Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
31. i 1. studenog. 2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  televizija
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 8 od 9

VILIM HERMAN, PREDSJEDNIK RASPUŠTENOG VIJEĆA
OSJEČKO-BARANJSKOG HSLS-a

To je odmazda voljenog vođe

Nakon što je Dražen Budiša raspustio Županijsko vijeće HSLS-a Osječko-baranjske županije, te zatražio isključenje devet članova, a među njima i predsjednika Županijskog vijeća osječko-baranjskog HSLS-a Vilima Hermana, Herman u kratkom razgovoru za "Slobodnu" poručuje:
— Radi se o političkoj odmazdi i političkom obračunu. Ne vidim gdje smo napravili krupnu statutarnu pogrešku. Statut govori o autonomnom djelovanju županijskih organizacija. Žalosno je da se danas u HSLS-u traži novo mišljenje i novi HSLS, i to po obrascu volim te, obožavam te i s tobom sam — voljeni vođo. Osječko-baranjski HSLS samo je definirao svoj projekt. No, to je sada onemogućeno i sada smo tu gdje jesmo.
Znači, isključit će vas iz stranke zbog glasovanja?
Vilim Herman: "Osnovat ćemo nevladinu udrugu pod imenom Hrast."   Snimio Ado BULJUBAŠIĆNa žalost, u HSLS-u je uveden novi tip političkog delikta, a to je delikt glasovanja. Na popisu onih koje Budiša namjerava isključiti iz stranke našla se i osoba koja nije sudjelovala u glasovanju jer nije član Županijskog vijeća HSLS-a. No, svejedno, bit će isključen. Postavljam pitanje je li to šlamperaj ili stranačka "udba" krivo radi. U isto vrijeme, na popisu za isključenje nisu se našle dvije osobe koje su glasovale za ono što smo predložili kao Županijsko vijeće.
Jeste li razočarani ovakvim tretmanom od stranačke centrale?
Pokušali smo upozoriti na ono što smatramo da nije u biću i duhu HSLS-a kakav je bio proteklo desetljeće i kakav je trebao biti. Samo smo pokušali djelovati u okviru Statuta, ali očito za to nema sluha.
Koji su vaši daljnji koraci i prelazite li u Libru?
Osnovat ćemo nevladinu udrugu pod imenom Hrast. Kroz nju ćemo pokušati tražiti svoje mjesto, a nije isključeno da počnemo i drukčije djelovati kroz neke druge udruge. Nije stoga isključeno da se priključimo Libri. Ponavljam, iz centrale HSLS-a govore da smo se odcijepili. No, oni su nas, Dražen Budiša i Dorica Nikolić, odcijepili onoga trenutka kad je raspušteno Županijsko vijeće. Osjećam se članom HSLS-a, jer to sam bio proteklih 12 godina i ne može se meni dekretom zabraniti da se osjećam i nadalje članom HSLS-a.
No, očito je da željezna metla uvodi reda. Mogu samo rezignirano konstatirati da je teško zamisliti sjajnu budućnost HSLS-a na način kako ga vodi Budiša. I dalje se smatram članom HSLS-a. Isto tako, moram poručiti gospodinu Budiši da više od devetero ljudi i članova podržava našu odluku. Ima tu mnogo ogranaka koji podržavaju ono što smo mi odlučili. No, Budiša uopće nije pokušao postići kompromis s nama, samo je zahtijevao da povučemo odluku.
Na kraju razgovora Herman je istaknuo kako će sačekati pravorijek Statutarne komisije, a ako isključenje postane definitivno, onda će utemeljiti udrugu Hrast.

Anita MALENICA
   

RADOŠ: HERMAN JE DOBRODOŠAO U LIBRI

Komentirajući najave o tome da bi Vilim Herman zajedno s još osam članova Županijskog vijeća HSLS-a Osječko-baranjske županije, za koje Dražen Budiša traži isključenje iz HSLS-a, mogli prijeći u Libru, predsjednik te stranke Jozo Radoš ističe:
— I dok smo bili zajedno u HSLS-u, Vilim Herman i ja imali smo slična i gotovo identična gledišta na politiku. Zbog kvalitete tih ljudi, ali i promicanja onih vrijednosti zbog kojih im se i događa ovo što im se događa u HSLS-u, rado bih vidio i Hermana i ostalih osam članova Županijskog vijeća HSLS-a u Libri. Nastojat ću da oni budu članovi Libre — zaključio je.

   

HEP OČEKUJE POZITIVNU ODLUKU VLADE O PRODULJENJU JEFTINIJE TARIFE

Ivo Čović : Vjerujem da neću biti smijenjen

TRAKOŠĆAN — HEP očekuje da će se Vlada RH u četvrtak na redovitoj sjednici pozitivno očitovati o prijedlogu o produljenju noćne, jeftinije tarife. HEP je poslao Vladi prijedlog u kojem stoji da od 1. prosinca jeftinija struja traje 10, a ne osam sati, kao što je to bilo uvedeno s novim tarifnim sustavom 1. rujna ove godine. Ovu vijest novinarima je potvrdio Ivo Čović, predsjednik Uprave HEP-a, u Trakošćanu na savjetovanju o primjeni novog tarifnog sustava.
— Nije moguće ranije primijeniti dulju satnicu jeftinije tarife jer treba podesiti 450.000 uklopnih satova — kazao je Čović.
Čović nije želio komentirati izjavu ministra Davorka Vidovića o retroaktivnom obračunu jeftinije struje. Također nije želio izravno prokomentirati ni zahtjev Udruge "Potrošač" koja od Vlade zahtijeva njegovu smjenu. Kazao je tek kako osobno vjeruje da Vlada cijeni golem trud uložen u restrukturiranje HEP-a i uvođenje novog tarifnog sustava te da vjeruje kako neće glasovati za njegovu smjenu.
— No, Vlada je ipak vlada i uvijek može donijeti odluku za koju smatra da je potrebna u danoj situaciji i zato u tom dijelu ne bih ništa prejudicirao — kazao je Čović.

Božica BABIĆ
 
Još u rubrici:
 


VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A RASPRAVLJALO O PITANJIMA SURADNJE S HAAŠKIM TRIBUNALOM
Hrvatska se ponaša slično Jugoslaviji


IVAN ŠIMONOVIĆ, HRVATSKI PREDSTAVNIK PRI UN-U, KOMENTIRA RASPRAVU
U VIJEĆU SIGURNOSTI
Nije bilo nikakvih iznenađenja


DR. ANDRIJA HEBRANG DEMANTIRA PISANJE NEKIH MEDIJA
Moja izjava pred Bobetkovom kućom posve je izopačena


PREDSJEDNIK UDRUGE HRVATSKIH SUDACA VLADIMIR GREDELJ PORUČIO MINISTRICI PRAVOSUĐA
Budite sluga našega sudstva


MINISTAR RADIMIR ČAČIĆ O PROGRAMU POTICANE STANOGRADNJE:
U Splitu će se izgraditi 800 stanova na Brodarici


BEOGRAD: UHIĆENA TERORISTIČKA GRUPA OSUMNJIČENA ZA UBOJSTVO GENERALA BOŠKA BUHE
Teroristi pripremali atentate i na Đinđića, Labusa, Šešelja...


TIJEKOM JUČERAŠNJE OPĆE AUDIJENCIJE
Papa pozdravio hrvatske časnike


TONINO PICULA I DIMITRIJ RUPEL ODNOSE DVIJU DRŽAVA OCIJENILI VRLO DOBRIMA
Slovenija će podržati Hrvatsku na putu u EU


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 8/9