Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.9.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
televizija
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

JAJCE: OPĆINSKO VIJEĆE SE PROTIVI
UKIDANJU SUDA I PRIPAJANJU BUGOJANSKOM

Moguć je i poziv na građanski neposluh

Izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća nisu se odazvali najviši županijski dužnosnici
Ako se za pet dana ne sazove sjednica županijske vlade na kojoj bi se raspravilo o ukidanju Suda, vijećnici su spremni poduzeti druge mjere

JAJCE — U utorak je održana izvanredna sjednica Općinskog vijeća Jajce sa samo jednom točkom dnevnog reda: Statut Općinskog suda Jajce. Razlog sazivanja sjednice je dokument Reorganizacija sudstva u BiH — Izvještaj i prijedlozi, koji je objavila nezavisna komisija OHR zadužena za reformu bosanskohercegovačkog sudstva.
Prema tom dokumentu, kako su pojasnili predsjedatelj Općinskog vijeća Nijaz Duranović i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Željko Bojčetić, Jajce ne ispunjava uvjete za zadržavanje Općinskog suda zbog, kako se navodi, malog broja Iz Jajca: Peticiju protiv ukidanja Općinskog suda potpisalo je više od 4500 građana         Snimio Željko KOCAJstanovnika te nedovoljnog broja predmeta. Najbliži Općinski sud prema tom dokumentu bi trebao biti u Bugojnu, a Jajce bi zadržalo samo odjeljenje pri tom sudu.
Na sjednicu su pozvani predstavnici županijske vlasti, predsjednik Županije i njegov zamjenik, predsjednik Županijske skupštine i njegov zamjenik te ministar pravde Županije središnja Bosna, no nitko od njih se nije odazvao, što samo potvrđuje inače loš odnos županijskih vlasti spram Jajca.
U podužoj raspravi vijećnici su izrazili svoje neslaganje ovakvim prijedlogom nezavisne komisije OHR zadužene za reorganizaciju sudstva, ali i odnosom županijske vlasti koja već duže vremena Jajce izostavlja kada je u pitanju smještaj pojedinih institucija i sjedišta javnih poduzeća.
U Općinskom vijeću Jajce se ne slažu s kriterijima kojima se vodila nezavisna komisija s obzirom na to da kod broja stanovnika nisu uvršteni stanovnici općine Dobretići koji također koriste sud u Jajcu. Kad je u pitanju udaljenost između Jajca i Bugojna, udaljenost od četrdeset i tri kilometra nije točna, odnosno nije uzeta u obzir udaljenost pojedinih mjesta u jajačkoj općini poput Vlasinja, Bešpelja i drugih koja su od Bugojna udaljena više od šezdeset kilometara.
Nezavisna komisija također nije uzela u obzir materijalnu i kadrovsku opremljenost jajačkog suda kao ni tradiciju 120 godina postojanja Općinskog suda Jajce.
Izmještanje jajačkog suda je kap koja je prelila čašu ne samo kod vijećnika, nego i građana. Na inicijativu Udruge žena Viktorija 99. više od 4500 građana potpisalo je peticiju protiv ukidanja suda u Jajcu. Također su reagirala i ostala udruženja poput udruženja boraca, Stranke umirovljenika. Stav je jedinstven: Jajce ne smije ostati bez suda.
Na kraju višesatne rasprave, u kojoj su sudjelovali i predstavnici nevladinih udruga i pojedini građani, donesen je zaključak prema kojemu će već sljedećeg dana biti upućen zahtjev za održavanje izvanredne sjednice županijske vlade u Jajcu, i to najkasnije u roku od pet dana, a Uredu visokog predstavnika bit će upućeno prosvjedno pismo sa zahtjevom da nezavisna komisija ponovno razmotri sve kriterije prema kojima Jajce može imati Općinski sud.
Ako Vlada ne sazove izvanrednu sjednicu u predviđenom roku, vijećnici su spremni poduzeti i druge mjere poput građanskog neposluha.
Izvanredna sjednica Općinskog vijeća Jajce nije prekinuta i trajat će do rješenja problema.

Meri ZLATOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


NOVI TRAVNIK: ZA OBNOVU KUĆA, VODOVODA, PUTOVA...
Potpisan ugovor od 137 tisuća KM


USKOPLJE: DONACIJAMA HUMANITARNIH ORGANIZACIJA UNBP I ASB
Do 15. studenog još 52 obnovljene kuće


MISIJA UN-A APELIRA NA HITNO IMENOVANJE
DIREKTORA AGENCIJE ZA ZAŠTITU BIH
Stranački sukob oko kandidata


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4