Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 7.11.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  televizija
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 4

SKANDAL TRESE POSUŠJE   IAKO MU JE KUĆA NAPADNUTA, A ON SAM IZLOŽEN PRIJETNJAMA I POD BUDNIM JE OKOM TJELESNIH ČUVARA, NAČELNIK
MILAN REZO U SVOJOJ ISPOVIJEDI SLOBODNOJ TVRDI:

Velimir Jukić je 1992. iz banke podigao
četiri milijuna maraka, a tom se novcu
gubi svaki trag

Dana 31. prosinca 1992. godine u poslovnici Croatia banke u Splitu Velimir Jukić, politički dužnosnik iz Posušja i trenutačni zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, podigao je petnaest milijuna tadašnjih hrvatskih dinara, što je oko četiri milijuna KM, u ime Općine Posušje koja ga za tu transakciju nigdje pismeno nije ovlastila. Nakon toga novac je nestao bez traga...

Piše Antonio KARAMATIĆ

Dana 31. prosinca 1992. godine poslovnica Croatia banke u Splitu isplatila je iznos od petnaest milijuna, tadašnjih, hrvatskih dinara, što bi odgovaralo iznosu od sadašnja četiri milijuna konvertibilnih maraka. Ovaj iznos isplaćen je fizičkoj osobi, a radi se o novcu pravne osobe. Iz spisa nije vidljivo da je ta pravna osoba opunomoćila ovu fizičku osobu da može, u njezino ime, podignuti novac oročenog depozita pod navedenim brojem (račun br. 901-8609-210).
Ime fizičke osobe je Velimir Jukić, politički dužnosnik iz Posušja i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, a pravna osoba je Općina Posušje, dok se ovaj iznos novca više nigdje ne pojavljuje u knjigovodstvu Općine Posušje.
Ove podatke dostavio nam je načelnik općine Posušje Milan Rezo, a u povodu reakcija na njegov prijašnji medijski istup, gdje mu je zamjereno da za svoje optužbe nije dostavio imena i dokaze. Rezo je to učinio ovaj put.

Napad na kuću

Na to se odlučio jer "ovih dana doživljavam svakojake pritiske, prijetnje telefonom, uhođenja, pa na žalost i napad na obiteljsku kuću. O svemu ovome sam izvijestio i djelatnike Policijske uprave Posušje, te im ovom prigodom zahvaljujem, jer su mi bili na dispoziciji i profesionalno obavili svoj posao".
Milan Rezo, načelnik općine Posušje, odlučio je progovoriti o mnogim malverzacijama Snimio Vjekoslav ČAMBERNapad o kojemu načelnik Rezo govori dogodio se u subotu 2. studenoga, a u utorak 5. studenoga je ponovljen, pa je Rezo nakon toga angažirao i tjelesne čuvare koji se brinu o njegovoj sigurnosti.
Kako načelnik Općine Posušje dalje kaže:
— Pritisci su vršeni i na članove Općinskog poglavarstva, a razlozi i namjere nisu mi poznati. Međutim, nakon obraćanja javnosti, sa zadovoljstvom sam pročitao u dnevnom tisku i slušao na Radio Posušju da se stranka, čiji sam i sam član, ogradila od djelatnosti do kojih se došlo uvidom u računovodstveni arhiv.
Držim da nitko, ama baš nitko, nema pravo koristiti stranku kao paravan za osobni napredak. Takvim osobama nije mjesto u HDZ-u, i to je, uz ostalo, razlog mog podizanja glasa.
Nadalje, proziva me se da sam neozbiljno dao u javnost informacije bez dokaza i imena. Smatram da nije moj posao davati prosudbe i osude, jer za to postoje nadležne institucije. Ipak, radi otvorenosti i javnosti rada dužnosti koju obnašam, objavljujem dio argumenata".
Prvi je već spomenuti nalog za isplatu petnaest milijuna HRD–a, koje je iz splitske poslovnice Croatia banke, na Staru godinu 1992. godine, u ime, a bez pisane ovlasti (kako tvrdi revizorsko izvješće banke) Općine Posušje, podigao Velimir Jukić, nakon čega se tom novcu gubi svaki trag.
Drugi dokaz koji nam je dostavio načelnik Rezo jest nalaz federalne revizije o raspodjeli novca po općinama u Županiji zapadnohercegovačkoj. Tako je, prema tom izvješću, Općini Posušje u 2000. godini doznačeno 50.000 KM, a Franjevačkoj kući Masna Luka – 100.000 KM. S druge strane sama Općina Ljubuški je dobila 300.000 KM, Općina Grude 255.000 KM, dok je Općina Široki Brijeg iz proračunskog novca te godine dobila čak 760 tisuća maraka!

Životno osiguranje

Nadalje, iz ovog izvješća se može doznati da je vlada Županije zapadnohercegovačke na sjednici održanoj 7. prosinca 2000. pod brojem 01-583/00-38 donijela sljedeći zaključak: od proračunskog novca u iznosu od 1.775.452,61 KM raspodijelit će se kako slijedi: Općini Široki Brijeg 771.733,97 KM, Općini Ljubuški 546.080,49 KM, Općini Grude 265.373,39 KM, dok je Općina Posušje od toga novca dobila najmanje, samo 192.264,76 KM.
Osim toga, izvršene su i uplate za stari dug za električnu energiju, i to u Općini Široki Brijeg 553.061,55 KM, u Ljubuškom 395.546,82, i ponovno Općini Široki Brijeg 218.672,42 KM, dok ništa slično prema ovom izvješću tada nije učinjeno u Posušju i Grudama.
Jednostavnom računicom dolazi se do podatka da je samo Općina Široki Brijeg 2000. godine od vlade Županije zapadnohercegovačke od proračunskog novca primila 1.531.733,97 konvertibilnih maraka. Uistinu zanimljiv način rapodjele proračunskoga novca.
Rezo je u svom prvom medijskom istupu također spomenio uplatu životnog osiguranja od strane Županije, dok se u isto to vrijeme nisu izmirivale obveze Županije prema Općini Posušje. I tu optužbu načelnik Općine Posušje potkrijepio je sljedećim podacima koji se također nalaze u izvješću Ureda za reviziju proračuna.
U njemu stoji da je "tim za reviziju tijekom rada konstatirao da su na ovoj poziciji evidentirani troškovi osiguranja po potpisanom sporazumu od 22. travnja 1999. godine za osiguranje života za sve uposlene koji se financiraju iz proračuna Županije na rok od deset godina s premijom (600 + 50 DEM uz 10 posto poreza na dodatno osiguranje i kamate od 6 posto). Ovaj ugovor potpisala je Županija Zapadnohercegovačka s Hercegovina osiguranjem d.d. Mostar".

Cesija Sappit

U izvješću dalje stoji: "Uplata Hercegovina osiguranju izvršena je kako slijedi: 1. ožujka 2000. godine putem Hercegovačke banke uplaćeno 208. 997,62 KM. Dana 11. svibnja 2000. godine putem Hercegovačke banke uplaćeno 208.997,62 KM. Nadalje, 28. kolovoza 2000. godine ZAP izvod 160, uplaćeno 100.000 KM. dana 24. studenoga 2000. godine, Hercegovačka banka, uplaćeno 109.000 KM, dana 18. prosinca 2000. godine, cesija SAPPIT, uplaćeno 400 tisuća KM. Ukupno je uplaćeno 1.026.995,24 KM".
Prema Rezinim riječima upravo je ova zadnja stavka – "cesija SAPPIT" , problematična jer od tog iznosa Općini Posušje pripada 30 posto, ali ona nije dobila ni pfeninga.
Isto tako tvrdnju načelnika Reze da Ministarstvo prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša Županije zapadnohercegovačke ne posjeduje odgovarajuće knjigovodstvene spise iz razdoblja 2000. godine, a koju je najodlučnije odbacio ministar Predrag Kožul, načelnik je potkrijepio izvješćem o reviziji financijskih izvješća tog ministarstva koje su potpisali dipl. oec. Branko Kolobarić, zamjenik glavnog revizaora i generalni revizor mr. sc. Ibrahim Okanović, dipl. oec., u kojemu stoji da "mi (Ured za reviziju proračuna - op. a.) nismo mogli izvršiti reviziju financijskih izvješća u cjelini i ocijeniti njihovo cjelokupno predstavljanje jer ovo ministarstvo ne vodi knjigovodstvene evidencije".
Kako je sam načelnik rekao:
— Ove argumente, ovom prigodom, neću komentirati. To prepuštam javnosti, odnosno svome narodu.

 
Još u rubrici:
 


POD AMERIČKIM VODSTVOM VODE SE PREGOVORI O FORMIRANJU VLASTI
BEZ HDZ-A, SDA I SDS-A
Nova Alijansa: Bond i sedam patuljaka!?


ZAŠTO SE GENERALU BLAŠKIĆU IZNENADA NAJAVLJUJE OBNOVA SUĐENJA
Za "nove" dokaze Haag znao i prije


SLUČAJ LEUTAR ZAKLJUČENE ZAVRŠNE RIJEČI, PRESUDA SE IZRIČE POČETKOM TJEDNA:
Obrana: Mi tražimo pravdu, a ne milost


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/4