SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ ekonomija ]
[ turizam ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ zivot ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ bih ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

BIH

PONEDJELJAK 27. kolovoza 2001.MUKE STARIJIH ŽITELJA LIVANJSKOG KRAJA
KOJI SU GODINAMA RADILI U BELGIJI

Belgijskih mirovina
nema još od svibnja

Nitko ne zna razlog zbog kojeg mirovine ne stižu na adrese korisnika - Belgijski mirovinski fond uopće ne odgovara na pisma livanjskih umirovljenika - Korisnici tih mirovina u livanjskom kraju smatraju da Belgijanci uredno izvršavaju svoje obveze, ali da tu nešto možda "muljaju" banke...

Piše: Frano MIOČ


LIVNO — Problem mirovina u BiH je poznat. Barem kada je riječ o onim domaćim, one su i mizerne i neredovite. Ipak i te i takve mirovine su super mirovine za one belgijske. To će danas reći svi korisnici belgijskih mirovina u livanjskoj općini.
Livno: nitko ne zna što se dogodilo s belgijskim mirovinamaRazlog je jednostavan: Od svibnja mjeseca ove godine mirovine iz Belgije uopće ne stižu njihovim korisnicima u ovoj općini. A samo, primjerice, u jednoj livanjskoj mjesnoj zajednici, Vidoši 11 je korisnika belgijskih mirovina. Naime, tridesetih godina prošlog stoljeća, u borbi za goli opstanak Belgija je bila mnogim Livnjacima, ono što će im kasnije postati Njemačka, Austrija... Nisu rijetki ni oni koji su iz ove općine, radeći teške fizičke poslove u belgijskim rudnicima i željezarama, svoje kosti ostavili u toj zemlji.
Stvari su to koje su manje, više dobro poznate. No što je u ovom slučaju najgore, nikome ovdje nije poznato što se događa s tim i s tako velikom mukom zarađenim mirovinama. Kao da belgijskom Mirovinskom fondu adresa njihovih korisnika više nije poznata. No to se ipak ne bi moglo reći jer pisma tog fonda koji se svake godine raspituje da li su korisnici tih mirovina još na životu redovito stižu na njihove kućne adrese, baš kao što su ranije stizale i mirovine ovim korisnicima u vidu novčanog čeka.
Čudno je, međutim, i to što isti taj belgijski mirovinski Fond uopće ne odgovara na pisma ovdašnjih korisnika belgijskih mirovina, koji traže objašnjenje za nastali zastoj u isplati njihovih mjesečnih primanja. Nije valjda da godišnji odmori zaposlenih u tom fondu traju više od tri mjeseca ili da nitko od nadležnih u tom fondu još uvijek nije utvrdio razloge zbog kojih belgijske mirovine ne stižu na ove prostore.
Ipak, mišljenja su ovdašnji korisnici belgijskih mirovina, da pedantni Belgijanci uredno izvršavaju te svoje obveze, ali da tu nešto "muljaju" banke s kojima surađuje njihov mirovinski fond. U šali netko reče da u ovom slučaju nije isključeno ni to da se ovim mirovinama plaćaju belgijski pripadnici SFOR-a. U svakom slučaju, belgijske mirovine su oboljele od balkanske bolesti, a dijagnozu te bolesti moglo bi utvrditi i belgijsko veleposlanstvo u Sarajevu.

U ZENICI NASTAVLJENO SUĐENJE ŠEMSI SOFTIĆU I ŽELJKU PEŠTIĆU
Bivši ministar pravde oštetio
proračun za 677 tisuća KM

Optužnica, uz ostalo, tereti Softića da je novce od prodanih sudskih taksi trošio za kupovinu stanova i dodjelu kredita za stanogradnju djelatnicima Ministarstva pravosuđa, općinskih sudova i tužiteljstva - Softićev zamjenik Željko Peštić tereti se da je omogućio ministru stjecanje stanarskog prava

Piše: Ivica MILEŠIĆ


ZENICA — Nakon gotovo dvomjesečne stanke u Županijskom sudu u Zenici nastavljeno je suđenje bivšem ministru pravde u vladi Tuzlanske županije Šemsi Softiću i njegovom pomoćniku Željku Peštiću. Optužnica, koju zastupa zamjenik županijskog tužitelja u Tuzli Mensur Topčić tereti Softića da je zlouporabio službene ovlasti posebice u primjeni Zakona o sudskim taksama, jer je novce od prodatih taksi trošio za kupovinu stanova i dodijelu kredita za stanogradnju djelatnicima Ministarstva pravosuđa, općinskih sudova i tužiteljstava, iako za to nije imao suglasnost Skupštine Tuzlanske županije.
Prema optužnici Softić je na ovaj način oštetio županijski proračun za 677.000 KM. Softićev zamjenik Željko Peštić tereti se da je prekoračenjem službenog ovlaštenja omogućio ministru Šemsi Softiću stjecanje stanarskog prava. Tijekom dokaznog postupka pred Krivičnim vijećem Županijskog suda u Zenici, kojim predsjedava sudac Adil Smailagić, od deset pozvanih pojavila su se samo četiri svjedoka i oni su ostali u cijelosti pri navodima datim tijekom istražnog postupka, a koji ide u prilog obrani optuženih.
— Odluka Ministarstva pravde je i odluka vlade i na taj način se riješilo višegodišnje inzistiranje sudova i tužiteljstva za stalnim i kontinuiranim prilivom novaca za materijalno-tehničko opremanje sudova, a donošenjem zakona o sudskim taksama, namjera čl. 8. toga zakona bila je da se osiguraju što bolji uvjeti za materijalno-tehničko opremanje sudova, čime se pospješuje njegov rad, istaknuo je tijekom glavnom pretresa Šaban Mujčinović, predsjednik Županijskog suda u Tuzli, koji se pojavio u ulozi svjedoka.
— Sudske takse odlukom Skupštine Tuzlanske županije i zakonom o Županijskom proračunu i njegovom izvršenju uopće nisu bile predviđene kao prihod županijskog proračuna. Zato sudbinu sudskih taksi riješila je Županijska skupština, ne predvidjevši ih u svome proračunu, a razlog za to je taj što je materijalno-tehničko opremanje sudova preusmjereno na račun ministarstva pravda — istaknuo je u svojoj obrani bivši ministar pravde u Županijskoj vladi Tuzlanske županije Šemso Softić. Ove navode optuženog Softića podržao je i svjedok Abid Mulić, predsjednik Općinskog suda u Banovićima.
Inače, u nastavku ovoga suđenja kao svjedoci trebali bi se pojaviti i Hazim Vikalo, bivši premijer vlade Tuzlanske županije, te Halid Kovač, ministar financija. Suđenje u Zenici se nastavlja.

SARAJEVO: DOGOVOR CARINSKE I POREZNE UPRAVE
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

ZAJEDNO U NAPLATU
JAVNIH PRIHODA

Cilj ovog dogovora, kako je rečeno na sastanku rukovodstva ove dvije uprave, jest što uspješnija naplata javnih prihoda - Postoje opravdani razlozi i za provođenje niza istražnih radnji protiv poduzeća za koja se sumnja da su upletena u lanac krijumčarenja i utaje poreza - Građanima upućen poziv da pomognu u razotkrivanju utaja te poreznih i carinskih prijevara

Piše: Zvonimir ČILIĆ


SARAJEVO — Carinska i Poreska uprava Federacije BiH surađivat će i voditi zajedničke aktivnosti u postupku naplate javnih prihoda, zaključeno je na sastanku rukovodstva ove dvije uprave održanom proteklog vikenda u Sarajevu.
Kako je priopćeno iz Informativne službe federalne Carinske uprave cilj ovoga dogovora i budućih zajedničkih aktivnosti je što uspješnija naplata javnih prihoda i osiguravnje financijskih sredstava za budžetsko servisiranje socijalnih potreba građana (mirovine, invalidnine, izuzetna materijalna osiguranja i druga davanja). Novac za te potrebe, kako se ističe u informaciji Informativne službe federalne Carinske uprave velikim se dijelom sada "odlijeva u džepove krijumčara, utajivača poreza i drugih kriminalaca".
Na sastanku u Sarajevu također je zaključeno kako postoje opravdani razlozi za provođenje niza istražnih radnji protiv poduzeća za koja se sumnja da su uvezana u lanac krijumčarenja i utaje poreza. Uz to, također je zaključeno treba u javnosti afirmirati poduzeća i druge pravne subjekte koji, sukladno važećim propisima savjesno izmiruju svoje zakonske obveze.
— Naše će djelovanje biti, prije svega, preventivno s ciljem spriječavanja carinske i poreske utaje — izjavio je nakon sastanka Midhat Arifović, direktor Poreske uprave FBiH i dodao kako će se voditi i aktivnosti na razotkrivanju ranijih nezakonitosti. S tim ciljem dogovorena je i međusobna razmjena baza podataka ove dvije uprave.
Kako se navodi u informaciji direktor federalne Carinske uprave Slavko Sikirić je kazao kako bi postignuti dogovor u Sarajevu trebao biti početak šireg uvezivanja državnih organa u borbi protiv utaja, pravera i drugih oblika izbjegavanja plaćanja zakonskih obveza.
— Poreske i carinske utaje na najdirektniji način siromaše federalni, županijske i općinske budžete i fondove iz kojih se alimentira niz socijalnih potreba stanovništva. Moramo učiniti sve da to spriječimo u čemu je, osim naše dvije uprave, velika obveza i na drugim državnim organima i institucijama — naglasio je Sikirić.
Sa sastanka u Sarajevu upućen je poziv medijima i građanima da pomognu u otkrivanju i razbijanju lanaca utaja, poreskih i carinskih prevara. Istovremeno, kaže se na kraju informacije, Carinska i Poreska uprava FBiH o svome će radu i rezultatima zajedničkih aktivnosti redovito izvješćivati javnost.

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.08.26.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]