SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

ŠIBENIK

UTORAK 8. svibnja 2001.U POVODU UTEMELJENJA STRUKOVNE UDRUGE OBITELJSKIH HOTELIJERA I RESTORATERA
NE ŽELIMO BITI
U SJENI VELIKIH

Sa više od 20 tisuća kreveta i s prošlogodišnjih 700 tisuća noćenja obiteljsko turističko gospodarstvo uŠibensko-kninskoj županiji predstavlja veliki potencijal, pa utemeljenje Strukovne udruge obiteljskih hotelijera i restoratera prestavlja pokušaj zauzimanja adekvatne pozicije ukupnom privređivanju u zemlji gdje ovaj sektor neće biti u sjeni tzv. "velikih sustava" koje država potiče u svakom pogledu

ŠIBENIK DANAS
ŠIBENIK DANAS

Direktor i vlasnik hotela Dubrovnik u Tisnom - Dane Slamić       Snimio:A. BARANIĆ

Piše: Joško ČELAR


Kada je Vodičanin Ante Pelajić, pred kraj (pre)davnih pedesetihz godina otvorio svoj prvi ugostiteljski objekt (najprije pod šatorom), a kasnije onaj na magistrali, kada je u istome mjestu proradio na Poljani i prvi privatni pansion i kada je privatno vlasništvo još bilo "tabu", osjetila se potreba da takva djelatnost bude organizirana. Otad je mnogo vode proteklo Krkom, turizam je silno nabujao, pa danas rečeni sektor ostvaruje 40 posto noćenja u županiji s više od 20000 kreveta u malim hotelima, pansionima, sobama i apartmanima. I tek je sada došlo vrijeme da se zamašna mašinerija, koja je lanjske godine uknjižila izvanrednih 700 tisuće noćenja i u ugostiteljskim objektima napravila golem promet, organizacijski oblikuje u njihovu strukovnu asocijaciju. Ona je na utemeljiteljskome skupu u HGK-Županijskoj komori Šibenik dobila i službeni naziv: Strukovna udruga obiteljskih hotelijera i restoratera. To je, koliko je poznato, tek treća takva organizacija u Hrvatskoj, a nakana je da se ona ustroji i na razini države.
Hotel BorovnikMeđu privatnim ugostiteljima i hotelijerima i onima iz "stacionirane", smještajne ponude na području Šibensko-kninske županije ima i subjekata sa zamašnim kapacitetima, dugom tradicijom i iskazanom kvalitetom. U tu skupinu svakako spada hotel Borovnik Dane Slamića, Kristina Željka Dorotića, kompleks ŠimePelajića Brunca, Tudić d.o.o. na Brodarici Branka Tudića, potom marina FraPa Frane Pašalića, hotel Colentum u Murteru, Mačkova Luka na otoku Kapriju, Tepli bok Joška Jurića kod Primoštena, pansion Đina u Tisnu i još podosta njih. Zanimljivo je, da se na osnivačkome skupu u šibenskoj Komori pojavilo tek pet, šest vlasnika ili njihovih predstavnika. No, ako drugih nije bilo, to ne znači da će oni ignorirati vlastitu organizaciju i svoje interese u njoj.
Što očekuju privatni hotelijeri, vlasnici pansiona i renomiranih restorana od svoje nove udruge? Svoj program rada i usmjerenu aktivnost oni će tek oblikovati, ali se i na utemeljiteljskome sastanku moglo čuti što ih najviše u poslovanju štiti. Danas je, kako je to istaknuo i Dane Slamić, sada predsjednik strukovne udruge, mnogo govori kako hotelijerima treba olakšati proceduru i uvjete za dobijanje povoljnih zajmova radi unapređenja djelatnosti i ulaganja.
Ali nitko se ne zalaće da se to protegne i na privatne hotelijere. Dok neki dobijaju velike (nekad društvene) hotele za male novce, ja sam platio svoj hotel u Tisnu vrlo skupo i bez ijedne kune domaćih kreditora. Slično je i s mnogim drugima. Takav stav predstavlja diskriminaciju prema jedniome segmentu iste djelatnosti, zaključuje Slamić.
Privatnici, također, traže da budu bolje zastupljeni u turističkim uzajednicama, da se inspekcijske službe prema njima odnese kao prema subjektima turistička ponuda, a ne da budu objekti iskušavanja primjene propisa svih vrsta na sebi samima. Imaju prigovora i na način naplate boravišne pristojbe, na mogućnosti zapošljavanja sezonskih radnika i drugo. Ali, najbitnije je za njih da ravnopravno s ostalima sustavno sudjeluju na domaćem i stranome tržištu u predstavljanju njihove ponude i mogućnosti, a ne da svoje kapacitete po svijetu prodaju po sustavu "torbu u ruke, pa na put".


NAGRAĐENI ŠIBENSKI MASLINARI NA PRIJAMU
KOD ŽUPANA GORDANA BARAKE

ŠIBENČANI NE ZNAJU
ŠTO JE PRAVO ULJE?!

Već standardno, maslinari su najviše primjedbi imali na slabu mogućnost plasmana svojih proizvoda, ali su se požalili i na slabo poznavanje vrhunske robe - za vrhunsko ulje Mike Palinića svi su govorili da je grko, "živi otrov", nije ga mogao prodati ni darovati, a na "Noćnjaku" je dobilo - zlatnu medalju

Piše: Ž. PILIĆ


Maslinari kod župana Gordana Barake        Snimio: A. BARANIĆNagrađene maslinare "Noćnjaka", dalmatinske smotre maslinova ulja, primio je u ponedjeljak Gordan Baraka, šibensko-kninski župan. Maslinari iz županije osvojili su za kvalitetu svog ulja dvije zlatne i jednu brončanu medalju te četiri diplome za djevičansko maslinovo ulje ekstra kvalitete. Zlato su osvojili Niko Palinić i Davorin Pamić, broncom se okitio Ivica Šimac, a diplome su dobili Jerko Bankovac, Milan Gaćina Bilin, Ante Gracin pok. Marina i Radoslav Sladić. Kako je kazao Pamić, u županiji se nalazi oko 600 tisuća stabala maslina, što je 15 posto maslinarskog fonda RH, a od pet dalmatinskih zlata, dva su stigla u Šibensko-kninsku županiju, što je veliki uspjeh. Pa ako se ne možemo mjeriti s Talijanima u količini, očito možemo u kvaliteti, kazao je Pamić, čemu pridonose i nova postrojenja za preradu maslina, na bazi centrifuge koja sve više istiskuje stare hidraulične prese. Štoviše, od nagrađenih ulja njih pet dobiveno je centrifugiranjem, kazao je Pamić zatraživši od župana potporu za poljoprivrednu proizvodnju, ističući kako lokalna samouprava, Šumarija i vatrogasci probijanjem (protupožarnih) putova mogu napraviti čuda za poljoprivredu. Jer tamo dokle dođe kotač obrađuje se zemlja i maslina. Takvoj logici priklonio se i župan Baraka, potičući maslinare da pritišću svoje načelnike i da im objasne u što su potrošili novce, 350 tisuća kuna koje im je dala Županija za probijanje poljskih putova. Najavio je također kako će Županija osnovati Fond za poticanje male poljoprivredne proizvodnje od milijun kuna, namijenjen malim domaćinstvima, bez puno birokratiziranja, o čemu će se više znati nakon ovotjedne sjednice Županijskog poglavarstva.
Što se suradnje s državnim tijelima tiče, Baraka je izjavio kako je zadovoljan Željkom Ladinskim, direktorom Hrvatskih šuma, koji je prihvatio sugestije da se opožarene površine pošumljavaju i - maslinama, a nezadovoljan ministrom poljoprivrede Pankretićem koji je već dvaput najavljivao pa odgađao svoj dolazak u Šibenik.
Već standardno, maslinari su najviše primjedbi imali na slabu mogućnost plasmana svojih proizvoda, ali su se požalili i na slabo poznavanje vrhunske robe. Primjerice, vrhunsko ulje Nike Palinića svi su govorili da smrdi i da ništa ne valja, da je živi "otrov", a čovjek se s "Noćnjaka" vratio sa zlatnom medaljom! Očito je da je i naš ukus, sukladno dugogodišnjim navikama, baždaren na - soju ili - "odopoljenu" bevandu...

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2001.05.08.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]