Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 29.11.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 11

SABOR -PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA KAZNENOG ZAKONA
IZAZVAO BURNE POLEMIKE U SABORNICI

HSP: Dekriminalizacijom lakih droga vlast kupuje glasove mladih birača

ZAGREB — Postoje ljudi koji ubijaju kao da im je to posao i društvo se od njih mora braniti — rečenica je kojom je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović u Saboru predstavila uvođenje doživotnog zatvora kao jednu od najznačajnijih novina u prvoj verziji izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Ipak, ova mjera, koja, prema njezinim riječima, podiže autoritet kaznenog zakonodavstva, nije izazvala ni približno zanimanje u parlamentarnim klupama kao ostali predloženi noviteti, od uvođenja kaznenog djela za izvrgavanje ruglu predsjednika države i kažnjavanja isticanja i veličanje bivših fašištičkih država, do dekriminalizacije posjedovanja droge.
— Hrvatska je jedina država u Europi u kojoj se dižu spomenici fašističkim vođama, u kojoj je ikonografija NDH normalno prihvaćena društvena činjenica i u kojoj nekažnjeno prolazi rušenje antifašističkih spomenika — ustvrdio je u ime Kluba zastupnika IDS-a Damir Kajin, naglasivši da je potreba kažnjavanja takvih pojava "civilizacijska nužda". Ipak, on je otvorenim ostavio pitanje što s "djecom, pa bila ona i starija od 18 godina, koja se kite ustaškim obilježjima", usprotivivši se mogućnosti da nakon nekih koncerata policija podnese nekoliko tisuća kaznenih prijava.
Ljubo Ćesić Rojs zagovara tezu da na Thompsonovim koncertima ustaške odore nose ubačeni agenti KOS-a        Snimio Milivoj KEBER— Jure Francetić nije fašistički vođa — odgovorio je Kajinu pravaš Miroslav Rožić, dok su Anto Kovačević (HKDU) i Ljubo Ćesić Rojs (HDZ) ustrajali u tezi da na Thompsonovim koncertima ustaške odore nose ubačeni agenti KOS-a, isti oni koji su stavili eksploziv pod antifašistički spomenik na Mirogoju.
— Jugokomunisti, skojevci i ostali poklonici velikog Broza veličaju još veće zlo od fašizma — dodatno je pojasnio Kovačević, potkrjepljujući ovakav revizionistički stav podacima po kojima je iza komunizma ostalo više mrtvih nego iz fašizma i založivši se da se veličanje simbola obje ove ideologije mora jednako kažnjavati. Ova je, pak, paralela izazvala niz burnih reakcija Ivana Ninića (SDP), koji je svaki put pokušavao uvjeriti kolege iz opozicije da su fašizam i nacizam ipak gori produkti novije svjetske povijesti od komunizma.
Petar Žitnik (HSS) se složio da je kažnjavanje isticanja nacističkih simbola možda uvršteno u njemački kazneni zakon, ali u Njemačkoj, prema njegovim riječima, "pobjednici nisu poslije rata odvodili i strijeljali gubitnike". U HSS-u smatraju da je kazna za uvredu Predsjednika Republike "uvođenje verbalnog delikta na mala vrata", a Žitnik se izričito usprotivio i dekriminalizaciji posjedovanja droga.
Vladimir Šeks je u ime Kluba HDZ-a, pak, upozorio da je vladajuća koalicija u tri godine svoje vladavine čak tri puta mijenjala Kazneni zakon. Šeks je drakonskim ocijenio odredbu o kažnjavanju isticanja fašističkih i nacističkih simbola, naglašavajući da se u Hrvatskoj nigdje ne veliča Treći Reich ili Benito Mussolini.
Ovakav je stav odmah izazvao replike Ninića i Marina Jurjevića (SDP), koji su ustvrdili da se "nacionalsocijalizam i fašizam u suvremenom kolokvijalnom političkom govoru u Hrvatskoj uopće ne razlikuju", te da su "ustaški simboli i nacistički, i fašistički".
— Zašto ne kažemo istinu da, bar za nas Hrvate, postoji velika razlika između zločina koje su radile fašistička i komunistička ideologija. Komunistički nam je režim vratio Dalmaciju, Istru, Rijeku, koje je fašistička tvorevina NDH otuđila. U našem Ustavu postoje i odredbe koje se pozivaju na odluke ZAVNOH-a, a na temelju Ustava iz 1974. priznati smo kao država — ustvrdio je Mladen Godek (Libra).
— Klub SDP-a ne podržava da se krivično, kazneno sankcionira povreda ugleda i časti Predsjednika Republike, jer držimo da je Predsjednik politička osoba koja sudjeluje u političkoj areni i ne treba mu takva zaštita — kazao je Josip Leko, ali se i založio da se u javnosti potiče zaštita institucije Predsjednika.
Zakon je neozbiljnim ocijenio Dražen Budiša, Klub HSLS-a, jer ne vodi računa da su nam zatvori puni te da ga je nemoguće provesti bez reorganizacije zatvorskog sustava i dodatnih sredstava. Pokušao se Budiša i našaliti pa je priupitao kolegu Kajina gdje misli smjestiti te tisuće mladih ustaša koje spominje. Odredbe o kažnjavanju fašističkih država i organizacija ponukale su Budišu da upozori na politički kontekst koji zakon ne spominje, na činjenicu da se 50 godina na svaki izraz protivljenja bivšoj vlasti stvarala slika o hrvatskoj genocidnosti.
— Ima pravo predsjednik Mesić kada kaže da iza fašističkih simbola stoji ljudska krv, ali ljudska krv stoji i iza drugih simbola, ideologija, totalitarnih sustava i pokreta — kazao je Budiša.
Na Budišin spomen neozbiljnog pristupa izradi zakona reagirala je ministrica poručivši zastupnicima da je zakon mnogo ozbiljniji nego što su mnogi očekivali. To, međutim, nije spriječilo Ivića Pašalića (HB) da ustvrdi kako se radi o promidžbenom zakonu kojem je cilj uvjeriti javnost u brigu Vlade o pravnoj državi, makar se prije svega radi o priznanju vladajućih kako se nisu uspjeli obračunati s kriminalom, ponajprije gospodarskim.
Miroslav Rožić, HSP, u dekriminalizaciji lakih droga vidi pakleni plan Vlade da privuče na nedopustiv način k sebi mlade birače sugerirajući im da je uživanje droga poželjno ponašanje. Odredba o kažnjavanju zbog isticanja fašističkih i nacističkih simbola tek je pokušaj Vlade da skrene pažnju javnosti sa svoje nesposobnosti da gospodari državom, smatra Rožić.
Tome je dodao kako mu ne pada na pamet uspoređivati ustaški pokret, nacionalni revolucionarni pokret koji je nastao u jeku velikosrpske diktature kao odraz hrvatskog očaja i želje za slobodom, sa zločinačkom političkom organizacijom kao što je bila komunistička partija te konstataciju kako je Hrvatska deustašizirana 1945. godine, i to na najgori mogući način. Za kažnjavanje zbog vrijeđanja Predsjednika Republike u HSP-u smatraju da uvodi ponovno mogućnost da se nekog stavi na tešku robiju kao što je osam godina zatvora dobio Anto Kovačević, jer je za Josipa Broza kazao Jozo Mafijozo.
Zastupnici su podržali prvu verziju izmjena i dopuna Carinskog zakona, kojima se, među ostalim, predlaže skraćivanje razdoblja boravka u inozemstvu potrebnog za ostvarivanje carinske povlastice s pet na tri godine.

Siniša PAVIĆ
Marina KARLOVIĆ-SABOLIĆ
   

ŠTO SE MIJENJA

- doživotni zatvor za teška ubojstva, ratne zločine, međunarodni terorizam, otmice zrakoplova;
- proširuje se pojam zločinačke organizacije;
- uvodi se kazna za izvrgavanje ruglu Predsjednika Republike (od 3 mjeseca do 3 godine);
- produljuju se rokovi zastare;
- kažnjavanje isticanja ustaških simbola (do 3 godine);
- posjedovanje manjih količina droge postaje prekršajno djelo;
- novo kazneno djelo postaje računalna prijevara (do 15 godina);
- teže kazne za protuzakonito stečen novac, krivotvorenje novca, izazivanje prometnih nesreća (do 10 godina);
- teže kazne i za zloupotrebu stečaja i utaju poreza;
- jača zaštita svjedoka.

 
Još u rubrici:
 


VLADA UPUTILA U SABORSKU PROCEDURU PRIJEDLOG
PUNJENJA DRŽAVNE BLAGAJNE
Odbijeni svi amandmani,
proračun se ne mijenja


PREMIJER ISTAKNUO KAKO NEĆE UDOVOLJAVATI NEREALNIM
ZAHTJEVIMA ZA VEĆIM PLAĆAMA
Vlada neće popuštati pritiscima


ISTRAŽNI SUDAC ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA ZORAN LUBURIĆ
General Bobetko nije sposoban sudjelovati
u sudskom postupku


PROF. MILORAD PUPOVAC, PREDSJEDNIK SNV-A I SABORSKI ZASTUPNIK
Za razliku od Arlovića, Mesić ustrajno promovira prava manjina u Hrvatskoj


S DNEVNOG REDA SKUPŠTINE SPLITSKE ŽUPANIJE POVUČEN PRIJEDLOG ODLUKE O ZLATNOM RATU
Vinko Bajrović zatražio da se koncesija odmah dodijeli Bolu


MJEŠTANI BOLA U SPLITU S ODUŠEVLJENJEM PRIMILI ODLUKU SKUPŠTINE
Boljani proslavili "obranu Zlatnog rata"


ODLUKA HRVATSKOG LIJEČNIČKOG SINDIKATA NAKON ŠTO SU PREDSTAVNICI VLADE ODBILI NJIHOVE ZAHTJEVE
Početkom siječnja opći štrajk 14 tisuća liječnika i zubara


ČELNICI HRVATSKE UDRUGE SINDIKATA ZAHTIJEVAJU OD VLADE PROMJENU ODNOSA PREMA METALSKIM PODUZEĆIMA
Zaustaviti propast hrvatske industrije


AMERIČKI ISTRAŽITELJI UŠLI U TRAG SAUDIJSKOM
MILIJUNAŠU JASINU AL KADIJU
Financirao Al-Qa’idu preko Sarajeva i BiH


SKANDALOZNO OTKRIĆE O "SLOBODNIM AKTIVNOSTIMA"
AMERIČKOG "EKSPERTA" ZA ORUŽJE
UN-ov inspektor vlasnik
kluba za sadomazohiste


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/11