SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ pomorstvo ]
[ ekonomija ]
[ turizam ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ zivot ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ bih ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

ŠIBENIK

SUBOTA 15. rujna 2001.U POVODU DESETE OBLJETNICE BITKE ZA VODICE, ANTE BUHA, TADAŠNJI ZAPOVJEDNIK
VODIČKE SATNIJE, EVOCIRA USPOMENE NA TU PRESUDNU BITKU ZA SVOJ GRAD I ŠIBENSKI MOST

GOLORUKI
DOČEKALI TENKOVE

Poslije žestokog okršaja na Velikoj Glavi vratili smo se na odmor, a oružje ostavili ljudima koji su nas zamijenili, jer nije bilo dovoljno cijevi. Bili smo goloruki kad su se tenkovi, pješaštvo i minobacačke posade pojavili na šibenskom mostu i na domak Vodica. Preostalo je jedino da lukavstvom i hrabrošću pobijedimo neprijatelja, što smo i uspjeli, potisnuvši ga kasnije do Dragišića

Piše: Ante TALIJAŠ

ŠIBENIK DANAS
ŠIBENIK DANAS

Ante Buha, zapovjednik vodičke satnije   Snimio N. STIPANIČEV


Prije deset godina, l6. rujna u 18.30 sati oglašena je opća opasnost za Vodice. Tenkovi jugovojske nenadano su se pojavili na Šibenskom mostu, četničko pješaštvo, minobacačke posade i oklopna vozila velikosrpske soldateske zauzeli su položaje po cijeloj dužini zaleđa na domak Vodica. Vodice su se našle u poluokruženju, započelo je neselektivno granatiranje. Utihnuo je dječji smijeh, zavladao je strah, počela je borba za goli život.
U trenutku napada u mjestu su se zatekli vodički bojovnici iz Treće bojne 113. brigade, koji su imali stanovito ratno iskustvo iz borbi u skradinskom zaleđu. Dan prije, 15. rujna navečer, nakon žestokog okršaja s neprijateljem i uspješne obrane Velike Glave, vratili su se kući na zasluženi odmor, ali bez oružja. Naime, zbog malobrojnog naoružanja postrojbe su tada predavale puške jedna drugoj prilikom smjena.
Za zapovjednika obrane Vodica, odlukom Kriznog stožera, postavljen je satnik Ante Buha, inače i zapovjednik Vodičke satnije na Velikoj Glavi. Časnik Buha u razgovoru za naš list prisjetio se tih teških i neizvjesnih dana.
- Najgori su bili prvi trenuci, jer smo praktički svi bili goloruki. Slika povijesti - 22. rujna hrvatska vojska oslobodila je most   Snimila Marina JURKOVIĆNešto naoružanja imali su tek djelatnici policije. U međuvremenu u pomoć nam je stigla manja postrojba iz Stankovaca, a tijekom večeri razoružali smo i jedan vod koji je napustio prostor ispred mosta i potom brodom pobjegao u Šibenik. Uglavnom te prve noći na dispoziciji smo imali tridesetak cijevi, uz neško lovačkog naoružanja, bez protuoklopnih sredstava. Obrambena linija je postavljena od ceste prema Gačelezima, preko prostora "Leća", do položaja uz magistralu kojima je zapovijedao pokojni satnik Boban. Položaje u predjelu Bogdanovića stanovi držali su pripadnici Specijalne policije štiteći prostor Jadrije i Martinske.
Nije bilo ni protutenkovskih mina, nastavlja priču Buha, već smo na prilazne puteve postavljali gomile kamenja i ježeve, zavaravajući neprijatelja koji nije mogao znati jesu li prepreke minirane ili ne. Dvije jedine minobacačke posade Kišica i Riba II stalno su, djelujući po neprijatelju mijenjali položaje, stvarajući dojam kod njih da su suočeni s dobro naoružanim protivnikom.
Lakše se počelo disati trećeg dana, veli Buha, kada je stigla pošiljka naoružanja iz Gospića, u kojoj je bilo nekoliko puškomitraljeza, zolja i osa. Već u iduća dva dana naši borci uspjeli su oštetiti tri tenka koje su potom četnici izvlačili prema Čistoj Maloj. Kod Leća pogođeno je i zarobljeno borbeno oklopno vozilo. Preko noći je oklopnjak osposobljen u pogonu Autoremonta i sutradan smo ga, radi podizanja morala mještanima, provozali kroz Vodice.
Za 22. rujna, prisjeća se Buha, stigla je naredba od načelnika Stožera, sada pokojnog Bože Markovića, da se kreće u oslobađanje mosta. Sve naše postrojbe, uz žestoku topničku potporu sa Žirja i drugih baterija, krenule su istovremeno prema mostu. Neprijatelj se povukao i Šibenski most je oslobođen nešto prije deset sati ujutro. Vodičke postrojbe krenule su potom za četnicima i u idućih dvadesetak dana istisnuli ih do Dragišića.

DRUŠTVO ŠIBENČANA U ZAGREBU OBILJEŽAVA 10.
OBLJETNICU OBRANE ŠIBENIKA

Sjećanja na rujan 1991.

Društvo Šibenčana i prijatelja Šibenika u Zagrebu, u nedjelju 16. rujna u svojim prostorijama u Trenkovoj ulici, prigodnim progrmaom i druženjem, obilježit će 10. obljetnicu obrane Šibenika od agresije JNA. Nakon pozdravne riječi predsjednika Društva Bogde Bogdana, svoja sjećanja na događaje iz rujna 1991., kao i na rad Odbora za pomoć Šibeniku evocirat će njegov tadašnji predsjednik prof. dr. Mladen Friganović, članovi Josip Kokić i Radoslav Milovac, te gosti iz Šibenika Anita Bara, Joso Slamić i Ante Mikulandra.
Uz prigodnu riječ prof. Mate Relje, bit će prikazan i videozapis redatelja Vladimira Tadeja o rujanskim ratnim događanjima u Šibeniku. Kako nam je kazala tajnica Društva Mirjana Pattiera, odabrane pjesme iz knjige Ive Livakovića "Obadva, obadva" govorit će zagrebački glumci Diana Bolanča i Leon Lučev, te student Akademije dramske umjetnosti Šime Bubica. U glazbenom dijelu programa, s pjesmama Šibenska, Pjesma Šibeniku i Nije jedan već su pala oba, nastupit će Nenad Petković.
   N. URUKALO

OBJAVLJEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA "RUJANSKOG RATA"
U planu i obilazak bojišnica

U organizaciji udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Medicinskog centra, MUP-a, HJV-a, HRM-a, Uprave za obranu te Centra za obavješćivanje od danas počinje program obilježavanja desetogodišnjice čuvene obrane Šibenika u "rujanskom ratu". Sve će početi ranojutarnjom budnicom te simboličnim paljenjem sirene za opću opasnost. U srijedu će se polagati vijenci za sve poginule u Domovinskom ratu, a u 19 sati će biskup Ante Ivas služiti svetu misu u katedrali. U subotu 22. rujna na rasporedu je izlaganje ratnog naoružanja, te svečana akademija u kinu "Šibenik", uz sudjelovanje "Kola" i klape "Maslina". Poslijepodne će na pozornici ispred kina nastupiti sve šibenske klape. Svakog dana od 16. do 23. rujna bit će održane i radijske konferencije, a organiziran je i obilazak bojišnice.S. MILA

Jovo, je li moguće da
ti mene dođeš tući?

Dana 21. listopada došlo je kod Hacijende do bliskog susreta i pregovora vodičkih branitelja i jugoarmade. O tome Ante Buha kaže:- Dobili smo dojavu da se četnici žele s tenkovima predati. No, kada je pokojni Boban stupio u pregovore, oni su tražili našu predaju. Ujedno, zatražili su i moje pojavljivanje na pregovorima kao zapovjednika. Nakon što sam došao, odmah sam prepoznao njihova glavnog oficira.
Bio je to pukovnik Jovo Grubić, moj profesor iz Škole rezervnih oficira u Bileći. Obratio sam mu se riječima: Jovo, je li moguće da ti mene dođeš tući u mojoj kući? Ostao je šutjeti, ne davši mi nikakav odgovor.

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.09.14.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]