Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 24.8.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 5

I ZADAR JE DESTINACIJA HIDROAVIONA

Zračni taksi dovodi turiste

Među 25 destinacija za koje je nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, tvrtki European coastal airlines odobrilo slijetanje hidroaviona je i Zadar - Morsku pistu Lučka kapetanija je odredila između Puntamike i tvornice Maraska

Zadar je jedna od 25 destinacija na Jadranu za koje je tvrtka European coastal airlines dobila od našeg Ministarstva pomorstva, prometa i veza koncesijsko odobrenje za polijetanje i slijetanje svojih hidroaviona. Da bi, međutim, mogla obavljati tu djelatnost prijevoza putnika na unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH, uz koncesiju za korištenje obale, tvrtka je morala ishoditi i odobrenje nadležnih državnih službi za korištenje zračnog prostora. Hidroavioni se, naime, u zraku tretiraju kao avioni a na moru kao brodovi pa kao i svi brodovi moraju imati svu potrebnu opremu. I konačno, da bi mogli slijetati na zadarsko područje, Lučka kapetanija Zadar im je dala odobrenje za morsku pistu - između bove na Puntamici i tvornice Maraska. Lokacija, otprilike, na koju su u vrijeme talijanske vlasti slijetali hidroavioni na redovitoj liniji koja je Zadar povezivala s Anconom i Trstom.
- Tu su nekada, sve do ranih 50-ih slijetali i vojni poštanski hidroavioni koji su u Zadru bili redoviti - objašnjava lučki kapetan Milivoj Maričić koji je prije nekoliko dana hidroavionom tvrtke European coastal airlines letio od Zadra do Dubrovnika na jednoj od probnih vožnji Grummana G - 21 "Goose", koji uz dva člana posade prima i deset putnika. Nakon dugih desetljeća hidroavion se opet spustio u zadarsku lukuTvrtka za sada raspolaže s dva hidroaviona a planiraju ih nabaviti još i letjeti gdje god to putnici zatraže. Radi se zapravo o taksi službi, a odobrenje koje tvrtka ima od Ministarstva pomorstva, osim 25 preciziranih destinacija na kojima moraju imati točno određenu lokaciju, dopušta im i slijetanje odnosno polijetanje na bilo kojemu mjestu koje je od obale udaljeno najmanje 300 metara. Pod takvim se uvjetima, dakle, mogu spustiti na morsku površinu na udaljenosti od 300 metara od bilo kojeg našeg otoka - govori Maričić.
Govoreći o izuzetnom doživljaju koji pruža let ovim hidroavionom na prosječnoj visini od tek 50-ak metara s koje se može raspoznati i malo veća riba, Maričić kaže da hidroavionima upravljaju iskusni piloti koji imaju izuzetno dobru vidljivost iz kokpita te da su mogućnosti da pri slijetanju u akvatorij praktički gradske luke dođe do kakvih problema, minimalne. Prije slijetanja, naime, radi se puni krug i tek kad se utvrdi da na "pisti" nema nikog drugog, slijeće se uz prethodno javljanje Lučkoj kapetaniji.
U Zadru će se putnici, za početak, iz hidroaviona prekrcavati u brod i tako stizati na kopno. Razrađuju se, međutim, i dvije varijante izravnog izlaska na kopno, s obzirom na to da hidroavion ima vlastite kotače. Jedna od njih je ponton postavljen uz rivu i u tom slučaju putnici iz hidroaviona koji ostaju na moru izlaze na ponton a s njega na rivu. Druga je varijanta postavljanje rampe na koju se hidroavion popne i s nje pristane na ponton. Osim prijevoza putnika do određenih mjesta, ovi će hidroavioni, bude li narudžbi, letjeti i zbog panoramskog razgledavanja. Jedan sat leta stoji oko 1200 eura pa po putniku, ako je pun, to dođe 120 eura. A za sat vremena, kaže nam kapetan Maričić, ovaj hidroavion od Zadra stigne do Dubrovnika.

Davorka MEZIĆ
 
Još u rubrici:
 


S RAVNATELJEM NARODNOG MUZEJA HRVOJEM PERICOM
O NOVOM KONCEPTU TOGA MUZEJA
Kneževa palača – kuća kulture


TURIZAM NA NEOBIČAN NAČIN:
Winetou ranč u Punta Skali!


DOMAGOJ MIŠULIĆ IZ TURNJA SRETNE RUKE
Na panuli gof od 35 kilograma


ZADAR DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/5