Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 11.12.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 4

ČETVORICA MLAĐIH PUNOLJETNIKA OSUĐENA ZBOG
KRIJUMČARENJA ALBANACA

"Djeca" švercala odrasle ljude

SPLIT — Zbog krijumčarenja ljudi preko državne granice, na Općinskom sudu u Splitu proglašeni su krivim četvorica mlađih punoljetnika, i to M.A. iz Solina, S.A. iz Trilja, J.L. iz Trilja i Š.P. iz Sinja.
Na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca zatvora osuđen je M.A., a njegov brat S.A. će sljedećih deset mjeseci provesti u maloljetničkom zatvoru. Treće i četvrtookrivljeni su osuđeni na osam mjeseci zatvora, i to uvjetno na četiri godine J.L., a na pet godina Š.P. Inače, tijekom suđenja svi okrivljenici su priznali kaznena djela za koja ih se teretilo, te su se izjasnili da se osjećaju krivim.
Okrivljeni M.A. je u dva navrata sam prokrijumčario osam osoba, a jednom je djelo ponovio i s bratom S.A. kada su preko granice "prošvercali" troje ljudi. "Posao" je bio dogovoren između M.A., S.A. i J.L., pa su mladići krajem svibnja ove godine za iznos od nekadašnjih 150 DEM sudjelovali u ilegalnom prebacivanju četiri jugoslavenska državljanina albanske nacionalnosti. Zadatak im je bio Albance prebaciti preko državne granice iz Federacije BiH u Hrvatsku, odakle su ih zatim trebali prevesti do Splita, a potom dalje prema Zagrebu. Nepoznata je osoba iz Federacije BiH prevezla četvoricu Albanaca do šireg područja Vinjani Gornji, gdje ih je u Hrvatskoj, u blizini državne granične ceste, čekao drugookrivljeni S.A. Ukrcao ih je u osobno vozilo golf, koje je imalo krivotvorene registarske oznake. Za to je vrijeme trećeokrivljeni J.L., od trenutka preuzimanja Albanaca u drugom golfu, vlasništvo okrivljenog M.A., vršio ulogu tzv. prethodnice. Utvrđeno je da je posao organizirao M.A. i to tako što je stupio u kontakt s nepoznatom osobom iz Federacije BiH, kojoj se samo sjetio nadimka Burim. Prethodnica koja je trebala uočiti i izbjeći policijsku kontrolu očito je loše obavila svoj posao, jer je policija naišla, te je S.A. pobjegao iz golfa ostavivši u njemu četiri stranca.
Već početkom rujna ove godine M.A., S.A. i Š.P. su u popodnevnim satima sudjelovali u novom ilegalnom prebacivanju sedam Albanaca, i to na način identičan onom prvom, već prokušanom metodom. Tako je nepoznata osoba iz Federacije BiH prevezla Albance, koje je u blizini državne granične crte s golfom čekao M.A. koji je ukrcao četvoricu stranaca. Njegov brat S.A. je zajedno s četvrtookrivljenim Š.P. ukrcao u golf ostalu trojicu. Za taj posao M.A. je trebao dobiti 400, a njegov brat 350 eura. Trojica od sedmorice Albanaca nepoznatoj su osobi u Federaciji BiH za svoj prijevoz platila 1500 eura.

Žaklina JURIĆ
   

HEROIN NAŠ SVAGDANJI - NA ŽALOST

Momak u zatvor, curi povjerenje

SPLIT — Zoran Tomić (30) iz Splita osuđen je u utorak na zatvorsku kaznu od godinu i pol dana zbog preprodaje piza heroina i posjedovanja droge. Njegova djevojka L.P. (26) osuđena je na kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, što znači da se ova kazna neće izvršiti ako u tom roku ne počini novo kazneno djelo.
Tomić je kriv jer je u travnju ove godine prodao piz heroina za 100 kuna i premda je kupac na sudu to negirao, sud se priklonio iskazu policajca koji je potvrdio da je upravo Tomić prodao piz u svom stanu. Nadalje, Tomić i njegova djevojka su osuđeni i za posjedovanje droge jer je u svibnju ove godine on od nepoznate osobe kupio 4,68 grama heroina koji je predao djevojci do dolaska u stan.
Predsjednica Vijeća je u obrazloženju presude naglasila kako je zbog nedostatka dokaza sud odustao od onog dijela optužbe u kojem se Tomić teretio za preprodaju još dva piza heroina. Isto tako, otpao je i onaj dio optužnog akta koji je Tomića teretio za preprodaju još 4,68 grama heroina, a optuženu za pomaganje, pa su oboje proglašeni samo za posjedovanje. Time je, kako je rečeno u obrazloženju, sudsko vijeće pokazalo kako je njihova obrana da je droga bila samo za njih za sud vjerodostojna.
Premda je riječ o maloj količini prodane droge, zbog ranije osuđivanosti, na Tomića se nije mogla primijeniti blaža kazna. Što se osuđene tiče, ona je zaslužila povjerenje, uvjetna kazna joj je upozorenje, nakon čega bi mogla nastaviti s normalnim životom, naravno, ako to hoće i želi.

O. KOHAREVIĆ
 
Još u rubrici:
 


POLICIJA ODRADILA SVOJE, NA REDU JE PRAVOSUĐE PRESS KONFERENCIJA
U POLICIJSKOJ UPRAVI SPLITSKO-DALMATINSKOJ
Miji Francuzu ne može više pomoći
ni - francuski ključ


IVAN BARTULOVIĆ, PREDSJEDNIK ISTRAŽNOG ODJELA
ŽUPANIJSKOG SUDA U SPLITU
Očevid ne poznaje "klupu za rezerve"


SKOČIO S ČETVRTOG KATA ZGRADE U ZADARSKOJ ČETVRTI
Krvavi Bili brig


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/4