Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 10.3.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  zdravlje
samo tako
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

HOTELSKO PODUZEĆE IZ STAROGA GRADA DOBILO NOVOG VEĆINSKOG VLASNIKA

Varaždinski PIF Pleter kupio Hotele Helios

Varaždinski fond kupio je 44 posto dionica od PIF-a Velebit (70 kuna za komad) i tako za 10,49 milijuna kuna postao vlasnik 78 posto hotelskoga poduzeća iz Starog Grada

U portfelju novog vlasnika je i poznati hotel Arkada   Snimio Mirko CRNČEVIĆVećinski vlasnik hotelskog poduzeća Helios iz Starog Grada na Hvaru postao je privatizacijsko investicijski fond Pleter iz Varaždina, koji je ovih dana kupio 44,22 posto dionica tog turističkog poduzeća od PIF-a Velebit. Tako je sada varaždinski investicijski fond, čijom imovinom upravlja FIMA Invest, vlasnik 78,69 posto dionica Heliosa, potvrdio nam je Andrej Lepoglavec, član Uprave FIMA Investa.
Podsjetimo, PIF Velebit je u kuponskoj privatizaciji dobio 44,22 posto dionica starogradskog hotelskog poduzeća, dok je vlasnik 34,46 posto dionica bio PIF Pleter, Hrvatski fond za privatizaciju ima 7,43 posto, a mali dioničari 13,89 posto. Ovih dana je PIF Pleter sukladno Zakonu o preuzimanju dionica otvorio javnu ponudu i za kupnju dionica u vlasništvu malih dioničara, i to po cijeni od 70 kuna za svaku. Toliko je za svoje dionice platio i PIF-u Velebit, a prema prvim reakcijama dioničara, zanimanje za takvu prodaju dionica koje su zaposlenici plaćali po 100 maraka, vrlo je malo.
Istodobno u PIF-u Velebit drže kako su napravili dobar posao, jer su dionice Heliosa koje su u poslovnim knjigama vođene po cijeni od 68 kuna po dionici, na Varaždinskom tržištu vrijednosnica prodali za 70 kuna i za to dobili 10.499.580 kuna, odnosno dosegli cijenu dionice od 23 posto nominalne vrijednosti.
— Već duže vrijeme smo pokušali naći investitora koji bi kupio dionice Heliosa, jer je naša poslovna politika što prije izaći iz poduzeća u kojima se problemi generiraju desetljećima i baviti se investicijskim ulaganjima na tržištu kapitala, što smo u ovom slučaju i napravili — kaže Mićo Jurjević, predsjednik Uprave PIF-a Velebit.
U isto vrijeme Dubravko Žganec, direktor Pletera koji je novi većinski vlasnik, tvrdi kako se zapravo unutar Heliosa za dioničare ništa bitno nije promijenilo, osim što je umjesto dva PIF-a, sada većinski vlasnik jedan. Pleter će, kaže Žganec, najprije detaljno i na osnovu revizorskog izvješća snimiti situaciju, pokušati pronaći kvalitetne investitore ili kupce za hotelsko poduzeće ili nekretnine u njemu, ali bez nekih radikalnih promjena poslovne politike.
Inače, temeljni kapital Heliosa je 101 milijun kuna, a dugoročne obveze su mu 42,5 milijuna kuna, te još 17,5 milijuna kuna kratkoročnih obveza. U 2000. godini tvrtka je zabilježila gubitak od 9 milijuna kuna, a za prošlu godinu predviđa se novi "minus" od 6 milijuna kuna. Sve to veliko je breme novom vlasniku koji će morati uložiti puno novca, znanja i truda da se ta dugoročno dobra investicija u konačnici i - isplati.

Ružica MIKAČIĆ
 
Još u rubrici:
 


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1