SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ pomorstvo ]
[ ekonomija ]
[ turizam ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ zivot ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ bih ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

KRONIKA 92

SUBOTA 15. rujna 2001.IMOTSKI:
SNAŽNA EKSPLOZIJA UZNEMIRILA GRAĐANE

Paklena naprava podmetnuta pod kombi, vlasnik nudi
10 tisuća DEM za informaciju!

Eksplozivna naprava, zasad nepoznatog podrijetla, podmetnuta je pod kombi vozilo Zorana Katanušića koji je za pouzdanu informaciju o počinitelju ponudio deset tisuća maraka

Pišu: B. ČOSIĆ i Ž. MATAS


Kombi je eksplozijom odbačen na drugu stranu ulice   Snimio Braco ĆOSIĆIMOTSKI — Vrlo snažna eksplozija koja je u petak oko 1.50 sat odjeknula u Bleiburškoj ulici kod broja 65 uznemirila je stanovnike Imotskog, ali osim materijalne štete na dva mercedesa srećom nije bilo ozlijeđenih. Od još uvijek nepoznate eksplozivne naprave stradao je kombi mercedes registracijske oznake IM 866-O, vlasništvo Zorana Katanušića (29), ispod kojega je naprava i bila podmetnuta, pa je od siline udarca kombi odbačen 17 metara na drugu stranu ulice. U letu je vozilo palo na drugi parkirani mercedes, IM 140-K, vlasništvo N.K. (50) iz Imotskog, saznajemo u splitskoj policiji.
Na mjestu događaja zatekli smo djelatnike Šeste policijske postaje i ekipu za očevide Policijske uprave splitsko-dalmatinske koji su vršili uviđaj, pa bi se uskoro trebalo znati o kakvoj se točno napravi radi. Prema prvim informacijama, šteta na oba mercedesa je velika, ali nije zabilježeno oštećenje na drugim objektima u blizini mjesta eksplozije. Uzroci i motivi eksplozije još uvijek nisu poznati.
Vlasnika spomenutog kombija Zorana Katanušića smo na mjestu događaja pitali je li mu tko u posljednje vrijeme prijetio.
— Zaista nisam ni s kim u zavadi niti je itko mogao učiniti ovo zlodjelo pred mojom kućom, a da ga nisu vodile monstruozne namjere. Baš zbog toga sam spreman odmah dati 10 tisuća DEM za bilo kakvu informaciju o počinitelju - istaknuo je Katanušić.
Za vrijeme očevida promet Bleiburškom ulicom je bio blokiran nekoliko sati.

SPLIT
"Pevecu" ukradeno pola milijuna kuna

Pevec je oštećen za pola milijuna kuna   Snimio Ante ČIZMIĆSPLIT — Oko pola milijuna kuna štete napravio je Pevecu u Dujmovači policiji još uvijek nepoznati kradljivac ili više njih koji je u poduzeće ušao kroz krov skladišta.
Provalnik je na Solinsku cestu stigao tijekom noći između srijede i četvrtka gdje se prvo nesmetano popeo na krov skladišnog prostora, pa je napravio otvor na krovnim oplatama spustivši se zatim unutra. Potom je kroz skladište došao do uredskih prostorija i provalničkim alatom otvorio dvije blagajne iz kojih je ukrao oko 400 tisuća kuna, te VIP-me i Simpa bonova u vrijednosti otprilike 100 tisuća kuna. Neslužbeno saznajemo kako Pevec na osiguranju nije imao čuvara već zaštitne senzore kojima su kradljivci doskočili ušavši im u mrtvi kut nakon čega su slobodno prošli prostorijom. Nekolicina uposlenih vjeruje kako je u pitanju više počinitelja i to profesionalaca.
Policija intenzivno traga za lopovima koji su poduzeće Pevec d.o.o. Bjelovar oštetili za do sada najveću materijalnu štetu ikad zabilježenu u toj tvrtki.

OSIJEK: TRAGEDIJA POKRAJ GROBLJA
Ubio sebe i trogodišnjeg sina?

OSIJEK — U blizini katoličkog groblja u Bilju u 2.45 sata osječka policijska ophodnja pronašla je dva mrtva tijela za koja je utvrđeno da je riječ o Iliji Milanoviću (44) i njegovu trogodišnjem sinu Mateju (3), izvijestila je Policijska uprava osječko-baranjska.
Očevidom je utvrđeno da su oni zadobili smrtonosne ozljede najvjerojatnije eksplozivnom napravom jer su na mjestu događaja pronađeni tragovi aktiviranja dviju ručnih bombi M-75. Točan uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom na Odjelu patologije Kliničke bolnice Osijek.
Teškoj tragediji prethodila je dojava Evice Č. Policijskoj postaji Beli Manastir, 13. rujna u 22 sata, da se istoga dana oko 10 sati od kuće u nepoznatom smjeru udaljio njezin nevjenčani suprug Ilija Milanović koji je odveo sa sobom njihova sina Mateja M. Također je rekla da njezin nevjenčani suprug nije psihički stabilna osoba i da se više puta stacionarno liječio zbog psihičkih problema.
Policijski službenici organiziralii su potragu, a naknadno, 14. rujna u 1.24 sat Evica Č. je dojavila da je u suprugovoj odjeći kod kuće pronašla oproštajno pismo iz kojega se može pretpostaviti da se namjerava ubiti.
   D. GRNJA

SPLIT: USPJEŠNA AKCIJA ODJELA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL
Zaradili 1,3 milijuna kuna na krađama automobila

SPLIT — Četvoricu muškaraca koji su krali, a zatim i prodavali skupocjene automobile, pričinivši pritom materijalnu štetu od 1,3 milijuna kuna, otkrili su djelatnici Odjela za organizirani kriminal. Dvojica su privedena na istragu, a nakon ispitivanja su zadržani u pritvoru.
Radi se o Vinku Papku (29) iz Luga u općini Prozor, BiH, Željku Smoljanu (39) iz Međugorja, državljanin RH, Andriji Belji (32) iz Prozora, BiH, i Mili Ćališu (36) također iz Prozora u BiH. Iako su Beljo i Ćališ trenutačno nedostupni našim pravosudnim organima, Papak i Smoljan će na svoja suđenja dolaziti iz pritvora na Bilicama.
Četvorku se sumnjiči da su se u prvoj polovici ove godine udružili s ciljem da zajedno djeluju u izvršenju kaznenih djela teških krađa motornih vozila više i visoke klase i to audija A6, golfova i mercedesa. Međusobno su podijelila poslove, pa je Beljo preko Papka i Smoljana organizirao krađe, dok je preko Ćališa dogovorio prodaju ukradenih vozila na području BiH i Republike Srpske. Automobile su krali u našoj županiji, gdje su od 24. srpnja do 9. rujna na području Brela, Baškog Polja i Tučepa ukrali osam golfova, audiaja A6 i mercedesa. Nakon što bi im uspjela krađa, automobile su odvozili u BiH gdje su ih prodavali. Tako je golf ili mercedes koštao oko 3000 DEM, dok se audiuju A6 cijena kretala od 3000 do 8000 njemačkih maraka.
Posao im je bio unosan sve do 12. rujna kada su na graničnom prijelazu Vinjani Gornji zaustavljeni u BMW-u, BiH registracijskih oznaka, u kojem su bili Papak i Smoljan. Djelatnici Odjela za organizirani kriminal spojili su sve karike u toj organiziranoj kriminalnoj grupi i stali im na kraj.
   Ž. MATAS

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.09.14.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]