Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 1.3.2002.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
spektakli
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

U ZAGREBU U 86. GODINI

Umro akademik Kosta Angeli Radovani

Kosta Angeli Radovani - njegovo kiparsko djelo jedno je od najznačajnijih u našoj likovnoj suvremenosti, jedna od najneospornijih činjenica u poratnoj umjetnosti i kulturiZAGREB - Akademski kipar, akademik Kosta Angeli Radovani preminuo je u srijedu 27. veljače u 86. godini u Zagrebu, priopćila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).
Smrću akademika Radovanija, HAZU i Razred za likovne umjetnosti ostali su bez svog istaknutog člana, stoji u priopćenju. Radovanijevo kiparsko djelo neosporno je jedno od najznačajnijih u našoj likovnoj suvremenosti. Odgojen i oblikovan u Italiji, Angeli Radovani nije nikada zanijekao ishodiše u domaćem ambijentu, čak se potrudio rekonstruirati potencijalne pretke i stvaralačka uporišta, u mediteranskim temeljima.
Njegov logičan i rijetko dosljedan razvojni put, izbjegavanje svake dopadljivosti i sladunjavosti u interpretaciji ljudskog tijela, čistoća njegove skulptorske forme i osjećaj za sintetičnu kiparsku viziju ženskog tijela svedenog gotovo na geometrijske oblike, samo su neki od vidova Radovanijeve umjetnosti, koje su osjetili i kritika i publika, dajući mu uvijek visoko mjesto u našim novijim umjetničkim zbivanjima.
Kosta Angeli Radovani (London, 1916.) osnovnu školu i II. klasičnu gimnaziju polazio je u Zagrebu. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti Brera u Milanu i specijalke za kiparstvo i grafiku na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu.
Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1950. osniva katedru kiparstva, gdje radi do njezina zatvaranja 1955. Kao redoviti profesor kiparskog odjela na Fakultetu likovnih umjetnosti u Sarajevu radi do 1987. Predavao je na Međunarodnoj ljetnoj akademiji u Salzburgu, a bio je i suosnivač i član galerije Forum od 1969. godine.
Radovani je izlagao 59 puta samostalno u zemlji i inozemstvu (Atena, Prag, Tunis, Salzburg, Pordenone), a od 1940. imao je više od 600 skupnih izložaba. Podigao je skulpture na otvorenom i spomenike u Antwerpenu, Drežnici, Starom Gradu, Kumanovu, Dubrovniku, Poreču i Zagrebu. Nakladni zavod Naprijed izdao mu je 1960. mapu grafike, a objavljeno mu je i više monografija.
Umjetnikov opus jedna je od najneospornijih činjenica u poratnoj umjetnosti i kulturi, a obilježivši epohu svojim djelom, dao je veliki zalog našem vremenu i budućoj generaciji.
Pokop akademika Radovanija održat će se u najužem obiteljskom krugu.

 
Još u rubrici:
 


USPJEH HRVATSKE IZLOŽBE U ENGLESKOJ
Palagruža - senzacija u Oxfordu!


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2