Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 5.6.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 4

DRAMATIČNA BITKA U DUBROVAČKOM AKVATORIJU

"Nona Ana" Zagrepčaninu spasila život

DUBROVNIK — Samo zahvaljujući “ludo” brzoj plovidbi od Mljeta do Dubrovnika te nesebičnosti posade katamarana “Nona Ana”, ali i zauzimanju liječnika te brojnih “običnih ljudi”, spašen je život zagrebačkom elektroničaru ing. Borisu Nendlu. On se sada uspješno oporavlja na odjelu Urologije dubrovačke Opće bolnice i svega se, zbog pretrpljenoga šoka i “produljenog” djelovanja sredstava protiv bolova, slabo sjeća. Ipak, uspio nam je reći kako je zahvalan svima koji su mu pomogli nakon jedrenja u vodama Mljeta.
Ing. Boris Nendl uspješno se oporavlja na Odjelu urologije dubrovačke Opće bolnice    Snimio T. PLAZIBATBilo je oko 19 sati kada su poduzetnici Nedjeljko Bošković, Dževdet Voljevica, Mislav Olujić, Mario Čebulc i Nendl uplovili u mljetsku uvalu Prožura. Željeli su se u mjesnom restoranu “Marias In” odmoriti te nadoknaditi energiju izgubljenu u jedrenju. Da bi što prije bio na kopnu, Nendl je skočio na vlažnu, mahovinom obraslu stijenu. Ali, poskliznuo se, pao i osjetio strahovitu bol u trbuhu. Prijatelji su priskočili u pomoć i mobitelom pozvali liječničku pomoć iz desetak kilometara udaljenoga Babina Polja i Goveđara. Liječnice dr. Magdalena Nardelli-Kovačić i dr. Svetlana Ančić su po telefonskom opisu dijagnosticirale prsnuće mokraćnog mjehura i preporučile hitno prebacivanje u dubrovačku Opću bolnicu.
Međutim, katamaran “Nona Ana” je već u 19 sati isplovio iz Polača, a u 19.30 i iz Sobre, te zaplovio prema Elafitskim otocima Šipanu, Lopudu i Koločepu, pa potom za Dubrovnik. Ipak, uspjeli su stupiti u kontakt sa zapovjednikom te je kapetan Ivo Svetac okrenuo brod ka Prožuri. Zbog teškog pristupa obali, nisu mogli pristati, već su plutajući čekali da Nendla barkom prebace do broda. No, čovjeka višeg od 1,90 m i teškog više od 100 kg nije bilo lako prebaciti bez nosila na brod, pa su se snašli “vezivanjem” za stolicu, koju su potom digli do broda, u koji se ukrcala i dr. Ančić.
Nendl je na otoku dobio samo injekciju protiv bolova, ali je šok “urodio” nesvjesticom. Posada katamarana “Nona Ana” učinila je sve da se Nendl žurno prebaci do bolnice: važna je bila svaka minuta jer su zbog puknuća mjehura prijetili sepsa i smrt. Na brodu su se zatekla i tri austrijska liječnika, od kojih je jedan bio specijalist hitne pomoći. Zajedno s dr. Ančić, taj je liječnik Nendlu dao nužno potrebnu infuziju. Sretna je okolnost da je katamaran u svojoj ljekarni imao i bocu infuzijske otopine, što se ponajviše može “zahvaliti” nedavnoj kupnji broda u Norveškoj, gdje zakon obvezuje brodske apoteke na takav sadržaj.
Katamaran je s brzinom većom od 30 čvorova gotovo lebdio iznad mora. Vremena za skretanje u Luku Šipansku, Suđurađ, Lopud i Donje Čelo nije bilo, već je kapetan Svetac provu okrenuo prema luci Gruž, gdje su ih čekala kola Hitne pomoći. Pacijent je u Gružu bio već prije 21 sat, a na operacijskom stolu u 21.40 sati.
Tako je ta nesvakidašnja utrka za život dobivena. Istina, u lučicama su tu večer zbog toga ostali neukrcani brojni turisti, ali je nezadovoljstva nestalo kad se doznao razlog neuplovljavanja "None Ane". A liječnici su nas i ovom prilikom upozorili na projekt broda-bolnice bivšeg ministra zdravstva dr. Andrije Hebranga, koji je, kažu nam, najbolje rješenje i preventiva za ovu i slične krizne situacije.

Ahmet KALAJDŽIĆ

 

SUDSKOG ZABORAVA NEMA...

Ratni zločin - "evergreen"

Predmeti od širega društvenog interesa nikada ne padaju u zastaru, a radi se o teškim kaznenim djelima ratnog zločina i zločina protiv civilnog stanovništva.
Kod teških kaznenih djela kao što su ubojstvo, silovanje i razbojstvo zastara teško nastupa jer je zakonodavac dao dug zastarni rok. Predmeti koji su na listi žurnog rješavanja su prvenstveno pritvorski, a Ministarstvo pravosuđa sudovima daje naputak za hitno rješenje određenih vrsta predmeta.
Tu su još za rješavanje prioritetna kaznena djela zlouporabe opojnih droga, djela gospodarskog kriminala, napadi na službene osobe i sprječavanje u obavljanju službene dužnosti te djela protiv maloljetnika. Točnije, ima više od 20 pojedinačnih kaznenih djela koja su sama po sebi hitna.

 
Još u rubrici:
 


TKO ČEKA - NE DOČEKA USVOJI LI SE NOVI KAZNENI ZAKON,
SUDSKI PROCESI NEĆE SE OTEZATI U BESKONAČNOST
Sudskoj zastari prijeti - zastara!


OPLJAČKANI IVAN ZORICA SUĐENJE DOČEKAO U - GROBU
NAKON VIŠE OD DVIJE GODINE POČELO SUĐENJE
ZA NEVIĐENU PLJAČKU U SPLITU
Odvjetnička elita traži manu milijunskoj
pljački na Kmanu


LABIN: BRAČNA SVAĐA ZAVRŠILA TRAGIČNO
Zadavio suprugu !


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/4