg šefa financija istog poglavarstva, zbog zloporabe položaja i ovlasti. Kaznena djela nevedena u prijavi vezana su uz gradnju dviju zgrada na splitskom predjelu Firulama: "Lazarice", investitora "Atrium Spalatum", čiji je direktor Tomislav Baus, te "Lazarice II", investitora "Sport Line" d.o.o. čiji je direktor Srđan Ivanišević.
U opsežnoj kaznenoj prijavi zbog gospodarskog kriminaliteta kronološki je naveden slijed događaja koji je doveo do navodnih zloporaba položaja i ovlasti. Ivanišević navodi kako je jednim dijelom nagodbe zaključene između Tomislava Bausa, koji je zastupao više osoba i Grada Splita zastupanog po tadašnjem gradonačelniku Ivanu Škariću, Gradu prouzročena znatna šteta. Naime, nagodbom je dopušteno neograničeno korištenje određenih nekretnina bez naknade za potrebe gradilišta objekta "Firule Lazarica" sve do okončanja izgradnje. Istom nagodbom određeno je kako stranke izjavljuju da je neće pobijati.
Ugovor o sufinanciranju rekonstrukcije Spinčićeve ulice i kolne prometnice s južne strane objekta "Lazarica" zaključen u rujnu 1998. godine, navodi prijava, stavljen je izvan snage tijekom 2002. Takvim postupkom je "Atrium Spalatum" doveden u povlašten položaj, a prijavitelj navodi kako ima saznanja da "Atrium Spalatum" u evidenciji proračuna Grada Splita za 2002. godinu nije naveden kao dužnik premda nije platio oko 12.000 kuna komunalnog doprinosa. Navedena tvrtka je, prema prijavi, platila tijekom 1998. godine samo jednu ratu komunalija radi ishođenja građevinske dozvole.
Nadalje stoji kako se Grad Split, zastupan po članu Poglavarstva Ivanu Puliću, obvezao do kraja ožujka prošle godine izgraditi kolničku konstrukciju pristupne ceste sjeverno od objekta "Lazarica II" iz sredstava komunalnog doprinosa. "Lazarica II" je izgrađena, a pristupna cesta koja je jedini način ulaza i izlaza iz objekta nije napravljena. Srđan Ivanišević nadalje navodi kako je tijekom cijele prošle godine do danas redovito odlazio u prostorije Grada i inzistirao na poštovanju ugovorenih obveza, pogotovo zbog činjenice kako je useljenje objekta bilo predviđeno za 1. prosinca 2002. Sva trojica prijavljenih usmeno su obećavala kako će Grad Split ispuniti svoju obvezu i izgraditi pristupnu cestu, stoji u prijavi. Kako još uvijek nije počela izgradnja pristupne ceste, a vrijednost stambeno-poslovnog objekta "Lazarica II" procijenjena je na 16 milijuna eura, Ivanišević navodi u prijavi kako trpi veliku štetu jer su vlasnici stanova i poslovnih prostora spriječeni useliti se. Škarić, Pulić i Kružić su, prema prijavi, počinili zloporabu položaja i ovlasti.
Od Nikše Wagnera, općinskog državnog odvjetnika u Splitu, doznajemo kako je kaznena prijava koju je podnio Srđan Ivanišević zaprimljena prije nekoliko dana. Sljedeći korak Odvjetništva je da se prijava proslijedi inspektorima Odjela za gospodarski kriminalitet PU splitsko-dalmatinske koji će provesti obradu.

Katarina MARIĆ BANJE
 
Još u rubrici:
 


TRAGEDIJA U SPLITSKOJ LUCI - U SRIJEDU U NOĆI MIRJANA KERUM UTOPILA SE KOD GATA SV. PETRA SLETJEVŠI U MORE VOZILOM MAZDA 323
Rikvercom u smrt


NASTAVLJEN SPOR OBITELJI POKOJNE ANĐELE BEŠLIĆ
PROTIV SLOBODNE DALMACIJE
Za navodni Anđelin kasni dolazak kući znali su svi splitski novinari


PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA U DUBROVNIKU
Neven Barač oslobođen krivnje


ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO PODIGLO OPTUŽBU ZBOG PREPRODAJE DROGE
Željku Maglovu napisana optužnica


OKONČAN DOKAZNI POSTUPAK U PROCESU ZA UDRUŽIVANJE
RADI PRODAJE DVA KILOGRAMA HEROINA
Optuženici se ne slažu u iskazima


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 5/6