SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

NOVOSTI

SUBOTA 30. rujna 2000.(NE)OČEKIVANO OŠTAR I BRZ ODGOVOR HRVATSKOG PREDSJEDNIKA
NA OTVORENO PISMO

MESIĆ UMIROVIO SEDAM GENERALA

U "prisilnu" mirovinu upućeni su admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular, general bojnik Milenko Filipović i to odlukom Vrhovnog zapovjednika, Predsjednika države koja se temelji na Ustavu, te Zakonu o službi u Oružanim snagama


ZAGREB - Odlukom hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića u petak su umirovljena sedmorica hrvatskih generala, koji su do sada bili aktivni časnici Hrvatske vojske, a potpisnici su zajedničkog otvorenog pisma u kojem upozoravaju na kriminalizaciju Domovinskog rata!
U "prisilnu" mirovinu upućeni su admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular, general bojnik Milenko Filipović i to Odlukom Vrhovnog zapovjednika, Predsjednika države, koja se temelji na Ustavu, te Zakonu o službi u oružanim snagama.
- Odlučili su se za politiku - kratko je u petak pojasnio umirovljenja navedenih časnika Predsjednik Hrvatske tijekom posjeta Policijskoj akademiji gdje je njegovo osiguranje prvi put bilo znatno oštrije prema novinarima negoli je to dosada bio slučaj. Zbog toga je šef Hrvatske preko "živog zida" na novinarski upit da obrazloži svoju odluku samo ponovio: "Odgovor je upravo to što su se odlučili za politiku!"
- Svi koji su mislili da se država može rušiti pamfletima, zaigrali su na krivu kartu. Od danas, oni više nisu pripadnici Hrvatske vojske! Vojska mora biti depolitizirana, onaj tko se želi baviti politikom ima pravo na to, ne sugeriramo mu u koju će stranku ući, ima široku lepezu pred sobom. Ali, dok je u vojsci, neće pisati pamflete - kategorično je u svom govoru povodom proslave Dana policije pred okupljenim uzvanicima slučaj hrvatskih generala prokomentirao Predsjednik.
Cijela priredba u Svetošimunskoj protekla je upravo u znaku umirovljenja generala, koliko god se državni vrh to trudio prikriti. Nakon što su obišli izložbu i završili radni ručak, najviši dužnosnici Hrvatske povukli su se na pola sata iza zatvorenih vrata, a tek potom su napustili Policijsku akademiju, vrlo šturi u davanju ikakvih izjava. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga genaral zbora Petar Stipetić kazao je kako su svi čuli Predsjednikovu

(NE)OČEKIVANO OŠTAR
I BRZ ODGOVOR HRVATSKOG PREDSJEDNIKA NA OTVORENO PISMO
MESIĆ UMIROVIO SEDAM GENERALA

NOJKO MARINOVIĆ, UMIROVLJENI GENERAL BOJNIK, LEGENDARNI ZAPOVJEDNIK OBRANE DUBROVNIKA:
GENERALI IMAJU PRAVO PISATI!
ZASTUPNIČKI DOM: RASPRAVA O DEKRIMINALIZACIJI
LAKIH DROGA PODIJELILA SABORNICU
»TRAVI« PRAVO GRAĐANSTVA?
DRŽAVNI VRH OKUPIO
SE NA PROSLAVI DANA POLICIJE U ZAGREBU
Policiji je kriterij

- pravna država
EKSKLUZIVNO: GENERAL PUKOVNIK ANTE GOTOVINA
NAŠE JE PISMO JASAN GLAS DA

NAM JE NACIONALNA SIGURNOST
U OPASNOSTI!
DVA LICA PREDSJEDNIKA
Isplati nam se boriti za demokratsku Hrvatsku
O POGIBIJI MLADOG VRGORČANINA JER JE, NAVODNO, BIO SVJEDOK ŠVERCU ORUŽJA, GOVORE NJEGOVI SUBORCI
Sud je dokazao

da je Erceg ubijen nesretnim slučajem
BRODARI U VJEČNOM
RATU S INSPEKTORIMA SINDIKATA ITF-a
Zastave se vihore

kako porez "puše"

odluku, koja će se sada i realizirati. - Vojska mora poštovati odluku vrhovnog zapovjednika. Nema tu nikakvih senzacija ni problema - naglašava Stipetić, no priznao je kako on osobno nije bio uključen ni u kakve konzultacije. Tko je od časnika, potpisnika pisma saslušan, bilo je pitanje upućeno načelniku Glavnog stožera:
- Saslušan? Saslušavanja nije bilo - odgovorio je Stipetić.
Na Pantovčaku pak drže kako je radikalan potez u slučaju pisma generala bio potreban jer drugoga rješenja nije bilo. U Uredu predsjednika naši izvori također naglašavaju kako je jasno da su generali svojih pismom željeli izazvati dodatne kontroverze te da je po sastavu potpisnika otvorenog pisma bilo vidljivo da se radi o časnicima koji su svi redom, otvoreno ili ne, bliski jednoj stranci na hrvatskoj političkoj sceni.
Kao vrhovni zapovjednik, predsjednik Mesić je donio odluku o njihovu umirovljenju kao stegovnoj mjeri, na što prema hrvatskom Ustavu i zakonima ima pravo. No, reakcija MORH-a, koji to smatra drastičnom mjerom te upozorava na potrebu prethodnih konzultacija s prvim čovjekom tog ministarstva, naišla je na Pantovčaku na čuđenje s obzirom da tamo drže kako bi ministarstvo trebalo smirivati situaciju, a ne jačati tenzije.
Uostalom, neslužbeno saznajemo da Predsjednik, kao vrhovni zapovjednik nema nikakva razloga o tom pitanju konzultirati ministra obrane, pogotovo ako je on na Teneriffima. Na samo priopćenje MORH-a i ocjenu da se radi o drastičnoj mjeri, nikakvog službenog komentara nije bilo.
O Predsjednikovoj odluci za sada se nije učitovao čelnik HSLS-a Dražen Budiša, koji je sazvao sjednicu Malog vijeća liberala za ponedjeljak uvečer, na kojoj će glavna tema biti umirovljenje časnika.
Isti dan, ali ujutro, konferenciju za novinare sazvao je ministar obrane Jozo Radoš, čije je ministarstvo priopćenjem izrazilo nezadovoljstvo donesenom odlukom Vrhovnog zapovjednika koju u MORH-u smatraju drastičnom, a osim toga nije ni donesena uz konzultacije s ministrom obrane. Stoga su već počele i spekulacije kako bi ministar Radoš mogao zbog nezadovoljstva takvim razvojem događaja čak i dati svoju funkciju na raspolaganje!

ŠTO PIŠE U ZAKONU O SLUŽBI U ORUŽANIM SNAGAMA
Predsjednik uporabio izvanredne ovlasti!

Na takvo rješenje časnici imaju pravo žalbe Vojno-stegovnom sudu pri Ministarstvu obrane. Taj je sud podređen vrhovnom zapovjedniku, a koordinira ga ministar obrane. U Hrvatskoj postoje četiri takva suda po zbornim područjima, a drugostupanjskom Vojnom sudu moguće je uputiti žalbu na rješenje prvostupanjskog


Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga imao je nekoliko mogućnosti za razrješenje "slučaja dvanaestorice generala". Prema Zakonu o Oružanim snagama, Zakonu o službi u Oružanim snagama i Stegovniku Oružanih snaga, u slučaju neprimjerenog obraćanja časnika javnosti vrhovni zapovjednik imao je na raspolaganju stegovni postupak i suspenziju do okončanja postupka. Raspon kazni može u stegovnom postupku biti od opomene do smjenjivanja i umirovljenja.
Na takvo rješenje časnici imaju pravo žalbe Vojno-stegovnom sudu pri Ministarstvu obrane. Taj je sud podređen vrhovnom zapovjedniku, a koordinira ga ministar obrane. U Hrvatskoj postoje četiri takva suda po zbornim područjima, a drugostupanjskom Vojnom sudu moguće je uputiti žalbu na rješenje prvostupanjskog. Tom je višem sudu na čelu general Imra Agotić.
Na umirovljenje, međutim, generali nemaju pravo žalbe. Redovno postupanje u takvim slučajevima predviđa umirovljenje na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH upućenih ministru obrane koji ih prosljeđuje vrhovnom zapovjedniku radi donošenja konačne odluke.
Preskočena uobičajena procedura ne mijenja međutim legitimitet odluke Vrhovnog zapovjednika u slučaju umirovljenja sedmorice generala, iako je takva odluka presedan u odnosu na dosadašnju praksu.

IVICA RAČAN O ODLUCI HRVATSKOG PREDSJEDNIKA
Jedino moguće rješenje

Piše: Anita BELAK-KRILE


Vijest dana — odluku Predsjednika Republike o umirovljenju sedmorice generala HV-a, prokomentirao je jučer u Hrvatskom državnom saboru i premijer Ivica Račan.
— Mnogima je žao što je do ovoga došlo. Grešku su učinili oni koji su na nedopušteni način ušli u politiku i političku arenu. Aktivni generali ne mogu na ovaj način biti prisutni u političkoj borbi. To je jednostavno pravilo svake demokratske države, pa tako i Hrvatske. Predsjednik Republike u takvoj je situaciji donio mjeru koju je kao zapovjednik hrvatske vojske mogao i imao pravo donijeti. Maloprije sam slušao izjavu mladoga generala Krstičevića koji je svjestan da je pogriješio i koji u isto vrijeme naglašava da priznaje hrvatsku vlast, predsjednika Mesića i premijera Račana i druge institucije. To govori da među potpisnicima ima odgovornih ljudi. Nadam se da ćemo u daljnjem postupanju to svi skupa znati cijeniti. Domovinski rat branit ćemo na jedini mogući način, ne dozvoljavajući da se prljavštine sakrivaju iza Domovinskog rata.
- Držite li da je kazna umirovljenja drastična?
Odluku Predsjednika Republike poštujem i ne želim je dodatno komentirati. Bez sumnje u takvim situacijama treba odlučno reagirati i to će razumjeti svatko tko je osjetio da čin generala nije bio dobar. Pismo nije pomoglo da strasti splasnu već je pridonijelo da se strasti rasplamsaju.
- Kako komentirate priopćenje Ministarstva obrane u kojem se navodi da ih nitko nije konzultirao i da je kazna drastična?
Mislim da je riječ o neinformiranosti, ne treba bježati od činjenice da takve stvari treba ispravljati i ubuduće.
- Na koji će način Vlada pokušati smiriti uzburkanu scenu?
Treba pogledati i samu dikciju nas iz Vlade. Branimo vlastitu politiku i čvrsto stojimo na obrani vrijednosti Domovinskog rata. Mi nismo ti koji raspirujemo strasti i sukobe. Ponavljam da mi je žao što je do toga došlo, ali kada su se već generali na nedozvoljen način upleli u politiku, odgovor je morao biti energičan. Spremni smo za svaku raspravu, ali dizanje temperature, zveckanje oružja, nepriznavanje demokratski izabrane vlasti, prijetnje, na to nema pravo ni jedan pojedinac ni jedna grupa. Možemo imati različita stajališta, ali ne smijemo se promatrati neprijateljski.

REAGIRANJA SMIJENJENIH GENERALA HRVATSKE VOJSKE
Krstičević: Pismo je moj dug svima u Domovinskom ratu

General Damir Krstičević: S trideset i dvije godine u naponu sam snage, pošten sam i častan, nisam se okoristio u Domovinskom ratu, a jedina je moja stranka — hrvatska država - Ivan Korade i Milenko Filipović bez službenih komentara

Piše: Snježana ŠETKA


Ratni zapovjednik 7. gardijske brigade, general u mirovini Ivan Korade nije želio komentirati odluku Predsjednika i Vrhovnika Oružanih snaga Stjepana Mesića o umirovljenju njegovih ratnih kolega, potpisnika zajedničkog pisma kojim se ističe da je Domovinski rat temelj hrvatske slobode, suverenosti i neovisnosti. Odluku nisam vidio, niti sam s njom upoznat, pa ne mogu zasad ništa reći o tome, kratko je odgovorio general Korade. Što se tiče pisma koje smo zajedno potpisali, nemam što dodati. Sve piše u njemu. To je demokratska metoda izražavanja mišljenja, zar ne? — kazao je general Korade kad smo ga, nakon njegova povratka iz polja, telefonom "uhvatili" doma. Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general bojnik Damir Krstičević bio je nazočan proslavi 9. obljetnice 5. zbornog područja u Rijeci, gdje je, na zamolbu novinara da komentira odluku Vrhovnika o prestanu djelatne vojne službe i umirovljenju sedmorice generala, među kojima je i on, kazao:
— Poštujem tu odluku koja je neporecivo pravo Vrhovnog zapovjednika. Zbog čega je Predsjednik donio takvu odluku, treba pitati osobno njega, a može se pretpostaviti kako je to učinio zbog pisma koje sam potpisao zajedno sa svojim ratnim zapovjednicima i drugim generalima, držeći da je to dio duga prema 192 poginula suborca kojima sam zapovijedao, prema oko 1500 ranjenih suboraca i prema obiteljima sviju njih. Također smatram da dignitet Domovinskog rata, kao temelj na kojemu je nastala suverena i nezavisna hrvatska država, treba dosljedno i ustrajno čuvati.
General je dodao kako mu nije jasno zbog čega se nije makar razgovaralo s njim o stavovima koje je potpisao, jer kao visokoškolovani — u zemlji i inozemstvu — vojni zapovjednik, koji, uz to, ima i iznimno bogato ratno iskustvo, može još puno dati za dobrobit Hrvatske vojske i uopće za dobrobit domovine.
— S trideset i dvije godine u naponu sam snage, pošten sam i častan, nisam se okoristio u Domovinskom ratu, nisam član ni jedne političke stranke, a jedina je moja stranka — hrvatska država — rekao je general Krstičević. On je kazao i to kako mu je jasno da, kao vojnik, nije trebao postupiti kao što je postupio, ali "jedini moj cilj je istina o Domovinskom ratu i ljudima koji su ga vodili i u njemu pobijedili", pojasnio je general Krstičević.
Zaključno je general Krstičević istaknuo da poštuje aktualnu hrvatsku vlast i predsjednika RH Mesića, premijera Račana i sve druge njezine obnašatelje.
Zapovjednik Petog zbornog područja Oružanih snaga RH general bojnik Milenko Filipović nije želio komentirati odluku predsjednika Mesića, rekavši samo kako o toj odluci još nema nikakvih službenih spoznaja.

   

GENERAL BOJNIK MIRKO NORAC:
Prošao sam krvav put
i ništa me ne pogađa

Piše: S. DUKIĆ 


Nakon objave Odluke o umirovljenju djelatnih časnika HV-a potpisnika pisma hrvatskoj javnosti, zamolili smo general bojnika Mirka Norca da za "Slobodnu Dalmaciju" prokomentira potez Vrhovnog zapovjednika OS RH.
- To je odluka vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i ja ću je kao vojnik poštivati. Držim da se svaki časnik, koji ima svoj ponos, čast i dostojanstvo ne treba iznenaditi takvoj odluci niti joj se protiviti - kazao je general Norac. Na pitanje smatra li odluku o umirovljenju rigoroznom, rekao je kako će o tome "razmišljati kad prođe koji dan".  - Ja kao vojnik imam svoju čast i kodeks i takva me odluka ne pogađa. U ratu sam prošao krvav i težak put od vojnika do generala. Ranjen sam, prošao sam ulične borbe, ustrojavao postrojbe, vodio velike operacije... zar da se bojim jedne odluke pisanog pera!?

   

Dr. ANDRIJA HEBRANG, BIVŠI MINISTAR OBRANE RH:
Sankcije za nove rascjepe


ZAGREB (Hina) — Odluka predsjednika Republike Stjepana Mesića o umirovljenju sedmorice djelatnih hrvatskih generala (koji su jučer potpisali otvoreno pismo hrvatskoj javnosti), "odluka je koja će produbiti, a ne riješiti rascjep i duboke društvene nesporazume u hrvatskom narodu", izjavio je Hini nekadašnji ministar obrane RH dr. Andrija Hebrang.
Ocijenio je da istup generala nije političko djelovanje i da zbog toga ne trebaju biti podvrgnuti nikakvim sankcijama.
"Dvanaest generala se javilo s ciljem da izrazi negodovanje zbog negativizacije Domovinskog rata, rušenja ugleda hrvatskih časnika i niza poteza nove vlasti koji su doveli do sužavanja hrvatskog nacionalnog ponosa na koji ima pravo svaki narod", kazao je dr. Hebrang.
Dometnuo je da pritom ne misli na ekstremno desničarska izražavanja poznata pod pojmom nacionalizma, nego pod pojmom koji se izražava odavanjem počasti svim događajima koji predstavljaju temelj neke države. "Kod nas su takvi temelji ozbiljno ugroženi, a generali su reagirali na neuobičajen način", rekao je Hebrang, ocjenjujući da njihov istup nije političko djelovanje.
"Takva će odluka Predsjednika Republike", zaključio je, "produbiti, a ne riješiti duboke društvene nesporazume u hrvatskom narodu".

   

PRIOPĆENJE IZ MINISTARSTVA OBRANE RH
Odluka je drastična, a s Radošem se nije konzultiralo!

Piše: S. DUKIĆ


"Odluka Predsjednika Republike o umirovljenju sedmorice visokih časnika HV-a je drastična i donesena je bez konzultacija i znanja ministra obrane", izvijestio je u petak glasnogovornik Ministarstva obrane RH brigadir Dušan Viro. Tim povodom ministar obrane Jozo Radoš, koji se ovih dana nalazi na Konferenciji europskih liberala na Tenerifima, sazvao je za ponedjeljak konferenciju za novinstvo na kojoj će biti riječi o umirovljenju visokih časnika HV-a.
Inače iz visokih krugova Ministarstva obrane neslužbeno nam je potvrđeno kako su s dijelom visokih časnika u četvrtak poslije podne obavljeni obavijesni razgovori. Isto tako u MORH-u smatraju kako se odluci o umirovljenju visokih časnika potpisnika pisma hrvatskoj javnosti ipak trebalo selektivno pristupiti.


NAKON PISMA ČASNIKA,
VRHOVNI ZAPOVJEDNIK UMIROVIO SEDAM GENERALA

NOJKO MARINOVIĆ, UMIROVLJENI GENERAL BOJNIK,
LEGENDARNI ZAPOVJEDNIK OBRANE DUBROVNIKA:

GENERALI IMAJU
PRAVO PISATI!

Kolegama koji su poput mene u mirovini pismo je bilo jedini način da se obrate javnosti, a djelatni generali su svoje stavove trebali najprije usmeno priopćiti svojim nadređenima - Sudovi su oni koji to procesuiraju, a ne da se to događa u uredništvu ove ili medijske kuće ili da to rade pojedinci iz strukture vlasti

Piše: Luko BRAILO


Kolegama generalima koji su se otvorenim pismom obratili javnosti pridružio sam se zato što mislim da ono predstavlja naše viđenje stvarnosti na hrvatskoj političkoj sceni. Doduše, pismo nisam potpisao zato što mi to zdravstveno stanje ne dopušta i nisam mobilan, ali se s kolegama suborcima u potpunosti slažem s njegovim sadržajem — rekao nam je, uz ostalo, umirovljeni general bojnik Nojko Marinović, legendarni zapovjednik obrane Dubrovnika i prvi suradnik generala zbora Janka Bobetka prilikom oslobođenja okupiranih dijelova juga Hrvatske 1992. godine.
O motivima koji su pokrenuli 12-oricu hrvatskih generala da se otvorenim pismom obrate hrvatskoj javnosti Marinović kaže: "Smatram, a sigurno tako i moji kolege razmišljaju, da smo se borili ne za bilo kakvu, nego za demokratsku i pravnu državu. Mislim da smo skupno, s najboljim sinovima hrvatskoga naroda, ili još bolje rečeno građana Hrvatske, to i uspjeli. Nije nam sasvim svejedno kako se tretira to za što smo se krvavo izborili.
Najprije zbog više od 13 tisuća života branitelja ugrađenih u temelje ove države, kao i zbog 103 poginula suborca u postrojbama kojima sam zapovijedao, smatram da trebam braniti dignitet Domovinskog rata. Borio sam se za demokratsku i pravnu državu i takva je stvorena na temeljima ovoga rata. Iz pijeteta, ako ne prema živima, onda prema mrtvima nije umjesno blatiti Domovinski rat i njegove sudionike. Nerazumno je blatiti temelje na kojima je stvorena ova hrvatska država."
Nojko Marinović: Nerazumno je blatiti temelje na kojima je stvorena ova hrvatska država— Osuđujem svaki zločin bez obzira na to s koje strane bio i tko ga je počinio. Ali smatram da u pravnoj državi za to postoje sustavna rješenja. Sudovi su oni koji to procesuiraju, a ne da se to događa u uredništvu ove ili medijske kuće ili da to rade pojedinci iz strukture vlasti — napominje general Marinović, govoreći o mogućim ratnim zločinima učinjenima i s hrvatske strane tijekom rata.
"Moguće da ih je bilo, ne mogu biti odvjetnik HV-a, ali je meni savjest mirna. Ja mogu odgovarati samo za svoje osobne, objektivne i zapovjedne postupke kao i za postupke postrojba koje sam vodio. I sada sam pripravan odgovarati za svaki eventualni zločin ako ga je počinio bilo koji suborac na prostoru bojišnice koja je bila u mojoj zoni odgovornosti", reći će general Marinović, dodajući: "Pismo treba čitati pozorno, polako i razborito, bez emocija i onda će pouke i poruke biti jasne."
Dok smo razgovarali, stigla je i vijest o umirovljenju djelatnih visokih vojnih časnika HV-a koji su se otvorenim pismom obratili hrvatskoj javnosti.
— Vijest koju smo upravo čuli govori kako sve ima svoju cijenu. Politikom se ne bavim, a ne bih želio ni da se politika bavi mnome. Nisam stranački čovjek, nisam član ni jedne stranke i slobodno iznosim svoje mišljenje jer mentora nemam, moj je mentor razum. Dakle, smatram da je kolegama koji su poput mene u mirovini pismo bilo jedini put i način da se obrate javnosti i da ukažu na možebitnu opasnost rušenja digniteta Domovinskog rata. Što se djelatnih generala tiče, smatram da su svoje stavove trebali najprije usmeno priopćiti svojim nadređenima — kazao nam je umirovljeni general bojnik Nojko Marinović.

IVO SANADER, PREDSJEDNIK
HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE:

Ratnim herojima
zatvorena usta

Piše: S. PAVIĆ


Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a, ovako je komentirao Mesićevu odluku:
— Moj je osobni stav da je to krajnje opasna i promašena politička odredba jer se kažnjava generale HV-a, ratne heroje koji su vodili hrvatsku oslobodilačku borbu u Domovinskom ratu, samo zato jer se smatraju prozvanima da nešto kažu i reagiraju na poteze aktualnog režima koji ide prema diskreditaciji Domovinskog rata. Pitam hrvatsku javnost i predsjednika Mesića tko, ako ne sada umirovljeni generali, ima pravo govoriti o Domovinskom ratu. Oni nisu pozvali ni na kakav ustanak ni na kakve nemire, već su vrlo mudro i obrazloženo rekli ono što ih muči. Ponavljam, ovo je vrlo opasna odredba koja će dodatno zaoštriti stanje u Hrvatskoj — kazao je Sanader.
Na novinarski upit što očekuje da će se dalje dogoditi Sanader je kazao:
— I predsjednik Mesić i svi ostali državni dužnosnici, pa i hrvatska javnost, morali su se prije svega zapitati što je to u sadržaju pisma, a ne ići na formalnu činjenicu da vojska u načelu ne komentira političke događaje, što su doduše standardi u demokratskim zemljama. Ali Hrvatska je u posebnoj situaciji, izašli smo nedavno iz rata, a vlast radikalizira i polarizira političku scenu, čime dokazuje potpuni izostanak i najmanjeg osjećaja za ono što se trenutno događa — naglasio je Sanader.
Novinari su predsjednika HDZ-a zamolili i za komentar priopćenja Ministarstva obrane, na što je kazao da je na tragu njegovih razmišljanja.

   

ANTO ĐAPIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE PRAVA,
NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE:

Vrhovni zapovjednik
kao - zatornik

Piše: Marina K. SABOLIĆ


ZAGREB — Otvoreno pismo javnosti ratnih generala apel je osoba koje simboliziraju stvaranje hrvatske države na nepodnošljivu političku klimu koja se godinama stvarala prema Domovinskom ratu, a koja je kulminirala njegovom općom kriminalizacijom. Još na početku velikosrpske agresije hrvatsku je državu neprijatelj u specijalnom ratu podrivao optužbama o osnivanju paravojnih formacija, da bi danas vodeći ljudi hrvatske politike relativizirali Domovinski rat, tvrdeći da se stvaranje države temeljilo na ratnim zločinima — naglasio je predsjednik HSP-a Anto Đapić na konferenciji za novinare održanoj u petak.
— Predsjednik Republike i premijer moraju biti svjesni da im građani na izborima nisu dali mandat da rade što žele s temeljima hrvatske države, nego da se uhvate u koštac s gorućim gospodarskim problemima — smatra Đapić, podržavši u potpunosti stavove iznesene u otvorenome pismu.
Ističući da u pismu generali ne prijete državnim udarom, Đapić se složio s tim da se radi o prilično neuobičajenom potezu. Ipak, prema njegovu mišljenju, iluzorno je bilo očekivati da vodeći hrvatski časnici ostanu po strani u situaciji kada se predsjednik Stipe Mesić sve manje ponaša kao njihov zapovjednik, a sve češće kao, kako je kazao, njihov "zatornik".
— Generali su ovim pokazali izuzetnu građansku hrabrost i, svjesno stavivši na kocku svoje karijere, progovorili o kriminalizaciji simbola Domovinskog rata — zaključio je Đapić, upozoravajući na to da se iza optužbi o ratnim zločinima kriju težnje za slabljenjem pozicije vojske kao najznačajnijega kohezivnog tkiva hrvatske države, a time i otvaranje puta prema najrazličitijim balkanskim integracijama. Tijekom dana Đapić je u vezi s predsjedničkom odlukom citirao i latinsku maksimu: "Kada Bog nekoga želi uništiti, učini ga ludim."

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.09.29.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]