SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ ekonomija ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ crna kronika ]
[ dalmacija ]
[ split ]
[ zadar ]
[ sibenik ]
[ dubrovnik ]
[ bih ]
[ prilozi ]
[ feljton ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

SPLIT

PETAK 18. siječnja 2002.OD 1. VELJAČE JEFTINIJE JEDNOKRATNE
AUTOBUSNE KARTE IZ BILJETARNICA

Kružni taksiji prisiljavaju "Promet" da snizi cijene

Umjesto sedam, karta kupljena izvan autobusa stajat će šest kuna, koliko košta i vožnja nelegalnim kružnim taksijima - Uskoro jeftinije i povratne karte: umjesto 14 samo 11 kuna

Piše: Linda VUKOREPA

Manje gužvi i čekanja uz jeftinije karte - stajalište na PazaruOd 1. veljače putnici će u Prometovim biljetarnicama i ovlaštenim kioscima moći kupovati jednokratne karte za prvu zonu po cijeni od šest kuna umjesto dosadašnjih sedam. Iako se na nižu cijenu karata što će se prodavati u kioscima ide i zbog rasterećenja vozača u autobusima, glavni je razlog, kako otvoreno priznaje direktor Prometa Toma Šalinović, borba s nelojalnom konkurencijom — kružnim taksijima koji prijevoz putnika po gradu, također, naplaćuju po šest kuna.
— Želimo spriječiti gužve u autobusima i duga zaustavljanja na stajalištima jer vjerujemo da će se ljudi prije odlučivati na jeftiniju kartu kupljenu u kiosku, nego onu u autobusu koja će se i dalje plaćati po sedam kuna. Osim toga, namjera nam je privoljeti

SPLIT DANAS
SPLIT DANAS

putnike da se voze u osiguranim autobusima, a ne u kružnim taksijima na vlastitu odgovornost — ističe Šalinović.
Uz prometovce, s nelegalnim se taksistima godinama bore inspekcijske službe i Prometna policija, pa proizlazi kako je jedina prepreka rješenju ovog problema po kojem je Split postao poznat diljem Hrvatske, sporost pravnih službi.
— Poduzimamo sve što je u našoj moći; u obavljanju linijskog prijevoza putnika za koji nemaju nikakvu dozvolu sprječavamo ih skidanjem registracijskih tablica. Oni, međutim, nastavljaju voziti i bez njih ili ih jednostavno iskopiraju. Protiv kružnih taksista podneseno je na desetke prijava, no izvršenje rješenja počesto stopiraju njihove žalbe ili zastare, s obzirom da se ne pojavljuju na ročištima — govori Stipe Dedić, republički inspektor za ceste i cestovni promet.
— Putnici, izgleda, ne shvaćaju da u kružne taksije sjedaju na vlastitu odgovornost jer su oni neosigurani. Iako policija čini sve što je u njezinoj nadležnosti, ovim putem najavljujemo još žešće akcije na suzbijanju "divljih" prijevoznika — kaže Mijo Franić, načelnik Prometne policije.
Dok se, pak, nadležne institucije i prometovci bore protiv kružnih taksista, čini se kako u ovoj nelojalnoj konkurenciji najviše profitiraju putnici. Da bi ih vratio u svoje autobuse, osim jeftinije jednokratne karte, Promet najavljuje i nižu cijenu povratnih koje će se umjesto po 14, sada plaćati 11 kuna, ali samo ako ih se kupi više od pet.

PRIVODI SE KRAJU PROJEKT VRIJEDAN DVA MILIJUNA EURA
Nova dijaliza na Križinama počet će raditi u veljači

Novi Odjel za dijalizu u bolnici na Križinama počet će raditi u veljači. Krajem ovog mjeseca, prema riječima dr. Dragana Ljutića, voditelja Odjela, u bolnicu stiže uređaj za pročišćavanje vode i nakon njegova testiranja Odjel će otvoriti vrata pacijentima. Time će se konačno privesti kraju veliki projekt uređenja i modernizacije splitske Dijalize, u koji je Ministarstvo zdravstva uložilo oko dva milijuna eura. Otvorenjem novih prostora na Križinama ugasit će se Odjel za dijalizu u bolnici na Firulama, gdje će ostati samo nekoliko uređaja za hitnu hemodijalizu.
Bubrežni bolesnici će na suvremeno uređenom novom Odjelu, prema riječima dr. Ljutića, imati na raspolaganju 33 aparata za hemodijalizu, njemačke marke Frezenius, od kojih je 27 novih, a preostalih šest staro je dvije godine. Dijaliza će početi raditi u tri smjene, a cilj je, ističe dr. Ljutić, funkcioniranje svesti na dvije smjene. Također će se, u skladu sa svjetskim trendovima, nastaviti razvijati peritonejska dijaliza koja podrazumijeva pročišćavanje krvi preko trbušne maramice. Dr. Ljutić napominje kako je ta metoda jednako učinkovita, ali dvostruko jeftinija od hemodijalize, pa jedan bolesnik na peritonejskoj dijalizi zdravstveni sustav godišnje stoji 78 tisuća kuna.
Dr. Ljutić naglašava i kako će, zahvaljujujući završetku specijalizacije troje liječnika i preraspodjelom kadrova, na novom Odjelu po jedan liječnik tijekom jutra i poslijepodneva uvijek biti uz bolesnike na dijalizi. Pacijentima se, dodaje, nastojalo maksimalno izići u susret, pa su novi prostori, među ostalim, opremljeni i s 12 televizijskih prijamnika. A da su novim Odjelom zadovoljni i pacijenti, potvrdio nam je Miro Bogdanović, predstavnik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, koji je uputio izraze zahvale dr. Ljutiću i ravnatelju KB-a dr. Dinku Miriću na razumijevanju, ponajprije zbog toga što je na novoj Dijalizi rezerviran i poseban prostor za članove Udruge, u kojima će oni moći organizirati sastanke i zdravstvenu edukaciju.
D. ZENIĆ

   

DJEČJI VRTIĆ NA BRDIMA UŽURBANO SE SANIRA
Nađen smještaj svim
mališanima iz "Srećice"

Građevinari "oporavljaju" izgorjeli dječji vrtić    Snimio Joško ŠUPIĆPožar u vrtiću Srećica na Ravnim njivama od prije desetak dana izazvao je podosta problema oko smještaja djece i funkcioniranja ostalih sedamnaest vrtića, no, Uprava vrtića je zajedno s roditeljima uspjela pronaći privremeni smještaj. Kuhinja i praonica rade po starom, skupljene ostatke izgorjelog dijela vrtića još samo kamion treba odvesti, a građevinari rade na sanaciji fasade i prostorija preostalog dijela objekta koje je voda gasitelja oštetila.
— U Srećici je smješteno 79, u prostorijama Gradskog kotara Ravne njive nasuprot vrtiću 60 djece, a u vrtiću Popaj 17 jasličara. Gradnja novog objekta u koji bi se trebali useliti dogodine započet će kada osiguravatelji završe svoj dio posla, a s obzirom na potrebe stanovništva ovog dijela grada planiramo izgraditi dodatnih 350 kvadrata prostora za još sedamdesetak djece — kaže ravnateljica Nada Pelaić.
U Gradskom poglavarstvu pojavila se ideja o gradnji Čačićevih stanova na mjestu izgorjelog vrtića, s tim da bi prizemlje bilo predviđeno za potrebe djece. Međutim, roditelji nisu oduševljeni tom idejom, jer smatraju da bi realizacija takvog projekta mogla potrajati duže vrijeme.
Ravnateljici pojedinosti o tom projektu nisu poznate, no smatra da stambenu politiku treba raditi sustavno, a ne kako se ukaže prilika. Kako kaže, po stručnim standardima vrtić treba imati prateće sadržaje i zabavni park, tako da prizemlje stambene zgrade nije najsretnije rješenje.
G. JELAVIĆ

ALIBI ZA VOŽNJU NA VRHU BOSANSKE
"Nestao" prometni znak

Automobili u pješačkim zonama grada pod Marjanom već su odavno prestali biti uljezi, štoviše, postali su pravilo. No, u jutarnjim satima četvrtka nesavjesni vozači imali su vrlo specifičan alibi za nedopušteno parkiranje na vrhu Bosanske ulice, jer je na znaku zabrane bila kartonska kutija. Autor novog "umjetničkog" smjera ili pokušaja brzopoteznog rješavanja problema s parkiranjem nije poznat, ali kartonske kutije na prometnim znakovima, posebno one od televizora, nisu baš dio svakodnevnog folklora.
Snimio Ante ČIZMIĆ

ZA SOLINSKU KANALIZACIJSKU MREŽU OVE GODINE 3,2 MILIJUNA KUNA
Arheolozi usporili radove

Ove su godine u proračunu grada Solina za izgradnju dugo iščekivane kanalizacijske mreže izdvojena 3,2 milijuna kuna. Prema riječima Renata Prkića, pročelnika Gradskog odjela za komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje prostorom, do sredine ove godine trebala bi se dovršiti izgradnja kanalizacije od Bilankuše prema Ulici don Frane Bulića do predjela "Kod Baće". Iako je, prema ranijim najavama, to trebalo već biti dovršeno, radovi su se, veli Prkić, odužili zbog pronađenih arheoloških lokaliteta na dionicama kojima prolazi kanalizacijska mreža.
— Nakon toga trebala bi krenuti i izgradnja kanalizacije u ulicama Gašpini i Don Lovre Katića, dok se izgradnja mreže u Svetome Kaji, od ulice Paraći do Pastoralnog centra "Sv. Anastazija" očekuje nakon okončanja radova na sustavu Eko-Kaštelanski zaljev u predjelu spomenutog mjesnog odbora. Također se u ovoj godini planira i izgradnja krakova primarne mreže u mjesnom odboru Priko vode, i to u Matoševoj ulici od akvedukta do predjela Bašini — kaže Prkić navodeći kako će se i u Vranjicu realizirati oko dvjesto metara primarne mreže u Ulici Petra Krešimira, predio Čučini.
Grad je ugovorio i izradu projektne dokumentacije za primarnu kanalizaciju na području Kučina, što je uostalom i preduvjet za buduću izgradnju na tom području. Uporedo s izgradnjom ovih kapitalnih objekata, navodi Prkić, očekuje se i izgradnja primarnog kolektora kroz Ulicu kneza Trpimira prema mjesnom odboru Rupotina, a ti bi se radovi financirali kroz Eko-projekt. Nakon izgradnje spomenutih objekata odmah bi uslijedilo i priključenje novih potrošača na kanalizacijski sustav.
M. SESARTIĆ

   

SPLIT DANAS

DEŽURNE LJEKARNE
(0-24) LUČAC, Ulica Josipa Pupačića 4, tel. 533-188, i DOBRI, Gundulićeva 52, tel. 341-190.
DEŽURNI TELEFONI
JADROLINIJA, informacije, tel. 338-333 (7-21).
AUTOBUSNI KOLODVOR, informacije, tel. 338-483 i 338-486 (6-22).
ŽELJEZNIČKI KOLODVOR, informacije, tel.060/333-444, www.hznet.hr.
CENTAR za hrvatske branitelje, Dražanac 70 (Meje), tel. 398-535 (8-14).
CENTAR za psihosocijalnu pomoć hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije, Gundulićeva 3, tel.480-699(16-19), tel.357-385, 353-661 i 300-699 (8-15).
SANUS, udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Iločka 6, tel. 364-265 (8-15).
KLUB liječenih alkoholičara, Zagrebačka 25 — savjeti i pomoć kod problema izazvanih alkoholizmom (9-10 i 16-18), tel. 483-338.
ZELENI TELEFON, Udruga za zaštitu okoliša Sunce, Bana Jelačića 4/II, tel. 062/123-456 (10-16).
DEŽURNE SLUŽBE
(0—24) Pogrebna služba Lovrinac, tel. 316-750 i 504-019 (radnim danom), www.inet.hr/~lovrinac, Mrtvozornička služba Split 098/602-120, Centar za obavješćivanje, tel. 985, Elektrodalmacija, tel. 461-222, Vučna služba AKS, tel. 987, Vodovod i kanalizacija, tel. 346-323, Dizala-servis dizala i hidrofora, tel. 341-966. (07-22) Tehnoplast i Piel dizala, Slobode 5, tel. 483-074, 483-075 i 483-077.
SEM javna rasvjeta (zapadno od Ulice Zbora narodne garde), tel.352-456.
TAKSISLUŽBA: (0-24), tel. 970 i 314-455, Riva, kod Kule, tel. 347-777, kod bolnice Križine, tel. 465-280, kod hotela Bellevue, tel. 360-555, i u Sukoišanskoj ulici, tel. 347-555.
KAZALIŠTA
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE — u 19.30 sati ERO S ONOGA SVIJETA (Jakov Gotovac), vikend pretplata i slobodna prodaja (www.hnk-spli.hr)
GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA - ZLATNA RIBICA (Dunja Adam) u 9.30 sati u Dječjem vrtiću ISKRICA, a u 11.30 sati u Dječjem vrtiću CVRČAK
GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH - u 19.00 sati KAZALIŠNI SAT (Jasen Boko, režija Vanča Kljaković), OŠ Plokite i slobodna prodaja
KINA
CENTRAL — američka pustolovna fantazija GOSPODAR PRSTENOVA u 17 i 20.30 sati
KARAMAN — američka komedija VJENČANJE IZ VEDRA NEBA u 17, 19 i 21 sat
TESLA — američki animirani SF film FINAL FANTASY u 16.30, a američka romantična ratna drama MANDOLINA KAPETANA CORELLIJA u 18.30 i 21 sat.
MARJAN - američka pustolovna fantazija HARRY POTTER I KAMEN MUDRACA u 18, a britanska triler drama KROJAČ PANAME u 21 sat
NAPOMENA: Ulaznice za "Gospodara prstenova" prodaju se ujutro od 10 do 12 sati u kinu "Tesla", a popodne sat prije početka prve predstave u kinu "Central".
IZLOŽBE
- Pinakoteka Gospe od Zdravlja, prodajna izložba "Cosmo Rain" Darka Alfirevića, sredstva namijenjena Udruzi leukemije i limfoma Split (od 18 do 20 sati).
Arheološki muzej, Zrinsko-frankopanska 25 — stalni postav od 9 do 12 i od 17 do 20 sati (sub. i nedj. 9-12, pon. zatvoreno)
Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15 — izložba Antologijska djela Galerije umjetnina, od 10 do 13 i od 17 do 20 sati (nedj. 10-13, pon. 17-20)
RODILE KĆER: Bruna Reić-Šćepanović, Danijela Petričević (djevojčica i dječak), Klara Pralija, Diana Anić, Angela Filipović-Bajamić, Anamarija Ivelja, Biljana Kuzmanić i Marija Dorčić.
RODILE SINA: Ivana Stričević, Sonja Ninić-Ševo, Mirjana Orešćanin, Darija Markovina i Renata Prižmić.

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2002.01.17.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]