Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 8.5.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

SVJETIONICI DUŽ HRVATSKE OBALE UKLJUČENI U TURISTIČKU PONUDU

Lanterne sve privlačnije turistima

Turisti sve više otkrivaju ljepote hrvatskih otoka, a posebnu zanimljivost predstavljaju lanterne - Nakon Sv. Andrije zainteresiranima će se na nekoliko godina izdavati i drugi svjetionici krajnjeg hrvatskog juga

Svjetionik Sv. Andrija i grebeni    Snimio Milo KOVAČSvjetionici duž hrvatske obale koji su kao posebna atrakcija uključeni u turističku ponudu i ove su godine spremni za goste, a oni su sezonu otvorili još krajem ožujka. Prvi ovogodišnji posjetitelji tada su stigli i na svjetionik Sušac,jednu od nekoliko lanterni na jugu Hrvatske u toj vrsti turističke ponude.
O interesu gostiju koji iz dana u dan sve više otkrivaju ljepote hrvatskih otoka, svjedoči i jedna talijanska obitelj koja je sklopila ugovor s "Plovputom", vlasnikom svjetionika, o korištenju lanterne na Svetom Andriji za narednih devet godina. Svjetionik na tom izuzetnom lijepom otočiću prvi je u ponudi "Plovputa" za koji je sklopljen takav dugoročni ugovor, a očekuje se da će sličnih ugovora u budućnosti biti veći broj.
- U skladu s financijskim mogućnostima "Plovput" je uredio apartmane na svjetionicima i oni se već nekoliko godina iznajmljuju gostima. Uglavnom se radi o jednom ili dva apartmana na svjetionicima koji imaju posade. Naime, kako je zbog automatizacije rada broj svjetioničara smanjen, dio prostora uobjektima uređen je za iznajmljivanje. Ti su objekti i znatno bolje očuvani, a gosti dolaze iz Hrvatske i cijeloga svijeta i bez iznimke, oduševljeni su tom jedinstvenom ponudom - rekao je rukovoditelj plovnog područja sa sjedištem u Dubrovniku Tonći Kordić. Kako je istaknuo, svjetionici koji su potpuno automatizirani i na kojima više nema posade, u mnogo su lošijem stanju jer su bez stanara pa se zgrade ne održavaju i s godinama sve više propadaju.
- Sveti Andrija, Palagruža,Struga i Sušac svjetionicvi su na našem području koji imaju posade, ali tu je čitav niz svjetionika na kojima više nema nikoga. Za uređenje kuća na njima potrebna su velika sredstva i mi smo svakako zainteresirani za pronalaženje turista-korisnika kjoi bi bili spremni ulodžiti u obnovu tih objekata - kazao je Kordić dodajući da se to odnosi na svjetionike na nizu otočića među kojima su i Sestrice, Glavat, Olipa, Daksa, Grebeni...
Interes primjerice za Grebene, kako je rekao, postoji ali još uvijek nema konkretnih ponuda koje bi bile obostrano prihvtaljive. "Plovput" je u takvim slučajevima s ulagačem spreman sklopiti ugovor o dugoročnom korištenju objekta, s time da bi se troškovi obnove odbili od najamnine. Na pojedinim otocima poput Olipe, postoji mogućnost i bavljenja ugostiteljskom djelatnošću za što bi se mogli iskoristiti postojeći objekti uz samu obalu. Jedini uvjet koji se postavlja budućim korisnicima, ističe Kordić, jest očuvanje izvornosti objekata i cijelog prostora koji se ne smije devastirati novom gradnjom ili drugim sličnim zahvatima.

Olivija GUSTIN
   

Prihvatljive cijene

Smještaj u apartmanima u nekom od svjetionika u ponudu "Plovputa" rezervira se preko turističkih agencija, a cijene i nisu pretjerane kao što bi se moglo očekivati s obzirom na jedinstven doživljaj mira, mora i sunca kakav se gostima tu pruža. Za petnaestak eura dnevno po osobi na Sušcu, Strugi ili nekom drugom svjetioniku može se provesti odmor za pamćenje. Za tu cijenu gostu je osigran prijevoz do njegova odredišta, korištenje struje, vode i smještaja, a za sve ostalo osti se brinu sami.

 
Još u rubrici:
 


U SKLOPU INCENTIVE PROGRAMA TURISTIČKE AGENCIJE "ATLAS"
Bakljonoše dočekuju belgijske turiste


DUBROVNIK DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3