SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ ekonomija ]
[ turizam ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ zivot ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ bih ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

DALMACIJA

14. i 15. kolovoza 2001.KORČULA: OVAJ TJEDAN ODLUČUJE SE
O SUDBINI LEGENDARNOG BRODA

"PERAST" ĆE ZAPLOVITI ILI ZARONITI

Brod "Perast" izvučen je na navoz "Inkobroda" i njegovi će vlasnici nakon pregleda odlučiti hoće li ga obnoviti u izletničke svrhe ili ga potopiti u Pelješkom kanalu kao atrakciju turistima-roniocima

Piše: Željan PETKOVIĆ


Propeler "Perasta" oblijepile su školjke tijekom šestogodišnjeg priveza uz operativni gat         Snimio Ž. PETKOVIĆNakon šest godina priveza uz operativni gat brodogradilišta Inkobrod, Perast, legendarni brod-heroj, koji je jugomornarica napunila granatama i zapalili u Slanom u prosincu 1991. godine, ponovno je izvučen na navoz Inkobroda, a njegovi će vlasnici Lenko Garbin i Stipe Varnica odlučiti hoće li olupina završiti na dno Pelješkog kanala kao atrakcija turistima-roniocima ili će se obnoviti u turističke svrhe.
Po riječima ing. Roberta Fabrisa, šefa remonta, samo izvlačenje je prošlo bez većih problema. Brod je nakon nekoliko sati izvučen na novoobnovljeni navoz, a male probleme je stvarala velika oseka.
Na pitanje što sad, u Ledi d.o.o., novom zakupoprimcu škvera, ističu da očekuju dolazak vlasnika broda koji će o tome odlučiti.
- U početku smo htjeli Perast pretvoriti u moderni turistički brod. Izbombardiranu i zapaljenu olupinu planirali smo preurediti u mali ploveći hotel s četrdesetak kreveta najviše kategorije, kockarnicom, diskoklubom i ostalim sadržajima, no kredit je propao, pa smo od toga posla odustali - kazao nam je Stipe Varnica, uz Lenka Garbina, jedan od vlasnika Perasta.
Po njegovim riječima, ako se pokaže da je brod još u dobrom stanju, spremni su ga obnoviti i pretvoriti u kruzing brod na jednostavnim izletima Jadranom.
- Ovaj ćemo tjedan donijeti odluku - kazao nam je Garbin.
Da bi olupinu doveli u funkciju modernog turističkog broda njegovi vlasnici tvrde kako bi trebalo utrošiti oko milijun maraka. Spremni su ući u taj posao ako se pokaže da je brod moguće obnoviti. Ako ne, zatražit će od Lučke kapetanije dozvolu da ga potope u Pelješki kanal i pretvore u svojevrsnu atrakciju, turističko izletište za turiste-ronioce.

SUDBINA KNINSKE TVORNICE U RUKAMA
SPLITSKOGA TRGOVAČKOG SUDA:

"TVIK" ČEKA STEČAJNOG SUCA

Stečajni sudac i stečajni upravitelj "Tvika" najvjerojatnije će biti poznati tek u rujnu - Prodaja pogona u Kistanjama omogućila bi isplatu plaća radnicima "Tvika" koji su već devet mjeseci bez primanja

Piše: Živana JURAS


Sudbina kninske Tvornice vijaka trenutačno je u rukama Trgovačkog suda u Splitu, gdje se čeka imenovanje stečajnog suca kako bi se napokon mogao početi provoditi stečajni postupak koji je Hrvatski fond za privatizaciju inicirao još koncem svibnja. Određivanje suca, kao i stečajnog upravitelja, najvjerojatnije će se dogoditi tek u rujnu, a u međuvremenu ne prestaju aktivnosti uprave i sindikata Tvika kojima se nastoji ubrzati stečaj i omogućiti ulazak strateških partnera u Tvik kroz stečajni postupak.
Jedan od načina podmirivanja obveza Tvika, koje iznose 27 milijuna kuna, a koje su dosad bile kočnica svim potencijalnim ulagačima u kninsku tvornicu, jest prodaja izdvojenog Tvikova pogona u Kistanjama — bivše Tvornice struganih dijelova. Ova tvornica se, kao i njezina matična tvrtka, proteklih nekoliko godina pokušavala prodati odvojeno, ali i u paketu s Tvikom, no natječaji su redovito poništavani zbog različitih razloga. Ipak se ne može reći da kandidata za kupnju pogona u Kistanjama nije bilo, a ima ih još uvijek.
Gradonačelnik Knina Vinko Marić, inače bivši član uprave Tvika, a potom i Nadzornog odbora, smatra da je mogućnost prodaje ovog izdvojenog pogona realna, a tim bi se novcem mogao pokriti veći dio dugovanja prema radnicima koji već više od devet mjeseci ne primaju plaće.
Rasplet složenog stanja u Tviku, koje traje više od godinu dana, čekaju i strpljivi poduzetnici Debeljak iz Samobora i Jager iz Ljubljane, potencijalni strateški partneri. Ovisno o koracima koje će poduzeti budući stečajni upravitelj Tvika, zainteresirani partneri spremni su ući u Tvik kroz stečajni postupak i što prije pokrenuti proizvodnju.

   

MIRO DRUŽIJANIĆ, PREDSJEDNIK MAKARSKIH "NARODNJAKA"
HNS kontra izbora Poglavarstva

Ako se pristupi biranju članova Poglavarstva, HNS ne želi sudjelovati u radu Gradskog vijeća dok iz Ministarstva ne bude donesena odluka o izboru dogradonačelnika

Piše: Ž. ŠULENTA


Miro DružijanićMAKARSKA — Ako se pristupi biranju Gradskog poglavarstva na sjednici Gradskog vijeća Makarske, HNS neće i ne želi sudjelovati u radu tog Vijeća dok god resorno ministarstvo ne donese odluku o izboru dogradonačelnika. Priznajemo legalitet izbora predsjednika GV-a i gradonačelnika, no dalje sve su radnje izvršene suprotno Zakonu — rekao je Miro Družijanić, predsjednik makarskog HNS-a, na konferenciji za novinare kojoj je bio nazočan i član Gradskog vijeća Makarske Ivo Mravičić, također HNS-ovac.
— Ključna osoba u konstituiranju gradske uprave je zamjena za Sinišu Srzića. Prema pismu Zlatka Tomčića, predsjednika HSS-a, Luka Roić ovlašten je izabrati nekoga s predizborne liste, a ne suspendirane makarske HSS-ovce. Ako se ipak oformi kompletno Poglavarstvo, uputit ćemo prigovor i žalbu Ministarstvu uprave i lokalne samouprave budući da ima više nedostataka i elemenata za raspuštanje GV-a Makarske — objasnio je Miro Družijanić još jednom osvrnuvši se na novoga gradonačelnika Sinišu Srzića rekavši kako "politički liliputanac i karikatura ne može biti izabrana za dužnosnika grada". Također je komentirao posjet Mate Granića Makarskoj riječima kako bi DC-ovci bili najsretniji da se vrate u HDZ jer je očito da se DC udaljava od politike centra.
Ivo Mravičić je pozvao sve građane Makarske da ustraju u svom poslu te da i dalje s osmijehom na licu i željom za radom pomažu turizmu Makarskog primorja. Na kraju, čelnici makarskog HNS-a obznanili su da će uručiti čestitku Ivici Petriću, ovogodišnjem pobjedniku Sinjske alke, jer je, kako kaže Družijanić, javno iznio što se događa u gradu Sinju, te se odlučio javno ispričati Predsjedniku.

   

BLAGDAN VELIKE GOSPE
Procesija Gospi u Borima

ŠOLTA — Vjernici otoka Šolte i ove će svetkovine Vele Gospe, koja se slavi i kao Dan otoka, hodočastiti u otočno svetište Gospe u Borima ponad Gornjeg Sela, izgrađeno na mjestu prastare benediktinske opatije sv. Marije. Svetištem je ovu crkvu prije šest godina proglasio splitsko-makarski nadbiskup msgr. Ante Jurić, i to zbog višestoljetnog kontinuiteta štovanja Marijina Uznesenja na tome mjestu, a uz Gospu od Pojišana u Splitu i Gospu od Prizidnica na Čiovu, ovo su svetište osobito pohodili pomorci, te ga darivali zavjetnim darovima.
Prema tradiciji, Gospi u Borima hodočastili su svi Šoltani kao i stanovnici okolnih otoka, pa će se i ove godine procesija s Gospinom slikom od Gornjeg Sela do svetišta održati užežin svetkovine, 14. kolovoza u 19.30, a autobus koji će u svim šoltanskim mjestima ukrcati hodočasnike kreće iz Maslinice u 18.45. Nakon mise pred svetištem u 20 sati održat će se koncert Pučkih pivača i KUD-a Šolta. Na sam blagdan Vele Gospe 15. kolovoza, laude u župnoj crkvi u Gornjem Selu su u 9.30, misa je u 10, a u 18 sati je procesija mjestom s Gospinim kipom i pjevana večernja, dok je nakon toga pučko veselje i ples.
U Centru za kulturu u Grohotama će se 14. kolovoza u 10 sati, u povodu Dana općine, upriličiti dodjela skupnih i osobnih nagrada i priznanja.
   D. ŠARAC i M. BLAGAIĆ

Svetkovina u Prološcu

PROLOŽAC — Blagdan Velike Gospe je pred nama, posebno se to osjeća u Prološcu gdje je svetište Velike Gospe i gdje se već stoljećima posebno štuje Blažena Djevica Marija. Proložani se posebno pripremaju za ovaj blagdan, mnogi koji žive izvan rodnog mjesta obvezno dolaze u Proložac gdje u krugu svojih obitelji i svojih sumještana proslave blagdan Velike Gospe. Svake godine uoči blagdana nešto se u mjestu izgradi. Ove godine nema nekih većih pothvata, no vrijedno je istaknuti radove na uređenju svetišta Velike Gospe na Vrljici, gdje su izgrađeni ogradni zidovi, nogostupi i asfaltirana je prometnica. Cijeli tjedan bogat je kulturno-sportskim sadržajima. U nedjelju je počela trodnevica, u crkvi Velike Gospe održavaju se svete mise za vrijeme kojih se vjernici pripremaju za susret s Blaženom Djevicom Marijom. U srijedu na sam blagdan već uobičajenim tijekom svete mise počinju u ranim jutarnjim satima, a procesija kreće u 10.30. U 11 sati svečanu svetu misu u Zelenoj katedrali predvodit će nadbiskup u miru Ante Jurić.
   Ž. MIKULIĆ

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.08.13.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]