SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ ekonomija ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ mozaik ]
[ crna kronika ]
[ dalmacija ]
[ split ]
[ zadar ]
[ sibenik ]
[ dubrovnik ]
[ bih ]
[ prilozi ]
[ feljton ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

DUBROVNIK

ČETVRTAK 6. prosinca 2001.DESET GODINA POSLIJE - (DUBROVNIK 1991.-2001.)

GRAD JE I TO IZDRŽAO!


Sudbonosni 6. prosinca 1991. godine u dubrovačkoj će povijesti za svagda ostati zapamćen po bjesomučnom napadu srbocrnogorskih agresora na Grad — biser europske i svjetske kulture.
Naše današnje misli nemoguće je odvratiti od žrtve naših sugrađana koji su svojim tijelima krojili dubrovačku i hrvatsku povijest. Pijetet mrtvima — no zahvala i današnjim slavljenicima — svim dubrovačkim braniteljima, HRM-ovcima, pripadnicima ONB-a koji su prkosno probijali pomorsku blokadu JNA, svim

DUBROVNIK DANAS
DUBROVNIK DANAS

U gradskoj luci brodice u plamenu

Gori palača u Ulici od Pučapripadnicima 163. dubrovačke brigade HV-a — od pješaštva topnika, tenkista, PZO-ovaca, sanitetskog voda, pripadnika MUP-a, Specijalne jedinice policije Dubrovnik koji su baš tog 6. prosinca bez uzmaka krenuli u obranu Grada na Srđ.
Ne zaboravimo ni hrabre dubrovačke vatrogasce koji su pod kišom granata spašavali stanovništvo... Branitelje s čvrste linije obrane Sustjepan — Nuncijata — Srđ — Magistrala — Orkanski visovi — Belvedere. Danas je njihov dan!


OBNOVLJEN BROD-SIMBOL OBRANE DUBROVNIKA
"Sveti Vlaho" u punom sjaju

Brod prvijenac Odreda naoružanih brodova "Sveti Vlaho", nakon višemjesečne restauracije u Nautičkom centru Mokošica, bit će spomenik na sve pale branitelje, pripadnike HRM-a, i simbol otpora srbocrnogorskom agresoru sviju koji su u to doba ostali u Dubrovniku - kaže predsjednik Udruge HRM-a Dubrovnik Željko Čizmić


Od svih dubrovačkih ratnih simbola Domovinskog rata, danas nakon deset godina od početka srbocrnogorske agresije na dubrovačko područje, samo je jedan (za sada?) otrgnut zaboravu. Brod prvijenac odreda naoružanih brodova "Sveti Vlaho" koji je nedvojbeno prvo borbeno plovilo čiju su izradu naručile Oružane snage Republike Hrvatske, uskoro će dobiti svoje zasluženo mjesto u novijoj dubrovačkoj povijesti. Inicijativa za obnovu zapuštene pomorske legende "Svetog Vlaha" koju je prije nešto više od godine dana pokrenula Udruga dragovoljaca HRM-a Dubrovnik, na čelu s predsjednikom Željkom Čizmićem trebala bi biti potpuno realizirana tijekom ovoga mjeseca. Naime, krajem prosinca predviđena je svečanost otkrivanja potpuno obnovoljenog borbenog glisera na njegovom budućem počasnom mjestu na samom ulazu u luku Gruž.
Gliser "Sv. Vlaho" u novom ornatu- Obnovljeni "Sv. Vlaho" koji je nakon višemjesečne restauracije u Nautičkom centru Mokošica zasjao u svom punom sjaju bit će ubuduće spomenik na sve pale branitelje, pripadnike Hrvatske ratne mornarice, i simbol otpora srbocrnogorskom agresoru svih nas koji su u to vrijeme ostali u Dubrovniku - govori Čizmić čija je udruga svečanost otkrivanja broda-spomenika kanila upriličiti u studenom ove godine, uz obilježavanje osnutka HRM-a. No, neki tehnički nedostaci te mogućnost dolaska predsjednika Stipe Mesića na otkrivanje spomenika u prosincu, odgodili su planiranu svečanost. Štoviše, dubrovački "mornari" uz najviše vojne dužnosnike u Dubrovniku očekuju i dolazak hrvatskoga ratnog broda "Petra Krešimira IV.".
- Brod je sačuvan od zaborava, i to je najvažnije. On je simbol obrane Dubrovnika i ratne zasluge pripadnika Odreda naoružanih brodova, u čijem je on sastavu bio, nitko ne kani prisvajati — ističe Čizmić, zadovoljan što je obnova poznatog glisera "Sv. Vlaho" uspješno privedena kraju.
Obilježavajući ove godine desetu obljetnicu početka agresije na dubrovačko područje te posebno Dan dubrovačkih branitelja, nemoguće je barem ovih dana ne sjetiti se i drugih poznatijih i(li) nepoznatijih legendi iz tog razdoblja. Gliser "Sv.Vlaho" dočekao je svoje mirne dane heroja na zasluženom postamentu. Možda je stoga sada prava prilika upitati se: "A što je s legendarnim Majsanom"? Leži li i on, kao u stvarnosti, u drači naših sjećanja?

USPOMENE SA DNA GRUŠKOG ZALJEVA
Veteran opet na vezu

Prvo borbeno plovilo ONB-a "Sv. Vlaho" bivši je švercerski brod kojega su djelatnici Nautičkog centra Mokošica po narudžbi oružanih snaga RH oklopili i prepravili u ratno plovilo. Sa navoza NCM-a, govovi nam direktor Nikša Cvitanović, porinut je uz blagoslov svećenika don Josipa Mazarekića 23. rujna 1991. nekmoliko dana prije početka neprijateljskog napada na Dubrovnik. "Sveti Vlaho", čiji je zapovjednik cijelo vrijeme bio Ladislav Merkaš sa najčešćom posadom u asstavu Josip Koprivec, Maro Bijač i Maro Medi, te u početku Robert Dabelić, u danima blokade nekoliko je puta probijao obruč brodova JNA u dubrovačkom akvatoriju na ruti prema Dubrovačkom primorju. Prvo teže oštećenje oklopnjak je pretrpio 11. studenog ’91. na Copacabani. Obnovljen od ekipe koja ga je i "sastavila" vozio je do 6. prosinca 1991. kada je neprijateljskjom navođenom maljutkom "poslan" na dno gruškog zaljeva. Njegovi motori iskorišteni su, mdok je trup godinama ležao u zabiti luke, dočekavši eto obnovu. Prisjetimo se danas i njegovih brzih morsskih ratnih kolega koji su s njim dijelili ratnu sudbinu: "Tie", "Fuckea 1", "Đima", "Bome", "Lude gude", "Dezertera", "Formule 4" itd.

Da se ne zaboravi...

05:45 — pale četiri mine na Gruž i Nuncijatu
05:55 — jaka topnička i tenkovska vatra po tvrđavi Imperijal
06:18 — raketni projektili padaju po Lapadu
07:10 — granate po Stradunu
07:15 — tri granate pale na Bužu
07:35 — granate na Peline, Prijeko — grad u dimu
07:50 — pala vodoravna greda križa na Srđu
07:55 — stalna vatara po hotelu Belvedere, rasprskavajuća zrna padaju po Pilama
08:00 — i dalje žestoka vatra po Srđu
08:10 — četiri granate oko carinarnice u Gružu, ostale padaju posvuda, ima ranjenih
08:20 — gore barke u Posatu
08:30 — iz etera se čuje: "Ciljajte groblje i Dom zdravlja"
09:05 — do sada od jutros: pala 21 granata na hotel Neptun, 42 po Lazaretima, 44 na Nuncijatu (Bokar, Danče)
09:10 — pogođen samostan klarisa
09:40 — gore brodovi i Argosy u gradskoj luci
10:50 — iz etera: "Uništiti sve do temelja"
11:40 — pogođena posadsa vatrogasaca ispred hotela Libertas, nekoliko poginulih
11:50 — iz skloništa u gradu treba prevesti trudnicu
12:30 — u hotelu Lero ima ranjenih i jedan poginuli
Dan svetoga Nikole prije deset godina zapamćen je po 14 mrtvih i 52 ranjene osobe. Potpuno je izgorjela zgrada IUC-a, zgrada Festivala Dubrovnik s cjelokupnom dokumentacijom, nekoliko gradskih palača.
Više od 500 projektila palo je na gradsku povijesnu jezgru i prouzročene su nesagledive štete. Zapaljene su barke u gradskoj luci i kao žive baklje plutaju između Grada i Lokruma...
   ZAPISI DJELATNIKA CENTRA ZA OBAVJEŠĆIVANJE

SVJEDOČANSTVA SA SRĐA IZ "GLASA TREBINJA"
"Tko to puca?!"

Ovaj je razgovor vođen na Srđu sa jednim od "dobrovoljaca" ondašnje JNA Tihomirom Gudeljem. Razgovor je u rubrici "Svjedočanstvo sa Srđa" objavljen 13. prosinca 1991. godine u Glasu Trebinja. Svijetu na znanje, kao svojevrsni dokument vremena, kakoi prema tvrdnjama agresora tada, "na Dubrovnik nije palo niti zrnce prašine". Njihova namjera osvajanja Dubrovnika oasujećena je. Nema zaborava...
GT - Danima ste posmatrali Srđ?
- Danima, da s Bosanke. Svima nam se sviđao plan kako zauzeti Srđ. Plan je bio odličan. Samo, zatajile su druge stvari...
GT - Prvo je bila vijest da je Srđ pao, a zatim da nije?
- Bili smo od osam do jedanaest i po gore. Srđ je bio pao, jer oni više nisu mogli izaći, bili su blokirani. Nas su poklopiliminobacači iz grada, iz zidina, od Libertasa, s nekih otoka iza Dubrovnika, ne s Lokruma... Poklopili su nas sa svih strana.
GT - Jesu li pucali iz staroga grada?
- Jesu.
GT - Oko toga se puno priča, na televiziji su bili snimci...?
- Puca se iz staroga grada. Puca, znam tačno mjesta gdje su bili minobacači.
GT - Jeste li za vrijeme borbe vidjeli što se dešava u starom gradu?
- Vidio sam. Dolje je između njih počeo rat.
GT - Čulo se da je neki dim podmetnut, da su paljene gume?
- Svega tu ima...

   

DUBROVNIK DANAS

KINO "SLOBODA": "DJECA ŠPIJUNI" američki film za djecu u 16 i 17.3 sati
"AMERIČKA PITA 2" američka komedija u 19 sati
"OPERACIJA SABLJARKA" amerčki akcijski film u 21 sat
FRANJEVAČKA CRKVA: KONCERT DSO-a, solisti: LIDIJA HORVAT-DUNJKO, EVA NOVŠAK-HOUŠKA, TVRTKO STIPIĆ i IVICA ŠARIĆ, ravnatelj FRANO KRASOVAC, početak koncerta u 20.30 sati
DEŽURNA LJEKARNA: "GRUŽ" tel. 418-990
IZ MATIČNOG UREDA DUBROVNIK:
Rodila sina: Nevenka Lozica
Umrli: Slobodan Guca (56), Vicko Mišić (69) i Marija Veble

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.12.05.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]