SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilog sport ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

SPLIT

PONEDJELJAK 15. svibnja 2000.STANOVNICIMA KLIS KOSE, POSEBICE
ZASEOKA DRAGA, PUNA KAPA
"POMGRADOVA" KAMENOLOMA

POTRESI I
KAMENI PROJEKTILI

Kada u kamenolomu miniraju, tlo podrhtava, pucaju nam zidovi kuća, leti kamenje, prašina nas guši... Naplavine jalovine za vrijeme kiša u bujicama otječu čak do Majdana i rijeke Jadro, ogorčeni su mještani Klis Kose

Piše: Mia SESARTIĆ


Mještani Klis Kose svoje su nezadovoljstvo postojanjem Pomgradova kamenoloma na svome području unatrag 37 godina, a otvaranjem mogućnosti da se još toliko vremena u njemu eksploatira sirovina, izrazili na nedavno održanome zboru građana, najavivši žestoke prosvjede ako se kamenolom ne zatvori i devastirani okoliš ne sanira.

SPLIT DANAS
SPLIT DANAS

Vjekoslav Jaman, Budimir Firić i Miroslav Bralić neki su od mještana koji su, kako kažu, dobro upoznati s problematikom njihova naselja prouzročenoj postojanjem kamenoloma, a uz to su i članovi Mjesnog odbora Klis Kose. Kako bi se i mi na licu mjesta uvjerili na koji se način zagađuje priroda i ugrožavaju životi stanovnika, poveli su nas u zaseok Draga koji je najbliže Pomgradovoj kavi. Tu se nalaze i prve kuće, udaljene tek dvjestotinjak metara zračne linije od kamenoloma.
Ante Kušeta iz zaseoka Draga: Kuća nam je potpuno popucala!  Snimio: Stanko KARAMANMeđu njima je i stambeni objekt Marine Dragun koja je prije tri mjeseca doživjela neugodno iskustvo vezano uz miniranje u kamenolomu, jer osim nesnosnog prašenja, posebno užasnog za vrijeme južine, do njih stižu i opasni projektili.
— Za vrime jednog miniranja doletija nam je kamen težak gotovo jedno kilo i pa mi je prid dite. Moglo ga je ubit. Zvala sam i policiju, ali izgleda da oni tu ništa ne mogu. Ma da mi se šta ditetu dogodilo, uzela bi zolju pa bi tukla po njima u kavi — ljutito će Marina, koja je kamen sačuvala za uspomenu i otad bilježi sve neugodne detalje vezane uz kavu.
— Život je ovde očajan, kuće su nam ispucale, prašina nas guši, poljoprivrede je sve manje, a u općini Klis uopće nemaju sluha za nas — govori Marina, s čime se slažu i njezini prvi susjedi Jela Petrović te bračni par Ante i Marija Kušeta čiji unuci doživljavaju šokove kada za vrijeme miniranja podrhtava tlo. Kako smo doznali, popucale su i neke kuće koje su čak i 1,5 kilometar udaljene od Pomgradova kamenoloma. Sugovornici također upozoravaju i na naplavine jalovine visine jedan metar koje se za vrijeme kiša iz kave spuštaju sve do polja Draga, a bujicama idu čak do Majdana i u rijeku Jadro.
Boje se oni, vele nam, i za sam izvor Jadra zbog miniranja koja se obavljaju dva puta mjesečno sa po četiri tisuće kilometara eksploziva, stvarajući tako potres od 3,5 stupnja po Merkaliju.
— Kada vidite što takvo tektonsko pomjeranje tla čini samo na vanjski okoliš, što se tek događa u utrobi zemlje s vodama koje su, kao što se pretpostavlja, direktno povezane s izvorom Jadra. Jedna takva voda izvire i na brdu Plišivac na vrhu Mosora prema kojem bi se u idućih 37 godina trebala širiti kava ako dobije potrebne dozvole. Može se zaista dogoditi prava kataklizma — upozoravaju mještani, ističući kako sve te nedaće direktno trpe, a općina Klis, iako polovicu svog proračuna puni komunalnom naknadom od Pomgradove kave, u posljednjih osam godina na njihovo traženje nije učinila ništa da im poboljša komunalnu infrastrukturu, što nam je također potvrdio i sam predsjednik Mjesnog odbora Klis Kose Ivica Uvodić.

   

"DIOKOM": RADNIČKE STRAŽE OKO GRADSKE ZGRADE
"Siemensu" blokiran ulaz

Unatoč obostrano izraženim željama za održavanjem zajedničkoga sastanka u cilju iznalaženja rješenja za krizu Diokoma u kojemu traje štrajk, započet u utorak 25. travnja, predstavnici Štrajkačkog odbora Diokoma pri HUS-u i splitski gradonačelnik Ivan Škarić jučer se ipak nisu uspjeli sastati.
Štrajkački odbor ostaje pri svojim najavama, pa će radničke straže danas oko 6.30 sati blokrati gradsku zgradu u sklopu Diokoma u kojoj je Grad u suradnji sa Siemensom namjeravao ubrzo zaposliti tridesetak mladih stručnjaka.
- Zgrada će biti blokirana sve dok nam ne budu isplaćene dvije zaostale plaće za siječanj i veljaču ove godine. Tražimo od Grada i gradonačelnika Škarića da nam pomognu, jer osiromašena 2363 radnika Diokoma ne mogu više živjeti bez plaće, niti mogu očekivati nečiju milost. Boženi Mesec, pomoćnici predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, poručujemo da ne želimo ići u Zagreb na zajednički sastanak HFP-a i ostalih sindikata Diokoma, sazvan za utorak 16. svibnja. Neka ti sindikati predstavljaju sami sebe, a gospođi Mesec savjetujem da dođe na sastanak s nama u Diokom, jer radnici Diokoma nemaju novca za put do Zagreba - istaknuo je Ozren Matijašević, dopredsjednik HUS-a.
   I. CAKTAŠ

 

SUDSKA TRAKAVICA: VLADO PLAZIBAT IZ ŽRNOVNICE VEĆ SE
11 GODINA NA SUDU SPORI S "ELEKTRODALMACIJOM":

ZAMRZIVAČ MI UNIŠTILI,
A ODŠTETU - "ZAMRZNULI"

Kada je 1989. u Žrnovnici došlo do kvara na električnim vodovima i velikoga pada napona, u mnogim su kućanstvima pregorjeli elektrouređaji. Plazibatu je uništena nova škrinja s mesom, Elektrodalmacija mu je procijenila štetu na dvije tisuće maraka, ali mu ni do danas to nije isplatila

Vlado Plazibat: Isjerat ću pravdu kad-tad...Piše: Anita VRANJKOVIĆ


Vlado Plazibat iz Žrnovnice ratuje s Elektrodalmacijom punih 11 godina! I to poprilično neuspješno jer, kako nam kaže, "izvozali su ga kao posljednju budalu, a ni sud mu nije bio od neke velike pomoći".
Evo što se čovjeku zapravo dogodilo.
U Žrnovnici je 1989. godine došlo do kvara na električnim vodovima, što je izazvalo veliki pad napona, a to je pak rezultiralo izgaranjem elektrouređaja gotovo u svim kućanstvima na tom području. Plazibatu je tada uništena nova škrinja puna mesa, što je potvrdila i sanitarna inspekcija, a i tehnička komisija Elektrodalmacije, procijenivši štetu na dvije tisuće maraka. Na temelju toga Plazibatu, a i ostalim mještanima Elektrodalmacija je trebala nadoknaditi štetu. Međutim, ondašnji direktor tog poduzeća zabranjuje takve isplate i upućuje stranke da odštetu traže sudskim putem, što je Plazibat, za razliku od drugih mještana, i učinio. A tada se stvari dodatno kompliciraju.
— Sud je prije sedam godina donio prvu presudu u moju korist, gdje je tuženik u potpunosti bio okrivljen. A nakon toga je pravnica Elektrodalmacije Tatjana Vučičić uložila žalbu na tu odluku, iznoseći same laži, pobijajući pritom stručnost komisije. A što je najneshvatljivije, na sudu se, navodno, gube svi dokumenti koje sam priložio, a slučaj se praktično vraća na početak — priča nam Plazibat. On je još nadodao da se od tada slučaj bezbroj puta povlači od suca do suca, te da je sazvano tko zna koliko rasprava. Naravno, bez ikakva učinka.
— Ne bih zamjerio da je riječ o nekakvom kompliciranom slučaju, ali sve je jasno kao dan. Ovo je čista lakrdija i od suda i od Elektrodalmacije, i zato ću ovaj slučaj istjerati do kraja — poručuje Plazibat, kojemu je sljedeća rasprava, a sudeći po svemu ne i posljednja, sazvana za 7. lipnja.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.14.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]