SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ pomorstvo ]
[ ekonomija ]
[ turizam ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ zivot ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ bih ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

ZIVOT

SUBOTA 15. rujna 2001.SANJA MILIĆ, OBOISTICA KOJOJ JE TEŠKO NAĆI ZAMJENU
Situacija u Splitu me žalosti

Istina je da više sviram izvan Splita, i to ne samo ja. Isto je i suprugu Željku, klarinetistu, kao i drugim glazbenicima. Jednostavno, situacija u Splitu je takva. Naravno da me to žalosti, i zbog samoga grada

Piše: Davorka MEZIĆ


Sanja Milić: "Oboa je jedan od najtežih instrumenata i samo hrabri ostaju"   Snimio Vladimir IVANOVSplićanka Sanja Milić, od 1983. godine prva oboistica orkestra Opere HNK i godinama jedina, bez zamjene u orkestru na tom instrumentu, više svira po drugim gradovima nego u Splitu, moglo bi se čak reći da je i Zadrani više vide s oboom nego Splićani. Svirala je i na ovogodišnjim Glazbenim večerima u Sv. Donatu i to sa splitskim Komornim orkestrom te pod ravnanjem Pavla Dešpalja izvela Koncert za obou i gudače u d-molu Alessandra Marcella. Istina je da više sviram izvan Splita, i ne samo ja. Isto je i suprugu Željku, klarinetistu, kao i drugim glazbenicima. Jednostavno, situacija je u Splitu takva. Naravno da me to žalosti, i zbog Splita samog, pomalo rezignirano kaže ugledna oboistica s kojom mnogi vrhunski dirigenti rado surađuju. Nastupala je i sa Šutejem, i Barezom, i Dešpaljem i stranim dirigentima, a najdraže joj je, iskreno kaže, raditi s Pavlom Dešpaljem kojega kao umjetnika iznimno cijeni.
Još za vrijeme školovanja u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu i potom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu privukla je pozornost javnosti osvajanjem brojnih nagrada na natjecanjima učenika i studenata glazbe. Danas nagrade dobivaju njezini učenici. Od prije nekoliko godina, naime, profesorica je oboe i komorne glazbe u školi u Splitu koju je i sama pohađala i ove su godine njezine učenice osvojile prve dvije nagrade na državnom natjecanju.
Rad s učenicima me jako veseli i vesele me njihove nagrade. Pred novu školsku godinu ostaje mi pet učenika, ali se nadam da će biti zanimanja i da ću dobiti i nove.
Iz njezine klase ove su se godine dvije cure upisale na Akademiju i po svemu sudeći zanimanje za obou je poraslo, osobito kod djevojaka. U vrijeme kad je Sanja studirala bila je jedina koja se opredijelila za obou, a oboisti su i danas još uvijek deficitarni. Ne čudi, stoga, što je Sanja Milić čak 15-ak godina bila jedina oboistica u orkestru splitske Opere.
Naravno da je to bilo vrlo naporno. Oboa je, poznato je, jedan od najtežih instrumenata i samo hrabri ostaju. Vrlo je zahtjevan i uvijek si solist bez obzira jesi li u orkestru ili ne - priča Sanja o tom delikatnom instrumentu.
Kao vrlo mlada zaljubila se, doznajemo, u ton oboe slušajući jednog izvrsnog oboistu. I do tada je razmišljala o glazbi, ali je to slušanje presudilo u korist oboe. Sanja Milić danas s uspjehom njeguje solističko i komorno muziciranje, a u glazbenim je krugovima poznata i po iznimno dugom izdržavanju fraze, odnosno tehnici koju je sama razvila kako bi bez daha odsvirala dugu i zahtjevnu frazu.
Sa Zadrom je vezuju i obiteljske veze ali i dugogodišnja prijateljstva, primjerice s Dragom Novakom, voditeljem Zadarskog komornog orkestra. Susreti u Grožnjanu u mladim danima prerasli su u prijateljstvo pa onda i umjetničku suradnju. To zajedničko muziciranje je jako veseli, govori Sanja, objašnjavajući da sa zadarskim Komornim orkestrom ne nastupa samo u Zadru. Posebno je veseli što se i u Splitu okupio komorni orkestar za kojega drži da daje novi impuls glazbenom životu grada.
Od glazbe pisane za instrument koji sam prigrlila najradije sviram skladbe nastale u baroku, kada je oboa i inače bila najomiljenija. Taj glazbeni stil najviše odgovara mome senzibilitetu - otkriva oboistica Sanja Milić.

Whitney HoustonSILNE SPEKULACIJE
O ZDRAVLJU POPULARNE PJEVAČICE
Whitney Houston
živa i zdrava

NEW JERSEY - Whitney Houston je živa! - ovu vijest potvrdio je glasnogovornik popularne pjevačice nakon neumjesnih tračeva o njezinoj smrti.
Glasine su krenule nakon što se Whitney nije pojavila na drugom koncertu Michaela Jacksona prošloga ponedjeljka. Prethodno je nastupila kao gošća na proslavi Jacksonove 30. obljetnice karijere, te je najavila svoje sudjelovanje na idućem njegovu koncertu. Glasnogovornik je objasnio da je ona živa i zdrava, te da zbog obiteljskih obveza nije mogla nastupiti u drugom Jacksonovu šou.

   

"Kralj Lear" - polemike i priznanjaPOZIV PREDSTAVI "KRALJ LEAR"
"Ulysses" u Londonu

ZAGREB - Kazalište Ulysses primilo je poziv za sudjelovanje na City of London Festivalu gdje bi u lipnju 2002. godine trebalo natupiti s predstavom Kralj Lear. Poziv je uputila direktorica festivala Kathryn McDowell koja je u kolovozu pogledala Kralja Leara na Malom Brijunu. U pozivu direktorica ističe kako će se uložiti međunarodni napor da bi londonska kazališna publika vidjela jedan od najimpresivnijih europskih kazališnih događaja u posljednjih nekoliko godina. Suosnivači kazališta Ulysses Rade Šerbedžija i Borislav Vujčić prihvatili su poziv za nastup u Londonu, a produkcijski tim projekta Kralj Lear već priprema uvjete za realizaciju toga gostovanja uz koje bi se priredila izložba akademskog kipara Matka Mijića i prezentacija Vodnjana i brijunskog otočja.
   J. PARIĆ

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.09.14.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]