Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 9.2.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  županija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  zdravlje
svijet
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

ZBRINJAVANJE STARIJIH I NEMOĆNIH OSOBA NA JUGU HRVATSKE I DALJE VELIKI PROBLEM

Neriješeno oko 80 molbi za smještaj

Osobe treće dobi teško nalaze smještaj u dubrovačkim domovima za starije i nemoćne jer na listama čekanja još stoje neriješeni zahtjevi stari više od tri godine — Liste čekanja su duge, a prioritet imaju bolesne osobe o kojima nema tko brinuti

Zbrinjavanje starijih i nemoćnih osoba socijalni je problem uvelike izražen i na krajnjem jugu Hrvatske. Osobe treće dobi teško nalaze smještaj u dubrovačkim domovima za stare i nemoćne, jer na listama čekanja još stoje neriješeni zahtjevi stari više od tri godine. Riječ je o molbama uglavnom s područja Dubrovnika, a u ovim socijalnim ustanovama prioritete za smještaj imaju teško bolesne osobe o kojima nema tko brinuti.
Mjesečna cijena jednokrevetne sobe u dubrovačkom domu "Domus Christi" je oko 1500 kuna, dvokrevetne 1400, a trokrevetne 1320 kuna. Za njegu nepokretnih starijih osoba u tom domu treba nadoplatiti još 450 kuna. Nešto veće cijene su u dubrovačkom Domu umirovljenika na Pilama, u sklopu kojeg je i Termoterapija u Mokošici. Tako je mjesečna cijena jednokrevetne sobe za pokretne 1891 kunu, za teže pokretne 2192 i za nepokretne 2349 kuna. Dvokrevetna za prvu skupinu starijih osoba zapada 1685 kuna, a za polupokretne i nepokretne osobe 1986, odnosno 2143 kune. Dodatno se u Domu umirovljenika plaća soba s balkonom čija je cijena 93 kune mjesečno, te dijetalna prehrana koja mjesečno iznosi 210 kuna.
U "Domus Christiju" trenutačno je smješteno 95 korisnika, od kojih su dvije trećine teže pokretne i nepokretne osobe starije od osamdeset godina. Prema riječima ravnateljice tog doma Mirjane Vujnović, na listi čekanja je 30-40 zahtjeva, od kojih su neki iz 2000. godine.
Na smještaj u Dom umirovljenika i Termoterapiju, čiji je kapacitet 168 kreveta, kako je kazala ravnateljica te socijalne ustanove Marica Miletić, čeka 45 osoba.
— Tridesetak zatjeva je aktualno, dakle iz prošle godine. Oko 14 molbi je staro nekoliko godina, i to su zahtjevi osoba kojima nije hitno da se smjeste u Dom i kojima se nekoliko puta nudilo mjesto, a oni su ga odbili. Kada budu željeli aktualizirati molbu, potencijalni korisnici Doma, kako su već obaviješteni, trebali bi nam se javiti — dodala je ravnateljica Marica Miletić.

Livia SINKOVIĆ
   

Smještaj teže bolesnih

Veliki problem na jugu Hrvatske je smještaj teže bolesnih osoba u prijelaznom razdoblju, dakle između hospitalizacije i rehabilitacije. Prema riječima Marice Miletić, pregovara se s ministrom zdravstva Androm Vlahušićem da se dio kapaciteta dubrovačke Opće bolnice ustupi za organiziranje tog "prijelaznog "doma.

 
Još u rubrici:
 


KORČULANSKO GRADSKO VIJEĆE O STANJU U INKOBRODU
Problemi škvera podijelili vijećnike


PREDSJEDNIK ODBORA ZA SELO I POLJOPRIVREDU HRVATSKOG SABORA DRAGO KRPINA U BLATU
Poljodjelci čekaju obećanu pomoć


DUBROVNIK DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4