SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ mali oglasi ]
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

Gladni vozači

Šest milijuna australskih dolara je dug Organizacijskog odbora (SOCOG) prema vozačima autobusa, kombija i ostalih prometala koji su radili za Igre. Od njih 4500, više od polovice još nije primilo niti dolara za svoje usluge. Iz tvrtke "Bus 2000" priznali su da "kasni se sa isplatama, ali nema razlog sumnjati". To je slaba pomoć vozačima, neki od njih su čak posuđivali automolbile od prijatelja kako bi radili i zaradili, jedan vozač je kazao "nemam ni centa, živim od pomoći koju mi daje majka, 74-godišnja penzionerka".

SPORT

ČETVRTAK 28. rujna 2000.27. OLIMPIJSKE IGRE
OD 15. IX. DO 1. X.

HRVATSKI VATERPOLISTI U ČETVRTFINALU
PROTIV ŠPANJOLACA

GRIPA BRINE DUPINE

Četvrtfinale? Uopće ne razmišljam o protivnicima, mislim samo na to da nam opet netko novi ne zalegne u krevet. Potpuno smo iscijeđeni, iscrpljeni, ne znam koliko ćemo biti spremni za petak. Ali, moraju igrati svi — kaže Neven Kovačević

SLOBODNA DALMACIJA U SYDNEYU:
Mijo GRABOVAC i Danijel TRUMBIĆ

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 11:7

SYDNEY — Plivalište u Rydeu. Gledatelja 2500. Utakmica 5. Kola B-skupine vaterpolista: Hrvatska — Nizozemska 11:7 (1:1, 4:1, 3:3, 3:2). Suci: Balfanbayev (Kazahstan) i Melliar (Južna Afrika).
HRVATSKA: Vićan, Fatović (1), Sarić (1), Šimenc (2), Kržić (1), Štritof, Smodlaka (2), Ivaniš, Bošković, Hinić (2), Kobeščak (1).
NIZOZEMSKA: van de Bunt, de Bruijn, Vermeulen, van Der Meer (5), Havenga (1), Thomas, Zuidweg, Uri, de Jong (1), Silvis, Boom, Brebde.
Igrač više: Hrvatska 11:7, Nizozemska 7:4.

Ni četiri pobjede i jedan remi nisu bili dovoljni za prvo mjesto u skupini! Najvažniji događaj dana zbio se prije našeg meča, Jugoslavija je svladala Mađarsku 10:9, pogotkom Aleksandra Šapića četiri sekunde prije kraja! Tako su Jugoslaveni osvojili pole position, mi smo drugi, u četvrtinalu ćemo sutra (petak) 10.15 po našem vremenu odmjeriti snage sa Španjolskom, trećom iz A-skupine! Na oproštaju sa skupinom zaigrali smo hendikepirani, bez Školnekovića i Baraća, ostali su u krevetima zbog povišene temperature.
Mile Smodlaka postigao je dva pogotka NizozemcimaMeč sa tulipanima nije ponudio puno zanimljivosti, najviše pozornosti izazvala je Inge de Bruijn na tribinama, trostruka olimpijska prvakinja definitivno bolje pliva nego njen mlađi brat Matthijs, "dvica" vaterpolske reprezentacije Nizozemske. "Inge, Inge" skandirali su i naši navijači, koji su opet posve ispunili tribine Rydea. Kronika utakmice zaslužuje jednu rečenicu, od 2:2 do 6:2 u drugoj četvrtini obavljen je sav posao, dobar pucački trening za sve boljeg Šimenca, po dvaput su mrežu tresli sidruni Smodlaka i Hinić. "Croatian kick butt", transparent je bio baš slikovit...

Puno zadovoljstva zbog igara i uspjeha reprezentacije, ali još više zabrinutosti radi popisa bolesnika. I Neven Kovačević "ulovio" je tu australsku virozu, crven u licu, šmrče... Fibra trese pola reprezentacije, prava riječ jest — epidemija! Osim Baraća i Školnekovića, gripa muči još Ivaniša, Hinića, Boškovića, Sarića... Teško je zapravo pronaći ikoga tko je — zdrav! A sve su događa u najdelikatnijem trenutku "akcije Sydney".
Četvrtfinale? Uopće ne razmišljam o protivnicima, mislim sam samo na to da nam opet netko novi ne zalegne u krevet. Potpuno smo iscijeđeni, iscrpljeni, ne znam koliko ćemo biti spremni za petak. Ali, moraju igrati svi!
Iako ne bježi od realnosti, situacija je dramatična:
Ovo je baš epidemija, poharalo je skoro čitavu momčad. Nalet visoke temperature traje kratko, dan-dva, ali strašno intenzivno, potpuno izmori tijelo, "satare"... Brzo padne, ali možete misliti kakav utjecaj će imati na igrače koje za 40-ak sati čeka presudna utakmica Igara. Imali su sličnih problema i druge selekcije, poput Slovačke — kaže nam Kovačević.
Sve ove nevolje potisnule su u zapećak dojam o vrlo dobrim predstavama Hrvatske:
Pokazali smo i dokazali svoju snagu, održali kontinuitet kvalitetnih utakmica. Naš forte je kolektiv, sustav u kojem nema iskakanja, čvrsta disciplina. Zato se i pogreške koje smo napravili u pet utakmica mogu pobrojati na prste jedne ruke. Ni sa Nizozemcima nismo popuštali, iako je omjer bio potpuno nevažan, bitno je bilo obraniti svoj autoritet. Uspjeli smo, uvjerljivo smo ih nadmašili.
Dakle, na redu je družba Manuela Estiartea! Stari lisac, 39 mu je ljeta, uz njega vrijedni spomena su vratar Jesus Rollan, najbolji strijelac Gabriel Hernandez (sedam pogodaka dosad), a sve njih drži na okupu trofejni izbornik Juan Jane. Jučer su jedva izvukli 7:7 sa Australcima, izgubili su od Rusa... Nisu nas zadivili.
Branitelji olimpijskog zlata, provlače se dalje i kad ne blistaju, jer ne može se reći da su ostavili neki briljantni dojam u Rydeu. Manuel nije jedina opasnost, iskusni su znalci, znaju "zapapriti" svakome. I iznenaditi kad se najmanje nadaš, a baš sad su u takvoj situciji, mnogi — pogrešno — misle, da su slabiji nego inače. Sve će, opet, ovisiti i o sudačkim kriterijima. Na Olimpijadi se dozvoljava kontakt-igra, presudit će upravo fizička sprema, tko dulje izdrži sa zalihama snage.
I što možemo očekivati od ove 13-orice Kovinih momaka, gripi uprkos?
Možemo obećati da ćemo se boriti svim srcem, da ćemo dati sve od ovoga što nam je ostalo "u akumulatorima". Ali, moram biti iskren, situacija nije nimalo povoljna, strahujem i za pogoršanje... — tvrdi Kovačević.
Ispada kako važi jedna stara fraza, "doktor sastavlja momčad". Zato smo se obratili na pravu adresu, kod šefa našeg Medicinskog stožera, dr. Borisa Labara:
Epidemija kod vaterpolista nije neka iznimka, iste probleme imali su veslači, plivači, to je česta pojava u vrijeme prijelaza iz zime u proljeće. Jest, moglo se djelovati preventivno, cijepljenjem, makar ni to ne može jamčiti punu sigurnost, otkloniti sve rizike.
Zašto onda taj korak nije napravljen?
Još prije dolaska u Australiju kontaktirao sam one koji su zaduženi za medicinska pitanja na Olimpijadi, iz Sydneya sam dobio obavijest kako "nema naročite opasnosti, jer epidemija jest pogodila Sydney, ali je već prošla". Zapravo, domaćini su izbjegli cijepljenje, bilo bi jako skupo osigurati cjepivo za preko 10 tisuća sportaša.
Labar pritom ovo ne navodi kao vlastiti alibi:
Ne, ovo nije opravdanje, mi smo sami mogli i trebali riješiti cijepljenje naših sportaša. Postoji, opet, druga strana medalje, a to je ovaj nehumani sustav natjecanja, osam utakmica u devet dana je naprosto psiho-fizički neizdrživo. Smiješno je da se istodobno vodi žestoka bitka protiv dopinga, a programom natjecanja "stimulira" sportaše da koriste razna sredstva kako bi izdržali sve te silne napore — zaključuje Labar.
I to je velika istina...

SEMAFOR VATERPOLSKOGA TURNIRA

A-skupina:
1. kolo: Rusija — Australija 6:4, Španjolska — Kazahstan 8:7, Italija — Slovačka 11:8; 2. kolo: Španjolska — Slovačka 7:6, Rusija — Italija 7:7, Kazahstan — Australija 11:11; 3. kolo: Italija — Španjolska 6:5, Kazahstan — Rusija 7:9, Slovačka — Australija 6:11;
4. kolo: Rusija — Španjolska 8:5, Kazahstan — Slovačka 9:5, Australija — Italija 5:6; 5. kolo: Slovačka — Rusija 5:21, Italija — Kazahstan 13:7, Australija — Španjolska 7:7.

1. Rusija 5 4 1 0 51:28 9
2. Italija 5 4 1 0 43:32 9
3. Španjolska 5 2 1 2 32:34 5
4.  Australija 5 1 2 2 38:36 4
5. Kazahstan 5 1 1 3 41:46 3
6. Slovačka 5 0 0 5 30:59 0

B-skupina:
1. kolo: Hrvatska — SAD 10:7, Jugoslavija — Nizozemska 9:1, Mađarska — Grčka 7:4; 2. kolo: Hrvatska — Grčka 9:5, Jugoslavija — SAD 8:5, Mađarska — Nizozemska 16:8; 3. kolo: Hrvatska — Mađarska 8:7, SAD — Nizozemska 12:8, Jugoslavija — Grčka 10:3; 4. kolo: Hrvatska — Jugoslavija 4:4, Mađarska — SAD 10:9, Grčka — Nizozemska 7:10; 5. kolo: Hrvatska — Nizozemska 11:7, Jugoslavija — Mađarska 10:9, Grčka — SAD 3:9.

1. Jugoslavija 5 4 1 0 41:22 9
2. Hrvatska 5 4 1 0 42:30 9
3. Mađarska 5 3 0 2 49:39 6
4. SAD 5 2 0 3 42:39 4
5. Nizozemska 5 1 0 4 34:55 2
6. Grčka 5 0 0 5 22:45 0

Sutra četvrtfinala

Hrvatska vaterpolska reprezentacija svoj će četvrfinalni susret protiv Španjolske igrati u petak s početkom u 10.15 sati po hrvatskom vremenu. Ukoliko prođemo Španjolce, sljedeći suparnik u polufinalu bit će pobjednik dvoboja Rusija — SAD, u slučaju poraza od "furija" s poraženim iz istog para ćemo u razigravanje za plasman od 5. do 8. mjesta
ČETVRTFINALNI PAROVI: Rusija — SAD (par A), Italija — Mađarske (par B), Jugoslavija — Australija (par C), Hrvatska — Španjolska (par D);
SUBOTA 30. rujna — POLUFINALE: pobjednici: par A — par D, par B — par C; za plasman od 5. do 8. mjesta — poraženi: par A — par D, par B — par C.
NEDJELJA 1. listopada: finale i susreti za konačni poredak.

Jedriličari jučer mirovali

Nakon trosatne odgode zbog nestabilnih uvjeta na regatnom polju, sjevernoistočnog povjetarca i najava popodnevne oluje nad Sydney Harbour, jučer su otkazane sve jediriličarske utrke, pa tako Karlo Kuret u "finnu", Mate Arapov u "laseru" i braća Toni i Ivan Bulaja u "470" nisu izlazili na start.
Bilo bi nepravedno da ishod borbe za medalje u klasi "470" odlučuju vremenski uvjeti, a ne vještina. To vrijedi i za ostale klase, jer imamo još dovoljno rezervnih dana — službeno je priopćenje Regatnog ureda.
Nedostatak vjetra, te njegova svakodnevna nestabilnost i česte promjene smjera napravili su dosta problema organizatorima, koji su u pravilu svaki dan kasnili s programom u svih 11 olimpijskih klasa.
Naši jedriličari će tako imati nepredviđeni dan odmora pred konačne obračune, a sutra će prvi završiti braća Bulaja koji u zadnje jedrenje klase "470" ulaze kao 24. Karlo Kuret je nakon šest regata "finaca" na 12. mjestu, a Mate Arapov, koji je prekjučer bio izvrstan treći u sedmom jedrenju "lasera", ima još četiri utrke da napreduje sa sadašnje 20. pozicije.

Ljubek i Funtak u repesažu

Nikica Ljubek i Dražen Funtak izborili su repesaž u kanuu dvokleku na 500 metara. Na regatnom centru u Penrithu u prvoj skupini osvojli su šesto mjesto s rezultatom 1:45.567. Tri najbrža čamca iz svake skupine izravno su išla u finale, još dvije će onamo iz repesaža. Ljubek i Funtak su u konkurenciji 15 posada imali ukupno 9. vrijeme.
Loše su startali i kasnije se više nisu uspjeli vratiti u utrku. Ove godine nisu imali puno utrka, no, ukoliko u repesažu izbore ulazak u finale, bio bi to veliki uspjeh — rekao je trener Laszlo Kovacs.

Hrvat među Argentincima

Veliko iznenađenje, pravu senzaciju priredili su odbojkaši Argentine koji su u četvrtzavršnici nadjačali Brazil sa 3:1 i našli se u igri za medalju. Prvo ime je Marcos Antonio Milinković, 29-godišnjak hrvatske krvi. U njegovu osobnom kartonu lijepo stoji da uz španjolski jezik govori još portugalski i — hrvatski. Inače, nosi dres talijanskog Sisleya iz Trevisa.
Društvu mu u reprezentaciji čini i pet godina mlađi Alejandro Raul Spajić, no iz njegovih osobnih podataka ne može se razabrati je li hrvatskog ili srpskog podrijetla. Tko zna, možda je i kakav rođak Stjepanu Spajiću, predsjedniku nogometnog prvoligaša Hrvatskoga dragovoljca. Pokušat ćemo saznati.

Ultimatum Atenjanima

Hoće li se u nedjelju, na ceremoniji zatvaranja Igara, uputiti urbi et orbi proglas "Doviđenja 2004. godine opet u — Sydneyu"!.
Priča nije zafrkancija, ima sasvim ozbiljne temelje. Jer, Međunarodni olimpijski odbor postavio je ultimatum Ateni, do studenoga poslovi oko organizacije Igara moraju "dramatično napredovati", ili će im se domaćinstvo oduzeti.
Nakon sydneyske romanse, čeka grčka tragedija! — napisao je cinični Daily Telegraph, aludirajući, jasno na atenski "konfužjun".
Osim Sydneya, kandidati za "uskakanje" su još Seul, Los Angeles i Manchester.
Nema nam druge nego zamoliti Michaela Knighta (predsjednik SOCOG-a) da uzme grčko državljanstvo, odmah ćemo ga primiti u Vladu, neka vodi pripreme — odgovorio je Costas Catalis iz Grčkog olimpijskog obora.
Opijenost od sjajnih Igara u Sydneyu još dodatno plaši MOO, jer "nema izgleda da se ova bajka ponovi u Ateni".

SUTRA U SYDNEYU

- ATLETIKA: kvalifikacije i polufinala na 4 X 100 m, 4 X 400 m, finala na 50 km u hodanju, skoku s motkom, 3000 m zapreke, 1500 m kod muškaraca te kvalifikacije na 4 X 100 m, 4 X 400 m, u bacanju koplja, te finala u skoku udalj i bacanju kladiva za žene
- TAEKWONDO
- KANU/KAJAK
- JEDRENJE/ŽENE
- VATERPOLO/MUŠKI: četvrtfinala i susreti za plasman od 9. do 12. mjesta
- RUKOMET/MUŠKI: polufinala i susreti za plasman od 5. do 8. mjesta
- KOŠARKA/ŽENE: polufinala i susreti za plasman od 5. do 8. mjesta
SAVJETOVANJE: Sadržajni dogovor argentinskih hokejašica na travi nije promaknuo fotoreporteru agencije EPA Jean-Pierre Mulleru- SKOKOVI U VODU
- KONJIČKI SPORT
- SINKRONIZIRANO PLIVANJE
- HRVANJE
- HOKEJ NA TRAVI
- ODBOJKA/MUŠKI: polufinala
- RUKOMET/ŽENE: polufinala i susreti za plasman od 5. do 8. mjesta
- BOKS: polufinala
- NOGOMET/MUŠKI: susret za 3. mjesto
- GIMNASTIKA

HRVATI SUTRA U SYDNEYU

ATLETIKA: Ivana Brkljačić u finalu bacanja kladiva, muška štafete 4 X 100 m i 4 X 400 m (od 0.00 do 13)
VATERPOLO: četvrtfinale Hrvatska — Španjolska (10.15)

STARIJA SESTRA WILLIAMS ZABILJEŽILA 32. UZASTOPNI TRIJUMF
VENUS NEPOBJEDIVA

Nevjerojatno je, zbilja sam emocionalno potresena. Bilo je vrlo uzbudljivo. Sjećam se kako sam kao dijete gledala Olimpijske igre. Jedan od snova moga oca bilo je osvajanje olimpijske medalje. Još bih se bolje osjećala kada bih sa Serenom osvojila zlato u paru. To bi bila obiteljska stvar — rekla je olimpijska pobjednica Venus Williams


Suza u oku Venus Williams, dok se u njenu čast svirala američka himna, potvrdit će njene riječi, "ovo bi mogla biti moja najveća utakmica u karijeri, veća od onih kada sam osvajala Wimbledon i US Open". Trideset drugom uzastopnom pobjedom, u finalu Olimpijskih igara sa 6:2, 6:4 protiv Jelene Dementijeve, 20-godišnja Amerikanka dotakla je — plafon.
Wimbledon i sve ostale Grand Slam turnire imaš priliku osvojiti puno puta. Ovo je tek svake četvrte godine. Tko zna što će se dogoditi u Ateni 2004. godine?
Venus je moćno otvorila finale izgubivši samo četiri poena na svom servisu u prvom setu, ali već je postala klasika da joj se događa "black out", barem jednom u utakmici. Godinu dana mlađa Ruskinja je uspijevala triput oduzimati servis Amerikanki u drugom setu, sa 2:5 došla do 4:5, ali je Venus iskoristila svoju treću loptu za zlato.
Jelena Dementijeva, Venus Williams i Monica Seles, srebrna, zlatna i brončana olimpijska tenisačicaStrašno sam umorna, sama sebe sam iznenadila igrajući ovako dobre partije. Ne znam odakle više crpim energiju. Ovo mi je prvi put u karijeri da priznajem kako sam potpuno "potrošena". Naporno sam radila za ovaj trenutak. Nevjerojatno je, zbilja sam emocionalno potresena. Bilo je vrlo uzbudljivo. Sjećam se kako sam kao dijete gledala Olimpijske igre. Jedan od snova moga oca bilo je osvajanje olimpijske medalje.
Tata Richard je ostao kod kuće, u Sydneyu su uz Venus bile majka Oracene, sestre Serena i Lyndrea.
Još bih se bolje osjećala kada bih sa Serenom osvojila zlato u paru. To bi bila obiteljska stvar.
Dementijeva je bila razočarana svojom prvom pojavom u finalu.
Znala sam da s njom nije lako igrati, vrlo je snažna. Ući u finale je sjajan rezultat, ali zabrinuta sam kako sam loše igrala. Vjerujem da će drugi put biti bolje.
Sezona snova, oproštajna sezona snova za Todda Woodbridgea i Marka Woodfordea nije doživjela "happy end". Vjerojatno najbolji par svijeta, sa 61 naslovom u karijeri (ove su godine osvojili osam turnira, među njima dosegli prvu krunu u Roland Garrosu i šestu u Wimbledonu), propustio je obraniti zlato iz Atlante. Kanađani Sebastien Lareau i Daniel Nestor svladali su "Woodies" sa 5:7, 6:3, 6:4, 7:6(2).
Woodforde se ostavlja tenisa, a Woodbridge će pronaći novoga partnera.
Zaključiti igranje u mom Sydneyu, u finalu Olimpijade, nismo mogli zamisliti ljepši scenarij za kraj. Šteta što nismo uspjeli sve okruniti zlatom, ali momci iz Kanade su zasta bili bolji — rekao je Woodbridge.
Wooodforde je dodao:
Predivno je sjetiti se svih titula koje smo osvojili, kad se osvrnem na svoju karijeru moći ću se ponositi ovim dublom. Bilo je i suza na Center courtu.
Bronca je pripala Španjolcima, Alex Corretja i Albert Costa su u nastavku utakmice za 3. mjesto, prekinutoj zbog kiše, nadigrali Davida Adamsa i Johna de Jagera sa 2:6, 6:4, 6:3. Broncom se okitio i Arnaud di Pasquale, Francuz je bio bolji od Rogera Federera sa 7:6(5), 6:7(7), 6:3, te belgijska kombinacija, Els Callens i Dominique van Roost. One su sa 4:6, 6:4, 6:1 nadvisile Olgu Barabanšikovu i Natašu Zverevu.
Tenisačice, finale: V. Williams — Dementijeva 6:2, 6:4.
Tenisači, za 3. mjesto: Di Pasquale — Federer 7:6(5), 6:7(7), 6:3.
Tenisači, parovi, finale: Lareau/Nestor — Woodbridge/Woodforde 5:7, 6:3, 6:4, 7:6(2). Za 3. mjesto: Corretja/Costa — Adams/De Jager 2:6, 6:4, 6:3.
Tenisačice, parovi, za 3. mjesto: Callens/Van Roost — Barabanšikova/Zvereva 4:6, 6:4, 6:1.

Voditelj informatike: Goran Bašić
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.09.27.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]