SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

DALMACIJA

SRIJEDA 16. kolovoza 2000.U OPĆINAMA I GRADOVIMA ŽUPANIJE
OBILJEŽEN BLAGDAN VELIKE GOSPE

Zavjet Gospi


TROGIR - Blagdan Velike Gospe - Uznesenja Blažene Djevice Marije u Trogiru započeo je misom zornicom u zavjetnoj crkvi Gospe od Demunta (Gospe od Planine). Više od stotinu vjernika prije izlaska sunca stiglo je do svetišta, u kojem je svetu misu predvodio don Vlado Strikić, župnik Gospe od Anđela na Travarici.
  Z. KOLUMBIĆ
VIS - Središnje pučko crkveno slavlje blagdana Vele Gospe održano je po stoljetnoj tradiciji ispred crkve Blažene Djevice Marije u Velom Selu (Podselju). Uz nazočnost velikog broja vjernika iz svih otočnih naselja i brojnih turista, misno slavlje s Gospinim kipom, procesije i propovijedi, uz koncelebraciju otočnog svećenstva, predvodio je don Ivan Pavao Banić iz Splita, inače rektor Bogoslovnog sjemenšta.
  M. PEČAREVIĆ
VRGORAC - Blagdan Velike Gospe proslavljen je u Velikom Prologu u Vrgorcu. Mnogobrojni vjernici i štovatelji Majke Božje iz tog kraja, Potprologa, Dusine i ostalih mjesta uz polje Jezero i Rastok, ali i susjednih hercegovačkih župa, noseći Gospinu sliku i moleći krunicu hodočastili su u Veliki Prolog. Samo je iz Vrgorca u Veliki Prolog pješačeći hodočastilo više od 80 vjernika. Tu su imali priliku sudjelovati na jutarnjim misama, kao i na glavnoj svetoj misi sa zavjetnom procesijom koju je predvodio don Jure Juginović.
  I. MAJSTROVIĆ
KATUNI, KREŠEVO - Velikom procesijom s kipom Blažene Djevice Marije te svečanim euharistijskim slavljem koje je u župnoj crkvi Posrednice svih Milosti u Katunima predvodio dr. don Ivan Čubelić, proslavljen je blagdan Uznesenja Marijina, nebeske zaštitnice župe Katuni Kreševo.
U povodu blagdana Velike Gospe iz tiska je izišao i prvi broj župnog lista Radobilja.
  M. NEJMAŠMIĆ
PODGRAĐE - Stotine Podgrađana, žitelja mjesta, te onih rasutih diljem domovine i svijeta pristiglih za ljetne praznike na rodna ognjišta, proslavili su blagdan Velike Gospe, nebeske zaštitnice sela. Koncelebriranu svetu misu u prepunoj, dva i pol stoljeća staroj crkvi Uznesena BDM predvodio je velečasni Krsto Tomić uz nazočnost mnoštva pučana.
  P. LIVAJIĆ
HVAR - Prva blagdanska sveta misa na Veliku Gospu slavljena je prema starom običaju u crkvi - Zvijezda Mora, podignutoj krajem 17. stoljeća. Svetu misu je slavio hvarski župnik i generalni vikar msgr. Josip Mihovilović. Crkva je bila pretijesna da primi sve vjernike pa su mogli biti nazočni na misnom slavlju pred ulazom u ckrvu.
  T. Kolumbić
JELSA - Blagdan Uznesenja Marijina na nebo svečano je proslavljen. Svetu misu su predvodili don Jurica Carić i don Božidar Medvid. Brojni vjernici su za koncelebrirane svete mise koju je predvodio msgr. Slobodan Štambuk, hvarsko-brački-viški biskup, bili nazočni vraćanju titulara Velike Gospe župnoj crkvi, s dosadašnjim imenom sv. Fabijana i Sebastijana.
  M. CRNČEVIĆ

U POVODU DANA OPĆINE I BLAGDANA VELIKE GOSPE
Proložac dobio sportski centar

General HV-a Ivan Korade otvorio sportsko središte, s dva teniska terena i igralištem za male sportove — Općinska povelja poduzetniku Ivanu Maršiću, "Imo tehnici", Ivi Peki, a zahvalnice novinaru Anti Aračiću i Sportskoj udruzi Zagvozd — Vjerskom slavlju na izvorištu Vrljike bilo je nazočno više od 20.000 vjernika iz svih krajeva

Piše: B. ĆOSIĆ


IMOTSKI, PROLOŽAC — Blagdan Velike Gospe se svečano po tradiciji proslavio u Imotskoj krajini kod Gospinog svetišta na izvorištu rijeke Vrljike. Budući da je to ujedno i Dan općine Proložac, mještani općine su već prije počeli s proslavom, otvorivši prometnicu kroz zaseok Buće. Ta prometnica u dužini od 500 m izgrađena je uz pomoć Županije, Hrvatskih cesta, općine Proložac i mještana zaseoka Buće, ali ponajviše zauzimanjem i donacijama Ivana Buće, povratnika iz Belgije. Isto tako, u tom je zaseoku puštena i nova javna rasvjeta.
Na sam blagdan Velike Gospe održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su uz brojne goste nazočni bili i saborski zastupnici Zdenka Babić-Petričević i Ivica Tafra, župan dr. Branimir Lukšić, dožupani Špiro Erceg i Ante Nosić, general HV-a Ivan Korade i stožerni brigadir Slaven Zdilar. Tom su prilikom uručene povelje uspješnom prološkom poduzetniku Ivanu Maršiću, tvrtki "Imo tehnika", te Ivi Peki, iz uprave Županijskih cesta, a zahvalnice novinaru Anti Aračiću i Sportskoj udruzi iz Zagvozda. Nakon toga general HV-a Ivan Korade svečano je otvorio novoizgrađeni sportski centar poduzetnika Žarka Šimića, u kojemu su dva teniska terena i buduće igralište za male sportove. Šimić je u njih investirao nešto više od 400 tisuća kuna.
Na vjerskom slavlju koje je zatim uslijedilo u Zelenoj katedrali, na izvorištu rijeke Vrljike, u procesiji i na svetoj misi bilo je 20.000 vjernika iz svih imotskih župa, župa zapadne Hercegovine te brojnih župa Dalmatinske zagore. Među brojnim uglednicima misnom slavlju nazočan je bio i general HV-a Ante Gotovina. U nadahnutoj propovijedi fra Bruno Pezo, koji je predvodio misno slavlje, istaknuo je:
— Čudan smo mi narod, čudni su Hrvati. Nakon obrane domovine, njezine obnove, propusta prve hrvatske vlasti, ponovno smo na vlast doveli one koji su nas 50 godina tlačili. Umjesto njihovih hvalospjeva i golemih obećanja, narod je dobio batinu s dva kraja, na jednom komunistička vlast, na drugom američko-zapadno europski liberalizam koji jede i vlastitu djecu - kazao je fra Bruno Pezo.
Slavlje blagdana Velike Gospe nastavljeno je tradicionalnim pučkim dernekom.

Šef informatike: Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.08.15.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]