Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 26.6.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

PRAVDA JEST SPORA, ALI JE DOSTIŽNA

Obiteljskom nasilniku godina i pol zatvora

Na godinu i pol dana zatvora nepravomoćno je osuđen P.Č. jer je dulje od godinu dana tukao svoju suprugu i dovodio je u ponižavajući položaj, a također je zapuštao i zlostavljao njihovu malodobnu djecu

SPLIT — Jadranka Luketin, sutkinja suda za mladež Općinskog suda u Splitu, donijela je prvu, još nepravomoćnu, presudu o bezuvjetnom zatvorskom kažnjavanju za nasilničko ponašanje u obitelji. Riječ je o izvršenju kaznenog djela prema članku 215. Kaznenog zakona, zbog kojega je suprugu i ocu P.Č. izrečena kazna od 18 mjeseci zatvora bezuvjetno.
Naime, P.Č. je u razdoblju od 1. siječnja prošle do 22. veljače ove godine u Jesenicama, općina Dugi Rat, tukao svoju suprugu D.Č., odnosno svojim ju je nasilnim ponašanjem doveo u ponižavajući položaj. Osuđeni je suprug tukao suprugu i prije 2001. godine, ali je kao to kazneno djelo opisano izmjenama i dopunama Kaznenog zakona tek 22. prosinca 2000. godine pa prije, skreće pažnju sutkinja Luketin, nije ni moglo biti sankcionirano na ovaj način.
Za žrtve obiteljskog nasilja pravda stiže sporoUkupna kazna zatvora od 18 mjeseci, kaže ona, uključuje kaznu za izvršenje još četiriju kaznenih djela koja se odnose na zapuštanje i zlostavljanje maloljetnika, odnosno njegove malodobne djece.
Ines Trgo-Matijević, defektologinja i sudska vještakinja u ovome predmetu, zadovoljna početkom ovakve kaznene politike u nas, naglasila je namjeru zakonodavca da apostrofira društveno značenje i vrijednost svakog člana obitelji koji je stoga u slučaju njihova ugrožavanja i zlostavljanja i predvidio kaznu. Ovu presudu doživljavam, ističe prof. Trgo Matijević, izuzetno važnom zato što daje adekvatno značenje i pruža uistinu konkretnu zaštitu žrtvama nasilničkog ponašanja u obitelji. I s druge strane, u odnosu na samog počinitelja, suočava ga s ozbiljnošću počinjenog djela i njegovom društvenom neprihvatljivošću. Ova sankcija, drži defektologinja Ines Trgo-Matijević, polučit će dvojak učinak — kako u smislu specijalne prevencije, da zaustavi tijek zlostavljanja kod samog počinitelja, tako i u smislu one generalne. Neprijeporno će spoznaja o ovakvoj presudi i početku ovakve sudske kaznene politike utjecati na obeshrabrivanje ostalih zlostavljača u obitelji, zaključuje ona.

B.GRGUREVIĆ

 

   

NESREĆA NA CESTI UDBINA - GRAČAC

Smrt na motociklu

ZADAR — U prometnoj nesreći koja se u ponedjeljak kasno popodne dogodila na magistralnoj cesti Udbina—Gračac poginuo je Adis Kadić (27), državljanih Republike Bosne i Hercegovine.
Vozeći se na motociklu suzuky, registracije 814-E-225, nedaleko od Gračaca pretjecao je kombi ispred sebe i kad je došao u njegovu bočnu razinu, izgubio je nadzor nad upravljačem i motociklom sletio izvan ceste. Od teških ozljeda na mjestu je poginuo.

 
Još u rubrici:
 


JOŠ SE UTVRĐUJU OKOLNOSTI TRAGEDIJE KOD OTOKA VRGADE
"Nekakav val" je prevrnuo brodicu?


TRAGIČAN POČETAK GODIŠNJEG ODMORA ZA BRAČNI PAR IZ ŠVEDSKE
Šveđanina ubio grom
kraj plaže hotela "Split"


NAKON SUBOTNJE NESREĆE PRI RONJENJU
Šibenski ronilac umro u Splitu


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4