Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 1.7.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 2

POČEO JUBILARNI PETI FESTIVAL GLUMCI U ZAGVOZDU

Zagvozd dobio prvi Trg glumca

Ovo je specifična manifestacija na kojoj kazališne družine nastupaju bez honorara, noće i jedu kod mještana, nema nagrada niti se naplaćuju ulaznice, ali sponzori se rado odazivaju, od najuglednijih banaka do sušionica mesa, prijateljski se krugovi šire...

Najbolji festival na svijetu? Zagvozd! Je li to vaš konačni odgovor? - kao da Tarik Filipović pita Vedrana MlikotuZAGVOZD — Teško bi bilo na karti Dalmacije naći neko mjesto koje u ljetnim mjesecima ne organizira kakvo kulturno ljeto, festival, susrete klapa, seriju koncerata ili kazališnih gostovanja. Nakon završenih kazališnih sezona predstave se sele na otvorene prostore, pjace, dvorišta i klaustre, a u svoj toj ponudi nije nimalo lako biti originalan i prepoznatljiv.
Zacijelo bi svaki pročelnik za kulturu trljao ruke od veselja da se u njegovu mjestu dogodi ono što se u Zagvozdu događa već petu godinu. Kazališni festival Glumci u Zagvozdu, koji je osmislio glumac Vedran Mlikota uz pomoć svojih prijatelja, postao je jedno od najomiljenijih okupljališta kazalištaraca u zemlji, događaj iznikao iz pozitivne energije, ljubavi za svoje misto, prijateljstva i dobre volje. I rezultat nije izostao.
Na otvaranju jubilarnog, petog festivala, u subotu navečer skupilo se više tisuća posjetitelja, a gotovo da nema Zagvožđanina koji nije sudjelovao u organizaciji; naime, ovo je specifična manifestacija gdje kazališne družine nastupaju bez honorara, noće i jedu kod mještana, nema nagrada niti se naplaćuju ulaznice za izvedbe. Premda je lani osnovana i kulturna udruga Glumci u Zagvozdu s odborom i računom koja regulira dio poslova, spontanost se nije nimalo izgubila: sami mještani pomažu u namještanju scene, donose na trg pred Domom kulture sjedalice, a poslije svatko uzima svoj dio partera i nosi ga kući...
Poslije, na zajedničkoj večeri, velika se glumačka imena ne žacaju pomaganja kod posluživanja pa ni pranja tanjura...
Ove godine, budući da je u pitanju i mali jubilej, otvaranje je počelo spektakularnim skokom padobranaca, specijalaca Hrvatske vojske iz Zadra koji su donijeli festivalsku i državnu zastavu. Glumac Kristijan Ugrina donio ih je na trg u vatrogasnom kombiju u društvu mnoštva djece. Potom je otkrivena pred Domom kulture i "Svakog dana imam probe teeee... kazalište, film i Ha Te Veeee... Ljeto kada otpočne svi se skupe tu - Glumci u Zagvozdu", pjeva novoosnovani Band Aidploča s novim nazivom trga koji se od sada zove Trg glumaca. Trg je "otvorio" Goran Višnjić, a Vedran Mlikota tvrdi da je Zagvozd prvi u Europi posvetio glumcima jedan javni prostor — provjerili su na Internetu.
U Domu kulture otvorena je i izložba Velikani hrvatskog glumišta Zlatka Kauzlarića Atača, a kroz program je vodila Aleksandra Mindoljević. Prva predstava od trinaest planiranih, Klupko Pere Budaka u izvedbi zagrebačke Komedije i režiji Aide Bukvić, okupila je oko tisuću i pol gledatelja, odnosno zauzete su bile sve sjedalice, svaki centimetar slobodnog prostora za stajanje i svi zidići oko trga.
Nakon predstave nastupio je i na brzinu organiziran Zagvozd Band Aid — na glazbu posuđenu iz Moje domovine zapjevali su na sceni glumci o Biokovu, janjcima, Hamletu, Shakespeareu i nebu boje mora. Goran Višnjić i Tarik Filipović, zvijezda kviza Milijunaš, pokazali su neslućene glasovne sposobnosti, a potom se, kao i lani, veliko društvo preselilo u dvorište kuće popularnog Jole koji je te večeri nastupao na Melodijama hrvatskog Jadrana.
Nakon nastupa dao je, kao što je red, par intervjua i onda nagazio na gas i pravac kući gdje se fešta baš razmahala. Tako je stigao pomoći roditeljima oko posluživanja i zapjevati s klapom Iskon i braćom Ljubom i Branom Gudeljom. Bez ove dvojice i nema pravoga štimunga, jedan dohvati gitaru, a drugi harmoniku i onda traje veselje koliko tko izdrži. A mnogi su izdržljivi.
— Stalno sam slušao o Zagvozdu i još je ljepše nego što sam očekivao — komentirao je Tarik Filipović, a Goran Višnjić također nije skrivao oduševljenje. Bio je ovdje već više puta, ali ovo mu je prvi dolazak na festival. Vedran ga je rezervirao još prije dva mjeseca i ne bi ovu priliku nizašto propustio. Žao mu je samo što već unaprijed zna da će idućih ljeta biti jako zauzet snimanjima novih filmova.
Kažu da bi na ulazu u Zagvozd trebalo napisati "Dvorana se hladi" - Goran Višnjić i supruga mu morali su posegnuti za džemperima— Evo mi pjevaju "maslina je neobrana", čekaj malo... — kaže Višnjić pa nastavlja:
— Glumac je ovdje u prvom planu i to je najvažnije, a mještani se s nama lijepo druže i ovaj događaj ima sjajnu budućnost. Daj Bože da bude još ovakvih festivala u Hrvatskoj jer naša zemlja ima izvanrednih glumaca i predstava.
Festivalu u Zagvozdu više uistinu ne treba puno reklame. Sponzori se rado odazivaju, od najuglednijih banaka do sušionica mesa, prijateljski se krugovi šire... Doznaju li u Hollywoodu za Zagvozd od Višnjića, tko zna tko bi sve ovdje mogao osvanuti...

Jasmina PARIĆ
   

Izložba Duje Rončevića

SPLIT — Ovog ponedjeljka u 20.30 u Dioklecijanovim podrumima bit će otvorena izložba djela akademskog slikara Duje Rončevića pod naslovom More. Postav ostaje otvoren do 15. srpnja.

 
Još u rubrici:
 


SUTRA SE DODJELJUJE TRADICIONALNA NAGRADA SLOBODNE DALMACIJE "VICKO ANDRIĆ" ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE
Priznanje za životno djelo F. Mederu


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/2