SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ ekonomija ]
[ turizam ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ zivot ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ bih ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

ZADNJE VIJESTI

PONEDJELJAK 27. kolovoza 2001.NASTAVLJAJU SE SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU
Izraelski zrakoplovi raketirali
palestinske obavještajce u Gazi


GAZA (Hina/Reuters) — Izraelski borbeni zrakoplovi tipa F-16 ispalili su u nedjelju ujutro dva projektila na sjedište palestinske policije u Gazi, pri čemu su ranjena tri palestinska policajca i izazvana je velika materijalna šteta, priopćili su palestinski sigurnosni dužnosnici.
Oni su rekli da su izraelski zrakoplovi isto tako napali sjedište palestinske vojne obavještajne službe u Deir al-Balahu, južno od Gaze.
Zasad nema izvješća o mogućim žrtvama tog napada.
U izjavi izraelske vojske potvrđeni su napadi zrakoplovima, te se dodaje da je zrakoplovima napadnuto i sjedište palestinske policije u Salfitu južno od Nablusa na Zapadnoj obali. U izjavi se tvrdi da su napadi pokrenuti kao odgovor na palestinske napade u subotu u kojima su u Pojasu Gaze ubijena tri izraelska vojnika, a na cesti između Jeruzalema i Modiina dvoje izraelskih civila.
Dužnosnik palestinske službe sigurnosti ocijenio je napade "vrlo ozbiljnim činom agresije izraelske vojske" i dodao da će oni dovesti do "vrlo opasne situacije" u regiji.

CALCUTTA
Obilježena 91. godišnjica
rođenja Majke Terezije


CALCUTTA(Hina/Reuters) — Molitvom i pjesmom nekoliko je stotina pripadnica reda Misionarke ljubavi u nedjelju u Calcutti obilježilo 91. godišnjicu rođenja majke Terezije.
Sestre reda koji je majka Terezija osnovala prije 52 godine okupile su se u nedjelju pred njezinim grobom u Calcutti kako bi obilježile 91. godišnjicu njezina rođenja.
Prošloga je tjedna u Vatikan upućen spis, na 35.000 stranica, o životu majke Terezije, što je dio procesa njezine beatifikacije.

PRIOPĆENJE AUSTRALSKOG MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA
Talibani odobrili posjet
zatočenim humanitarcima

Australsko predstavništvo u Pakistanu obaviješteno je da će vize diplomatima biti izdane u ponedjeljak


CANBERRA (Hina/Reuters) — Diplomati iz Australije, Sjedinjenih Država i Njemačke trebali bi ipak dobiti vize za ulazak u Afganistan kako bi posjetili osam stranih humanitarnih djelatnika koje je zatvorila talibanska vlast pod optužbom da šire kršćanstvo, priopćilo je u nedjelju australsko ministarstvo vanjskih poslova.
Talibani su ovoga vikenda napokon pristali odobriti vize za posjet dvojici Australaca, dvojici Amerikanaca i četvorici Nijemaca, koji su uhićeni zajedno sa 16 lokalnih suradnika kršćanske humanitarne organizacije Shelter Now International koja ima sjedište u Njemačkoj.
Glasnogovornik australskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je australsko predstavništvo u susjednom Pakistanu tijekom protekle noći obaviješteno da će vize biti izdane u ponedjeljak.
"Konzul će otputovati u Kabul u utorak 28. kolovoza, a s njim će putovati i njemački i američki konzul. Prema svim naznakama, bit će im dopušten pristup zatočenim humanitarnim djelatnicima", rekao je glasnogovornik.
Dosadašnji pokušaji kontakta zapadnih diplomata s uhićenim humanitarcima nisu bili uspješni i nitko ih nije vidio od uhićenja.
Talibanske vlasti tvrde, međutim, da se s njima dobro postupa i da su dobra zdravstvenog stanja.

UBOJSTVO TIJEKOM NOGOMETNE UTAKMICE NIŽERAZREDNIH
KLUBOVA "MLADOST" I "PLITVICE" U VARAŽDINU

Šakom usmrtio redara

Službeni predstavnik domaće "Mladosti" Branko Horvat sukobio se tijekom utakmice s redarom Brankom Vincekom, te ga u klupskim prostorijama udario šakom u glavu od čega je Vincek preminuo

Piše: Vedran KRULJAC


VARAŽDIN — Za vrijeme nogometne utakmice između varaždinske "Mladosti" i "Plitvice" iz Gojanca, koja se igrala u nedjelju poslije podne na stadionu "Mladosti" u Varaždinu, u okviru prvenstva Prve županijske lige, došlo je do tučnjave dviju službenih osoba koja je završila smrću Branka Vinceka, redara na utakmici.
Još tijekom prvog poluvremena sukobili su se Branko Horvat, predstavnik domaćeg kluba i Branko Vincek. Zbog toga je uslijedio petminutni prekid susreta. No, u drugom poluvremenu ponovno je došlo do verbalnog okršaja, koji je eskalirao i fizičkim sukobom, a u klupskim prostorijama Horvat je sustigao svog imenjaka Vinceka i udario ga šakom u predio glave, od čega je 46-godišnji Vincek pao na pod i ostao nepomično ležati. Neposredno nakon toga je utvrđeno da je preminuo, vrlo vjerojatno, od posljedica zadobivenog udarca u glavu. Očevid su obavili djelatnici Istražnog centra Županijskog suda u Varaždinu i PU varaždinske.
Utakmica je zbog toga tragičnog događaja prekinuta u 62. minuti, a u tijeku je daljnji istražni postupak, koji će utvrditi što je dovelo do sukoba u kojemu je Vincek izgubio život.Branko Horvat je pritvoren u Županijskom istražnom zatvoru u Varaždinu.

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.08.27.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]