Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 11.10.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 10

NOVI TARIFNI SUSTAV OSTAJE NA SNAZI, ALI BEZ POVEĆANJA
CIJENE ZA KUĆANSTVA

Vlada odustala od poskupljenja struje

Vlada drži kako je novi sustav jednostavniji i pravedniji, ali se od poskupljenja odustalo kako bi se otklonila svaka sumnja da je svrha uvođenja novoga tarifnog sustava povećanje prihoda HEP-a

ZAGREB — Vlada je odustala od poskupljenja struje koje je za kućanstva u prosjeku iznosilo 9 posto, ali inzistira na primjeni novoga tarifnog sustava. Obrazlažući ovakvu odluku Vlade nakon što je bila suočena s nezadovoljstvom dijela građana zbog znatno većih računa, sudionici rasprave naglasili su da je novi sustav jednostavniji i pravedniji, ali se od poskupljenja odustalo kako bi se otklonila svaka sumnja da je svrha uvođenja novoga tarifnog sustava povećanje prihoda HEP-a.
Sustav je do sada, prema riječima potpredsjednika Gorana Granića, bio privilegiran prema nekim potrošačima struje, a glavninu troškova snosili su oni s najjednostavnijim brojilima. Uz to, građani koji se griju na drva i ugljen u cijelosti ovise o tržištu, jer o njima nitko ne vodi računa, niti imaju kontrolne mehanizme zaštite. Granić je odmah najavio da će se osnovati posebna radna skupina u okviru Gospodarsko-socijalnog vijeća koja će Vladi predložiti mjere za socijalne intervencije tamo gdje će primjena novoga tarifnog sustava bitno ugroziti standard građana.
Premijer Račan demantirao je ocjene da Vlada ništa ne čini za obnovu VukovaraPotpredsjednik Slavko Linić upozorio je da će jedan do 1,2 posto korisnika imati ipak povećanje od 100 do 200 posto, jer novi sustav ukida dosadašnje beneficije u načinu mjerenja potrošnje struje. Nadalje, kako HEP nije spreman za privatizaciju, to ni reforma tarifnog sustava nije u funkciji privatizacije, nego milijun do milijun i pol potrošača električne energije u odnosu na 200 do 250 tisuća privilegiranih potrošača. Potpredsjednik Linić također ocjenjuje da nema osnove za povećanje cijena u gospodarstvu zbog primjene novoga tarifnog sustava, te da će Vlada puno lakše pokriti ukinutih devet posto prihoda HEP-u nego otpore zbog primjene novoga tarifnog sustava.
Vlada je prihvatila prijedlog ministra gospodarstva Ljube Jurčića kojim se od HEP-a traži brži rad na racionalizaciji sustava i širenje kruga povlaštenih potrošača koji ugovorima s HEP-om utvrđuju uvjete isporuke i cijenu električne energije. Među povlaštene potrošače će, stoga, ući potrošači s 35 kilovolti napona.
Zaključujući raspravu premijer Račan je istaknuo kako smatra da su znatno veći računi za struju rezultat promjene tarifnog sustava, prijelaza na zimsku cijenu električne energije i povećanja od 9 posto. Ukidanjem povećanja cijene Vlada želi učiniti u cijelosti transparentnim uvođenje pravednijeg i jednostavnijeg sustava koji sve građane stavlja u približno jednak položaj.
U nastavku sjednice Vlada je prihvatila izvješće o provedbi Zakona o obnovi i razvoju grada Vukovara s programom do kraja 2002. i 2003. godinu. Među ostalim, najavljeno je osnivanje slobodnih zona koje bi trebale aktivirati raspoloživa sredstva i omogućiti zapošljavanje, a u raspravi se moglo čuti da se ne aktiviraju sva odoborena sredstva za obnovu i razvoj Vukovara. Na kraju je premijer Račan naglasio kako Vlada može demantirati ocjene koje se ponekad čuju da se malo ili čak ništa ne čini za obnovu Vukovara. Vukovar je nacionalni program za ovu vladu bez stranačkog pristupa, naglasio je Račan, najavivši da će Vlada pomno i dalje pratiti realizaciju programa obnove.
Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi Hrvatski zavod za socijalni rad postat će javna ustanova socijalne skrbi, koja će preuzeti dio poslova iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalne skrbi. Predviđa se pomoć socijalno ugroženim učenicima za nabavu školskih knjiga i troškove smještaja u učenički dom, a neovisno o ostvarenim prihodima pravo na doplatak za pomoć i njegu dobit će i slijepe i gluhe osobe.
Novosti ima i u skrbi izvan vlastite obitelji: zakon propisuje nove uvjete i određuje broj korisnika u udomiteljskoj obitelji, te omogućuje organiziranje obiteljskog doma za pružanje skrbi izvan vlastite obitelji.
Socijalnu skrb sada provodi 79 centara, 60 državnih domova, 46 domova za starije i nemoćne na regionalnoj razini, te 54 privatna doma, udomiteljske obitelji i pravne i fizičke osobe. Na skrb izvan obitelji smješteno je 4658 korisnika, od kojih su 1094 djeca u 2166 udomiteljskih obitelji.
Novim zakonom uvest će se i državne nagrade za socijalni i humanitarni rad, pa će novčana nagrada za životno djelo iznositi 40.000 kuna, a godišnja nagrada 15.000 kuna. Za institut nagrada bit će potrebno osigurati u proračunu dodatnih 125.000 kuna godišnje.

Olga RAMLJAK
   

ZAVOD ZA STATISTIKU IZRAČUNAO STVARNO POVEĆANJE CIJENE ELEKTRIČNE ENERGIJE

Struja u rujnu poskupjela 14,1 posto

ZAGREB - Prepucavanju Vlade, HEP-a i potrošača tko je koga obmanuo oko poskupljenja struje presudila je, čini se, službena statistika. Devetpostotno prosječno poskupljenje koje su u kolovozu najavili HEP i Vlada pretvorilo se u rujnu ipak u visokih 14,1 posto. Toliko je, po upravo objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, zbog primjene novoga tarifnog sustava bila veća cijena električne energije i rasvjete u rujnu u odnosu na kolovoz.
"Porast cijene električne energije za kućanstva izračunali smo na temelju podataka koje je na naš zahtjev dostavila Hrvatska elektroprivreda", stoji u službenom priopćenju Zavoda za statistiku, uz dodatno pojašnjenje da se dobiveni podaci odnose na isporučene količine snage i energije i ostvarene prihode prema vrstama tarifnih brojila i dnevnim tarifama za 2001. godinu, a na koje se primijenio novi tarifni sustav.
Električna energija u mjesečnom porastu cijena na malo najviše je i "odskočila" u odnosu na prethodni mjesec, a usporedbe radi, prvi sljedeći značajniji skok od 2,2 posto zabilježile su cijene "sredstava za obrazovanje", što se može povezati s uobičajenim rujanskim povećanjem potražnje zbog početka školske godine.
Poskupljenje električne energije pridonijelo je i da su cijene na malo, ukupno gledajući, u rujnu ostvarile najveći porast na mjesečnoj razini od početka 2002. godine. U kolovozu je, naime, zabilježen ohrabrujući pad cijena na malo za 0,1 posto, dok su u rujnu cijene na malo bile veće za 0,8 posto. Cijene usluga povećane su pri tom za 1 posto, no cijene roba, čiji je ponder u košarici cijena na malo gotovo 80 posto, porasle su za 0,6 posto u odnosu na kolovoz. Presudna je pri tom, jasno, bila električna energija i rasvjeta sa spomenutim poskupljenjem od 14 posto.
Rujanski rast cijena na mjesečnoj razini utjecao je i na inflacijska kretanja na godišnjoj razini - nakon što je u kolovozu zabilježen najniži porast cijena na malo na godišnjoj razini od 1995. godine, od 1,2 posto, u rujnu je inflacija dosegnula 1,8 posto.

M. BRNIĆ
   

REAKCIJE NA ODLUKU O UKIDANJU POSKUPLJENJA STRUJE

Banski dvori priznali grešku

Ilija Rkman, glasnogovornik "Potrošača"
"Ukidanjem prosječnog povećanja cijene struje za kućanstva od 9 posto Vlada je zapravo problem samo vratila na početak i ponovno lopticu krivnje prebacila na drugoga, na HEP. To se, uostalom, moglo i očekivati s obzirom na izjavu Ljube Jurčića, ministra gospodarstva, koji je uoči početka Vladine sjednice rečenicom "Još ne znamo učinke skuplje struje" nedvojbeno priznao ne samo da je struja skuplja nego i da Vlada još uvijek nema simulaciju o posljedicama novoga tarifnog sustava. Sada je razvidno kako je Vlada naložila provedbu tarifnog sustava, a da prethodno doista nije sagledala što će on donijeti u praksi", ocjenjuje Rkman.
On dodaje kako "Potrošač", unatoč Vladinoj odluci, i dalje ostaje pri svim svojim zahtjevima. To su: ukidanje stalne mjesečne naknade od 15 kuna, jednak 12-satni omjer trajanja skupe i jeftine tarife, da se u tarifni sustav ugradi odredba o kvaliteti struje, sukladno europskim normativima (230 volti) te da se počne s procesom zamjene analognih digitalnih brojila onima s daljinskim očitanjem. Ne odustaju ni od povoljnije vikend tarife i decidirano utvrđenog statusa limitatora. "Onima koji će raditi novu verziju tarifnog sustava poručujemo neka kao predložak uzmu praksu najbližih susjeda, austrijske tvrtke Bellwag", naglašava Rkman.
Vladimir Jordan, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika
"Vlada je ovom odlukom ipak iskazala određeni moralni čin i priznala pogrešku, no sigurno je da netko ipak treba odgovarati za neozbiljno ponašanje prema građanima", tvrdi Jordan i ističe kako osobno očekuje da će ovoga puta biti i konkretnih ostavki, a ne samo verbalnih isprika. Demokracija znači kontrolu i moralni dignitet državnih institucija i dužnosnika. "Ako je netko krivo informirao Vladu pa je ona slijedom toga počinila pogrešku, ostavke su neizbježne", nastavlja Jordan, ali i dodaje kako osobno dvoji da je bila riječ o neinformiranosti Vlade, posebice ne nekih njezinih članova.
Jordan najavljuje da će HSU u petak javnosti uputiti niz konkretnih i stručnih prijedloga o dugoročnom rješavanju akutne elektroenergetske problematike.
Boris Kunst, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske
"Kada je novi tarifni sustav definiran i kada je praktički povećana cijena struje, kao socijalni partneri pokušali smo upozoriti Vladu RH na posljedice i nove socijalne potrese", podsjeća Kunst i dodaje kako, naravno, pozdravlja odluku i drži da je Vlada time konačno priznala svoju pogrešku, ali i popustila pred pritiskom i nezadovoljstvom javnosti. "No, ne mogu se pomalo oteti dojmu da je sve to posljedica činjenice što se uskoro očekuju parlamentarni izbori", upozorava dalje Kunst i procjenjuje da je to samo uvertirni predizborni potez Vlade koja će zasigurno uskoro početi aktivnije djelovati na snažnijem pridobivanju simpatija među građanima.

B. BABIĆ
   

HEP POSTAJE GUBITAŠ

Vladina odluka o ukidanju povećanja prihoda HEP-a s osnove primjene novoga tarifnog sustava i povećanja cijena traži i utvrđivanje nove cijene kilovatsata, što će se, prema izjavi potpredsjednika Vlade Gorana Granića, znati tijekom dana. Nove će cijene biti na snazi od 1. listopada. Građani su, međutim, dužni platiti račune koje su dobili ovaj mjesec. Uz to, ostaje ista stalna mjesečna naknada od 15 kuna.
Vlada je svjesna da se ovom odlukom smanjuju prihodi HEP-a za oko 260 milijuna kuna, što HEP ponovno uvodi u zonu gubitaša. Ali se ovim daje jasna poruka Vlade o pravednosti sustava koji se uvodi.
Potpredsjednik Granić, koji je i predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, naglasio je, međutim, da promjene tarifnog sustava mijenjaju odnose među potrošačima, pa će neki građani dobiti manji, a neki veći račun od dosadašnjega, s time da će ukupni financijski rezultat za HEP biti ravan nuli.
Ocjena je Vlade da se ovim sustav plaćanja električne energije čini boljim za neka buduća vremena, a o budućoj cijeni više neće odlučivati Vlada, jer to prelazi u nadležnost Vijeća za regulaciju energetskog sustava, rekao je Granić.


SLUČAJ BOBETKO

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Vladina Savjeta za suradnju s Haaškim sudom Goran Granić informirao je novinare da je Vlada danas uputila prijedlog inicijative, odnosno zahtjev za davanje mišljenja Ustavnom sudu vezano uz određene ustavno-pravne aspekte navoda u optužnici protiv generala Janka Bobetka.
Odgovarajući na novinarska pitanja potpredsjednik Granić istaknuo je da je stvar samog Ustavnog suda da ocijeni je li uobičajeno ili nije davanje mišljenja na zahtjev Vlade, uz napomenu da Vlada ne ulazi u karakter akcije Medački džep.
Na pitanje koliko ocjenjuje sukladnim Vladin zahtjev prema Ustavnom sudu s formulacijom Sabora o tome, Granić je kratko odgovorio: "Vlada smatra da su sukladni".


POMOĆ KNINSKOM CARITASU

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović informirao je Vladu o javnom apelu fra Petra Klarića, koji vodi kninski Caritas, kako je potrebno osigurati hitnu opskrbu brašnom na tom području. Vidović je postupak fra Klarića ocijenio nekorektnim jer prethodno nije pokušao naći rješenje, odnosno nije se javio ministarstvu za pomoć.
Vidović, naime, ocjenjuje kako nema razloga da se ne intervenira iz državnih robnih rezervi, ako su takve potrebe, to više što Vlada godišnje samo preko njegova ministarstva Caritasu dodjeljuje 190 milijuna kuna.
Premijer Ivica Račan zadužio je ministra Vidovića da izravno razgovara s predstavnicima kninskog Caritasa, odbivši, napamet i na osnovi novinskih napisa, kako je rekao, stavljati to pitanje na dnevni red. Nakon provjere situacije Vlada će naknadno odlučiti što mora učiniti.

 
Još u rubrici:
 


DR. VLATKO CVRTILA, PROFESOR GEOPOLITIKE
NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI U ZAGREBU
Odlazak UN-a s Prevlake je hrvatska pobjeda


MJEŠTANI VITALJINE KOMENTIRAJU NAJAVU ODLASKA UNMOP-OVE MISIJE
Plavci odlaze, nevolje ostaju!


HSS NEMA NAMJERU ODREĆI SE "PRAVA" NA IMENOVANJE ČELNOG
ČOVJEKA HFP-A
Ante Markov žrtvovan, čeka se
novi adut HSS-a


SABORSKA RASPRAVA O PRIJEDLOGU ZAKONA O POLITIČKIM STRANKAMA
Dorica Nikolić: "Naše sveto trojstvo
želi ugušiti autonomiju političkih stranaka!"


ZLATKO TOMČIĆ NAKON SASTANKA PREDSJEDNIŠTVA
SABORA I ŠEFOVA PARLAMENTARNIH KLUBOVA:
Bilo bi dobro izbjeći raspravu
o Haaškom sudu


OKRUGLI STOL POD NAZIVOM "ODNOS IZMEĐU SABORA I GRAĐANA U PROCESU DONOŠENJA ZAKONSKIH PROPISA" U ORGANIZACIJI HHO-A
Zdravko Tomac: Kazne ne mijenjaju
političku kulturu


ZADNJI DAN SVJEDOČENJA BIVŠEGA CRNOGORSKOG MINISTRA
VANJSKIH POSLOVA
Milošević upozorio invalida Nikolu
Samardžića: "U laži su kratke noge!"


NOVO UBOJSTVO U OKOLICI WASHINGTONA
Sedma žrtva snajperista?


MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U HVARU OKUPILA 120 MLADIH NOVINARA IZ EUROPE, AZIJE I AMERIKE
Različito o nasilju u medijima


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/10