SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ pomorstvo ]
[ ekonomija ]
[ turizam ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ zivot ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ bih ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

TURIZAM

SUBOTA 15. rujna 2001.AKTUALNO PAD TURISTIČKOG PROMETA U SVIJETU KAO POSLJEDICA TERORIZMA U SAD-u
Turska i Egipat gube
milijune turističkih dolara, Nijemci strahuju

Rujan je mjesec u kojem Europljani, osobito Nijemci, više putuju nego u srpnju, pa je najavljeni pad putovanja u tom mjesecu uzdrmao financijske planove velikih turističkih zemalja - Najveće gubitke trpe Turska i Egipat zbog blizine mogućeg mjesta odmazde, ali i Španjolska i Grčka - Otkazi odmora prema Kubi, Dominikanskoj Republici, Karibima.. - Za Hrvatsku promet ne pada!

Piše Ružica MIKAČIĆ Uzalud se za Tursku i Grčku daju sniženja i od 100 funti po osobi, gosti odustaju - naslovnica oglasa za odmor


Teroristička trauma koja je pogodila izravno Sjedinjene Američke Države, a posredno cijeli civilizirani svijet kao udar na sve njegove dosadašnje navike, ovih dana dobiva i svoje poslovne obrise kroz sve veće gubitke u međunarodnom turističkom prometu, koji je izuzetno osjetljiv na svaku sličnu situaciju. Koliko će se izgubiti od oko 480 milijardi dolara, koliko je Svjetska turistička organizacija najavila "okrenuti" u ovoj godini u toj najpropulzivnijoj gospodarskoj grani današnjice, nitko se još ne usuđuje prognozirati. Tek, jasno je da će gubici u svjetskim turističkim kretanjima biti izražavani u milijunima putnika koji odustaju od planiranog jesenskog odmora i milijardama dolara koje bi se potrošile da su oni negdje ipak otputovali.
Upravo rujan jest vrijeme najvećih i gotovo masovnih odlazaka zapadnih Europljana na topla mora od Azije do obala Amerike, pa će stoga i gubici na tim putovanjima bez dvojbe knjižiti i najveće minuse. Kada prve magle i kiše Europu učine tmurnom, broj onih koji su u to vrijeme posljednjih godina kretali prema Dominikanskoj Republici, Kubi, Karibima ili Indoneziji, izražavao se u - milijunima. Činjenica da je zračni prostor prema SAD-u još uvijek djelomično zatvoren, a strah je kod potencijalnih putnika učinio svoje, opustio je poznata i prije svega nekoliko dana prepuna ljetovališta.

Otkazi za topla mora

U predstavništvima američkih organizatora putovanja u Europi nitko još ne izlazi ni s kakvom brojkom, ne želeći dodatno unositi nemir među turiste koji dnevno otkazuju putovanja. No, sasvim je izvjesno da brojka od gotovo 53 milijuna gostiju, koliko ih se očekivalo ove godine u SAD-u, neće biti postignuta. To će, naravno, značiti i smanjenje zarade po kojoj je SAD od turizma uprihođivao nevjerojatne 83 milijarde dolara, a osim agencija i hotela, najviše će izgubiti aviokompanije.
I dok je u turističkom, ali i svakom drugom prometu sa SAD-om ovih dana došlo do potpune blokade, što je razumljiva posljedica događanja koja su promijenila svijet, ni europski turizam, čini se, neće ostati netaknut traumama izazvanim terorističkim napadima. To se najbolje osjeća u Njemačkoj, koja je glavno europsko emitivno tržište, jer Nijemci godišnje na putovanja u inozemstvo troše 95 milijardi maraka, a koja je posljednjih dana umjesto u mislima gdje provesti rujanski odmor na koji ide više putnika nego u - srpnju (!!), zaokupljena time što će značiti potpuna potpora Njemačke NATO-u i SAD-u, pa se strah od terora kod građana postepeno pretvara u - strah od rata, kažu nam u predstavništvima velikih organizatora putovanja u Njemačkoj.

Prema Jadranu - normalno

Prema dosadašnjem broju rezervacija, otkaza za dolazak u Hrvatsku u rujnu - nema. Tako govore izvješća iz Velike Britanije i Njemačke, odakle je i ovog vikenda prema Jadranu kretalo dnevno po nekoliko čarter-letova s gostima za rujanski odmor. Iz Velike Britanije gosti su stigli u organizaciji "Saga Holidaysa" u srednju Dalmaciju, "Holiday Optionsa" i "Thomsona" u Istru, te "Trunsuna" u Dubrovnik.
Isto tako iz Njemačke prema Jadranu redovito lete najavljeni čarteri, pa iako je broj putnika koji ovih dana rezerviraju dolazak u Hrvatsku znatno manji nego prošloga tjedna, značajnijih otkaza dolazaka nema. Tako se već od ovog vikenda u Istri našlo 28 autobusa ID Riva Toursovih gostiju iz Njemačke.

   

Otkazuje se "Octoberfest"?

Na njemačkoj su televiziji ovih dana psiholozi ustvrdili kako nitko tko je vidio slike udara aviona u poslovne nebodere u New Yorku to neće zaboraviti cijeloga života. U takvoj atmosferi stresa münchenski čelnici grada trebaju donijeti odluku o tome hoće li se održati njihova velika turistička manifestacija "Octoberfest". Naime, 22. rujna trebala je svečanim otvorenjem za tri tisuće uzvanika otpočeti ovogodišnja bavarska fešta piva, koja je u godinama održavanja prerasla u veliku poslovnu manifestaciju uz sudjelovanje oko 800 tisuća ljudi! Lanjske je godine, tako, tijekom "Octoberfesta" popijeno 7 milijuna litara piva, a čak trećina ukupne münchenske zarade od turizma uprihodi se tijekom nekoliko dana trajanja "Octoberfesta".
Šatori veličine oko 50 nogometnih igrališta već su postavljeni u Münchenu, ali se još ne zna hoće li ih napuniti veseli Bavarci.

Turska i Egipat

Broj turista koji su pred dvojbom putovati ili ne za sada se najviše odnosi na one koji su željeli u Tursku ili Egipat, koji su i inače uz Hrvatsku ove godine bili na tom tržištu najveći dobitnici. Činjenica da se radi o zemljama koje su preblizu mogućem mjestu odgovora na teroristički napad u SAD-u, dovoljna je da kod Nijemaca izazove nelagodu prije puta. S druge, pak, strane, turski turistički radnici stalno u Njemačkoj ponavljaju kako njihov turizam počiva na njemačkom kapitalu, te kako to zapravo znači siguran i miran odmor. A kada se zna da je tijekom rujna i listopada prema turskim obalama samo iz Njemačke tjedno trebalo kretati oko 200 tisuća putnika, dobiva se prava slika turističkog šoka koji će uslijediti u poslovnim rezultatima te zemlje.
Karipsko otočje nikada nije bilo udaljenije od turističkog svijeta - Sandali su prazni, Bahami takođerOn će biti tim veći, tvrde turistički znalci u Njemačkoj, i zbog činjenice da je ova godina trebala biti rekordna za Tursku u koju je trebalo stići oko tri milijuna Nijemaca. Za takve rezultate Turska je uložila enormno velik novac u promidžbu - čak 18 milijuna maraka!! Iako čarter-letovi s turistima i dalje svakodnevno kreću prema obalama Turske, broj onih koji otkazuju sve je veći. Radi se, naime, najčešće o obiteljima starijih ljudi bez školske djece koji upravo u rujnu kreću na odmor, ali u novonastalim okolnostima sve češće ostaju kod kuće uz TV ekrane, svjesni stresne spoznaje da se dio terorista iz SAD-a do nedavno nalazio u njihovoj zemlji, kako su objavile sve dnevne novine ovih dana.
Ni Španjolska ne bilježi brojke koje je očekivala ove godine i to ponajviše zbog značajno podignutih cijena u odnosu na lanjske, a potom i brojnih terorističkih akcija ETA-e u turističkim područjima koja su do sada bila "prešutnim dogovorom" izuzeta iz takvih događanja. Stres koji je zavladao europskim tržištem posljednjih dana, održava se i na broj gostiju u tamošnjim ljetovalištima, baš kao i u onima u Grčkoj i Italiji, gdje sezone najduže traju.

Koliki će biti gubici?

U atmosferi šoka su i Britanci koji su planirali putovati, a novonastala situacija za odmor nije im nimalo poticajna. U Londonu su sve zračne luke otvorene i nema bitnih poremećaja u prometu, no kako se radi o zemlji iz koje turisti putuju najviše upravo u ovo doba godine, smanjenje prometa je vrlo vidljivo. Oko 25 milijuna Engleza, koliko ih godišnje ide na odmor izvan svoje zemlje, upravo u jesen traži alternativu magli i kiši, ali posljednjih dana turistički promet prema dalekim odredištima gotovo je zamro. Prema Mediteranu je situacija nešto bolja, iako je puno otkaza prema Grčkoj i Turskoj.
Sve u svemu, turističko tržište ovih dana pokazuje svu svoju osjetljivost na kretanja koja izravno s njim nemaju nikakve veze, ali u financijskim bilancama mnogih zemalja ostavit će značajne "rupe" neutržene zarade. Ostaje tek nadati se kako trauma ove vrste neće predugo trajati i do kraja poremetiti već žestoko uzdrmani turistički biznis svijeta.

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.09.14.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]