Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 12.2.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  županija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

VIA STRASBORUG MARKO DUILO SE PRIDRUŽUJE KOLONI GRAĐANA KOJI SU PRIMORANI TUŽITI SVOJU DRŽAVU

Prevaren, pokraden, nezaštićen

U travnju 1993. Marko Duilo i partner potpisali su ugovor o kupnji slovenskog odmarališta u Selcu, za što su položili 10.000 DEM. Slovenici iz Novog Mesta su polog zadržali, a odmaralište prodali - drugima. Od tada traje Duilov hod po mukama kroz labirinte domaće administracije

Piše Božica BABIĆ

Broj parnica, kojima građani Hrvatske pred sudom u Strasbourgu pokušavaju izboriti svoj na domaćem terenu na žalost nedostižan komadić pravde, uskoro će narasti za još jednu tužbu. Najavljuje je Marko Duilo, Drnišanin po rođenju, no već godinama nastanjen u metropoli. Duilo namjerava tužiti Republiku Hrvatsku jer je zbog nerada i neodgovornog ponašanja državne administracije ostao ne samo bez nekretnine koju je želio kupiti da bi krenuo u poduzetničke vode nego i bez pologa u iznosu (tadašnjih) 10.000 DEM.
Duilo i njegov prijatelj Paško Dizdar htjeli su prije deset godina kupiti odmaralište tvrtke "Novoteks" iz Novog Mesta u Sloveniji, smješteno u Selcu na domak Crikvenice. Slovenci su u hrvatskim medijima oglasili prodaju odmarališta, dvojac Duilo-Dizdar izlicitirao je najbolju ponudu pa je ugovor, na obostrano zadovoljstvo prodavatelja i kupaca, potpisan 7. travnja 1993. godine na iznos od 230.000 DEM. Partneri, Duilo i Dizdar s tom su nekretninom namjeravali zajednički zaploviti u turističku djelatnost. Sve su odlično isplanirali osim što su zaboravili na inertnost hrvatske birokracije, prisjeća se Duilo.

Tužio i suca

Po ondašnjem slovu zakona takve je transakcije trebalo pratiti i odobrenje Ministarstva pravosuđa, što su i prodavatelj i kupci zatražili već 8. travnja te iste godine. Umjesto traženog odobrenja nizale su se problematične situacije, nastavlja priču Duilo. Taj komad papira nije dobio ni do dana današnjega, njegov partner je odustao i razočaran ostao u Parizu iako je, kada su krenuli u akciju, isplanirao povratak u domovinu svoje višečlane obitelji.
Marko Duilo: Kad je Joras završio u zatvoru, cijela se Slovenija digla na noge - Sve je krenulo nizbrdo, Slovenci su izigrali dogovor te prodali odmaralište i zadržali naših 10.000 DEM - kaže Duilo i napominje, budući da je ugovorom utvrđeno da je za eventualni spor nadležan Općinski sud u Crikvenici, pokušao je i na toj adresi potražiti pravdu. Ilustrira te riječi preslikom zapisnika o sudskom očevidu datiranog iz lipnja 1998. godine. "Nakon što su samovoljno preprodali odmaralište od odgovornih iz ’Novoteksa’ nije bilo moguće dobiti nikakav odgovor, sva se pošta vraćala s oznakom da primatelj - ne postoji", tvrdi Duilo i ističe kako je jednom prigodom čak osobno otišao u Novo Mesto, no nije dospio dalje od ulaza u tvornicu, a kako su mu priprijetili policijom, vratio se doma neobavljena posla.
Za spomenutog očevida, u nazočnosti suca Bože Vilušića, mjerničkog vještaka Milana Vukelića, sudskog vježbenika Damira Gosića i Vesne Antić koja je vodila zapisnik, dao je neoborive dokaze, što stoji i u zapisniku, kako "Novoteks" i dalje postoji te da je direktor ista osoba Milena Kramar-Žnjidar s kojom je potpisao ugovor prije pet godina, obrazlaže dalje Duilo. Dodaje kako je i protiv suca Vilušića digao tužbu. Sudac nije poduzeo sve radnje koje je morao slijedom činjenice da je crikvenički općinski sud naveden u ugovoru kao nadležan u slučaju spora, ponavlja Duilo.
Duila posebice smeta što je tim očevidom na licu mjesta konstatirano, a zapisnik i to svjedoči, da je "Novoteks" osam apartmana prodao najprije izvjesnom Stanislavu Tesneru iz Ljubljane da bi ih Tesner potom rasprodao osmorici hrvatskih državljana tijekom 1996. godine. Jedan od tih kupaca, za spomenutog očevida, predočio je ugovor ovjeren kod suda u Ljubljani uz napomenu kako je porez na kupoprodaju navodno platio Terner također u Ljubljani. "Sve to ne štima jer je nekretnina u Hrvatskoj, a naši suci i zapravo cijelo pravosuđe ne štite svoje državljane, nego nama odmažu, a rade u korist stranaca", gnjevan je Duilo i na slovensku stranu, ali i na domaće adrese.
Izdvaja i dopis koji je u listopadu 2000. godine dobio iz kabineta ministra unutarnjih poslova. Načelnik Dražen Ivanušec izvješćuje Duila da su policijski službenici Ureda za unutarnju kontrolu u suradnji s nadležnima u Primorsko-goranskoj policijskoj upravi utvrdili da je VII. policijska postaja u Crikvenici uredno zaprimila Duilove tri kaznene prijave protiv Kramar-Žnjidar i Tesnera zbog prijevare te Vilušića zbog nesavjesnog rada i zloporabe položaja i ovlasti, te ih proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Crikvenici.

Bez odgovora

Ivanušec ga u tom dopisu dalje informira da je uvidom u izvadak iz zemljišnih knjiga (KO Selce ZK-uložak 1332 KČ 1857/1) utvrđeno da se radi o nekretnini koja je uknjižena kao društveno vlasništvo, a nositelj prava korištenja je tvrtka "Novoteks". Od Općinskog državnog odvjetništva zatražena je ocjena je li izvršeno kazneno djelo, očitovanje je li potrebno poduzeti neke druge mjere te zahtjev da se o svemu izvijesti Odjel za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta PU primorsko-goranske. Što se doista događalo poslije, nije mu poznato. Međutim, do danas ga nitko, pa ni Državno odvjetništvo, nije izvijestilo što je poduzelo niti ga je itko pozvao na razgovor, s osjetnom gorčinom u glasu nastavlja Duilo.
Upravo broji dane, po njegovoj računici ostao je tjedan za rok u kojem mu Ministarstvo pravosuđa mora odgovoriti na upit tko je sve od one davne 1993. do 2000. godine zatražio dopuštenje za kupoprodaju nekretnine te kome je sve poimenično rješenje izdano. Budući da na toj adresi svih proteklih godina nije dobio nijedan odgovor, dvoji da će i ovaj put biti sretne ruke. Zato već kreira tužbu koju će poslati u Strasbourg i kojom će tužiti Lijepu našu i tražiti odštetu za izgubljeni polog, ali i sve što je još mogao steći tijekom proteklih 10 godina, baveći se turizmom, a nije isključivo zbog aljkavosti državne birokracije.
- Kada je Joško Joras završio u hrvatskom pritvoru, cijela se Slovenija digla na noge. Naša država ne samo da ne pokazuje elementarnu pripravnost da zaštiti interes svojih građana, ona čak izravno radi protiv vlastitih građana - slikovit je Duilo. Uvjeren je da u Strasbourgu neće dugo čekati te da će ovaj put pravda konačno i za njega biti dostižna.

 
Još u rubrici:
 


IRAČKA KRIZA - HRVATSKA SE PRIPREMA ZA MOGUĆI TERORISTIČKI NAPAD BIOLOŠKIM ORUŽJEM
Kupujemo od Baxtera 200.000 doza cjepiva protiv velikih boginja


RAZGOVOR - POTPREDSJEDNIK SDP-A MATO ARLOVIĆ O NOVOM SUKOBU S KOALICIJSKIM PARTNEROM
Koalicija i SDP ne mogu bez HSS-a


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3