SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ ekonomija ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ spektakli ]
[ mozaik ]
[ crna kronika ]
[ dalmacija ]
[ split ]
[ zadar ]
[ sibenik ]
[ dubrovnik ]
[ bih ]
[ prilozi ]
[ feljton ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

SPORT

SUBOTA 8. prosinca 2001.SKUPŠTINA HAJDUKA
ZAKAZANA ZA PETAK 14. PROSINCA

Tko će Hajduka "zapečatiti"?

NEMIR MEĐU MASLINAMA

Branko Grgić, sukladno postignućima, tražit će da nastavi svoj rad sa identičnom skupinom suradnika. Međutim, očito je da uprava ima i dio opozicije, glasne oporbe što se očituje kroz bitku oko Društava prijatelja, vlasnika zamjetnog broja skupštinskih klupa/glasova. Osporava li Hajduk navijačima uporabu svoga grba kao njihova pečata?

Piše Slaven ALFIREVIĆ


Hajduk zakazuje Skupštinu kluba u petak 14. prosinca s početkom u 17 sati, skup je redovnog i izbornog karaktera, kako je jučer službeno najavio predsjednik Hajdukove Skupštine Nediljko Špiro Erceg. Zagrijavanje prepiskom i jučer je okupiralo pozornost, utoliko što je stigla faks-poruka Koordinacije Društava prijatelja Hajduka Slavonije i Baranje, faksirana iz firme Torpedo Đakovo, a proslijeđena dalje javnosti preko već uobičajenog

faksa komunikacije s medijima iz UHRV Županije Split. Pred novinarima pak, u Poljudu, predsjednik Erceg, te dvojica dopredsjednika Skupštine, pukovnik Mirko Bili Klarić i profesor Vinko Capo Bajrović biranim riječima su izrazili svoje mišljenje o dobrom dosadašnjem radu postojećih struktura upravljanja, te članstvu gdje "problema ne vide".
Što se krije iza bitke oko odnosa klub — navijači?    Snimio Božo VUKIČEVIĆNa Skupštini će izvesti "neke lektorske korekcije u Statutu", kroz koje bi se Društva prijatelja mogla zacijelo uobličiti u neke davnašnje sekcije, a rad kluba s navijačima svesti na stari model sprege s povjerenstvima koja bi širila članstvo. Tako kaže sadašnja vladajuća struktura "bijelih".
Udar izvana ponavlja se kroz rečeni faks iz Đakova via Županija splitsko-dalmatinska u kojem Koordinacija DPH Slavonije i Baranje (utemeljena u Osijeku prosinca ’99.) poručuje svome Hajduku:
Čudnovato je da Hajduk želi ukinuti sva Društva prijatelja u Hrvatskoj poradi samo jednog nelegalnog i neregistriranog DP Hajduk Split. A kako bi njihovi predstavnici ostali u Skupštini kluba. Tražimo da se priznaju sva Društva, a posebno ovo novo u Splitu koje je jedino uredno registrirano i koje je razotkrilo sve nepravilnosti u radu klupskih organa, a što bi moglo izazvati još teže posljedice za sam Hajduk.
Oporba/opozicija neće mirovati, pravno se i ona potkovala i sve upućuje da će biti veselo tog petka popodne u blizini kino-dvorane poljudskog stadiona. Hajduk je spreman potegnuti pitanje korištenja svoga grba kao pečata i na taj krivi korak navodi novoosnovano DPH, čime bi ga idućeg petka ušutkao da mu ne stvara larmu i galamu. U Hajduku su tražili tumačenje nadležnog Ministarstva o (zlo)uporabi svoga grba/pečata i čuje se da Ministarstvo na državnoj razini misli jedno, daje za pravo Hajduku, ali na razini Županije uporaba Hajdukova grba u raznim pečatima novoosnovanih tzv. DPH tumači se — različito.
Mirko Bili Klarić reći će kako onda "svatko od nas, s obitelji, može osnovati svoju Udrugu, uzeti grb Hajduka kao pečat, nazvati se Društvom prijatelja i sukladno tome tražiti od Hajduka da postane članom njegove Skupštine"?!
Bit će to zanimljiva pravna zavrzlama. Uvijek se nađe nekakav slučaj Starog placa, Komercijalne banke ili blokade računa da nas u nogometnom klubu podučavaju pravu i političkim križaljkama podobnosti umjesto da su im u momčadi Ivica Olić i Admir Hasančić pa danas ne bi momčad imala sedam bodova manje od Zagreba.
Znamo da će mandatar Branko Grgić, koji zaslužuje pljesak za svoj angažman minulu godinu i pol dana, tražiti da dobije na raspolaganju isti sastav suradnika i za nastavak posla. Zaslužio je to.
Pa su onda u njemu obvezno i Vinko Bajrović (premda je član SDP-a koji više ne participira u vlasti Gradskog poglavarstva) i neizostavno Milivoj Bebić.
Moja je baza sport, a ne SDP, tražilo se nekoga iz košarke i vaterpola — misli ugledni profesor matematike.
Iz vaterpola valjda, jer je voda bila do grla.
I to može biti točno. Međutim, kako je u nas sve tržišno naopako, kako to da iz vaterpola u Hajduk nisu tražili jednog Vinka Rosića iz škvera koji bi osigurao barem kašetu vida ili Joku Kovačevića iz Plovputa, jedne od najunosnijih splitskih firmi. A iz košarke na primjer Željka Jerkova koji je uspješni biznismen Miamark-Scavolinija.

HRVATSKI NOGOMETNI KUP
SLAVEN
KUVERTIRAO ODGOVOR

U Hajduku vjeruju kako bi sutra u Varaždinu mogli iznenaditi, u gostima kod Varteksa znali su pobijediti i 3:0 i 4:1 i 4:2, a svi ti rezultati bi ih odveli u polufinale HR-kupa nakon početnih splitskih 1:3 - S. Bilić: Treba mi 11 ratnika, treba mi igra, a ne ho-ruk. Recept? Pa, recimo da svakih pola sata damo gol, eto ih tri. Barem se za golmana ne plašim, imamo odličnog Sunaru

Piše Slaven ALFIREVIĆ

Dan prije uzvratnog kup-okršaja protiv Varteksa u Hajduku živi nada: nije bez osnove. Ne bi bilo prvi put da Hajduk u Varaždinu ostvaruje rezultat kojim može nadoknaditi manjak od 1:3, a što ga preteže na leđima nakon splitskog "prvog poluvremena". Na primjer, ujesen 1995. Hajduk je prvijencem Jurice Vučka i trkom Ivana Pude Jurića svladao Varteks 3:0 (što nije spriječilo nešto kasniju smjenu Ivana Katalinića). Ujesen 1998. Hajduk je u Varaždinu slavio sa 4:1 čekajući Fiorentinu, bila je to sezona kad se nije umjelo materijalizirati takve domete kao što su pobjede u gostima protiv rečenog Varteksa, te Osijeka.
Napokon, u zadnjem kolu prošlog prvenstva u svibnju Hajduk je do šampionske titule došao sa pobjedom 4:2 u Varaždinu.
Sad Hajduk juri 1:3 i odgovaralo bi mu svladati Varteks sa jednim od tri spomenuta rezultata kroz povijest (koja je učiteljica života). Može i sa 3:1, pa odmah na jedanaesterce. U našem kupu nema produžetaka u ova doba četvrtfinala kad se igraju dvije utakmice (s pravilom o pogotku u gostima).
Slaven Bilić, trener "bijelih", sav je u pokušaju da u Varaždinu potpiše čudo. Premda mu zadatak nipošto nije lagan. U petak izjutra novinarima je priopćio spisak onih koji ne mogu:
Pletikosa, Vejić, Bošnjak, Miše, Štimac, otprije još Miladin i Butorović, njih ni ne računam sada. Andrića već kronično bole leđa, jučer nije trenirao, a Srna je dobio udarac u skočni zglob, on ima tri žuta kartona, ali to je za prvenstvo, za gostovanje u Varaždinu u veljači, a ne za ovo u kupu... Barem što se tiče Pletikose imamo dobru zamjenu, imamo Sunaru i ne pada nam na pamet kupovati vratara kad je Sunara odličan.
Bilića ne napušta optimizam:
Sve što mogu garantirati jest dobra utakmica. I da ćemo ih pokušati razbiti igrom, a ne na ho-ruk. Eto, moramo dati tri gola, bez tri gola ne možemo dalje. Kako ih dati? Recimo, svakih pola sata po jedan i eto ih tri. Naravno, nećemo zaigrati sa pet špiceva, ali je bitno da mi u momčadi bude jedanaest ratnika!
Pitanje Slavenova ostanka za kormilom prve momčadi nameće se svakim danom što se bliži ponedjeljak 10. prosinca. I ako ga ne biste pitali, dajući mu vremena za spokoj i koncentraciju, da mirno udahne, ima ih koji pitanje na pressici ne zaobilaze. Nego u prsi: bum! Ostaješ li ili se povlačiš?
Sam je Slaven, preuzevši spremno "vrući marun" trenerovanja, kazao da će konačno odlučiti nakon ovih pet utakmica. A to još nije danas, pa Bilić nadalje otklanja svaki iole precizan odgovor:
Nadao sam se da ćemo dobiti svih pet utakmica, ali sam morao biti spreman i da ih izgubimo svih pet. Prema tome, to ne uvjetuje moju odluku. Takav je trenerski poziv. Moja razmišljanja su ista kao onog dana kad sam preuzeo momčad. O tom ćemo u ponedjeljak. I ovo što se sad događa zapravo je sve trenerski život, ništa neobično.
Sa sedam kora i kuferom u ruci. Da, zbog čega bi ga pokolebalo? Bilić kaže:
Jednom čovjeku sam kuvertirao odgovor. On ga zna. A do ponedjeljka to više nitko neće znati osim mene i njega.
Pretpostavljamo da je "osoba A" Slavenov otac Ivan, doktor nauka i moralna vertikala, oslonac koji je sinu toliko mudro pomagao u karijeri.
Zapravo, Slavenova cijela karijera obrazac je truda, rada i prkosa preprekama. Priča toliko već puta ispričana. Pa smo je dotakli i jučer u ćakuli, usput i nesvjesno, tražeći unaprijed 18 putnika za Varaždin. Koliko mu igrača sve trči uokolo, sudjeluje na treningu i piše se da su profesionalci "bijelih"?
Ima ih... Igrače koje zadovoljava samo što su u Hajduku i ne smeta im što ovdje gube dane jer ne igraju, treba poslati negdje da stasaju. Ako neće, onda oni karakterno nisu za Hajduk i tu ne smije biti milosti.
O tom potom.

RIJEKA - DINAMO 0:1

RIJEKA — Stadion Kantrida. Gledatelja 4000. Uzvratna utakmica poluzavršnice Kupa Hrvatske: Rijeka — Dinamo 0:1 (0:1). Sudac: Edo Trivković (Split) — 6,5. Strijelac: Zahora u 28. minuti. NAJBOLJI IGRAČ: Dario Zahora (Dinamo).
RIJEKA: Kalinić (6), Vincetić (6,5), Višković (5,5), Milinović (6,5), E. Brajković (6), Skočibušić (6), G. Brajković (5,5), Matulović (5,5) (od 46. Vidović 5,5), Rački (6), Maroslavac (5,5), M. Brajković (5,5) (od 70. Čaval —).
DINAMO: Butina (6), Smoje (6,5), Sedloski (6), Cesar (6) (od 62. Leutar —), Agić (6), Zahora (6,5), Leko (6), Petrović — (od 10. Mikić 6), Cvitanović (6,5), Drpić (5,5), Pilipović (5,5) (od 70. Jurić —).

Sa dvije identične pobjede, ostvarene minimalnim omjerom — 1:0 i ukupnim učinkom 2:0 zagrebački "modri" su izborili vizu za poluzavršnicu Kupa Hrvatske. Pobjednika u uzvratu na travnjaku Kantride, slobodno možemo reći, odlučila je djelomično i sreća. U 28. minuti Zahora se odlučio na udarac s dvadesetak metara nakon što je izigrana obrana Rijeke, a upravo je najbliži Višković podigao ruku tražeći od pomoćnog suca da mu pomogne i podigne zastavicu smatrajući da je Zahora u nedopuštenoj poziciji, no, uslijedio je udarac i lopta se od Viškovićeve noge odbila, prevarila vratara Kalinića i završila u mreži.
Nakon prvih 45 minuta u kojima je Dinamo iskazao više inicijative i agresivnosti, u nastavku je bilo nešto zanimljivije i uzbudljivije. Riječani su pokušavali nešto učiniti, pa je tako Vincetić (47’) pucao sa šesnaestak metara preko vratiju, a potom isti igrač (50’) sa 25 metara preko vratiju. Najbliži pogotku bio je Vidović (57’) kada je lobom prebacio istrčalog Butinu, ali je malo kriva noga, a malo i jak vjetar, pomogao da lopta završi u gol-autu. Na drugoj strani prigode za pogodak imali su Zahora (48’) kada se našao sam pred Kalinićem i pucao mimo vratiju, a još bolju prigodu nije iskoristio Cvitanović (54’) kada je našao prolaz u kazneni prostor, našao se pred Kalinićem koji je neutralizirao njegov udarac.
Tonko KRALJIĆ

NA KRAJU   U STANOVIMA ZADOVOLJNI DA NIJE BILO I GORE
Bez novaca i vratara

Ocjenjujući učinak Stanko Mršić je nezadovoljstvo ublažio činjenicom "da je Zadar ušao u Prvu HNL kao četvrti iz druge lige pa i to treba uzeti u obzir, tim prije što su dva prvoligaška starosjedioca ispod Zadra"

Piše Drago MARIĆ

Stanko Mršić i prof. Josip Bajlo    Snimio B. GRGUROVIĆObećano, učinjeno. Sportski direktor Zadra prof. Josip Bajlo i šef stručnog stožera Stanko Mršić održali su posljednju presicu pred zimski raspust. Ako nisu bili zadovoljni učinkom svojih igrača, s novinarima jesu pa je direktor zahvalio svima na korektnoj suradnji kakvu klub očekuje i ubuduće.
Ocjenjujući učinak Stanko Mršić je nezadovoljstvo ublažio činjenicom "da je Zadar ušao u 1. HNL kao četvrti iz druge lige pa i to treba uzeti u obzir, tim prije što su dva prvoligaška starosjedioca ispod Zadra". Olakšavajuća je okolnost za neuspjeh čitav niz ozljeda u ne baš dobro selektiranome igračkome sastavu, osobito ozljede oba vratara zbog čega je doveden dokazani vratar Balić koji je potpuno podbacio.
Da smo imali u završnici, u kojoj smo izgubili sve četiri utakmice boljeg vratara, ne bismo bili poraženi od Pomorca, Dinama i Čakovca — tvrdi Mršić.
Analizirajući slabosti svojeg sastava trenera Zadra je istaknuo da je 10 zgoditaka primljeno između 40. i 50. minute kao i neki nakon 80. minuta, da je Zadar imao samo deset igrača koji su nosili igru, a bio bez igrača koji bi ulazeći s klupe doprinio popravku igre i rezultata.
Nismo također imali jake individualce, a bar bez dvojice takvih nema podizanja igre kolektiva. Problem je bio u selekciji igrača jer s malo novaca trebalo je naći kvalitetne igrače i nije se uspjelo. Tko nema novca, nažalost, osuđen je na borbu za opstanak. Zadar će na proljeće dovesti bar profesionalnije, ako ne bude mogao i kvalitetnije igrače, kazao je Mršić.
Novinare je zanimalo tko iz Stanova "iseljava" osim iseljenih Balića, Vukića i Gajsera. Trener Zadra nije htio o imenima, ali je odgovorio, dijelom, neizravno, kazavši:
Ostavit ćemo od ovoga kadra 13 igrača i priključiti neke juniore. Treba nam obvezno konkurencija Rogiću na vratima, korektor obrane, dva kvalitetna veznjaka i dvije "punte". Nisam bio zadovoljan ni bočnim igračima, ali držim da će se njihova igra, kao i igra cijelog sastava, podignuti dolaskom rečenih kvalitetnih igrača. Ključna je dobra kralješnica sastava: vratar-libero-vezist-punta.
Na red je došao i odlazak Miroslava Vukića, najboljeg igrača Zadra u drugoligaškome društvu.
Na pripremama on je uz Butića bio najbolji. Vrlo dobar u utakmicama provjere, a onda je došla ozljeda, mjesec dana neigranja, nakon čega je bio nespreman i nije se uspio vratiti. Kod mene nema švercanja. Da je to onaj pravi Vukić, ne bi mu bilo ravna u Hrvatskoj. Osim toga klupska politika je pomlađivanje, a ja ne vodim klupsku politiku.
Što je bilo s izjavom o bojkotu igrača?
Nije bojkot samo hoće li neki igrač pustiti utakmicu. Bojkot je i ako neki od njih provede po kafićima do tri sata ujutro, jer nakon toga nisu spremni, a niti mogu uklopiti se u kolektiv. Dok smo bili kolektiv, prvih 6-7 kola dobro smo igrali i imali rezultate, zaključio je Mršić presicu najavivši okupljanje igrača, u dosta izmijenjenom sastavu, za 7. siječnja.

IZVRNUTA LOGIKA
Linić bez dokaza tuži i sudi

Potpredsjednik Vlade tvrdi da "isti ljudi vode nogomet, kupuju suce i vode kladionice" pa bi stoga zakonski zabranio klađenje vezano uz nogomet. A koji su to ljudi, kada su i koga to kupili, koja je to utakmica namještena — Linić odgovore duguje hrvatskoj javnosti. Ili će ispasti da je iz njega "govorio govor ulice"

Piše Mijo GRABOVAC

Ne mogu isti ljudi voditi nogomet, kupovati suce i voditi kladionice!
U četvrtak se, zahvaljujući Slavku Liniću, o nogometu i poslovima oko njega raspredalo i na sjednici Vlade. S Linićevim "grmljavinom iz teškoga naoružanja", uvjeren sam, složit će se svi oni koji su na "ti" sa zdravim razumom. Zamislite, pojedinci istodobno vode i nogomet i kladionice pa — kad gospodi zatreba — oni lijepo kupuju suce! Oko maloga prsta vrte i narod i državu!
Gospodin koji na Vladinim sjednicama sjedi desno od Ivice Račana o nogometu i pojedincima u njemu (i uokolo njega) zbori ne birajući riječi. Izgleda, po Liniću, da nam je nogomet obična duboka kaljuža, skup sumnjivih tipova, tu caruju i kriminal i crno tržište... Rječju, novac vrti gdje ni burgija ni lopta neće.
Dođe mi okupiti istomišljenike, makar samo najbližu obitelj, pa zaprašiti na Markov trg i u znak potpore iz sveg glasa skandirati: Živio Slavko Linić! Dođe mi to na pamet brzo i — ode još brže.
Ipak neću na Markov trg. Kada sam, naime, otišao dalje od prve dvije rečenice koje je izrekao potpredsjednik Vlade shvatih da sam to već negdje čuo. I ne samo jednom. I ne samo vezano uz nogomet. Teške optužbe, a pokrića nema. Samo rekla-kazala. I što je na kraju bilo? Po onoj pojeo vuk magare.
Razumijem da sustav rekla-kazala može zaživjeti na ulici, onako od uha do uha nogometnih fanatika ili domaćice, ali nikako ne shvaćam kako se uspio useliti i na sjednicu Vlade. Slavko Linić je, nema druge, kolegama ministrima prenio samo ono što je na ulici mogao čuti i, zamislite, predlaže da se hrvatskim kladionicama zabrani klađenje vezano uz nogomet. Ništa čudno da govor ulice nije spreman ugraditi i u Zakon o priređivanju igara na sreću.
Ono što je bilo logično očekivati, a to su dokazi za teške optužbe, od Linića se nisu čuli. On bi, bez njih, očito i tužio i sudio. Nevenko Herjavec, čelnik Udruženja nogometnih prvoligaša uzvraća da su "Linićeve riječi obična insinuacija", predsjednik Zbora hrvatskih nogometnih sudaca Stjepan Djedović ga poziva da on i Ministarstvo financija "objave koji su to rezultati namješteni". Kladioničari pak nemaju ništa protiv klađenja na domaći nogomet, a Sport Tip, u kojemu su ulagači Igor Štimac, Aljoša Asanović, Alen Bokšić, Goran Ivanišević i još neki, Hajduka ionako nema na listićima. Nije bilo ni West Hama dok je Štimac nosio njegov dres.
Na stranu i to što se ove godine od igara na sreću očekuje čak 130 milijuna kuna u državnoj kasi (34 milijuna kuna više nego u 2000.), da se računa na 50 posto povećanja u 2002. te 400 milijuna kuna u 2003. godini. Idemo i dalje: sportske kladionice zaposlile su u prošloj i ovoj godini više tisuća nezaposlenih (Sport Tip ih, kažu, ima 320), potiču se odatle i humanitarne akcije, pomažu i vrhunski sportaši (Vlašić, Brkljačić, Ponoš...). Liniću kao da to nije važno, on jednostavno drži da su u nogometu i u sportskom kladioničarstvu brojne nepravilnosti koje graniče s kriminalom. No, jedno je tako misliti, a drugo to javno obznaniti — i to na sjednici Vlade, i to iz usta potpredsjednika Vlade!? A sve bez dokaza, bez imena i prezimena onih koji "istodobno vode nogomet i kladionice pa kupuju suce".
Slavko Linić hrvatskoj javnosti duguje odgovor, mora ponuditi argumente puno čvršće od govora ulice, tko je to i kada koga u nogometu kupio, koja je sve utakmica namještena. U suprotnome se s pravom može ustvrditi da on insinuacijama i kupuje i namješta. Istodobno hoteći sve to "namjestiti" i u Zakon.

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.12.07.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]