SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

SPORT

ČETVRTAK 10.svibnja 2001.PRVI FINALNI DVOBOJ HRVATSKOGA NOGOMETNOGA KUPA OBILJEŽEN NEREDIMA PUBLIKE - UTAKMICA JEDVA PRIVEDENA KRAJU
POLJUD U MODRICAMA

HAJDUK - DINAMO    0:2

SPLIT — Gradski stadion u Poljudu. Gledatelja oko 30.000. Prva finalna utakmica Hrvatskog nogometnog kupa: Hajduk — Dinamo 0:2 (0:1). Sudac: Draženko Kovačić (Križevci) — 7. Strijelci: Šokota u 40. i Mikić u 57. minuti. Žuti kartoni: Carević (Hajduk) te Šokota, De Oliveira i Tokić (Dinamo).
NAJBOLJI IGRAČ: Tomo Šokota (Dinamo).
HAJDUK: Pletikosa (7), Miladin (5,5), Rendulić (5,5) (od 58. Carević —), Sablić (6) (od 69. Andrić —), Radeljić (5), Đuzelov (6), Musa (5,5), Leko (5,5), Deranja (5), Bošnjak (5,5), Bubalo (5) (od 58. M. Bilić —).
DINAMO: Butina (7,5), Mikić (7), Zahora (5,5) (od 66. De Oliveira —), Sedloski (7), Tokić (7), Polovanec (6,5), Agić (6), Bosnar (6), Šokota (7,5), Pilipović (6), Cvitanović (7) (od 61. Bazina —).

Fotografije: Matko BILJAK i Božo VUKIČEVIĆ

Vodeni topovi i suzavac
za divljanje, a ne navijanje!

TRIBINE

Piše: Marko BILIĆ

Povijest se, na žalost, ponovila. S pomakom od sedam dana u kalendaru. Lani, 2. svibnja, ove godine 9. svibnja. Isto mjesto radnje, isti akteri, kako na terenu tako i na tribinama. Split, stadion u Poljudu, Hajduk — Dinamo, Torcida s jedne i policija s druge strane. Samo, ove je godine bilo žešće. Lani je ograda na Sjeveru izdržala, jučer nije.
A sve je počelo u 77. minuti. Dinamo vodi 2:0, a jedan "civil", odnosno "navijač" Hajduka s istočne tribine nekakvim se čudom našao u igralištu. Dok su redari ganjali njega, sa Sjevera je pristigao još jedan!
Malo strke, i tri minute prekida kao upozorenje! Jer, Dinamo je vodio sa 2:0. Poučeni lanjskim iskustvom služba reda i sigurnosti na stadionu nije čekala. Sva sila redara, policajaca i specijalaca, njih najmanje 200, okupiralo je tartan preko puta sjeverne tribine, dakle, ispred Torcide.
Igralo se još nekoliko minuta, statistike radi kažimo da je to bila 87., no, tko je mario za igru? Ograda na Sjeveru popustila je ... Dio navijača sa Sjevera, njih dvadesetak, odjednom se našlo na tartanu, oči u oči s policajcima, pa čak i vojskom! Druga strana iza štitova u početku nije reagirala.
Ali samo u početku. Bliski kontakt bio je neminovan. Snage osiguranja sabile su u kut navijače koji su se našli na tartanu, dvadesetak pripadnika Torcide počelo je bježati natrag na Sjever. Oni hitriji uspjeli su na vrijeme pobjeći i proći bez posljedica, ali je bilo i onih sporijih. Nemile scene redale su se pred očima zaprepaštenih gledatelja i uzvanika na stadionu u Poljudu. Primijetili smo nekoliko razbijenih i okrvavljenih glava, poneki nesretnik ostao je ležati na tribini.
S jedne strane letjele su stolice, kamenje, kovanice, upaljači, sve što se našlo pri ruci, a s druge strane, zadužene za red i mir, sijevali su udarci pendrecima.
Usijane navijačke glave (i poneku oblivenu krvlju), policija je odlučila dodatno ohladiti mlazom vodenih topova. Prekidi su sve skupa odnijeli dvadesetak minuta. A koju minutu nakon što su momčadi napustile igralište nazočnima su se oči natopile suzama. U zraku se osjetio suzavac.
Nakon što je Sjever bio gotovo u potpunosti ispražnjen odigrane su, ako to ikoga više zanima, i preostale tri minute utakmice. Što nam nosi svibanj 2002...

Uzvratni susret
23. svibnja

Uzvratni susret finala Hrvatskoga nogometnoga kupa Dinamo — Hajduk igra se u srijedu 23. svibnja na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Marković:
Ne vidim ničiju
odgovornost

Vlatko Marković, predsjednik HNS-a: Ovo je bila jedna od najmirnijih utakmica između Dinama i Hajduka. Žao mi je što se ovo dogodilo, ali ne vidim ničiju odgovornost, sasvim je nelogično da je netko želio ući u teren. Atmosfera je bila odlična, bilo je korektno suđenje. Vjerojatno postoje neki drugi razlozi zašto se ovo dogodilo. Inače, Dinamo je bio puno bolji, vidjelo se da Hajduku nedostaje onog špirita da iz sebe izvlači ono najbolje i kad nije na najvećoj razini. Nedostatak dvojice ili trojice igrača se odrazio na slabiju partiju.

Vlak: Nećemo
tražiti 3:0

Marijan Vlak, sportski direktor Dinama: Utakmicu smo potpuno zasluženo dobili. Posebno bih istaknuo da je trener Lončarević odlično postavio igru. Nećemo se žaliti i tražiti da se utakmica registrira sa 3:0, pričekat ćemo da vidimo što će mjerodavni organi odlučiti. Ne bih posebno komentirao ove incidente, to nije prvi put, događalo nam se to i prošle godine ovdje, a slično je bilo i kad je Hajduk igrao sa Šibenikom.

   
KRONIKA

Prekida i igara

Piše: Davor BURAZIN

7 — Deranja je oduzeo loptu na sredini Dinamovog dijela terena, odigrao dupli pas s Bubalom i odlučio se na udarac koji je Butina obranio, ali je lopta pala pred Bošnjaka koji je krivo stao i u padu pucao visoko.
10 — Bosnar je "mesarski" startao nad Deranjom nakon zvižduka suca Kovačića, bez sankcija.
17 — Cvitanović je petljao s loptom na vrhu šesnaesterca, pa mu je Đuzelov blokirao pokušaj šuta i odmah se razvila brza kontra. Leko je proigrao Deranju na lijevoj strani, a ovaj je prošao pored Tokića, ostavio Bosnara na zemlji, potom snažno odapeo, ali je Butina još jednom bio spreman.
19 — Cvitanović i Šokota duplim su pasom potpuno izigrali Hajdukovu obranu, Cvitanović je izbio sam pred Pletikosu praćen od Radeljića koji nije znao kako bi postupio. U matnoj situaciji Pletikosa je čudesno reagirao i nogama odbio loptu u aut.
22 — Bubalo je glavom pustio loptu za Bošnjaka koji je proigrao Musu malo udesno. Musa je pucao snažno, Butina je odbio točno na noge Musi koji se u drugom pokušaju odlučio na centaršut. Na drugoj vratnici Bošnjak je bio za nekoliko centimetara kratak.
28 — Zahoru je slijeva centrirao. Pilipović je na otprilike jedanaest metara skočio sam, nikoga oko njega, no bio je neprecizan.
32 — Pokušaj Hajduka da namjesti zaleđe izigrao je Polovanec parabolom koja je stigla do Šokote, a ovaj je s petnaest metara iz prve pokušao lobom pod sam gredu matirati Pletikosu. Plete se uspio vratiti dva-tri koraka unatrag i poput pantere vršcima prstiju izbiti loptu u korner.

0:1 ŠOKOTA

40 — Na sredini igrališta Tokić se dokopao lopte i odigrao za Mikića, koji je potražio kapetana Šokotu, kojemu je lopta, činilo se pobjegla u prejakom i predugom foru, ali kada je vidio da je Radeljić nespretno reagirao i pao, Šokota se dao u trk, stigao do lopte i prebacio ju preko nemoćnog Pletikose za hladan tuš na Poljudu. Šokota je u veselju skinuo dres ali ispod njega ovaj put nije imao natpis Uvijek kontra Splita. Dobio je žuti karton.
45 — Bubalo je ušao u šesnaesterac zdesna, sjajno primijetio kako Musa dolazi s druge strane. Musa je mogao što je htio, ali ono što je uradio ne može se nazvati udarcem.

0:2 - MIKIĆ

57 — Polovanec je na sredini terena pronašao usamljenog Šokotu, a kapetan "modrih" je odigrao ulijevo za Cvitanovića. Nije bilo ofsajda, Cvitanović je došao pred Pletikosu, mogao ga je pitati gdje da mu šutne, a onda je altruistički asistirao Mikiću koji je dolazeći s desna imao praznu mrežu pred sobom. Bilo je to 0:2.
59 — Musa je sa dvadeset metara topovski zviznuo po lopti, Butina je jedva obranio, ali tako da je lopta pala pred Bošnjaka kao na pladnju. Opet je Butina nesavladiv, a Bošnjak se u nevjerici hvata za glavu.
77 — Sa istočne tribine utrčao je jedan navijač jureći za Šokotom. Kada se činilo da će to biti samo pojedinačni ispad, odnekud se pojavio drugi, pa treći huligan. Dinamovci kreću prema svlačionici, ali ih trener Lončarević zadržava na terenu.
87 — Novi divljački, ovaj put masovni upad Torcide uslijedio je sa sjevernog stajanja. Sudac je odmah prekinuo utakmicu i poslao igrače prema svlačionicama. Specijalna policija i vojska su malo gledali što navijači smjeraju, a zatim krenuli prema njima i vratili ih na svoja mjesta. Međutim, tada je uslijedilo kamenovanje sa sjevera, neredi su se nastavili, dok se nakon desetak minuta igrači Dinama sa sucima nisu vratili na teren. Hajdukovci su cijelo vrijeme događaje na sjeveru promatrali sa travnjaka.
Utakmica se nastavila kotrljati ali je izgledalo da se igra isključivo zbog zapisnika kako bi formalna dijagnoza glasila da je susret ipak priveden kraju. Umjesto u 19.15 završen je desetak minuta prije 20.00. A stvarni izvještaj je da se u početku zanimljiv dvoboj Hajduka i Dinama zbog navijača Hajduka sa sjevernih tribina pretvorio u meč pod naslovom Prekida i igara. Neredi su se nastavili i dalje dok je publika napuštala stadion, a do izvještača u Poljudu dopirao je miris dima.

   

NAPOMENA

Za čiji interes

Piše: Mario GARBER

Neobičnim događajima nikad kraja ... Kad je sport nažalost kao izmišljen za to. Utakmica je baš bila "ka bog". Igrači su odigrali svoje, treneri su smislili svoje, nisu ni uprave bile za bacit, sucu nije bilo osobita prigovora, pala su i dva gola, publika je bila onako kao za feštu ali uvijek ona mora reći svoje, i sve je bilo O.K. dok nije počeo nered. A onda se pokazalo da i policija može biti O.K. Pričekala je. Pa zašto je onda izbio nezamisliv nered i zašto se bez razloga nadvila takva prijeteća opasnost. Koji je bio razlog. Osim onog općeg zbog kojega popuštaju šavovi na sve strane. Posebni razlog je izostao, ostaje neidentificiran. Kao i onaj koji stoji iza nepostojećeg razloga sa svojim razlogom kao čistim interesom.
Hajduk i Dinamo nisu krivi za to. Ali to je njihova uloga. Da preuzmu sve druge krivce. Ekipa je provalila u teren, letjele su kamenice, štitovi su izdržali, a egzekucija je na kraju bila cilj kojega su ostvarili neki treći gledajući sa strane. Tako se vuku konci i s balunom igra "ka po špagu". Tko je mogao pogoditi u 57. minuti kad je Mikić Hajduku zabio drugi gol i kad smo preko dvije stranice protegli naslov "Poljud u modricama" — da će tu nogometnu dijagnozu, u prenesenom smislu Riječi, za pola sata prenijeti u Djela taj uvježbani stampedo u Poljudu pretvarajući se iz sportske imitacije rata u pravi "u živo" rat bez "plej-beka".

   

PRESS

Škarić i Grgić:
Neredi bez pravoga povoda

Piše:
Danijel
TRUMBIĆ

Na izlazu sa stadiona, nakon što je sudac Kovačić odsvirao kraj, zatekli smo gradonačelnika Ivicu Škarića. On nam je kazao:
Idem upravo van u grad da vidim što se događa, čujem naime da ima puno incidenata. Nije bilo razloga ni povoda ovom događaju, jednostavno Hajduk nije bio na visini zadatka. I sada, svaki korak "bijelih" se pretvara u dramu Splita i Hrvatske. Oni jednostavno ne mogu podnijeti poraze svojih ljubimaca na Poljudu. Znam kolika je svima želja da Hajduk osvoji Kup i prvenstvo, ali ovo je sport, ne može se uvijek dobivati, a pogotovo ne na silu. Šteta što se ovo događa u pravo u vrijeme kada ističemo da Split nije nikakav grad-slučaj, nego normalna sredina. Što se tiče koji su izazvali nerede i ulazili na teren, jasno je da se radi o huliganima. Gradska vlada učinila je u ovim vremenima sve što je mogla, izdvojila maksimalna sredstva iz proračuna da se pomogne sportu i Hajduku, ovo zaista nije način da nam se uzvrati.
Branko Grgić, predsjednik Hajduka:
Razočaran sam i tužan. Mučiš se, radiš čitavu godinu, a onda se u najgorem mogućem trenutku dogodi ovakva nesreća. Teško mi je išta reći, jednostavno me je ovaj događaj "ubio", dotukao svu volju za daljnjim radom. Zbilja ne mogu shvatiti razloge za izazivanje nereda, ovo je bilo samo prvo poluvrijeme finala, zašto ne vjerovati da se u Maksimiru revanširamo Zagrepčanima. A u prvenstvu nam je dovoljan i remi sa "modrima" na njihovu terenu u nedjelju, kako bi smo osigurali naslov prvaka. I kada sve zbrojite, jasno je da se morate upitati — kome je sve ovo trebalo? Definitivno nije imalo veze s nogometom. Navijači? Pojam navijača je sasvim relativan, stoga ih ne treba trpati u istu vreću. Poraz sam po sebi nije uopće tragičan, nemoguće je držati isti pobjednički ritam toliko dugo vremena. Naravno da nam je sljedeća preokupacija ta muka gdje ćemo i kako igrati s Osijekom.
Paško Marčić, rukovoditelj osiguranja:
Sve je bilo organizirano prema pravilima i propozicijama FIFA-e. Bilo je angažirano 418 zaštitara i 16 redara. Ne znam broj policajaca, ali bilo ih je — dovoljno. Ne znam za motive ovih nereda, tek mogu reći da kao sedamdesetogodišnjak nisam mogao trčati i zaustavljati momke koji su upadali u teren.
Došli smo i do delegata Dušana Kukića i suca Draženka Kovačića, ali oni su odbili dati komentar jer im tako nalaže Kodeks ponašanja.
   

KOMENTAR IGRE

"Sunce" u Zagreb!

Piše: Slaven ALFIREVIĆ

Dinamu Kup, Hajduku titula prvaka? Poslije prve finalne kup-utakmice i splitskog 2:0 vodstva Zagrepčana sumnjamo da bi u Poljudu imali nešto protiv takvog raspleta uzbudljive sezone. Međutim, što kažu u Dinamu? Njima su zasigurno porasla krila, jer ovako nadmoćno poraziti Hajduk usred Poljuda svakako mora otvoriti apetit spram dvostruke krune, da se uzmu "i jare i pare" nakon što je Rabuzinovo "Sunce" već na putu u Zagreb.
Ne može se reći da je Hajduk kalkulirao ili ne daj Bože zaigrao današnji finale pod ručnom kočnicom. Ni slučajno. "Bijeli" su izveli najbolji mogući sastav u kojem se izostanak libera i mozga obrane Ante Miše pokazalo kao nenadoknadiv hendikep.
S druge strane, Dinamov strateg Ilija Gromovnik Lončarević posve je pretumbao sastav, od impostacije i odabira taktike do glavnih glumaca i čini se pri tome dobrano iznenadio "bijele".
Dinamo se vratio klasičnoj postavi 3-5-2, pri čemu su neki igrači zauzeli, štono bi se reklo, prirodne položaje: prije svega Mario Tokić na liberu, pa Mihael Mikić u ulozi klasičnog desnog bočnog. Za razliku od prvenstvenog ogleda kojeg je Lončarević izgubio u Poljudu prije mjesec dana sa 1:3, obrana mu nije igrala sa četvoricom u liniji niti s Mikićem lijevo. Kvalitetna odluka bila je da presretač Bošnjaka bude visoki Australac Bosnar koji je igrao zapravo zadnjeg veznog.
Malo po malo, Dinamo je preuzimao i zagospodario situacijom na terenu. Premda je i Tomislav Butina imao prigode iskazati reprezentativni kalibar, što hoće reći da je i Hajduk šutirao, taktički i na poene sve do konačnog nokauta dvoboj je pripao — Dinamu. Dovoljno je reći da je najistaknutiji hajdukovac bio Stipe Pletikosa unatoč inkasiranim pogotcima (za koje ne snosi krivicu).
Zarana se vidjelo kako Miše bolno nedostaje u srcu obrane. Propuhivalo je i zdesna gdje je povučeni Igor Cvitanović stvarao probleme, pa je trener Hajduka Zoran Vulić pokušao razigranog Cvitu zaustaviti premještanjem Darka Miladina na poziciju njegova striktnog čuvara.
Ipak, kad je Polovanec zagrabio sredinom terena poput veznog igrača u 57. minuti i razigrao Dinamovu kontru koja je završila laganim poentiranjem Mikića, za bilo kakve daljnje preokrete bilo je prekasno. Drugi pogodak Dinama pao je taman u trenutku kad su Mate Bilić i Mario Carević uz četvrtog arbitra Širića čekali da uđu u igru...
Je li Lončarević pronašao šampionsku formulu tri dana prije odlučujuće prvenstvene bitke u Maksimiru i kako će mu Hajduk odgovoriti?
Aktere treba pohvaliti jer nije bilo grubog prekršaja, iole oštrijeg starta. Svejedno, "duh lanjskih događanja" kao da je izašao iz boce sa sjevera i time ponovno zasjenio kvalitetnu nogometnu predstavu.

   
SVLAČIONICA

Neuspjeh bijelima

poticaj za nedjelju u Maksimiru

Piše:
Dražen KUZMANIĆ

Nakon dvoboja Hajduka i Dinama u svlačionici su se suzdržavali komentara o neredima.
Ivica Šurjak, sportski direktor Hajduka: Žalosno, žalosno, ovo se nikako nije smjelo dogoditi, sada nam logično prijeti mogućnost suspenzije terena za utakmicu sa Osijekom. Za sve ostalo — no comment, očito je da su kod ljudi tenzije postale prevelike, pa im ne trebaju provokacije koje su se događale. O utakmici kratko — Dinamo je uspio zabiti dva gola, a mi smo svoje šanse prokockali. Prevelika želja za trijumfom pokazala se kao dvosjekli mač. Uz to, imali smo nekolicinu igrača koji su bili na granici sposobnosti za nastup, poput Bošnjaka i Muse, ipak ih nismo htjeli odmarati imajući u vidu važnost finala Kupa. Plus svega Sablić je zatražio zamjenu, pa nam je sve to otežalo posao.
Ocjena aktera: lijepo na travnjaku, ružno izvan   Snimio: B. VUKIČEVIĆZoran Vulić, trener Hajduka: Ne znam zašto pitate za Radeljića, danas nije izgubio Radeljić, nego Hajduk. Čitavoj momčadi nedostajalo je agresivnosti u igri, kod 0:0 imali smo dvije stopostotne prilike, da je Bošnjak svoju iskoristio priča bi bila drugačija. Jest da sam razočaran s ovih 0:2, ne mogu biti zadovoljan niti našom igrom, Zagrepčani su znali kazniti naše pogreške. Nije sve izgubljeno, idemo na pobjedu i to dva put u Maksimiru, zašto ne pokušati? Nije svako zlo za zlo, ako se serija uspjeha morala prekinuti onda je najbolje da se dogodilo sada? Prekid? Svi mi koji radimo u klubu trebali bi povesti više računa u radu sa navijačima, a upad u teren svakako je produkt istupa jednog mladog momka koji zasigurno nije bio potreban (aluzija se odnosi na Tomu Šokotu, op.p.). Jer, svi smo mi Hrvati i trebali bismo živjeti u miru i ljubavi.
Stipe Pletikosa: Dinamo je pokazao puno više agresivnosti u igri, nama kao da je falilo zraka, iscrpio nas je non-stop ritam igranja. Zasluge za ovakav rezultat apsolutno ima i vratar Dinama Butina koji je zaustavljao naše napadače u čistim prigodama za zgoditak. Ovaj neuspjeh mora nam poslužiti kao dodatan poticaj za naredna dva ogleda s Dinamom, izvući ćemo pouke i pokazati tko je bolji. Jest, za vrijeme nereda pokušao sam obraniti jednog navijača kojeg su "ovi" uhvatili tući i cipelariti po podu.
Igor Đuzelov: Silno smo htjeli pobjedu, ali izgorjeli od prevelike želje. Mislim da možemo u Zagrebu pobijediti 2:0.
Zvonimir Deranja: Ne bih komentirao incidente i nerede, to nije moj posao. Što se tiče utakmice Dinamo je zasluženo dobio. Nećemo sada očajavati, smatram da ćemo se u nedjelju iz Maksimira vratiti uzdignutih ruku.
Ilija Lončarević: Potpuno smo nadigrali Hajduk i postigli zasluženu pobjedu jer smo u pravo vrijeme iskoristili svoje prilike. Ne bih se osvrtao na nemile događaje na tribinama. Tek mogu reći da je ovo bila jedna od najljepših utakmica za publiku.
Tomislav Šokota: Ništa me ne pitajte, želim reći samo da ovaj pogodak poklanjam svom kondicijskom treneru Danijelu Jurišiću.
Eddy Bosnar: Presudilo je to što smo ušli čvršće od Hajduka. Dobili smo skoro svaki duel na sredini terena. Neobično mi je što se ovo događalo po tribinama, ne vidim nikakve razloge.
Goce Sedloski: Nadigrali smo Hajduka u svim segmentima igre. Mislim da prvenstvo još nije odlučeno.
Mihael Mikić: Ovo je tek prvo poluvrijeme, iako smo stekli veliku prednost još je daleko od odluke. Nadam se da se ovakve scene na našim nogometnim stadionima neće ponavljati.
Goran Sablić: Bilo je evidentno da smo mi umorni te da se ovaj ritam srijeda — nedjelja odrazio na našoj igri. Nije smak svijeta izgubiti, moramo se ponovno podignuti i odigrati dobro u nedjelju kad se rješava prvenstvo. Ove incidente ne bih puno htio komentirati. Što da vam kažem? Ružno i žalosno.

NOGOMETNI PARLAMENT
HOĆE PUBLIKA PULITIKU U BUTIGU

Sjever Mesiću i Šokoti

U bijelom dresu s brojem 9 Mišo Kovač je dodatno uspalio publiku u Poljudu, otpjevavši "Dalmaciju u mom oku" i "Dalmatino". Hajdučko grotlo pozdravilo je legendarnog pjevača iz Šibenika koji nikada nije skrivao privrženost bijeloj boji splitskog kluba. Sa sjevernih tribina prije utakmice odaslano je za zagrijavanje i nekoliko poruka, kapetanu Dinama Tomi Šokoti i predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, skandiralo se neumjesno — "Mesiću cigane", "Šokota cigane" ... Publika na sjeveru prije početka razvila je golemi transparent "za pokrivanje" na kojemu je pisalo — Hrvatski blok, znači, nije da "neće pulitiku u svoju butigu"!
Po protokolu Limena glazba Hrvatske ratne mornarice intonirala je državnu himnu "Lijepa naša", a postrojene momčadi prije početka utakmice rukovanjem su pojedinačno pozdravili predsjednik HNS-a Vlatko Marković (od publike "pozdravljen" zvižducima), te predsjednici klubova finalista Branko Grgić i Mirko Barišić.
Svečana loža bila je krcata, s mnogim menadžerima i izaslanicima raznih klubova, primijetili smo i bivše nogometaše, reprezentativce Igora Štimca i Aljošu Asanovića, a u VIP-loži zamijetili smo i slavnog tenisača Gorana Ivaniševića, koji kad god je u Splitu ne propušta priliku vidjeti uživo Hajduka na djelu.

NEREDI I POSLIJE UTAKMICE "HAJDUK" - "DINAMO",
PRIVEDENO 80 "NAVIJAČA"

Belfast na splitskim ulicama

Pišu: Ivica MARKOVIĆ i Damir PETRANOVIĆ
Snimili: Matko BILJAK, Feđa KLARIĆ i Ante ČIZMIĆ


Ulice Splita bile su i nakon utakmice poprište čvrstog odgovora policije na divljaštvo nazovi navijačaSPLIT — Nema što, prizore koji su se u srijedu navečer mogli vidjeti na splitskim ulicama ljudi su dosad vidjeli jedino - na televiziji! Samo u Belfastu ili na Bliskom istoku dosad se događalo da stotine policajaca i specijalaca čiste cijele gradske četvrti i desetke ulica od raspomamljene svjetine, da im ova žestoko uzvraća kamenjem, bocama, cijevima, štapovima... Zapaljeni kontejneri, ulice prekrivene smećem, razbijene boce i kamenje - scenografija je koja je sinoć krasila ulice Splita, posebno one u neposrednoj blizini poljudskog stadiona. Incident koji je (slučajno?!) započeo na utakmici Hajduk — Dinamo prenio se i u grad, a nakon što su navijači istjerani sa sjeverne tribine Poljuda nisu se libili svoj bijes iskaliti na gradu u čije se ime zaklinju i kojim se navodno ponose.
Najvatrenije je, dakako, bilo oko samog stadiona: u smjeru je policije od strane Torcide letjela kiša kamenja, iste veličine kao i oni što su sa sjevera bacani na teren; raskrižje blokirano, kontejneri gore, nekoliko krvavih glava... a ni policajci nisu ostajali dužni. Kordoni tjeraju rulju u dva smjera - prema središtu grada te zgradi Slobodne - a ovaj drugi dio u bijegu nalijeće na - policajca samog u autu, očito u tom trenutku izgubljenog. Zbunjenost je, dakako, platio: službeni automobil temeljito je demoliran, a on sam se krvave glave morao prijaviti na Hitnu pomoć.
Jedan od ozlijeđenih policajaca pod poljudskim tribinamaJoš je nekoliko vozila, uključujući i autobuse Prometa, oštećeno, nekoliko izloga i autobusna stanica kod Slobodne također su dali svoj danak završnici nogometnog Kupa, a daljnjem divljanju navijača stala je na kraj jučer odlično organizirana policija i "specijalci". "Sramota" - vikalo se iz gomile prema uniformiranima, vjerojatno zbog njihova povelikog broja i poneke preoštre reakcije.
— Pustili su je, mater im j...., pustili su utakmicu — vikao je očigledno (pre)pijani Hajdukov navijač u Zrinsko-Frankopanskoj, izgleda bez namjere da prizna da njegov klub može i izgubiti.
Jedan od žešćih okršaja zbio se na križanju Starčevićeve i Ulice Hrvatske mornarice. Tamo je poveća skupina razularenih navijača kamenjem i svime što je dohvatila gađala specijalce koji su ih pokušavali udaljiti što dalje od stadiona. U tom kamenovanju nastradalo je i poneko auto iz okolnih zgrada, a jednom je stanaru uništena hauba na novom automobilu. U jednom trenutku specijalci su preventivno zaustavili Prometov autobus broj 37, koji se upravo uputio na redovitu liniju prema Trogiru i ispraznili ga.
Sukob policije i izgrednika trajao je do 20.30 sati kada se situacija primirila, a kao nijemi svjedok događaja ostale su po splitskim ulicama metalne šipke, kamenje i mnogo razbijenog stakla.
Što na kraju kazati nego samo — sramota, jer ovo što se u srijedu navečer dogodilo u Splitu u čast sporta, ne zaslužuje ništa drugo nego najoštriju osudu. Ne ponovilo se.

RAPORT IZ BOLNICE
Pedesetak ozlijeđenih

S tribina u bolnicuLiječnici na Hitnom kirurškom prijamu KB-a Split nakon utakmice pregledali su pedesetak ozlijeđenih osoba, među kojima je bilo dvadesetak policajaca. Prema riječima dr. Josipa Bašića, dežurnog kirurga traumatologa, uglavnom se radilo o lakšim ozljedama, a na bolničkom liječenju zadržana su samo dva navijača, jedan zbog operacije noge, a drugi na promatranju zbog sumnje na potres mozga. Među ozlijeđenima najviše je bilo mladih osoba od dvadesetak godina, a kako navodi dr. Bašić, najbrojnije su bile manje ozljede glave, koje su zahtijevale šivanje, zatim ozljede nosova, ruku i nogu, a zabilježeno je i nekoliko lakših ozljeda spolnih organa. Prvi ozlijeđeni navijači počeli su u bolnicu pristizati iza 19 sati. Uvjerili smo se da je, na žalost, i ovaj put većina ozlijeđenih navijača bila pod utjecajem alkohola ili droga.
    D. ZENIĆ

FINALE: Bayern - Valencia

Bayern je detronizirao Real Madrid s europskog nogometnog prijestolja, bavarski klub je i u uzvratnoj utakmici na Olimpijskom stadionu u Münchenu bio bolji, s 2:1 potvrdio 1:0 sa Santiago Bernabeua otprije tjedan dana. Brazilac Giovane Elber bio je Realov dželat, jedini strijelac u Madridu već u 8. minuti uzvrata iz gužve je glavom poentirao za dupliranje prednosti. Neizvjesnost je u 18. vratio Luis Figo nakon brze i efektne akcije Raula i Roberta Carlosa, a konačni rezultat postavio je Jens Jeremies preciznim udarcem s ruba šesnaesterca. Tako će u finalu igrati dva kluba poražena u dva posljednja finala (Bayern ’99 i Valencia ’00).
Kontroverzni prvi gol Juana Sancheza koji je postignut rukom pamtit će nogometaši Leeds Uniteda poslije poraza 0:3 u uzvratu polufinala Lige prvaka od Valencije na Mestalli. Kasnije su bili nadigrani, no nikako se nisu mogli oteti dojmu da se pokradeni zbog Božje ruke Juana Sancheza.
Nije im prvi put, u Madridu im je Real, odnosno Raul, također dao pogodak rukom, a još se engleska javnost sjeća kako im je Diego Armando Maradona presudio u Meksiku na Svjetskom prvesntvu 1986. Ovu situaciju je sucima zaista teško bilo vidjeti — centaršut Gaizke Mendiete bio je jako brz.
Samo 24 sata prije utakmice mi smo kažnjeni na temelju snimke prve utakmice. Kad pogledate ovaj gol, jednostavno ne možete vjerovati. Ovo je sramotna odluka — rekao je trener Engleza David O’Leary.
Lee Bowyer, jedan od najboljih nogometaša Leedsa, doznao je na posljednjem treningu da ne smije nastupiti, odnosno da mu je UEFA na temelju video zapisa odrezala kaznu od tri susreta zabrane jer je u prvoj utakmici namjerno nagazio Juana Sancheza dok je ovaj ležao na travi. Sad je Sanchez nagazio njih.
Prvo poluvrijeme smo odigrali zaista dobro, ali, poslije onakva dva gola u nastavku, nismo ni zaslužili bolji rezultat. To ništa ne umanjuje pobjedu Španjolaca koji su odlična momčad. Drugu godinu su u finalu i želim im da ovaj put pobijede.
Trener Valencije Hector Raul Cuper je u trećem uzastopnom europskom finalu, prije prošlogodišnjeg poraza od Reala u Ligi prvaka vodio je i Mallorcu do završnice Kupa kupova prethodno osvojivši Kup kralja. Pravi stručnjak za eliminacijske susrete.
Sve bih dao za pobjedu u Milanu — kaže Cuper kojemu bi to mogao biti i oproštaj od Valencije budući da je prvi kandidat za trenera Barcelone.
U slavlju su navijači Valencije pretjerali, srušila se ograda tribina pa je bilo i ozlijeđenih
UZVRAT POLUFINALA LIGE PRVAKA: Valencia — Leeds United 3:0 (J. Sanchez 16., 47., Mendieta 52.; CK: Smith (L) u 90.; prvi susret 0:0), Bayern — Real Madrid 2:1 (Elber 8., Jeremies 35. — Figo 18., prvi susret 1:0). FINALE (23. svibnja u Milanu): Valencia — Bayern München.

U Beogradu ozlijeđeno
6 policajaca i 11 navijača

Divljaštvo na nogometnim stadionima nije samo privilegija Splita, odnosno Hrvatske. Kod naših istočnih susjeda također se igralo finale Kupa, "majka svih utakmica" između Partizana i Crvene zvezde u Beogradu. Partizan je dobio s 1:0, a u neredima za vrijeme i poslije utakmice ozlijeđeno je šest policajaca i jedanaest navijača.
Na jednoj od tribina bačen je i suzavac.

U Gani dvadeset mrtvih

Nereda je bilo i u Gani, također na nogometnoj utakmici. Prema prvim informacijama u stampedu navijača čak ih je 20 poginulo, a više od 100 je teško ozlijeđeno. I tamo je policija upotrebljavala suzavac.

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.05.10.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]