Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 18.1.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  županija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 9

HRVATSKE AUTOCESTE I "ĐURO ĐAKOVIĆ" POTPISALI
UGOVOR O IZGRADNJI MOSTA NA AUTOCESTI ZAGREB - SPLIT

Most Gacka u lipnju 2004.

Most Gacka bit će čelične konstrukcije, dug 466 metara - Radimir Čačić, Stanko Kovač i Darko Katić   Snimila Sandra TIĆACZAGREB — Hrvatske autoceste i Đuro Đaković Montaža d.d. sklopili su u petak ugovor o građenju mosta Gacka na budućoj autocesti Zagreb-Split. Ugovor su, u nazočnosti ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimira Čačića, potpisali Stanko Kovač, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, i Darko Katić, direktor Đure Đakovića Montaža. Ugovorena vrijednost radova, bez PDV-a, iznosi 94,3 milijuna kuna, a predviđeni rok do kojega most mora biti završen je 30. lipnja sljedeće godine.
Most preko rijeke Gacke nalazi se u zoni grada Otočca, a sastavni je dio dionice Žuta Lokva - Ličko Lešće, koja bi također trebala biti završena do lipnja sljedeće godine.
Prema riječima Stanka Kovača, most Gacka bit će dug 466 metara, a sastojat će se od dva paralelna mosta, za svaki smjer autoceste po jedan. Svaki od mostova bit će širok 14,40 metara, a njima će se koso prevladati raspon od ukupno 90 metara iznad kanala i rijeke Gacke. Most će biti sagrađen od čelika i armiranog betona, pri čemu će rasponska konstrukcija biti izgrađena od 4670 tona čelika, a stupovi i upornjaci bit će betonski. Dio mosta koji će ići preko kanala Gacke imat će tri raspona, a dio mosta preko rijeke Gacke imat će šest raspona. Upravo zbog velikih raspona, te tla koje je slabe nosivosti, pojasnio je Kovač, odlučeno je da most bude od čelika, što ga čini jednim od rijetkih takvih mostova u Hrvatskoj.
Zahvaljujući na povjerenju poslova, direktor jedinoga hrvatskoga graditelja čeličnih mostova Darko Katić, naglasio je da će gradnja mosta uposliti odmah oko petine kapaciteta Đure Đakovića u ovoj godini. Radovi na gradnji mosta već su počeli.
Osvrćući se na važnost projekta gradnje autoceste i njezina doprinosa razvoju gospodarstva, ministar Čačić naglasio je kako je rast gospodarstva, unatoč znatno nižim procjenama koje su se mogle čuti u javnosti, oko 5 posto, te je ocijenio da "ne treba biti stručan ni analitičar" da se zaključi da će gospodarski rast i u ovoj godini biti oko 6 posto.
- Samo naš dio na gradnji autoceste osigurava rast gospodarstva od 4 posto, istaknuo je Čačić, najavivši da će Vlada idući tjedan najvjerojatnije raspravljati o projektu autoceste Zagreb - Macelj i o B kraku istarskog ipsilona, čija bi gradnja mogla započeti već na proljeće.

M. BRNIĆ
   

OTPORI VLADINOJ POLITICI OČUVANJA RADNIH MJESTA I KADA TVRTKA ODLAZI U STEČAJ

Prodaju sinjske Dalmatinke blokirao
Zavod za zapošljavanje

ZAGREB — Vladinoj politici očuvanja radnih mjesta i kada firma odlazi u stečaj - kao u slučaju sinjske Dalmatinke - najžešći otpor dao je Hrvatski zavod za zapošljavanje i to mimo znanja resornog ministra za rad i socijalnu skrb.
Prodaju tvrtke kao tehnološki zaokružene cjeline, uz uvjet da se zadrži 420 preostalih radnika, blokirala je ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković-Pozaić koja je odbila zahtjev stečajne upraviteljice da se Zavod ispiše s Dalmatinkinih nekretnina na ime duga za doprinose u iznosu od 23,5 milijuna kuna. Ravnateljica se pozvala na zakonsku odredbu koja za transakcije veće od milijun kuna traži i suglasnost Vlade. No odbila je podnijeti prijedlog Vladi za otpis dugovanja jer bi to bilo "krivično djelo" na štetu HZZ-a.
Za Zavod je, po njenom mišljenju, bilo "rizično odreći se prava na uknjižene nekretnine u sklopu tvornice i zamijeniti ih nekretninama nepoznate tržišne vrijednosti" (nudila se u zamjenu vrlička Vigonjka, robna kuća Dobri u Splitu i poslovni prostor u Sinju).
Bez odgovora je ostalo vladino protupitanje čija je krivica da se dug za doprinose u propaloj tvrtci popeo na čak 23,5 milijuna kuna, a napose čija je briga zbrinjavanje 420 zaposlenih koji bi bez otpisa dugova sigurno završili na Zavodu za zapošljavanje s pravom na nadoknadu za nezaposlene, a Sinj bi ostao bez gospodarskog subjekta?
Stečajna upraviteljica Dalmatinke d.d. Blanka Tuđen-Mazuth stoga je Vladu upozorila da su predstavnici državnih institucija na prethodnom sastanku odbora vjerovnika iznosili stavove protiv izvršene kupoprodaje talijanskoj tvrtki La Distributrice koja je preuzela 420 radnika, uredno isplatila četiri plaće, te u nabavku novih strojeve već uložila dva milijuna eura.
Stečajna upraviteljica optužila je predstavnike državnih institucija da se zalažu za likvidaciju stečajnog dužnika, poništenje kupoprodaje, pod cijenu da se ugasi proizvodnja i podijele otkazi za 420 radnika jer bi prodajom same imovine bez radnika prihod bio veći odnosno povoljniji za vjerovnike.
Srećom, vlada je odbila prijedlog HZZ-a da kupac preuzme obročnu otplatu njihovog potraživanja složivši se sa stečajnom upraviteljicom, lokalnom upravom i sindikatima da je za Sinj i njegove građane važnije imati skoro 600 zaposlenih i jaki gospodarski subjekt, odnosno da je kupoprodaja bolje rješenje i po cijenu otpisa spornog duga.

O. RAMLJAK

 

ZAMJENICA PREDSJEDNIKA DC-a VESNA ŠKARE-OŽBOLT PREDLAŽE SABORU DONOŠNJE DEKLARACIJE

Donatore hrane osloboditi poreza

ZAGREB — Zamjenica predsjednika DC-a Vesna Škare-Ožbolt najavila je u petak kako će predložiti Hrvatskom saboru usvajanje moralne deklaracije "Hrana za sve". Tom deklaracijom od Vlade bi se zatražilo da pripremi zakone kojima bi se oslobodile poreza na hranu sve one tvrtke koje hranu doniraju u humanitarne svrhe siromašnim kućanstvima.
Razloge za donošenje ove deklarecije u DC-u vide ponajprije u stopi siromaštva u Hrvatskoj koja je viša od deset posto. Svaki deseti Hrvat je apsolutno siromašan, istaknula je Škare Ožbolt te bi stoga Sabor trebao donjeti deklaraciju kojom bi se tvrtke stimulirale da hranu preko Crvenog križa i Hrvatskog caritasa te drugih humanitarnih udruga daju siromašnima. Upozorila je Škare Ožbolt i na velike količine neprodane zdrave hrane koja se baca na otpad, jer nema zakonskih mogućnosti da se višak neprodane hrane daruje, dok se vani upravo takva vrst donacije stimulira.
Deklaracija je izrađena u suradnji s zamjenikm samoborskog gradonačelnika Dragom Plečkom koji je projekt doniranja hrane siromašnima u Samoboru pokrenuo prije godinu dana.

 
Još u rubrici:
 


NA SASTANKU U ZAGREBU PREMIJERI ITALIJE, MAĐARSKE I SLOVENIJE PODRŽALI HRVATSKI ZAHTJEV ZA ČLANSTVO U EUROPSKOJ UNIJI
Berlusconi: Hrvatskoj jamčimo punu podršku za ulazak u EU i NATO!


MINISTAR GOSPODARSTVA LJUBO JURČIĆ JUČER OTVORIO PONUDE
ZA PRODAJU INE
U igri ostaju OMV, MOL i Rosneft


MINISTARSTVO ZDRAVSTVA UZVRAĆA UDARAC HRVATSKOM LIJEČNIČKOM SINDIKATU
Nastavi li se štrajk, u pitanje dolaze plaće


DRAŽEN BUDIŠA OSUDIO MEDIJSKE NAPADE NA OBITELJ KOSTELIĆ
Hajka i linč moraju prestati


KREŠIMIR STARČEVIĆ, V.D. PREDSJEDNIKA HRVATSKOG
FONDA ZA PRIVATIZACIJU
Natječaj za prodaju 52 posto dionica Slobodne Dalmacije bit će objavljen početkom veljače


KOORDINACIJA SINDIKATA ZA OPSTOJNOST SISAČKE ŽELJEZARE
Četiri ponude, nijedna prihvatljiva


IRAČKI PREDSJEDNIK OBJAVIO DA JE NJEGOVA ZEMLJA SPREMNA NA RAT
Amerikanci su Mongoli našeg doba


HRVATSKU ZAHVATILA DUBOKA DEMOGRAFSKA STAROST
Za 30 godina "nestat" će 253 tisuće učenika


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/9