SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

KRONIKA 92

SUBOTA 26. kolovoza 2000.NADA VULETIĆ IZ DOBRANJA KAŽE DA JE NJEZIN SUPRUG
NEPRAVEDNO OPTUŽEN ZA KRIJUMČARENJE ORUŽJA I TVRDI:

"Josip je eksploziv dobio
kao šef Kriznog štaba"

Nada Vuletić tvrdi kako je njezin suprug Josip eksploziv koji mu je policija oduzela u nedavnoj akciji i zbog kojeg su ga optužili kao suradnika disidenata IRA-e dobio kao predsjednik Kriznog štaba u Dobranjama još 1991., te da je u međuvremenu čak istekao rok trajanja eksplozivu

Piše: Ivo ŠĆEPANOVIĆ


Nada i Dalibor Vuletić        Snimio: Ante ČIZMIĆSPLIT — Imamo čiste dokaze na papiru i nije mi jasno zašto mi je suprug već šest tjedana u pritvoru — dolaskom u našu redakciju, Nada Vuletić iz Dobranja kod Ciste Provo odlučila je javnost upoznati s novim pojedinostima u aferi o krijumčarenju oružja koja je sredinom srpnja uzburkala donekle čak i međunarodnu javnost spominjanjem kako su oružje i eksploziv nađeni u Dobranjama namijenjeni disidentima IRA-e.
Supruga Josipa Vuletića, jednog od četvorice osumnjičenih, predočavajući potvrdu Kriznog štaba Mjesne zajednice Dobranje od 23. kolovoza 1991., uvjerava kako je privredni eksploziv pronađen u podrumu njihove kuće — legalnog podrijetla.
— Taj eksploziv ne da ne dokazuje nikakvo krijumčarenje, nego je i već tada 1991. bio neispravan, za što postoje svjedoci. Na eksplozivu piše da mu je rok trajanja šest mjeseci, a onda je logično da je neispravan i sada. Krizni štab je tada mome ocu povjerio 50 kg eksploziva jer se naša gostionica nalazi u središtu sela i tu su se ljudi najviše okupljali, pa je to bilo normalno u tim vremenima — kazao je Dalibor Vuletić, sin osumnjičenog Josipa Vuletića, tvrdeći kako je njegov otac nevin te da eksploziv nije bio "duboko skriven", kako je tvrdila policija, već da je bio "odložen na stolici u podrumu".
Obrativši se našoj redakciji, obitelj Vuletić ističe kako samo žele javno reći da je Josip Vuletić "bez dokaza i preuranjeno proglašen krijumčarom, prije nego je policija i pogledala potvrdu Kriznog štaba o preuzetom eksplozivu".
— Muž mi je u autu kod Trilja preko radija čuo da je terorist, a dokument Kriznog štaba još je bio na putu za Split. Ako je kriv, neka to razglase sve novine, ali nemojte čovjeka bez dokaza tako obilježiti — kaže Nada Vuletić, tvrdeći da se njezin suprug i ostala trojica osumnjičenih sada drže u pritvoru "samo kako bi policija opravdala skupu i spektakularnu akciju koja je izgledala kao na filmu".
Vuletići vjeruju da su i ostali osumnjičeni Dobranjani nevini, no o pojedinostima u vezi sa zaplijenjenim oružjem svejedno ne žele govoriti, a na naše inzistiranje što je sa zaplijenjenim ručnim bacačima granata, pješačkim naoružanjem, velikom količinom municije, ali i deset kilograma eksploziva u trotilskim kapsulama velike razorne snage, koje policija opisuje kao klasično terorističko oružje, Dalibor Vuletić kaže:
— Znam da se radilo o ratnom trofeju Josipa Čubelića koji je obišao sva ratišta u Hrvatskoj, ali neću govoriti o onome što je zaplijenjeno jer to nisam vidio na svoje oči. Znam samo da je u našoj kući pronađen eksploziv i da za to moj otac ima urednu potvrdu.
Dalibor Vuletić kao pokazatelj da su četvorica osumnjičenih nevina, iznosi podatak da su prve policijske izjave o "krijumčarima oružja" sada prekvalificirane u djelo "nedopuštenog posjedovanja oružja", te tvrdi da je pritvor četvorici iz Dobranja produžen da "netko spasi svoju stolicu".
— Ogorčena sam što mi je muž bez dokaza proglašen krijumčarom oružja, i to odgovornima za to nikada neću moći zaboraviti — kaže Nada Vuletić, nadajući se kako će uskoro "ipak sve doći na svoje".

KAKVA JE SUDBINA SPISA O ZAPLIJENJENOM ORUŽJU:
"Pala" optužba za krijumčarenje

Kazneni spis o zaplijenjenom oružju u Dobranjama predan je u nadležnost Općinskoga državnog odvjetništva u Imotskom. Time su službeno pale tvrdnje o krijumčarenju oružja, jer se kaznena prijava odnosi na nedopušteno držanje, odnosno posjedovanje oružja i eksploziva.
Time je, posredno, i akcija pokrenuta iz zagrebačkog centra SZUP-a doživjela neuspjeh, jer nisu niti identificirani, a kamoli uhvaćeni ostali članovi lanca kojim bi se oružje krijumčarilo.
Zanimljivo je, međutim, da je jedan od uhićenih, Ante Čubelić, kako je "Slobodna" već objavila, posljednjih nekoliko godina bio pod nadzorom baš toga zagrebačkog SZUP-a, odnosno s njihovim agentima održavao redovite kontakte. Opsežna akcija praćenja i prisluškivanja četvorice Dobranjana, koju je vodio splitski centar SZUP-a, prekinuta je naprasno nakon što je jedan od osumnjičenih upozorio ostale kako ih se prisluškuje, a sve to stoji u zapisnicima o prisluškivanju koji će poslužiti i kao dokazni materijal na suđenju. Policija je zatim upala u selo i pronašla oružje.
Tajanstveni kontakti Ante Čubelića s agentima SZUP-a, kao i mogućnost da je osumnjičene netko upozorio na prisluškivanje, zacijelo neće biti rasvijetljeni, iako bi zasigurno dali niz odgovora na zanimljivu mogućnost koja se nameće: da su četvorica Dobranjana zapravo kao pijuni žrtvovani kako bi se pažnja skrenula s krupnijih igrača unutar samog SZUP-a kojem tek slijedi rekonstrukcija.
   M. KAVAIN


DUBROVNIK: UHIĆEN 53-GODIŠNJAK KOJI JE I PRIZNAO UBOJSTVO
Srednjoškolca ubio susjed
nakon verbalnog konflikta

Antun Mirošević se sumnjiči da je nožem ubo i ubio sedamnaestogodišnjeg Josipa Vlahušića — I žrtva i ubojica su iz istog naselja, Gorice, a prije nekoliko dana su se žestoko posvađali jer su mladić i njegovo društvo navodno provocirali ubojicu — Nož u grmu je policiji pokazao sam Mirošević koji je uhićen dok je besciljno lutao ispred zgrade Policijske uprave

Piše: Ahmet KALAJDŽIĆ


DUBROVNIK — Nakon potrage koja je bila opsežna kao rijetko kada, djelatnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske utvrdili su da je Antun Mirošević (53) opravdano sumnjiv kao ubojica 17-godišnjeg dubrovačkog srednjoškolca Josipa Vlahušića. Ubojstvo se dogodilo u četvrtak oko 6.30, između tzv. usjeka Lichtensteinova puta i spoja s parkiralištem hotela "Libertas". Tijelo nesretnog mladića pronašla je navodno jedna Dubrovkinja tijekom jutarnje šetnje sa psom, da bi potom pozvala i policiju. Uz pomoć poslovođe jedne susjedne prodavaonice, mladić je prevezen u dubrovačku Opću bolnicu, ali mu tamo nije bilo pomoći: liječnici su samo mogli konstatirati smrt koja je nastupila od uboda oštrim predmetom u lijevu stranu grudnog koša, pri čemu su nastale ozljede srca. Dubrovačkoj krim-policiji treba odati puno priznanje: deseci operativaca s fotografijom osumnjičenog u ruci cijeli su dan tražili Miroševića. Obojica su iz naselja Gorica, a prema tvrdnjama dijela sugrađana, prije nekoliko dana ubojica i žrtva su se žestoko posvađali. Ta je svađa, čini se, mladića "stajala glave". Neslužbenim smo kanalima doznali da je Mirošević policiji ne samo priznao zlodjelo, već i to da je to učinio nožem iz prodavaonice "Sve po 9 kuna"!
U četvrtak ujutro ubojica je navodno pošao u pekarnicu, a potom na kupanje. Uz put je susreo mladića koji je, budući da je iz siromašne obitelji, prisiljen osobno privređivati za obitelj u kojoj je otac Slobodan teški invalid bez zaposlenja. Mladić je krenuo na posao koji je dobio preko Student-servisa. Poslije izmijenjenih nekoliko riječi, navodno je starac "eksplodirao" i došlo je do ubojstva. Nož je potom odbacio u obližnji grm, gdje ga policija nije odmah pronašla, već nakon što je grm ubojica osobno pokazao.
Policija nož nije ranije pronašla zbog toga što se zadržao skriven u — krošnji. Doznali smo i to da nisu točne priče kako je u Dubrovnik stigla ekipa kriminalističkih stručnjaka iz Zagreba i nekih drugih većih centara, već su stručnjaci PU dubrovačko-neretvanske sami i to vrlo brzo otkrili počinitelja. Zanimljivo je kako je ubojica poslije ubojstva uspaničen lutao gradom, a uhićen je u neposrednoj blizini Ville Palme, inače sjedišta najjužnije PU.
Policijska je obrada nad Miroševićem trajala cijelu noć i on je pred jutro priznao zločin. U poslijepodnevnim satima priveden je istražnom sucu Županijskog suda Zlatku Vranješu, koji je kratko nakon ubojstva (zajedno sa zamjenikom županijskog državnog odvjetnika Tomislavom Carićem) i obavio očevid. U pratnji osumnjičenoga bio je i njegov po službenoj dužnosti dodijeljeni mu branitelj, dubrovački odvjetnik Dragan Pištelo, koji je za naš list izjavio: — Moj branjenik se zbog teškog psihofizičkog stanja u kojem se nalazi branio šutnjom jer nije mogao iznijeti svoju obranu — naglasio je Pištalo.
Doznali smo i to da se Mirošević još od 1970. godine više puta liječio u bolnici na otoku Ugljanu i u drugim neuropsihijatrijskim ustanovama u zemlji. Nakon saslušanja određeni su provedba istrage i pritvor u Okružnom zatvoru u Dubrovniku.
Pogreb Joška Vlahušića najavljen je za petak poslijepodne na gradskom groblju Boninovo.


MIJO JELIČIĆ ODVJETNIK DVIJU DJEVOJČICA KOJE TERETE dr. VUKIĆA
Vještaci su utvrdili
da ni sestre nisu lagale

Nije bilo razloga za ukidanje presude Zoranu Vukiću jer je od vještaka potvrđeno da djevojčice ništa nisu lagale - Vještaci koji su naveli da je Vukić postupao ispravno nisu fizički ni bili na suđenju, a zaključak su donijeli pod pretpostavkom da je Vukić govorio istinu o načinu pregleda djevojčica - Čini mi se da je sve ovo usmjereno na zastaru postupka, pa drugostupanjsku presudu su moje klijentice čekale godinu dana - kaže odvjetnik Mijo Jeličić

Piše: M. MATANA


Odvjetnik sestara Mijo Jeličić        Snimio: Antonio BAČIĆSPLIT — Ne želim da ispadne kako su djevojčice lagale, dapače, u rješenju Vijeća županijskog suda niti jednom riječju se ne upućuje na zaključak da cure ne govore istinu, riječi su splitskog odvjetnika Mije Jeličića, punomoćnika dviju malodobnih sestara u predmetu koji se vodi protiv dr. Zorana Vukića na općinskom sudu.
Podsjetimo, riječ je o predmetu u kojem je dr. Vukić, dječji kirurg, 1996. godine optužen za zloupotrebu svog položaja i vršenje bludnih radnji nad tri pacijentice. Prvostupanjsku presudu (kazna zatvora od tri godine) ukinulo je Vijeće i to zbog bitne povrede kaznenog postupka. Radilo se o proturječnosti u obrazloženju presude, kada je prvostupanjski sud prihvatio iskaze oštećenica, ali i iskaze vještaka koji su potvrdili iskaz dr. Vukića da je on obavljao preglede u skladu s pravilima struke. Vijeće županijskog suda cijeli predmet je vratilo na ponovno suđenje, ali drugom sucu za mladež, naravno ne imenujući određenog suca, jer je ta odluka u nadležnosti Općinskog suda. Nakon objavljivanja ovakve vijesti i izjava dr. Vukića i njegova odvjetnika Jadrana Franceschija u tisku, odvjetnik Jeličić, prema vlastitim riječima neugodno iznenađen, osjetio se ponukanim iznijeti ono što oštećena strana smatra bitnim.
— Po mom mišljenju, nije bilo razloga za ukidanje presude jer nema nikakvih kontradiktornosti. Što se tiče vještva petorice doktora iz Zagreba potrebno je naglasiti sljedeće: vještvo je dano uvjetno, odnosno ako je točno da je dr. Vukić pregledavao oštećene na način na koji je on to opisao, onda bi se stvarno radilo o postupanjima po pravilima struke. Čak je i glavni vještak, prof.dr. dječje kirurgije eksplicite u vještvu naveo kako u pregledu nije potrebno dirati spolne organe djevojčica, pogotovo kod zdrave sestre, a upravo se to dr. Vukiću stavlja na teret u kaznenom postupku.
Što se tiče potresnih iskaza djevojčica o načinu na koji ih je dr. Vukić pregledavao (jedna od djevojčica je nakon pregleda majci kazala: ja ću skočiti kroz prozor ako me ne odvedeš odavde), nadležni vještaci su bili jasni. Oni su testirali i ispitali djevojčice te su nepobitno utvrdili da one govore istinu i da se na taj način ne može lagati - govori odvjetnik Jeličić, nezadovoljan što se na odluku, koja ipak ne upućuje na konačan ishod u kojem bi dr. Vukić bio oslobođen, čekalo toliko dugo.
— Izgleda da je sve usmjereno na zastaru ovog postupka, a u prilog tome ide i višegodišnje čekanje vještva iz Zagreba i čekanje na drugostupanjsku presudu od preko godinu dana. Međutim, uvjeren sam da će na ponovnom suđenju prvostupanjski sud ponovno, nakon što provede dokaz na koji upućuje Županijski sud (dopunsko vještačenje na raspravi, jer niti jedan od petorice stručnjaka iz Zagreba koji su na prvom suđenju sastavljali vještvo nije saslušan uživo, pred sucem, op.a.) ponovno donijeti osuđujuću presudu, riječi su odvjetnika Mije Jeličića, punomoćnika dviju tada malodobnih sestara.

   

MOSTAR: UPOTRIJEBLJENO I VATRENO ORUŽJE
Grupa razbojnika opljačkala Hrvatsku poštansku banku

MOSTAR (Hina) — Više naoružanih napadača upalo je prijepodne u prostorije mostarske Hrvatske poštanske banke i počinilo pljačku, potvrdila je policija u Mostaru.
"Tom je prilikom upotrijebljeno vatreno oružje pa je ranjen jedan od napadača" priopćio je MUP Hercegovačko-neretvanske županije.
Nakon pljačke napadači su pobjegli, odbacivši dio ukradenog novca. Napadači u bijegu mijenjaju vozila pokušavajući prikriti tragove, izvijestila je policija, koja je preko lokalnih medija upozorila Mostarce da su napadači naoružani te kako prijeti opasnost da u bijegu učine još neka kaznena djela.
Policija je pozvala građane da dostave sve informacije koje doznaju u vezi s današnjom pljačkom i bijegom napadača.
Rano poslijepodne policija je uhitila jednog od osumnjičenih napadača Tomu Rotima iz Mostara i kaže da joj je poznato ime još jednog osumnjičenog napadača — Mile Hrnjeza, također iz Mostara.

   

U DRAGANIĆIMA KOD KARLOVCA
Orobio ispostavu
Karlovačke banke

KARLOVAC (Hina) — Nepoznati razbojnik danas je oko 12.55 sati uz prijetnju oružjem opljačkao poslovnicu Karlovačke banke u mjestu Draganići kraj Karlovca.
Policija traga za razbojnikom, priopćeno je danas iz Policijske uprave karlovačke. Maskirani razbojnik je uz prijetnju kratkim vatrenim oružjem prisilio službenicu banke da mu preda novac s pulta, te se zatim osobnim automobilom udaljio u nepoznatom smjeru, kaže se u priopćenju.

Voditelj informatike: Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.08.25.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]