SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ teme dana ]
[ ekonomija ]
[ turizam ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ zivot ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ bih ]
[ dalmacija ]
[ prilog sport ]
[ vodic ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
( zadnje vijesti )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
[ prometni vodic ]
       

 

PRILOG SPORT

PONEDJELJAK 30. srpnja 2001.SPORT

FERENCVAROS ANTE POLJUD
ILI CAR ILI ASAN

Dva dana prije uzvratnog meča protiv mađarskog prvaka čini se da je jedina dvojba u sastavu tko počinje, Mario Carević ili Aljoša Asanović. Ostali su na svojim mjestima iz Budimpešte s naglaskom na — ofenzivu. Kako dani odmiču blijedi slika igre, a rezultat od 0:0 postaje veći, kvalitetniji, ali i uzbudljiviji

Piše: Slaven ALFIREVIĆ


Ferencvaros je opet tumbao sastav, sad je Peter Lipcsei bio libero, nastupio je izvjesni Zombori koji bi, sudeći po mađarskim izvorima, mogao kandidirati i za nastup u srijedu. Međutim, može Mađarima nastupiti bilo tko, ipak sve ovisi o — Hajduku. Sa 0:0

[ stranica priloga ]

kod kuće sve mu je u rukama (uz "zabranu" spominjanja imena Panathianikos, zna se zašto).
Aljoša Asanović na subotnjoj provjeri sa Solinom pokazao je kako je igra s njim više igra   Snimio Božo VUKIČEVIĆ Subotnjih 2:1 Ferencvarosa protiv Ujpest Torne ubrzo je "arhivirano" u stručnom stožera "bijelih" koji su se pobrinuli da dobiju adekvatne informacije premda nisu nazočili na stadionu u ulici Ülloi. Katkad ne moraš biti na licu mjesta da bi sve znao o događajima. "Bijeli" nastavljaju svoj cjelodnevni ciklus boravka na stadionu, trenira se popodne, u tijeku je "permanentna karantena", a nakon Solina najviše se upiralo prstom u Aljošu Asanovića. Hoće li, koliko će, može li. Svakako će nastupiti u srijedu, međutim ostaje dvojba je li ga bolje koristiti ispočetka ili pak u finišu utakmice.
Provjera je bila solidna, nisam nezadovoljan dvobojem protiv Solina, dobili smo neka dodatna saznanja. Otprilike sve se zna, nema senzacija — trener nogometaša Hajduka Nenad Gračan nije bio od prevelike priče.
Gračan ne ispaljuje "naslove", nekako je previše ozbiljan za novinare koji bi rado stavili preko pet stupaca "sigurno prolazimo". Polako. Gračan će k tome nešto više kazati na pressici danas ili sutra, ali sve ostaje u zadanim okvirima.
Brine ozljeda Ivana Bošnjaka kojega smetaju prepone, a s takvom boljkom nije lako igrati, makar se stisnu zubi. Zbog toga je njegova igra u Budimpešti zacijelo bila za oktavu niža, pa i izmjena pri kraju utakmice posve razumljiva. Bošnjak je u posebnom tretmanu i zasad se ne dvoji u njegov nastup koji je prije svega — dragocjen.
Ivana Bošnjaka smetaju prepone   Snimio Matko BILJAKDva dana prije uzvratnog meča protiv mađarskog prvaka čini se da je jedina dvojba u sastavu tko počinje, Mario Carević ili Aljoša Asanović. Ostali su na svojim mjestima iz Budimpešte s naglaskom na — ofenzivu. Kako dani odmiču blijedi slika igre, a rezultat od 0:0 postaje veći, kvalitetniji, ali i uzbudljiviji.
Bahatost koju je u Ulici Ülloi spominjao Slaven Bilić, ovom prilikom ne srećemo. Više je to jedna šutljivo-ozbiljna atmosfera koja umnogome podsjeća na iščekivanje Legije otprije sedam ljeta. Tadašnji rezultat od 4:0 svi bi hajdukovci unaprijed prepolovili i — potpisali ga...

FEŠTA PRIJE FEŠTE
Idemo na Bačvice

Fešta, je li to fešta prije utakmice? Sutra navečer negdje iza 21 sat na Bačvicama trebala bi se obaviti promocija najnovijeg filma o Hajduku, pogađate, iz radionice splitskog nogometnog zanesenjaka, ali bismo rekli i "filmadžije", vlasnika najveće kolekcije video-kasete s detaljima Hajdukovih utakmica, snimatelja Mile Gizdića.
Sklopljeni su brojni detalji iz povijesti, legendarni pogoci, Stari plac, Europa... štošta od čega bi istinskog navijača prožimali trnci, a i želja da ga uhvati kupiti video-kasetu ne bi li je imao u dokonim trenucima uzeti iz svoje kolekcije ponad televizora.
Spektakl bi se trebao dogoditi sutra navečer ispred Stellona uz uzvanike, navodno bi i Ferencvaros bio u Stellonu na službenoj večeri delegacija dvaju klubova. Filmsko platno za prikazivanje doplovilo bi — maonom iz škvera, a publika tik uz more.
Sve je to još slatka (polu)tajna, pa nastup klape Cambi sa Gibonnijevom "Mi smo prvaci", sve bi to stvorilo izuzetan hapenning, ali — uoči utakmice.
Nije vrag da bi čarolija jednog takvog scenskog spektakla "hajdukologije" na Bačvicama mogla negativno djelovati na "bijele". Kao, nije dobro slaviti uoči ... A da bude to spontano u srijedu, poslije dvoboja protiv Ferencvarosa? Vidjet ćemo, film je montiran u ime 90. obljetnice Hajduka, "bijeli" su postali prvaci Hrvatske nakon šest godina, pa sad hoće li u Poljudu ususret Ferencvarosa čarati ili ne...

Fradi od 30 do 70 kuna

Ferencvaros sutra stiže u Split čarter-letom iza podneva, odsjest će u hotelu Split, a trenirat će uoči utakmice, u utorak navečer u terminu odigravanja meča, dakle s početkom u 20.15 sati, takvi su uzusi UEFA.
Iz Mađarske je najavljeno nekoliko autobusa s navijačima, Hajduk se s Ferencvarosem dogovorio na reciprocitet od 600 ulaznica za navijače, njima su namijenjena mjesta na sektoru A na koji su već gotovo postavljene sve sjedalice.
Zanimljivo je uočiti klijentelu u suvenirnici u Poljudu, mnogo stranaca kupuje ulaznice za dvoboj u srijedu, među njima naravno da su Mađari najbrojniji, baš kao što ih i ima na našoj obali. I koliko vidimo nije im teško izdvojiti 70 kuna za "zapad" (ulaznice koštaju 30 za sjever, 50 za istok, te 70 kuna za zapadnu tribinu). Koliko god blagajnici trljaju ruke dobrom pretprodajom i najavom rekordnog utrška, dotle je očito da bi na tribinama moglo biti dosta onih kojima je srcu bliži — Ferencvaros. Međutim, zacijelo će biti šutljivi...
Iz Poljuda inače obavještavaju kako za prvu (pa europsku) utakmicu u sezoni mijenjaju sve počasne ulaznice, za A i B ložu, te parking-iskaznice. Vlasnicima na znanje i ravnanje da obave zamjenu, a gdje će se i kome javiti na stadionu ionako već otprije znaju.

UMBRO-HONORAR U ROBI ...

Tehnički sponzor Hajduka Umbro posjetio je "bijele" u Poljudu u liku svoje dvojice grčkih izaslanika, poduzetnika. Fotis Balogiannis i Makis Migianis proveli su vikend u Splitu, te Hajduku obećali premiju ako eliminira Ferencvaros: 25.000 USD u opremi!
Znate li šta je to i kakav je to dobitak! Pa bili bismo više od godinu dana mirni koliko bi još dobili robe, dresova i opreme. A sve samo za jednu pobjedu! — kaže nam direktor "bijelih" Fredi Fiorentini.
Otkud su Grci zastupnici firme Umbro za Hrvatsku? Svojedobno je taj posao radila "Ema-šport", ali je nestala sa scene. Posao je preuzelo grčko zastupništvo sa sjednište u Ateni, bilo je spremno uzeti "Eminu ostavštinu".
U pripremi je novi dres, novi "look" Hajduka, ogledni primjerci već su u ladici direktora Fiorentinija i moraju proći "kolaudaciju" Upravnog odbora. Naravno da je dres bijeli, a hlačice plave, međutim drugačiji su modni detalji, rige na obrubu, okovratnik itd. Momčad bi tek krajem sezone mogla istrčati u dručaijoj "umbro" opremi od dosadašnje koja je gotovo identična imageu engleske reprezentacije.
Dvadeset tisuća dolara u opremi super je premija za Hajduk, a koliko se neslužbeno može čuti, igrači će za prolaz dobiti po 5000 maraka. (sa)

Lapić u PSV-u

U sjeni dvoboja kojeg prva momčad igra protiv Ferencvarosa, Hajduk zbraja/zdvaja neočekivani odlazak jednog darovitog juniora. Stipe Lapić, doveden prije nekoliko sezona iz Junaka neće iduću sezonu provesti među juniorima "bijelih" kao izlazno godište, nego je potpisao pristupnicu za — PSV Eindhoven. Nakon zapaženih igara na turniru Kvarnerska rivijera, kršni stoper je dobio pozivnicu koja se ne odbija. Po sili propisa može prijeći u inozemstvo, a PSV mora obeštetiti Hajduk za iznos od cca 10.000 maraka (uloženo, 250 DEM za svaki mjesec).
Ponavlja se na neki način "slučaj Budimir" otprije dva ljeta, Marijan Budimir je potpisao za Udinese, umjesto čvršći ugovor za Hajduk.
Lapić nije prvi mladi hajdukovac u Eindhovenu, nedugo prije njega tamo se preselio i njegov vršnjak Krešimir Čičmir, međutim višom silom, Čičmiru su roditelji odselili u Njemačku, blizu granice s Nizozemskom. Tako je nedavno i nadarenog Filipa Marčića Hajduk pustio u Bordeaux zbog, rekli bismo, humanih razloga (obitelj mu se preselila u Francusku)...
Lapić, pak, kao da je bio na "draftu", Sinjanin je "sinjan" od emisara i — odveden kroz mala vrata. Nešto slično što se dogodilo zamalo i s Darijom Srnom prije dvije godine (zainteresiran je bio Milan), pa čak i s Marijom Carevićem (Eintracht).
Čini se da se Hajduku potkrala greška s Lapićem, jer nipošto nisu ravnodušni zbog tog gubitka. Dapače, u Poljudu su imali spreman profesionalni ugovor, godinu dana prije isteka juniorskog staža za kršnog Lapića. A on u PSV Eindhoven. Desetak tisuća maraka odštete slaba je utjeha...

   

U SUSRET DANU D: NOGOMET SA SEDAM KORA
Neka se u srijedu pjeva
"večeras je naša fešta"

Ponajprije savjet igračima Hajduka: pamet u glavu! Neka ne trate vrijeme pričajući međusobno kako će Mađari u Poljudu biti "mekši od pamuka" i da će preskočiti Ferencvaros "uzdignute glave". Bože daj da tako bude, ako su skupili snagu neće im doći voda do grla. No, da se ne zaglibe u pijesku. Dobro je biti optimist, ali je, prije Budimpešte, bilo krivo mobilizirati momčad pričom da Ferencvaros "igra sporo i poprilično komotno"

Piše: Zvone MORNAR


U srijedu sa što manje akrobacija   Snimio Matko BILJAKI prije uzvratnog obračuna Hajduka i Ferencvarosa (srijeda, 1. kolovoza) u Poljudu, pojedinci su ispirali usta prognozama i tvrdili da Mađari "nemaju izgleda", a da će njihov najbolji igrač Gera "biti Hajduku jedina prijetnja".
Međutim, svi kao da zaboravljaju da je lopta okrugla, dovoljno se podsjetiti kako je Hajduk prošao protekle godine protiv Dunaferra — u gostima remi, a kod kuće u prvoj utakmici poraz. Sveznajući prognozeri, kao lovci na senzacije, grdno su se nasanjkali.
Stoga, ponajprije igračima Hajduka pamet u glavu. Neka ne trate vrijeme pričajući međusobno kako će Mađari u Poljudu biti "mekši od pamuka" i da će preskočiti Ferencvaros "uzdignute glave".
Bože daj da tako bude, ako su skupili snagu neće im doći voda do grla. No, da se ne zaglibe u pijesku. Dobro je biti optimist, ali je, prije Budimpešte, bilo krivo mobilizirati momčad pričom da Ferencvaros "igra sporo i poprilično komotno".
Srećom, što ono u Budimpešti nije bio odlučni ispit, ali je bilo dosta "neuralgičnih točaka". Primjerice, Mate Bilić je, sam samcat sedam metara pred mađarskim vratarom, promašio cijela cjelcata vrata. I to u 4. minuti, a da je pogodio bilo bi to od kapitalnog značenja. U 86. minuti Deranja je, poslije slobodnog udarca Đolonge s ruba šesnaesterca i to po zemlji, pogodio gredu. Mnogim torcidašima došle su suze na oči. A bilo je idealno za 1:0, poslije toga Bilić i Deranja stajali bi uspravno ...
Doduše, ni domaćini nisu imali više sreće, da su vratnice bile i proširene vjerojatno bi promašili. Mirne se duše može reći da su vratari zijevali, doduše, Pletikosa manje. Jedino se za njega moglo reći da je bio primjerno uzoran, recimo da su drugi bili pehisti.
No, dobro. Možemo biti sigurni da već tri dana prije revanša navijače "bijelih" svrbe dlanovi. A trebali bi se ponašati kao da će na Poljudu biti gost Manchester United. Jer, nikad se ne zna na čiji će mlin krenuti voda. Stoga, oprezno s privremenim blagdanskim skupljanjem.
U srijedu ipak se nadajmo da će se pjevati druga pjesma, s pravom očekujemo racionalniju igru, svježiju kondiciju, ubrzaniji ritam, te adekvatnu brzinu i učinkovitost. Svih 90 minuta treba raditi i te kako uporno. Čeka se dinamika svih, a ne samo nekih.
Važno je i da poljudski stadion bude pun kao šipak, ali bez pirotehnike. Bilo bi sjajno da brojni prijatelji Hajduka u što većem broju budu nazočni toj, nadajmo se, čarobnoj predstavi. Domaća momčad bit će znatno jača od one u Budimpešti, osim toga, možda će se igrati na sve ili ništa, jer će nastupiti moćnija Hajdukova postava. A ako Hajduk pobijedi i dade Ferencvarosu mat u tri poteza, neka — nakon uspjeha — ne bude prevelike euforije. Ali, neka se pjeva "večeras je naša fešta".
Za slučaj poraza, ne daj Bože, preporučimo najžešćim hajdukovcima da se spuste na zemlju. Ionako, budimo sigurni, nitko se toga dana neće objesiti za gol štangu.
A sad nešto o Tomislavu Iviću ili "malom Napoleonu", koji je, u svojoj 69. godini otkazao Olympique Marseilleu, što ne znači da će sve tragove izbrisati za sobom. Njegova je idila u Francuskoj završila prije svega "zahvaljujući" Bernardu Tapie, direktoru Olympiquea. Tapieova je riječ bila zakon, radio je što je htio i svi su ga, bez iznimke, morali slijediti. I kad je bio na krivu putu.
Od Tomislava Ivića je zahtijevao da vodi čak 37 igrača, među njima i debelo sumnjive. Stoga su i brzo ispadali iz igre, nije bilo šanse da u Marseilleu puste korijenje. Na žalost, ali prije na sreću za Hajduk, žrtve su postali Stipe Pletikosa i Ivan Bošnjak, kojima sad Ivić preporuča da podnesu tužbu UEFA-i.
Dežurni je krivac za stanje u nekad velikom Olympique — Bernard Tapie. Možda je i ove godine mogao zaploviti prema samome vrhu, ali nije, jer je taj klub zapravo postao ... cirkus. Sve zahvaljujući direktoru, koji je "bog i batina". A danas, teško će tko dignuti čašu u čast nekada sjajnog šampiona.
No, ovih se dana u najpopularnijem sportskom listu L’Eqipue moglo pročitati o Tomislavu Iviću kao "staromodnom i zastarjelom treneru". Potom i da je "živcirao igrače, pa je uprava, na njihov nagovor, hitno odlučila riješiti se hrvatskog trenera".
Pisao cijenjeni L’Eqipue što hoće, Tomislav Ivić je kao trener ostavio trag za sva vremena. Malo je tko osvojio više dragocjenih trofeja na svim razinama, a još je daleko do izmaka njegove snage. Vraća se u svoj Split, jer nije htio puhati u Tapieov rog, niti je Tapie smio gurati nos u tuđe stvari. A budući da posvuda cijenjeni Tomislav Ivić ne treba suhe kore kruha, nije nikomu dopustio da ga drži na bilo čijoj uzici.

TIHI MIRAKUL U HR-NOGOMETU
POBJEDA RAZUMA

Nakon što se svake godine mijenjao sustav ili način igranja Prve lige hrvatski nogomet dobio je "zacrtani" četverogodišnji sustav. Koliko će trajati? Nije ni važno. Kada nema kvalitetnih analiza i procjena, stvaranja optimalnih uvjeta za razvoj, onda su dobre i lakonske ocjene

Piše: Goran ČOP


Vlatko Marković    Foto FaHOvo je pobjeda razuma i pameti, ljudi koji su bili za Ligu 16. su obični marginalci i drugorazredne nogometni djelatnici — rezolutno je ustvrdio predsjednik HNS-a Vlatko Marković nakon odluke skupštine HNS-a održane u petak.
Šef nogometne parade je tom izjavom proslavio odluku o prvoligaškom razredu sa 12 klubova od sljedeće sezone, zanimljiva je radost predsjednika Saveza jer je u višegodišnjim bitkama za opstanak na čelu kolone upravo na Ligi 16 i kompromisu s županijskim zastupnicima gradio svoj legitimitet i čuvao fotelju. Stvari su se nekakvom logikom u međuvremenu izmijenile pa su sazrijeli uvjeti i da se administrativnom operacijom sve izvede jednostavno. Na skupštini u petak je izveden vješt manevar, pravi "blitzkrieg", inicijativa je prepuštena novoosnovanoj udruzi profesinalnih klubova Prve HNL a sam retorički dio sposobnom pravniku zagrebačkog Dinama Damiru Vrbanoviću.
Vrbanović je iznio zahtjev elitnog razreda, za smanjivanjem broja prvoligaša, pozivao se na članke Zakona o športu i sve mirno i ležerno doveo do gotovog čina. Dobra je odluka ceremonijal majstora bila i ta što je u dnevnom redu skupštine navedena točka bila — verifikacija odluke udruge profesionalnih klubova Prve HNL o ligi sa 12 klubova. Izgleda da se promijenio sastav Skupštine ili barem raspoloženje delegata jer nije bilo nikakvih vatrometnih opreka i suprostavljanja, tek je predsjednik Šibenika Miho Mioč nešto pokušao ali s nikakvim odjekom u publici.
Nakon deset godina lutanja i promjena sustava, poigravanjem s osjećajima vrlo osjetljive nogometne publike, nakon što je liga kontinuirano mijenjala broj sudionika i format natjecanja (16 prvoligaša, 12 prvoligaša, play off — play out, oduzimanja bodova ...) od petka se otvaraju neke nove perspektive jer je dogovoreno da će 12-oročlani sustav biti testiran u periodu od četiri godine, igra se dvokružnim bod sistemom nakon čega šest bolje rangiranih klubova traži prvaka a šest loše rangiranih klubova se bori za ostanak u ligi. Ovim nije zabetoniran novi uzlet i renesansa najpopularnijeg sporta ali su ipak stečeni određeni uvjeti da se u prvom razredu koncentrira sva kvaliteta. Osiguran je relativno nisko protočan sustav jer će se u prvu ligu teško ulaziti ali teško i ispadati ako je klub organiziran na korektnoj funkcionalnoj razini. Sljedeći korak je svakako inzistiranje HNS-a da se na svim nogometnim stadionima stvore uvjeti već odavno uneseni u propozicije natjecanja.
Nije zanemariv podatak da su iza inicijative za smanjivanjem lige bili klubovi koji su inače nosioci kvalitete i koji iz svog dvorišta vide i nešto izvan nacionalnog horizonta. Atraktivnije je natjecanje koje će u godini dana imati četiri sučeljavanja Dinama i Hajduka a i Varteksu ili Slaven Belupu je više u interesu imati cilj dostizanja velikih rivala nego nadmetanja po nešto kvalitetnije obrađenim seoskim njivama. Jasno je da će za nešto manje od godinu dana nastati silna gužva jer će se iz prve lige prema drugoj uputiti direktno pet prvoligaških klubova, dok će 11-plasirani igrati kvalifikacije sa drugoplasiranim iz za sada jedinstvene druge lige s 16 klubova. I drugi razred će doživjeti transformaciju u dva natjecateljska stupa — u regiji Jug će igrati klubovi sa šireg područja Zagreba, Rijeke i Splita, dok će u grupu Sjever sastavljati klubovi iz Varaždina i istočne Hrvatske.
Valjda u novom konceptu više neće biti onih neugodnih prizora s Mladosti 127., klubom iz Suhopolja koji je grandiozno krenuo da bi se još grandioznije i ugasio, danas na zgodnom stadiončiću Mladosti 127. postoji bitka lokalnih farmera i poljoprivrednika za svojim zemljišnim česticama.


POČELO NOGOMETNO PRVENSTVO HRVATSKE
ILIJINI MLADI LAVOVI

TŠK - DINAMO  2:4

SISAK — Gradski stadion. Gledatelja 6000. TŠK — Dinamo 2:4 (1:3). Sudac: Vice Pavić (Split) — 6. Strijelci: Lovreković u 44. (11 m) i Bobinec u 64. za TŠK, a Zahora u 13. i 47., Kranjčar u 16. i Balaban u 22. minuti za Dinamo. CRVENI KARTON: Klarić (TŠK) u 80. minuti (drugi žuti). NAJBOLJI IGRAČ: Dario Zahora (Dinamo).
TŠK: Dolenčić (5), Bujinac (5), Čingel (5), Cvetnić (5), Bizjak (5,5), Klarić (5), Radošević (5,5), Garba (6), Kvesić (5,5), Bobinec (6), Lovreković (5,5).
DINAMO: Butina (6), Cesar (6), Drpić (6), Polovanec (5,5), Leko (6), Agić (6), Pilipović (6) (od 69. Gondžić —), Kranjčar (6,5), Mikić (6) (od 69. Jurić —), Balaban (7), Zahora (7,5) (od 77. Bradvić —).

Piše: Goran ČOP


Iz smjera sedam kilometara nedalekog Topolovca prema Sisku se zaputilo valjda svih 900 stanovnika tog mjesta koje je u prošloj drugoligaškoj sezoni stvorilo prvoligaša. Debitantski nastup TŠK-a u Prvoj ligi bio je u Sisku prava pučka svečanost, jer bez obzira na sparno i teško vrijeme već dugo nije bilo ovoliko naroda na sisačkom stadionu. U šareni kolorit priredbe uklopili su se i vlakovi sirenama s obližnje pruge.
Gosti iz Zagreba su odmah frontalno navalili prema vratima domaćeg sastava, Ilija Lončarević je vrlo ofenzivnom formacijom 3 — 4 — 3 tražio brzi mat. U 13. minuti Leko je centirao pred gol Topolovčana, u ruži igrača zaboravljen je ostao nizak rastom Zahora i postigao svoj prvi pogodak u službenim nastupima za Dinamo. Već tri minute kasnije stazama suigrača iz udarnog reda krenuo je i Niko Kranjčar kada je vješto iskoristio Agićevo ubacivanje, izbjegao neuspjelo zaleđe domaćeg sastava i preciznim udarcem desne noge s petnaestak metara povisio vodstvo. "Modri" su željeli začas završiti posao pa su u tom naboju krenuli i nakon Kranjčarovog pogotka. U 22. minuti Balaban i Zahora su odigrali virtuoznu kombinaciju brzih pokreta i gesta, odjednom se reprezentativni napadač Balaban našao ispred otvorene zone za udarac — opalio i postavio rezultat 3:0.
Dečki iz Topolovca su očito bili impresionirani izlaskom u ring velikom i poznatom protivniku, koji i u ovom kraju uživa ogromnu privrženost pučana, pa su noge bile nešto teže, a misli usporenije. Nisu se niti okrenuli a već su gubili 3:0.
Kako bi već u prvom poluvremenu svog prvoligaškog života postigli pogodak pobrinuli su se gostujući branič i vratar Cesar i Butina, jer su u 44. minuti oborili Bobinca u zabranjenom prostoru. S "kreča" bio je precizan Tin Lovreković, što je izazvalo pravo oduševljenje ljubitelja ljubičaste boje Topolovčana.
Izašlo se nakon pauze na mjestimično potpuno narušen i neupotrebljiv travnjak, a kako bi planovi o preokretu propali pobrinuo se najbolji igrač susreta Dario Zahora već u 70. sekundi nastavka. Dodao mu je Balaban, a nadareni napadač "modrih" atraktivno i uspješno nastavio i pogotkom zapečatio ishod ovog susreta. Nastavilo se sljedećih petnaestak minuta u miroljubivom i ležernom, rekreativnom tonu. Sporadično se prijetilo suparniku, a življe je postalo u posljednjoj trećini utakmice, pogotovo nakon pogotka Bobinca u 64. minuti. S nekoliko uvedenih pričuvnih igrača Lončarević je stabilizirao redove u svojoj ekipi i odveo utakmicu u miran tok kako ne bi bilo nepredviđenih situacija.
Nakon odlično, povremeno briljantnog izdanja "modrih" u prvom dijelu, zagrebački sastav je pokazao i krupnije nedostatke, poglavito u posljednjem obrambenom redu. U toj liniji očekuje se najveći zahvat trenera Lončarevića. S druge strane, Topolovčani bi mogli nekome uzeti pokoji bod, ali neke nadahnutije predstave teško je očekivati od ovog mladog, simpatičnog prvoligaša.

Utvrda pala u završnici

CIBALIA - ŠIBENIK  2:0

VINKOVCI — Stadion Cibalije. Gledatelja 1000. Cibalia — Šibenik 2:0 (0:0). Sudac: Šime Vukić (Rijeka) — 7. Strijelci: Pavličić u 76. i Karabogdan u 82. minuti za Cibaliju. NAJBOLJI IGRAČ: Igor Tkalčević (Cibalia).
CIBALIA: Marić (7), Križanović (5) (od 30. Antić 6), M. Jurić (6) (od 54. Pavličić 6,5), Tkalčević (7,5), Lučić (6), Pernar (7), Ratković (5,5), Panić (5), Karabogdan (6), J. Jurić (5), Grgić (5) (od 46. Adžić 6).
ŠIBENIK: Z. Slavica (6), Bedeković (5,5), Kartelo (5,5), Šupe (6,5), Milas (6,5), Vlastelica (5), Jović (5,5), Vincelj (6,5), Guvo (5), Perić (6) (od 73. Karega 5), Dragičević (5) (od 62. Maglica 5).

Piše: Marijan LONČAR


Na otvorenju prvoligaške sezone nogometaše Cibalije i Šibenika dočekali su teški uvjeti što se većim dijelom utakmice i očitovalo u igri. Prvu prigodu domaćin je imao već u 6. minuti kada je Lučić pokušao iz slobodnog udarca, no vratar Slavica bio je na mjestu. Prvi udarac prema vrlo raspoloženom Mariću gosti su uputili tek u 25. minuti, šut Milasa vinkovački vratar lako je obranio. Prvu pravu prigodu Cibalia je imala u 34. minuti kada je Tkalčević uposlio usamljenog Grgića a njega na putu do mreže mirno zaustavio Milas. Gosti su najbliže pogotku bili dvije minute poslije kada je pokretljivi Vincelj odigrao dugu loptu prema Dragičeviću a ovaj sporo reagirao što je bilo vrataru Mariću dovoljno za oduzimanje lopte. Do odlaska na odmor jedinu prigodu imali su Vinkovčani i to ponovno iz slobodnog udarca u 42. minuti.
Nastavak susreta donio je bolju igru što je urodilo stvaranjem većeg broja prigoda a u samoj konačnici utakmice i s dva pogotka u mreži Šibenčana. Najprije je u 51. minuti Dragičević pobjegao Antiću odigrao nisko pred gol, Perić je loptu prihvatio, ponovno je vratio pred vrata Cibalije, no nije bilo igrača Šibenika koji bi loptu poslao u mrežu. Dvije minute poslije na prodor po lijevoj strani odlučio se M. Jurić, odigrao je u sredinu prema Ratkoviću, kojega je ponovno zatvario vrlo dobri Milas. Prigodu utakmice u 60. minuti ponovno je propustio Dragičević kada se našao sam pred vratarom Marićem no i ovoga puta domaća jedinica imala je više uspjeha. Cibalia je uzvratila istom mjerom svega dvije minute kasnije kada se Adžić našao sam pred Slavicom, no domaći napadač nije pokazao osobitu spretnost. Pogotci odluke stigli su u posljednjih 15 minuta. Najprije je Pavličić iz vrlo teške pozicije pogodio mrežu gostiju u trenutku kada su svi očekivali centaršut a potom je iz još jedne kontre Antić lijepo odigrao do Karabogdana, koji je sa dva metra loptu po drugi puta poslao u mrežu. Imali su Vinkovčani u 86. minuti prigodu za treći pogodak no Slavica je padom u noge spriječio pogodak Panića.

   

"Bumbari" presretni
remijem s novakom

VARTEKS - KAMEN IN.  1:1

VARAŽDIN — Stadion Varteksa. Gledatelja 3000. Varteks — Kamen Ingrad 1:1 (0:0). Sudac: Miroslav Vitković (Vinkovci) — 6,5. Strijelci: Karić u 56. minuti za Varteks, a Crnčević u 59. minuti za Kamen Ingrad. Crveni karton: Balašković (Kamen Ingrad) u 88. minuti. NAJBOLJI IGRAČ: Ante Crnčević (Kamen Ingrad).
VARTEKS: Rumbak (6), Andričević (6), Hrman (5,5) (od 77. Šafarić —), Režić (6), Karić (6), Bjelanović (5,5), Granić (6), Balajić (5,5), Sabolčki (5,5) (od 58. Mukaj 6), Kastel (6), Drobne (5,5) (od 46. Mumlek).
KAMEN INGRAD: Majnović (6), Darnopil (6), Gusić (5,5), Olujević (6), Bešlić (5,5), Bognar (—) (od 27. Kopunović 6) (od 90. Gazilj —), Pek (5,5) (od 83. Francen —), Crnčević (6,5), Balašković (6), Brkić (6), Ilečić (6).

   

Ross McLaren zadovoljan Balabanom

Utakmicu u Sisku pratio je scout Aston Ville Ross McLaren:
Zadovoljan sam nastupom Boška Balabana, poslije ove utakmice još je bliži Aston Villi iako ćemo ga promatrati i u sljedećih nekoliko susreta. U Dinamu sam vidio još nekoliko zanimljivih igrača, ali, ponavljam, došao sam promatrati samo Balabana.

   

TRICA U VJETAR!

ZADAR - POMORAC  1:1

ZADAR — Igralište u Stanovima. Gledatelja 2500. Zadar — Pomorac 1:1 (0:0). Sudac: Nikola Petir (Kašina) — 6. Strijelci: Zekić u 65. minuti za Zadar, a Prpić u 88. minuti za Pomorac. NAJBOLJI IGRAČ: Tomislav Rogić (Zadar).
ZADAR: Rogić (7), Bogdan (5,5), Mikulić (6) (od 75. Veršić 5), Bilokapić (6), Antolić (6), Jurić (6), Surać (6), Gajser (6) (od 67. Raguž 5,5), Butić (6), Zekić (7), Pavlović (5) (od 41. Pintar 6,5).
POMORAC: Knez (6,5), Batkoski (6,5), Romić (6), Kurilić (6,5), Komar (6,5), Dunković (6) (od 71. Živković 5,5), Grubišić (6,5), Prpić (6), Rožajac (6) (od 75. Ostojić -), Samardžić (6) (od 85. Bubnić —), Skočić (6).

Piše: Drago MARIĆ


Iako je veći dio utakmice igrao u velikom grču i ispod svojih objektivnih mogućnosti, Zadar je na samom isteku utakmice velikom pogreškom Nikole Veršića propustio osvojiti tri boda koja bi mu na startu prvenstva puno značila. Treba ipak kazati da je podjela bodova objektivna pa i da su gosti odnijeli sva tri ne bi bilo nezasluženo jer su imali zrelijih šansi, osobito Marin Prpić koji je nekad igrao u Zadru pa je valjda mislio da i dalje nosi njegovu majicu. On se od šest velikih prigoda gostiju četiri puta našao sam u stopostotnoj šansi, međutim tek je u četvrtom pokušaju iskoristio poklon-loptu Veršića. Napadač Pomorca namjestio si je loptu rukom što, na žalost, suci nisu vidjeli, a Prpić iskoristio i sa nekih desetak metara točnim udarcem svladao inače vrlo dobrog Tomislava Rogića koji udarac nije mogao braniti.
Kada je Zadar nakon mnogih bezidejnih akcija, osobito u sredini terena i završnici napada, uspio preko možda i svog ponajboljeg igrača Zorana Zekića, povesti u 65. minuti izgledalo je da će sva tri boda ostati u Stanovima. Naime, tog trenutka nestalo je i grča kod domaćih igrači, oni su se rastrčali i razigrali, a preokret je donio mladi Slaviša Pintar koji je unio puno živosti. Zadru je jako puno nedostajala igra najboljeg strijelca, ozlijeđenog Miroslava Vukića, iz gledališta se često čuo uzdah za vrsnim strijelcem osobito kad je mladi Ante Pavlović u 37. minuti upropastio najveću prigodu domaćina u prvih 45 minuta. Prije toga gosti su mogli dobro napuniti mrežu Tomislava Rogića koji je najzaslužniji što je Zadar na odmor otišao sa ništa — ništa.
U drugom dijelu utakmica je dobila nešto na zanimljivosti, no gosti su i dalje imali više od igre da bi spomenuti zgoditak Zekića promijenio stanje na travnjaku, ali je Marin Prpić ipak uspio pogoditi mrežu i "pomorcima" iz Kostrene osigurati povoljan vjetar na povratku iz Stanova.

Kranjčarovi "pjesnici"
misle ozbiljno

ZAGREB - HRV. DRAGOVOLJAC  3:0

ZAGREB — Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja 2500. Zagreb — Hrvatski dragovoljac 3:0 (2:0). Sudac: Hrvoje Kurtović (Osijek) — 5,5. Strijelci: Olić u 25. (11 m) i 56., Franja u 37. minuti. CRVENI KARTON: Stjepan Čelina (Hrvatski dragovoljac) u 23. minuti — obaranje suparničkog igrača. NAJBOLJI IGRAČ: Ivica Olić (Zagreb).
ZAGREB: Vasilj (6,5), Stavrevski (6), Poldrugač (6,5), Ješe (6), Verhas (6), Šimić (6) (od 46. Čačić 6,5), Hasančić (6) (od 78. Štrok —), Duro (7,5), Franja (7) (od 62. Brnjić —), Lovrek (6), Olić (7,5).
HRVATSKI DRAGOVOLJAC: Čelina (5), Fumić (5) (od 46. Katulić 6), Jozinović (5,5), Bošnjak (6), Dujmović (5), Brnas (5,5), Miletić (5), Lalić — (od 24. Čavlina 6), Andračić (5,5), Bisaku (5), Novaković (5) (od 60. Lamešić —).

Piše: Goran ČOP


Zlatko Kranjčar i Luka Bonačić su na prvoj provjeri znanja i učinjenog tijekom ljeta odigrali neobičnu utakmicu. Osjetilo se da gosti već u otvaranju traže kompliment jer su stisli domaćina u njegovu kaznenom prostoru, ali izuzev Novakovićeve vratnice u 4. minuti nisu stvorili situaciju za vodstvo. Zagreb je ipak pronašao ideju za adekvatno suprotstavljanje, sve bitne kreativne stvari kretale su od povratnika iz Izraela Ibrahima Dure. Počele su lijevati lopte prema špici i bilo je pitanje vremena kada će se i materijalno konkretizirati Zagrebov pritisak. Zagreb je poveo zahvaljujući grotesknim prizorima ispred gola Hrvatskog dragovoljca. Bošnjak je, naime, iz uobičajene situacije vraćao loptu vrataru Čelini, ovaj se totalno smotao, zaplesao nekakav "kazačok" nad loptom koje se dočepao Lovrek i vratar Dragovoljca je obaranjem protivničkog igrača spasio pogodak, ali ne i crveni karton. Svoj prvi pogodak za Zagreb je s bijele točke postigao Olić.
Za povećanje vodstva Zagreb je igrao 12 minuta. U karambol-akciji Olića i Hasančića sve je završeno dodavanjem prema Franji koji je iz malonogometne pozicije lagano poentirao. Istovremeno su se u loži strašno uznemirili čelni ljudi Dragovoljca, prema sucu Kurtoviću su letjele kletve i prijetnje — navodno, zato jer nije registrirao drugi uzastopni lakat kojim je Lovrek "počastio" Jozinovića.
Dragovoljac je bez obzira na krupan deficit navalio pa je pred kraj poluvremena mogao i smanjiti rezultat, ali je izvrstan slobodnjak Bisakua paradom ukrotio Vasilj.
Tijekom pauze Bonačić je povukao kockarski potez ostavljanjem u kabini Fumića a uvođenjem Katulića — ne bi li dobio inicijativu u napadu. Međutim, Zagreb je u 56. minuti zaključio stvar pogotkom Olića, kojem je prethodila Čačićeva duga lopta na Franju i precizno proigravanje nove Zagrebove "devetke". Još su nešto gosti pokušavali, ali na premijeri sezone nisu imali niti sreće.

Skočibušić došao
"glave" Slavenu

RIJEKA - SLAVEN BELUPO  1:0

RIJEKA — Stadion Kantrida. Gledatelja 3000. Rijeka — Slaven Belupo 1:0 (0:0). Sudac: Goran Marić (Zagreb) — 6. Strijelac: Skočibušić u 77. minuti. Crveni karton: Vincetić (Rijeka) u 50. minuti. NAJBOLJI IGRAČ: Božidar Čačić (Rijeka).
RIJEKA: Tafra (7), Vincetić (6,5), Višković (6,5), Čačić (7), Mijatović (6,5), Skočibušić (7), G. Brajković (6), Maroslavac (6) (od 54. Burčul 6,5), Vidović (6) (od 71. Matulović 6,5), Meštrović (6), M. Brajković (7) (od 79. Flego —).
SLAVEN BELUPO: Solomun (6), Radiček (6) (od 64. P. Bošnjak 5,5), Amižić (6,5), Crnac (6,5) (od 75. Posavec 5,5), S. Bošnjak (6), Kacić (6), Ferenčina (6), Mužek (6,5), Dodik (6) (od 46. Kovačić 5), Geršak (6), Jurčec (6).

Piše: Ozren KRALJIĆ


Dobar start - Ivan Katalinić    Snimio: M. KLEPACPregršt uzbuđenja priuštili su igrači Rijeke i Slaven Belupa na riječkoj premijeri. Početak utakmice pripao je gostima. U 13. minuti Dodik je nepotrebno oklijevao, a Čačić otklonio opasnost. U sljedeće dvije minute Geršak je pokušao sa ruba šesnaesterca, ali je njegov udarac prošao tik uz vratnicu, trenutak kasnije opet je Geršak bio ispred Tafre koji je neutralizirao njegov udarac. U 30. minuti G. Brajković je učinio veliku pogrešku i omogućio rastrčanom Geršaku da još jednom ugrozi Tafru, no na sreću tada raštimane riječke obrane napadač gostiju je opet bio neprecizan. U sadržajnih 45 minuta Riječani su također imali tri dobre prigode. U 24. nakon odličnog prodora brzonogog Vincetića centarut je pokušao iskoristiti M. Brajković, ali je njegov atraktivan potez škaricama završio preko gola. Deset minuta kasnije Maroslavac je izbio sam ispred Solomuna, ali umjesto da je pucao uposlio je Vidovića, što je obrana Slavena s lakoćom riješila. Posljednji pokušaj u prvom dijelu pripisali smo Maroslavcu čiji je lijepi udarac glavom smireno neutralizirao Solomun.
Nakon što je Vincetić nepotrebno na povlačenje Ferenčine uzvratio udarcem rukom u 50. minuti Rijeka je ostala sa deset igrača. Od tog trenutka uglavnom se igralo na strani domaćih, ali bez pravih prigoda za Koprivničane. U tom dijelu Riječani su čak i opasniji, a nakon njihovog jedinog kornera u 77. minuti pobjedonosni zgoditak postigao je Skočibušić, koji je odlično reagirao na ubačaj Meštrovića i spremio loptu u lijevi kut vrata nemoćnog Solomuna.

Brod "potopljen"

MARSONIA - ČAKOVEC  1:2

SLAVONSKI BRDO — Stadion uz Savu. Gledatelja 3000. Marsonia — Čakovec 1:2 (1:1). Sudac: Edo Trivković (Split) — 6,5. Strijelci: Mujčin u 43. (11 m) za Marsoniju, a Škopljanac u 13. i Vujić u 89. minuti za Čakovec. CRVENI KARTONI: Vinko Rosandić (Marsonia) u 56. (drugi žuti), a Kovačić u 89. (Čakovec) (drugi žuti). NAJBOLJI IGRAČ: Nenad Mlinar (Čakovec).
MARSONIA: Stojkić (6), Tadić (6), Rosandić (5), Sesar (5,5), Tomas (6), Mujčin (6) (od 54. Matić 5,5), Ostojić (5,5) (od 25. Švađumović 5,5), Alić (5,5), Petrović (5,5), Mašić (5,5) (od 46. Bilokapić 6), Gašpar (6).
ČAKOVEC: Mlinar (7), Šarić (6), Ribić (6) (od 74. Vujić 6,5), Škopljanac (6,5), Bubek (6) (od 46. Poleti 6), Kovačić (6), Domjanić (6,5), Kelemen (6), Karabatić (6,5), Škaričić (6), Caban — (od 6. Zrna 6).

Piše: Marko PAVELIĆ


Dosta nesporazuma bilo je u obrambenim redovima nogometaša iz Slavonskog Broda. Čakovec je došao u vodstvo u 13. minuti. Nakon udarca iz kuta kojeg je izveo Domjanić, na drugoj vratnici, povratno glavom odigrao je Bubek a Škopljanac u gužvi pronašao put lopti do mreže. Najveća prigoda za izjednačenje dogodila se u 18. minuti kada je Mašić lijepo prošao po lijevoj strani, odigrao u sredinu, ali kratak je bio na lopti Alić. U 42. minuti Marsonia je došla do izjednačenja. Zemir Mujčin nanizao je trojicu Čakovčana, ušao u kazneni prostor gdje ga je nepropisno zaustavio Ribić, a Trivković opravdano pokazao na bijelu točku. Mujčin je precizno izveo kazneni udarac.
U drugom dijelu Marsonia je od 56. minute ostala sa igračem manje (drugi žuti!), nakon nesmotrenog Rosandićeva igranja rukom na sredini terena. Od 56. minute Marsonijina igra se potpuno raspala. Najveću prigodu Čakovčana u 79. minuti nije iskoristio Škopljanac, nakon udarca iz kuta glavom pogodio je vratnicu, a na drugoj strani u 86. minuti Petrović je sa pet metara pogodio vratara Mlinara u prsa. I u posljednjoj minuti susreta Vujić je iskoristio uspavanost obrane Marsonije, ušao u kazneni prostor sam i neometan i pogodio desni kut vratara Stojkića.

   

TABLICA PRVE HNL

1.  Zagreb 1 1 0 0 3:0 3
2.  Dinamo 1 1 0 0 4:2 3
3.  Cibalia 1 1 0 0 2:0 3
4.  Čakovec 1 1 0 0 2:1 3
5.  Rijeka 1 1 0 0 1:0 3
6.  Kamen Ingrad 1 0 1 0 1:1 1
7.  Pomorac 1 0 1 0 1:1 1
8.  Zadar 1 0 1 0 1:1 1
9.  Varteks 1 0 1 0 1:1 1
10.  Marsonia 1 0 0 1 1:2 0
11.  Slaven Belupo 1 0 0 1 0:1 0
12.  TŠK 1 0 0 1 2:4 0
13.  Šibenik 1 0 0 1 0:2 0
14.  Hrvatski dragovoljac 1 0 0 1 0:3 0
15.  Hajduk 0 0 0 0 0:0 0
16.  Osijek 0 0 0 0 0:0 0

PAROVI 2. KOLA (4./5. VIII.): Osijek — Šibenik, Pomorac — Cibalia, Dinamo — Zadar, Čakovec — TŠK, Kamen Ingrad — Marsonia, Hr. dragovoljac — Varteks, Sl. Belupo — Zagreb, Hajduk — Rijeka.

LJESTVICA STRIJELACA

2 — Zahora (DI), Olić (ZG)
1 — Zekić (ZD), Balaban, Kranjčar (DI), Franja (ZG), Prpić (PO), Škopljanac, Vujić (ČA), Mujčin (MA), Karić (VA), Crnčević (KI), Pavličić, Karabogdan (CI), Lovreković, Bobinec (TŠK), Skočibušić (RI)

EP U BASEBALLU U NJEMAČKOJ
Hrvatska - Švedska 8:6

Piše: R. RADICA


Hrvatska baseball reprezentacija pobijedila je u drugom kolu Europskog prvenstva A-skupine koje se održava u njemačkim gradovima Bonnu, Kölnu i Solingenu. Hrvati su nakon startnog poraza protiv Belgije u Kölnu ubilježili pobjedu protiv Švedske od 8:6 i time napravili prvi korak ka željenom cilju ostanku u najjačem europskom razredu.
Mislim da možemo i više od toga. Sve momčadi izuzev Italije u našoj skupini su podjednake tako da bi s dvije pobjede protiv Francuske i Njemačke mogli lako i do drugog mjesta koje nam otvara vrata za mnogo veće domete od opstanka. Ukoliko danas nadvladamo Francuze ulazimo u četvrtfinale, osiguravamo željeni opstanak i možemo rasterećeno igrati — kazao nam je direktor reprezentacije Krunoslav Karin.
REZULTATI; A-skupina: 1. kolo: Francuska — Švedska 7:3, Italija — Njemačka 14:5, Belgija — Hrvatska 7:5; 2. kolo: Hrvatska — Švedska 8:6, Italija — Belgija 10:1, Francuska — Njemačka 18:6. POREDAK: Italija i Francuska 2:0, Belgija i Hrvatska 1:1, Njemčaka i Švedska 0:2. B-skupina: 1. kolo: Nizozemska — Velika Britanija 27:0, Rusija — Češka 8:6, Ukrajina — Španjolska 14:7; 2. kolo: Španjolska — Nizozemska 3:6, Češka — Ukrajina 19:9, Velika Britanija — Rusija 6:5. POREDAK: Nizozemska 2:0, Rusija, Češka, Ukrajina i Velika Britanija svi po 1:1, Španjolska 0:2.

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.07.30.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]