Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 13.1.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 11

TRADICIONALNI IZBOR SLOBODNE DALMACIJE: RANG-LISTA NAJBOLJIH NOGOMETAŠA HRVATSKIH KLUBOVA U 2002. GODINI

Hrvatskom vladaju STIPE & IVICA

Priredio Slaven ALFIREVIĆ

Godina siromaštva na reprezentativnom planu reflektirala se i na klupskoj nogometnoj sceni. Premda nisu nužno povezani, jer se reprezentacija hrani ponajviše "legionarima", ipak je učinak, domet klubova, ogledalo sveukupnog stanja u balunu. Obnova materijala, recikliranje kadrova, fluktuacija nogometaša, njihovo cirkuliranje sad sve više poznaje i reverzibilni proces. Razumljivije, mnogi se vraćaju iz inozemstva kući, a da ne govorimo kako je mnoštvo onih koji se ne uspijevaju ni plasirati u inozemstvo. Srećom, ima i takvih koji Hrvatsku imaju za inozemstvo, a takvih, gle čuda, ima visoko plasiranih na našoj ljestvici što je još jedan pokazatelj o stanju "izmjene tvari" HR-nogometa.
To što je Zagreb aktualni prvak i što Dinamo (nakon bezočne dominacije pod nazivom Croatia) bilježi čak dvije uzastopne sezone bez titule doživljujemo - osvježenjem. Ne mislimo da nam je ukupni nogomet takav kakav jest čim se prvak zove - Zagreb. Nipošto. Šteta samo što je Zagreb, nepromišljenim potezom Ivana Milasa protiv Zalaegerszega cijelu svoju sudbinu okrenuo naopako. Milas, to je greška godine (skrivljen jedanaesterac zbog kojeg je Zagreb bio eliminiran u 90. minuti kvalifikacija za Champions League).

PROROK KATALINIĆ

Pamtimo i riječi Ivana Katalinića koji je svojedobno kazao kako će znati da je naš nogomet zakoračio naprijed onog trenutka kad se prvak više ne bude zvao ni Dinamo (tada Croatia), ni Hajduk. (Splićani su to ipak sasvim rijetko, samo jednom u posljednjih sedam godina.)
Minula 2002. bit će svakako upamćena po šampionskoj tituli Zagreba, prvoj kojom se ruši hegemonija jedino moćnih klubova kao što su Hajduk i Dinamo. Zagreb je bio lahor svježine, kao Auxerre u Francuskoj, kao Blackburn Rovers u Engleskoj, kao Valencia u Španjolskoj, kao Roma u Italiji, kao Kaiserslautern u Njemačkoj.
Što se tiče pojedinačnog učinka neprijeporan je učinak dvojice, Stipe Pletikose i Ivice Olića, odnosno obratnim redoslijedom navedenih, jer tako diktira abeceda. Nismo se mogli odlučiti za jednog od njih i prepustiti mu žezlo vodećeg; svatko ima svoje vrline i mane, zasluge i sitne manjkavosti. Recimo Olić: najbolju (polu)sezonu odigrao je ujesen 2001., a u proljeće ’02. nije ni mora biti naj-naj. Zagreb je tek glavinjao do titule, trošeći golemu prednost koju je pred Hajdukom u jednom trenutku stekao u iznosu od čak 11 bodova! Utrka za prvakom bila je riješena kad je Hajduk najprije ujesen 2001., u prosincu, izgubio od Olićeva Zagreba u Poljudu (0:2) i onda zaredom nanizao tri remija, kući protiv Osijeka (2:2), te na proljeće još dvaput protiv Varteksa u Varaždinu (0:0) i Marsonije u Poljudu (0:0). U tom trenutku je Olić u dresu Zagreba postavio letvicu na 11 bodova viška. Priča je bila završena.
Ne treba naglašavati koliko je Olić bio važan, presudan za momčad Zagreba koja jest njedrila nekolicinu vrsnih igrača od kojih su se Joso Bulat i Antonio Franja prodali kasnije u Tursku, a Kruno Lovrek zaglavio u ozljedama.

GDJE JE OLIĆ TU JE TITULA

Gdje je Olić tu je i titula, govori se, a potvrda je stigla tek u zadnjem kolu minule jeseni (2002.) kad je Olić bio najbolji igrač derbija Dinamo - Hajduk (2:1), sad u dresu Dinama. Dugo se Olić tražio u Maksimiru, čak i Ćiro Blažević zna prosiktati kako "Olić mora mijenjati način igre" i kako "nije dao koliko se očekivalo", ali je Olić i takav, nebrušen, još uvijek broj jedan, što se tiče igrača.
I vratari su igrači, dakako, ali su oni ipak vratari. Jedan od njih poseban je. Stipe Pletikosa je lanjski pobjednik ove rang-liste, a sad mu fali klupski trofej, makar kupčić da bi bio sam na čelu. Ali je sakupio sve lopte što je mogao, sve iole obranjivo prema vratima Hajduka i reprezentacije.
Za bolji učinak kako Pletikose tako i Olića nedostaje (im) prava predstava protiv Ekvadora: izostala je u Yokohami, pa ako Pletikosu nećemo kriviti zbog tog jednog pogotka koji mu se izmigoljio u mrežu, od Olića smo posebno mnogo očekivali posebno nakon što je "eksplodirao" protiv Italije u Ibarakiju. No, pustimo, World cup u Japanu: rana je što još uvijek peče.
Ne treba vas čuditi treća pozicija Dumitrua Mitua, Rumunja koji su udomaćio godinama u Osijeku, a sad je važna karika Dinamova lanca. Za preporod, preobražaj jednog iskusnog znalca, mangupa, pravog, punokrvog nogometaša (koji nije Gica Hagi, ali je vrstan znalac) zaslužan je - Ćiro Blažević. On je prepoznao Mitua u akciji spašavanja Osijeka i poveo ga sa sobom u Maksimir. Zagrebačkim kolegama Ćiro prodaje priču o talentiranosti Kranjčara, o darovitom Tomiću, o reinkarnaciji Marića, o ovome ili onome, ali na Mituu gradi svoju igru i taktiku. Ćiro ga je vidio, doveo i pokazao svima koliki smo bili slijepci. To se traži, kad nam treneri pokažu ono što prije nismo vidjeli.
Goce Sedloski je nesumnjivo prvi stoper HNL, gotovo već godinama, šteta je za Hajduk što mu je iscurio kroz šake poput pijeska, jer Hajduk ga je otkrio u Prilepu, odnosno Hari Ujkanović koji je te 1996. rekao kako ima za "bijele" novog Mirsada Hibića. Znate kako to ide, ne vjerujete sve odmah, malo rezerve ne škodi, svaki svoga hvali, ali se Sedloski bogme iskazao na tragu jednog Ilije Najdoskog, Kirila Dojčinovskog, Atanasa Mečkarova ili Georgija Plačkova što su kroz povijest bili izuzetni makedonski stoperi/centarhalfovi, na svoj način neprelazni poput "sjekirica".
Kako se to Sedloski kroz godine preko Sheffield Wednesdaya obreo u Maksimiru, zašto je toliko ogorčen na Hajduk da se raduje pobjedi Dinama nad "tovarima" više nego da se rodio pod Sljemenom, ostaje nerazjašnjeno. Ali, kvaliteta Sedloskoga uopće nije upitna.
Nižući imena do kraja spiska razvidno je da i male sredine njeguju kvalitetne igrače koje su stručnjaci morali ranije prepoznati, dovesti u veće klubove pa od njih praviti i doseći zvijezde. Recimo, Zoran Zekić je zakon i smrt za vratare u bilo kojem društvu ga gledate, sasvim slično je i sa Marijom Dodikom kojeg je sad potražio Hajduk, ali je naišao na pustu odštetu od stotina tisuća eura (ma, to ne da Zdravko Mamić da im iz filijale pojačanje odleprša na jug).

DOLAZI SRNINO VRIJEME

O kvalitetama Veldina Karića i Darija Srne ne bismo dužili i žvakali davno već ispričanu priču, Kariću fali veći klub u Hrvatskoj ili trofej s Varaždincima, a Srna bi pravi domet trebao poput Igora Tudora pokazati u jednom od velikih klubova Europe, ono što jednom Igoru Bišćanu neobjašnjivo nije uspjelo u Liverpoolu.
Na kraju liste nailazimo na još nekolicinu poznatih ligaških lica, nije li tu bilo još mjesta i za Roya Ferenčinu, ne ipak ne, onda bismo otvorili mogućnost još mnogim hajdukovcima i dinamovcima, bilo bi to previše.
Hrvatska liga ima još nogometaša koji bi se morali, kako rekosmo, reciklirati, nije li to Zvonimir Deranja, Mario Carević, Nino Bule, pa Silvio Marić, možda i Dalibor Poldrugač izraste velik... Milan Rapaić svakako, ako se doista vrati u Hajduk, kao što se Boško Balaban vratio Dinamu. Da ne nabrajamo...
Znate, čeka nas uzbudljivo proljeće, Liga 6, tzv. play-off iliti doigravanje, a koncentrat sudara najboljih podiže kvalitetu, igrači napreduju i sve izgleda puno bolje nego što bismo rekli da jest, uz mnoštvo publike u arenama.
Lani smo odgledali dosadnu Ligu 16, hvala predsjedniku HNS Vlatku Markoviću što je održao obećanje kad je rekao: izdržimo jednu sezonu s Ligom 16, da bismo onda barem iduće četiri imali Ligu 12 s doigravanjem.
Izbor bi dogodine trebao biti teži, a to znači da ćemo bolji nogomet gledati!

   

I proljeće i jesen

Rang-listu tradicionalno objavljujemo drugog ponedjeljka u siječnju, tjedan nakon izbora HR-nogometaša svrstanih po klasama.
Po klasama, da podsjetimo, sudjeluju nogometaši koji imaju pravo igrati za našu reprezentaciju, po putovnicama i opredjeljenju (kao Šerić, kao Šimunić...), dok u ovom izboru sudjeluju nogometaši koji su cijele godine nastupali na domaćoj sceni. Dakle, neizostavno je da i proljeće i jesen igraju u HNL.

TOP 10

1. Ivica Olić (Zagreb/Dinamo) i Stipe Pletikosa (Hajduk)
3. Dumitru Mitu (Osijek/Dinamo)
4. Goce Sedloski (Dinamo)
5. Veldin Karić (Varteks)
6. Darijo Srna (Hajduk)
7. Zoran Zekić (Zadar/Kamen Ingrad)
8. Mario Dodik (Slaven Belupo)
9. Tomislav Butina (Dinamo), Vlatko Đolonga (Hajduk), Danijel Hrman (Varteks), Zoran Ratković (Cibalia) i Vladimir Vasilj (Zagreb)

DESET DOSADAŠNJIH IZBORA

2001.
1. Stipe Pletikosa (Hajduk), 2. Saša Bjelanović (Varteks), 3. Ivica Olić (Marsonia/Zagreb), 4. Veldin Karić (Varteks), 5. Ivan Bošnjak (Hajduk), 6. Mario Carević (Hajduk), 7. Antonio Franja (Zagreb), 8. Igor Cvitanović (Dinamo), 9. Jasmin Agić (Dinamo), 10. Zvonimir Deranja (Hajduk), Danijel Hrman (Varteks), Goce Sedloski (Dinamo), Goran Stavrevski (Zagreb).
2000.
1. Nenad Bjelica (Osijek), 2. Igor Bišćan (Dinamo), 3. Stipe Pletikosa (Hajduk), 4. Almir Turković (Osijek), 5. Ivan Bošnjak (Cibalia/Hajduk), 6. Mario Prišć (Osijek), 7. Ivan Leko (Hajduk), 8. Boško Balaban (Rijeka/Dinamo), 9. Marijan Bakula (Šibenik), 10. Mario Dodik (Slaven Belupo), Admir Hasančić (Rijeka), Kruno Lovrek (Zagreb), Tomo Šokota (Dinamo).
1999.
1. Tomislav Rukavina (Croatia), 2. Tomo Šokota (Croatia), 3. Damir Milinović (Rijeka), 4. Igor Musa (Rijeka/Hajduk), 5. Barnabas Sztipanovics (Rijeka), 6. Jurica Vranješ (Osijek), 7. Robert Prosinečki (Croatia), 8. Josip Skoko (Hajduk), 9. Josip Šimić (Croatia), 10. Boško Balaban (Rijeka), Dražen Ladić (Croatia), Jurica Vučko (Hajduk).
1998.
1. Dražen Ladić (Croatia), 2. Dario Šimić (Croatia), Silvio Marić i Robert Prosinečki (Croatia), 5. Josip Skoko (Hajduk), 6. Goran Jurić (Croatia), 7. Igor Musa (Hrvatski dragovoljac/Rijeka), 8. Miljenko Mumlek (Varteks), 9. Tomislav Rukavina (Croatia), 10. Zvonimir Deranja (Hajduk).
1997.
1. Igor Cvitanović i Goran Jurić (obojica Croatia), 3. Dario Šimić (Croatia), 4. Silvio Marić (Croatia), 5. Igor Tudor (Hajduk), 6. Tomislav Erceg (Hajduk) 7. Mate Baturina (Zagreb), 8. Petar Krpan (Osijek), 9. Krunoslav Jurčić (Croatia), Edin Mujčin (Croatia), Goce Sedloski (Hajduk), Vladimir Vasilj (Hrvatski dragovoljac) i Jurica Vučko (Hajduk).
1996.
1. Igor Cvitanović (Croatia), 2. Niko Čeko (Hajduk), 3. Davor Vugrinec (Varteks), 4. Dragan Vukoja (Osijek/Hrvatski dragovoljac), 5. Silvio Marić (Croatia), 6. Vladimir Petrović (Segesta/Croatia), 7. Srđan Mladinić (Croatia), 8. Dario Šimić (Croatia), 9. Goran Jurić (Hrvatski dragovoljac/Zagreb/Croatia), 10. Tonći Gabrić (Hajduk), Dražen Ladić (Croatia), Josip Skoko (Hajduk) i Jurica Vučko (Hajduk).
1995.
1. Nenad Pralija (Hajduk), 2. Zvonimir Soldo (Croatia), 3. Igor Pamić (Croatia/Osijek), 4. Davor Vugrinec (Varteks), 5. Darko Butorović (Hajduk), 6. Miroslav Bićanić (Osijek), 7. Niko Čeko (Zagreb), 8. Mate Baturina (Šibenik), 9. Mirsad Hibić (Hajduk) 10. Tonći Gabrić (Hajduk), Dražen Ladić (Croatia) i Marijan Mrmić (Varteks).
1994.
1. Mirsad Hibić (Hajduk), 2. Robert Špehar (Zagreb/Osijek), 3. Ylli Shehu (Šibenik), 4. Tonći Gabrić (Pazinka/Hajduk), 5. Elvis Brajković (Rijeka), 6. Dražen Ladić (Croatia), 7. Marko Mlinarić (Segesta), 8. Joško Popović (Zagreb), 9. Nenad Pralija (Hajduk), 10. Tomislav Erceg (Hajduk), Renato Jurčec (Inker) i Rudika Vida (Belišće).
1993.
1. Joško Jeličić (Hajduk/Croatia), 2. Joško Popović (Zagreb), 3. Dean Računica (Hajduk), 4. Dževad Turković (Croatia), 5. Marijan Mrmić (Cibalia/Varteks), 6. Goran Vlaović (Croatia), 7. Robert Špehar (Zagreb), 8. Milan Rapaić (Hajduk), 9. Miljenko Mumlek (Varteks), 10. Alen Petrović (Osijek), Saša Peršon (Hajduk), Dražen Biškup (Zagreb) i Dubravko Pavličić (Zagreb).
1992.
1. Slaven Bilić (Hajduk), Igor Cvitanović (Varteks/HAŠK Građanski) i Ardijan Kozniku (Hajduk), 4. Goran Vučević (Hajduk), 5. Zoran Slavica (Hajduk), 6. Vjekoslav Škrinjar (Zagreb/HAŠK Građanski), 7. Željko Adžić (HAŠK Građanski), 8. Joško Popović (Zagreb), 9. Zoran Živković (Inker), 10. Eduard Abazi (Hajduk), Slavko Ištvanić (HAŠK Građanski), Tomislav Piplica (Istra) i Robert Špehar (Osijek).

 
Još u rubrici:
 


OPET POBJEDA NAŠEGA SKIJAŠA U SLALOMU U BORMIJU
NESLALOMLJIVI IVICA KOSTELIĆ


NA PROBU U HAJDUK STIGAO ZAMBIJSKI NAPADAČ CHASWE NSOFWA
NISAM ZNAO DA JE OVDJE TAKO HLADNO


OSTVARUJE SE NAJAVA PROMJENA U PARKU MLADEŽI
JUNIORI SPLITA KREĆU BEZ
DRAGUTINA ĆELIĆA


ENCIKLOPEDIJA HAJDUKA: ANTE DORIĆ, CIJELI ŽIVOT UZ "BIJELE"
BILI DRES HAJDUK JE DOBIJA OD - ENGLEZA!


GDJE ĆE MILAN RAPAIĆ NAKON ODLASKA IZ TURSKE
KAD JE HAJDUK U PITANJU ONDA NOVAC NIJE PROBLEM


UZ RUB BAZENA: "MORNARI" HRVOJE BOBANOVIĆ I ŽELJKO VRŽINA
ŽELJA: PLAY-OFF!


OČEVI I DJECA: MLADEN I MIA BRATIĆ
Kćerke košarkaša idu u odbojku...


AUSTRALIAN OPEN - PRVI GRAND SLAM TURNIR SEZONE
LLEYTON HEWITT I SERENA WILLIAMS PROTIV OSTATKA TENISKOG SVIJETA


NOVO LICE "ŽUTIH": JOSIP SESAR
Dino i ja nismo došli na Gripe
GUBITI UTAKMICE!


KLADIONICA RUKOMETA:
SPLITSKI DVOJAC USUSRET SVJETSKOM PRVENSTVU RUKOMETAŠA
Metličić: HRVATSKA MEĐU FAVORITIMA
Balić: I S ATENOM BI BILI ZADOVOLJNI


 
Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/11