SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ prilog sport ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

PONEDJELJAK 22. svibnja 2000.U LIVNU ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP O ŽIVOTU I RADU
fra LOVRE KARAULE U POVODU 200. OBLJETNICE NJEGOVA ROĐENJA
I 125. OBLJETNICE MUČENIČKE SMRTI

Fra Lovro KaraulaNikada nije bio trska
koju vjetar ljulja...

Pred nama je lik fra Lovre Karaule, čovjeka i fratra, koji nikada nije bio trska koju vjetar ljulja, niti se savijao pod teretom životnih pogibelji. Svojim životom i mučeničkom smrću fra Lovro je zaslužio ime fratarsko - livanjskog Leonide, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora ovoga znanstvenog skupa livanjski gvardijan fra Tomo Maganjić
O životu i djelu ovoga livanjskog franjevca, mučenika, tribuna i diplomata govorilo 11 znanstvenika
Na temu o fra Lovri Karauli priređena i izložba učeničkih literarnih i likovnih radova

Piše: Frano MIOČ


LIVNO — Fra Lovro Karula jedan je iz plejade onih Livnjaka koji su svojim životom i djelovanjem osigurali svoje mjesto u povijesti, ne samo ovoga kraja i Bosne i Hercegovine, već i u povijesti hrvatskog naroda općenito. Riječ je, naime, o jednom od najistaknutijih franjevaca u BiH devetnaestog stoljeća koji se, osim pastoralnog rada, naravno, na dobrobit svoga napaćenog puka, veoma uspješno bavio prosvjetiteljskom, spisateljskom, građevinskom i političkom djelatnošću, da bi na kraju cijena svega toga bila i njegova mučenička smrt koju je od strane svojih i kršćanskih neprijatelja, Osmanlija, kao 75-godišnji starac doživio u svom Žiroviću kod Livna 20. srpnja 1875. god.

Susreti s austrijskim carom

Ove, ali i druge riječi koje govore o liku i djelu tog franjevca i mučenika, livanjskog tribuna i diplomate koji je, boreći se za prava ovdašnjega katoličkog puka, posjećivao i Carigrad, a dva puta se susreo i s austrijskim carom, gotovo bezbroj puta su ponovljene ovih dana u Livnu. Valja odmah istaknuti - ne i slučajno, budući da je riječ o obilježavnaju 200. obljetnice rođenja i 125. obljetnice mučeničke smrti fra Lovre Karaule koje su pod pokroviteljstvom Franjevačkog provincijata u Sarajevu i vlade Hercegbosanske županije zajednički organizirali livanjski Franjevački samostan Gorica i livanjsko Općinsko poglavarstvo.
Otkrivanje spomen-obilježja franjevcu i mučeniku fra Lovri Karauli  Snimio: Frano MIOČTim povodom u Livnu je u održan i dvodnevni znanstveni skup posvećen životu i radu fra Lovre Karaule, koji je pripreman više od dvije godine, a čiji je inicijator održavanja bio dr. fra Miro Vrgoč, profesor na franjevčakoj teologiji u Sarajevu. Brojne okupljene odličnike, franjevce, časne sestre, predavače i druge sudionike ovoga skupa najprije je pozdravio fra Marijan Karaula, a potom predsjendik Organizacijskog odbora livanjski gvardijan fra Tomo Maganjić.
"Pred nama je lik fra Lovre Karaule, čovjeka i fratra koji je po svijesti bio odgovoran za sebe, crkvu, povjereni mu puk, njegovu vjeru, kulturu, mir i pravdu", kazao je fra Tomo, te napomenuo kako fra Lovro nikada nije iznevjerio očekivanja i nade povjerenoga mu stada. Nikada nije bio trska koju vjetar ljulja, niti se savijao pod teretom životnih pogibelji. Svojim životom i mučeničkom smrću u Žiroviću fra Lovro je zaslužio ime fratarsko - livanjskog Leonide, istaknuo je gvardijan te, uz ostalo, dodato: "Njega nema među nama živima, ali njegov duh neka plamti u našim srcima i lebdi u našim crkvama i našem puku. Neka poziva na otpor svakom ugnjetavanju, svakoj nepravdi i svakoj zlorabi".

Sjećanje i proroštvo

Skup je pozdravio i provincijal provincije Bosne Srebrene fra Petar Anđelović. On je napomenuo kako bosanski fratri pripadaju velikom svjetskom franjevačkom redu koji posljednjih godina živi s geslom na usnama i srcu "Sjećanje i proroštvo". Time fratri, rekao je Anđelović, žele sebi i drugima kazati da pokušaju proučavati svoju prošlost, u njoj otkrivati osobe - bivšu braću, da bi se u njihovoj školi naučili kako na kraj izići sa sadašnjošću kako bi uzmogli biti vidljivi znak budućnosti. U tom svjetlu valja gledati i pojavu dviju knjiga ove godine: "Žrtve i mučenici" fra Marijana Karaule i "Život i umiranje pod križem" fra Marka Semrena. U tom prisjećanju na red je došao i fra Lovro Karaula, kazao je Anđelović, izrazivši nadu kako će se na ovom znanstvenom skupu čuti nešto važno i za današnje fratre. Potom je napomenuo: "Nije dovoljno, iako je to najnužnije i najpotrebnije, klečati u crkvi. Mi fratri moramo činiti i socijalna djela, na svoj način se baviti politikom da bismo pomogli svojoj zemlji, svome narodu, svome puku".
Znanstveni skup o livanjskom franjevcu, tribunu i diplomatuPrigodnim riječima nazočnima su se još obratili dr. Anto Orovac, generalni vikar banjalučke biskupije, koji im je prenio tople pozdrave banjalučkog biskupa dr. Franje Komarice, zatim dr. fra Duško Moro, vikar splitske provincije, dr. fra Andrija Nikić, predstavnik hercegovačke provincije, te livanjski općinski načelnik Stipo Barun. Nakon pozdravnih riječi i čitanja pozdravnih brzojava koje su sudionicima i organizatorima znanstvenog skupa uputili uzoriti kardinal Vinko Puljić i fra Marko Jukić, Radoslav Dodik je predstavio poštansku marku koju je s likom fra Lovre Karaule pustio u optjecaj HPT Mostar. Potom su predavači, sudionici znanstvenog skupa, stupili na scenu, a prvi od njih je bio dr. fra Srećko Džaja koji je govorio o političkoj zbilji i povijesnoj recepciji Karaulina razdoblja bosanskohercegovačke povijesti. Nakon toga dr. fra Bono Vrdoljak se osvrnuo na crkveno-vjerske prilike u BiH za Karaulina života, dok je treći predavač bio dr. fra Marko Semren koji je govorio o Karaulinu tjelesnom, karakternom i duhovnom profilu.

Spomen-obilježje livanjskom velikanu

Kraj rada znanstvenog skupa posvećenog liku i djelu fra Lovre Karaule prvog dana okončan je svečanom akademijom koju su svojim nastupom uveličali članovi svih sekcija Hrvatskoga glazbenog društva Dinara, franjevački sjemeništarci, učenici livanjske Osnovne škole koja nosi ime fra Lovre Karaule, recitatori, folklorna skupina iz Ljubunčića, te mnogi drugi. Prigodno slovo o životu i djelovanju fra Lovre Karaule na svečanoj akademiji izrekao je livanjski dekan fra Anđelko Barun, a na početku svečanosti sve nazočne je pozdravio Mate Franjičević.
Fra Petar Anđelović govori na skupu posvećenom životu i djelu fra Lovre KarauleInače, prije održavanja znanstvenog skupa u dvorištu livanjske osnovne škole fra Lovre Karaule svečano je otkriveno spomen-obilježje, brončani reljef s likom tog livanjskog velikana, rad akademskog slikara grafičara Željka Karaule. Spomen-obilježje je otkrio livanjski općinski načelnik Stipo Barun, dok je o fra Lovri Karauli tom prigodom govorio član Odbora za organizaciju ovih manifestacija Damir Tadić.
On je, među ostalim, napomenuo i to kako je smisao obilježavanja obljetnica ponekad i ispravljanje povijesne nepravde i kako je ime fra Lovre Karaule, zahvaljujući prošlom sustavu, kod jednog dijela javnosti bilo zaboravljeno, nepoznato.
Vrijedi istaknuti i to da je ovim povodom u prostorijama livanjskog ogranka Matice hrvatske bila otvorena i izložba učeničkih likovnih i literarnih radova na temu života i rada fra Lovre Karaule s kojima su se jednim dijelom upoznali i brojni građani, kao i gosti i uzvanici koji su bili nazočni svečanoj akademiji.
Značajno je, također, napomenuti da održavanjem znanstvenog skupa, na kojemu će o životu i radu fra Lovre Karaule svoje radove iznijeti ukupno 11 znanstvenika, obilježavanje 200. obljetnice njegova rođenja i 125. obljetnice njegove smrti neće biti okončano. Naime, točka na to bit će stavljena na Ilindan ove godine kada će u mjestu fra Lovrine pogibije u Žiroviću biti služena sveta misa koju će predvoditi uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.21.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]