SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

SPORT

NEDJELJA 4. lipnja 2000.KAKAV ĆE RITAM PRIPREMA IMATI HAJDUKOVCI?
POLJUD,
ZREČE, BASEL ...

Ako se probijemo kroz kvalifikacije do Lige prvaka bit će nam dozvoljeno pustiti publiku na zapad i istok, bez obzira što sjedalice nemaju naslon. Sjever, kao i lani protiv Levskoga, morat će biti zatvoren, bez publike. Obaveza nam je montirati kamere za nadzor, koje snimaju publiku, očekujemo detaljnu specifikaciju od UEFA, pa ćemo ih kupiti — referirao je direktor Fiorentini

Piše: Slaven ALFIREVIĆ 


Hajduk još čeka Arbitražu oko "afere Andrić", reflektira iz principijelnih razloga na još tri boda u konačnom poretku, ali i važe preporuku HNS da odustanu od Arbitraže...
Možda bismo i to mogli, samo ako nam priuštite kompletnu moralnu zadovoljštinu, makar i verbalno... — poručili su iz Poljuda odgovornima u Ilici,.
Uglavnom, dok se natezanje oko Arbitraže ne okonča neće biti ni potpisana konačna ljestvica HNS što je bitno da se pošalje u UEFA. Rok je do 30. lipnja, međutim UEFA već otprilike zna tko joj ulazi u veliki koš, sito i rešeto kvalifikacija za Champions League, pa su službeni dopisi iz Nyona već stigli u kancelariju "bijelih".
Kvalifikacije za Ligu prvaka će brzo, »bijeli« će u europski žrvanj u 2. kolu od 26. srpnja Snimio: Matko BILJAKI bogme direktor Fredi Fiorentini, nakon povratka iz Slovačke, ponovno ima ruke pune posla. Kako je novinare u pravilu u posljednje vrijeme ostavljao nasukane, bez kvalitetnih informacija, jučer je ipak ponudio nešto konkretno:
Mi smo praktično sve dogovorili da idemo na pripreme u Zreče krajem lipnja, nakon što se obavi prvi dio u Poljudu. Pozvani smo u to doba na turnir u blizinu Basela, u Švicarsku, što ćemo vjerojatno prihvatiti, a sklopili smo i recipročne, bliske kontakte i sa Sturmom i s Mariborom koji su već naši stari prijatelji. Kako je moguće da nam ždrijeb kvalifikacija podari bilo Sturm bilo Maribor za protivnika, pričekat ćemo s odlukom da li uglaviti s njima trokut-turnir, vjerojatno u Grazu ... Bitno je notirati da je ždrijeb za kvalifikacije Lige prvake 23. lipnja, da mi uskačemo u drugo kolo koje se igra 26. srpnja i 2. kolovoza, da se eventualno treće kolo igra potom 8. ili 9., te 22. ili 23.

   

Bili tići širom Europe

Mladi naraštaji Hajduka imaju pune noge posla diljem Starog kontinenta. Da ne bi ispalo kako se sav pogon mladih svodi na poziv kojeg su zaprimili iz Bara, Ante Zonzi Ivković nas upućuje na svekoliku aktivnost. Najmlađi, od 8 do 10 godina starosti natječu se u Celju pod vodstvom Ante Grgića i Miljenka Mandića, Mario Ćutuk vodi ’85. godište na turnir nedaleko Ancone, Željko Kovačević i Ive Šeparović s grupom godišta između ’84. i ’87. najprije imaju turnire u Toskani kod Firence, pa u francuskome Brestu, a uskoro započinje veliki juniorski međunarodni turnir u Švicarskoj, gdje će se "bili tići" Zorana Vulića prikazati u najljepšem svjetlu.

kolovoza, pa je ždrijeb po skupinama 25. kolovoza koje se igraju već od rujna bez obzira na Olimpijske igre u Sydneyu ...
Fiorentini je potanko objavio sve bitne datume kroz ovo "klupsko dugo toplo ljeto", a novost pristigla iz UEFA-marketinga posebno će zaintrigirati navijače:
Ako se probijemo kroz kvalifikacije do Lige prvaka bit će nam dozvoljeno pustiti publiku na zapad i istok, bez obzira što sjedalice nemaju naslon. Sjever, kao i lani protiv Levskoga, morat će biti zatvoren, bez publike. Obaveza nam je montirati kamere za nadzor, koje snimaju publiku, očekujemo detaljnu specifikaciju od UEFA, pa ćemo ih kupiti — referirao je direktor.

Treća varijanta dresova

Desert je serviran za kraj. UEFA nalaže da se prijavi treća boja dresa, druga rezervna/pričuvna. To je već uobičajena praksa u velikim ligama, na primjer u Italiji. Hajduk je dosad imao "od stoljeća sedmog" dva dresa, glavni bijeli i pričuvni crveno-plavi, osim što je na prvoj, povijesnoj utakmici u lipnju 1911. godine, kad je svladao lokalni splitski Calcio sa 9:0 nosio prugasti crveno-bijeli dres uzet od svojih uzora i učitelja, praške Slavije.
Koji će treći dres Hajduk prijaviti? U Poljudu se pomalo snebivaju makar im ta garnitura neće tako lako ustrebati, ili bijela ili crveno-plava dovoljno su različite da bi im nekad zatrebala i treća kombinacija. No, tko zna, recimo Inter ima crno-plavu, bijelu, te žutu kombinaciju, Real Madrid bijelu, ljubičastu i crnu odoru, Juventus čak pet; bijelo-crnu, plavu, žutu, crnu i bijelu ...
U Poljudu se premišljaju otvoriti natječaj, možda i preko Interneta da navijači u brzopoteznom referendumu odluče koja je to treća klupska boja dresa.
Uzeti sve plavo/modro značilo bi sličiti na Dinamo (ako je već Dinamu druga boja bijela, zašto bi Hajduku treća boja bila plava/modra)? Uzeti (tamno)crvenu, kao nekad gradski ljuti rival Split? Boju višnje kao košarkaška reprezentacija Hrvatske?
Ako se pozovu hajduci na povijest, na izvor, pa uzmu crveno-bijele pruge kao 1911. godine i kao što su lani i preklani imali Diadora navlake za trening, možda bi javnost to više podsjećalo na mrsku Crvenu zvezdu, nego na recimo prapočetke vezane za prašku Slaviju ili prekopirani Atletico Madrid (svakako plave hlačice).

Prugasti vodoravno

Juventus na primjer, svake godine na svoj rođendan u studenome istrči jednom u ružičastom dresu, kakvog je nosio prve tri godine postojanja, od 1897. do 1900. sve dok mu nisu umjesto isprane roza-garniture iz Engleske poslali (pogreškom!) crno-bijeli dres Notts Countyja... I osta tako cijeli vijek... Korijeni su strašno važna stvar, na što su u Hajduku također posebice ponosni.
A možda je najbolje sve piturati u žuto ili sve u narančasto, neutralno i moderno, kao košarkaši s Gripa, kao pričuvna odora Valencije (nismo pomislili na Katalinićev Varteks)?
A možda kockasto, kao "vatreni"?
Ili pak modro-bijelo, prugasto i to vodoravno?!
Uglavnom, bit će zanimljivo vidjeti kakav će treći dres izabrati Hajduk, sad kad mora zbog UEFA, pa makar nikad ne dobio prigodu da ga bude morao odjenuti...

Ne može Hajduk biti Pedro,
ako su drugi radili isto ...

Dva dana do Skupštine... Ili jedan dan do odgode Skupštine po jučer navedenom receptu?
Ja zasad nemam službenih informacija, o eventualnoj odgodi će dakako odlučivati župan i gradonačelnik — rekao nam je šef kriznog stožera i predsjednik Skupštine Hajduka Šime Luketin.
Pojasnio je potom i neke svoje jučerašnje izjave nakon što su pritvorena trojica bivših funkcionera Hajduka, Vedran Rožić, Ivan Buljan i Bartul Kaleb.
Rekao sam samo da je praksa neplaćanja poreza i doprinosa državi prisutna odavna u sportu i da se tolerirala u ime ostvarivanja velikih rezultata. Ne kažem da je to bilo normalno, ali je točno da nije Hajduk jedini. Ne može Hajduk biti Pedro, ako su drugi radili isto, a svi znamo da jesu, makar su možda pronašli neke bolje načine da sakrivaju tragove...
Kad ćemo početi razgovarati o nogometu, o odlascima, dolascima:
Dio koji se svodi na kontakte i preliminarne razgovore obavili smo nas trojica, Žaja, Holcer i ja, te dakako i direktor Fiorentini. Sve je unutra (potapšao je odeblju fasciklu op.a.).
Koga dovesti? To će odrediti nasljednici pod uvjetom ako budu imali novaca. Tko odlazi? Bome, nema posebnog interesa, vidim da čak i vi novinari ne pišete kako ovaj odlazi ovdje, onaj ondje. I vi ste zamukli.
Sve je nekako u fazi iščekivanja.

  

DANAS 33. KOLO DRUGE HRVATSKE NOGOMETNE LIGE
Zadrani u Sesvete po vizu

Pobjedom protiv Croatije iz Sesveta Zadarkomerc će zakoračiti s obje noge u Prvu ligu - Mosor u Parku mladeži traži obećavajuću poziciju za eventualno proširenje Prve HNL

Piše: Dražen KUZMANIĆ


Danas se igra preposljednje kolo Druge hrvatske nogometne lige, a dalmatinske oči uprte su u to što će Zadarkomerc napraviti u Sesvetama kod Croatije. Pobjeda mi gotovo sigurno značila prvoligašku promociju, a ima izgleda da i s nekim drugim rezultatom Zadrani ostanu još u igri obzirom da se istovremeno sastaju Čakovec — Segesta. U Parku mladeži se igra susjedski derbi, Splitu stiže Mosor, a Solin Građa se oprašta od svoje publike protiv Bjelovara.
Zadarska momčad je oslabljena neigranjem Miroslava Vukića, najboljega strijelca i igrača lige koji će se možda oporaviti tek za zadnje kolo. U Sesvetama ne smije biti kalkulacija — Nikica Cukrov je stigao na vrh planine i još samo treba zabosti zastavu. U napad će po svemu sudeći Joško Martin Grgić, blizu će biti i efikasni Marin Prpić.
Nema nam druge nego pobijediti, moramo dobrom partijom nadoknaditi Mirov izostanak. Ne smijemo se obazirati na ostale terene nego zaigrati svoju igru i pobijediti — kaže nam Igor Bilokapić koji radi na lijevoj strani zadarskoga veznog reda.
Zanimljiva utakmica čeka nas podno Turske kule jer će jedan nasuprot drugome stajati dva trenera-vratara. Vjeran Simunić i Milo Nižetić razmjenjivali su do ove utakmice kazete i spoznaje o ostatku lige, a sada ih čeka međusobni sraz, a jedan i drugi su dosta dugo u raznim funkcijama bili na objema stranama. Splitu gori pod nogama i pobjeda bi im gotovo sigurno garantirala da neće biti zadnji, a Mosor ima nekih izgleda za petu poziciju. Splitovcima neće igrati Vedran Celišćak, vratar Zoran Varvodić se ozlijedio, Danko Jović ima malo treninga, a Simunić dvoji da li s njim u napad ili na stopera. Počeo je trenirati i Mario Burawi, ali vjerojatno neće od starta u utakmicu.
Može li Mosor biti u šoku od neplaniranoga poraza od Junaka u finalu Županijskoga kupa? Teško, neće manjkati motiva Siniši Poljaku, Zoranu Rogliću i društvu koje su u Parku mladeži vozali po raznim pozicijama. Jedino će zbog kartona Nižetiću nedostajati dvije lijeve noge, Anthony Žmire i Jure Žilić, obojica u rubrici "ex Split".
Na Jadro treba doći vidjeti što će to za oproštaj od publike spremiti treći dalmatinski vratar-trener, Ivan Pudar. Poslije stanke od gotovo dva tjedna vraćaju se Siniša Turković, Duje Špalj, Jurica Karabatić i Hrvoje Vlastelica, igrači bez kojih je teško zamisliti Pudarovu igru. Međutim, Mario Giljušić je skupio kartone, a Davor Medvid ima obveze prema Hrvatskoj vojsci.
PAROVI I SUCI 33. KOLA (DANAS, 17 SATI): Čazmatrans — Marsonia (Svilokos), Čakovec — Segesta (Šunjić, Belišće — PIK Vrbovec (Prišćan), Otok — Pomorac (Pervan), Split — Mosor (Komar), Orijent — Jadran (Proleta), Croatia (S) — Zadarkomerc (Jambrović), Solin Građa — Bjelovar (Matković), slobodan Zagorec.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.06.03.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]