SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

ZADAR

SUBOTA 13. svibnja 2000.SMO U ŠEST DANA ELEKTRA JE USPJELA NAPLATITI DVOSTRUKO VIŠE POTRAŽIVANJA
NEGO LI OBIČNO USPIJE U DVA TJEDNA

MRAK PRIJETI
I - GOSPODARSTVU

ZADAR DANAS
ZADAR DANAS
Piše: M. MILANJA
Snimio:
B. GRGUROVIĆ

Čak deset jedinica lokalne samouprave ostale u mraku zbog dugovanja za rasvjetu upravne zgrade i javnu rasvjetu — Elektra i dalje odlučna u namjeri da naplati svoja potraživanja, iako izlazi u susret onim tvrtkama u vidu raznih kompenzacija i odgoda, a nisu na odmet ni urgencije resornih ministarstava — Prve prvostupanjske presude zbog kojih Elektra tuži lokalnu samoupravu donesene u korist HEP-a


Matični uredi, katastarske ispostave i ostali državni uredi na području Zadarske županije nisu, kako je najavljeno, ostali bez struje, jer je Županija praktički u zadnji čas s Elektrom postigla dogovor o podmirenju duga, premda od države za rad spomenutih službi potražuje 920.000 kuna. Istodobno, Županija je uspjela podmiriti dug od oko 200.000 kuna za upravnu zgradu, kao i Gradska uprava koja je Elektri dugovala 1,150.000 kuna.
Mrak u Brodoremontu u Kalima?Međutim, zbog dugovanja u mraku su posljednijh dana ostale upravne zgrade općina Sv. Filip i Jakov (81.000 kuna), Zemunik (760.000 kuna), Preko (212.000 kuna), Kali (31.000 kuna), Polača (200.000 kuna) te Galovac (16.000 kuna). Nakratko su bez struje ostale i općine Pašman, zbog duga od 167.000 kuna, Sali i Sukošan zbog duga u visini od 30.000 kuna, te Grad Benkovac, koji je Elektri dugovao 110.000 kuna, a nakon uplate iznova su uključene na mrežu. Što se tiče privrede, pred isključenjem su tvrtke Bagat s dugom od 400.000 kuna, Brodoremont sa 700.000 kuna i Polikem koji duguje 850.000 kuna, dok su Vodovod s 1,850.000 kuna i Mardešić s gotovo milijun kuna duga u mraku već danima, a s Komunalcem iz Biograda je postignut dogovor o reprogramu dugovanja.
— Nama je isključivi cilj naplata dugovanja i zaustavljanje daljnjih gomilanja dugova, a ne isključivanje potrošača. Međutim, tamo gdje se oglušuju i ne nude nikakva rješenja prisiljeni smo obustaviti isporuku. Bit ćemo i dalje ustrajni u svojoj namjeri, jer je evidentno da ove akcije daju rezulate budući da smo samo u šest dana ovoga mjeseca naplatili gotovo deset milijuna kuna duga, što obično ne uspijemo ni za 15 dana — kaže Josip Sorić iz zadarske Elektre te dodaje:
— Kad me već pitate kako to da se od dviju otočnih tvrtki jednu ostavlja u mraku, a drugu ne, iako su obje dužne, reći ću da Mardešić nije od 1998. godine platio ni jednu kunu, a dug mu iznosi oko milijun kuna. S druge strane Brodoremont nam duguje tek za četiri do pet mjeseci i to s kompenzacijama, obećanjima novih vlasnika ulagača da će platiti i urgencijama Ministarstva gospodarstva.
Zašto nitko ne urgira i kad je u pitanju seljski Mardešić ostaje nagađati, a Elektra je sa svoje strane — reći će Sorić — Mardešiću izišla u susret time što mu ipak održava hladnjače. Po pitanju dugovanja lokalne samouprave za javnu rasvjetu, za razdoblje kada je u Zakonu o komunalnom gospodarstvu ostala rupa u pogledu podmirivanja te stavke, ovih su dana stigle i prve prvostupanjske presude u korist HEP-a — doznajemo u Elektri.

NEVOLJE ORGANIZATORA KONJIČKIH SPORTOVA U POLAČI
Afera "Herak" zakočila utrke

Oko 100 tisuća kuna Ministarstvo turizma namijenilo je za ovogodišnje konjičke utrke na hipodromu u Polači, ali sredstva nisu upućena zbog temeljite revizije nakon izbijanja afere s bivšim ministrom Herakom — Problem je što je nama sezona pred vratima, pa uprava Konjičkog kluba Oluja poziva sve gospodarstvenike da pomognu organizaciji kako se tradicija ne bi ugasila — kaže utemeljitelj tih događanja u Polači Radoslav Bobanović

Piše: M. KALAJŽIĆ

Snimio: V. IVANOV


Oko organizacije ovogodišnjih konjičkih utrka na polačkom hipodromu vlada velika neizvjesnost. Ipak, postoje veliki izgledi da se taj turističko-sportski projekt, pokrenut u obnovi nakon završetka Domovinskog rata, nastavi, unatoč pomanjkanju novca, kazao nam je Radoslav Bobanović, glavni pokretač i utemeljitelj konjičkih sportova u Ravnim kotarima.

Sezona pred vratima

Hipodrom u Polači — potrebna je pomoć— Za razvoj seoskog turizma i konjičkih sportova Zadarskoj županiji Ministarstvo turizma RH namijenilo je oko pola milijuna kuna, od čega je 100 tisuća kuna bilo predviđeno za organizaciju ovogodišnjih konjičkih utrka na polačkom hipodromu. Međutim, nakon afere "Herak" sredstva nisu upućena zbog temeljite revizije rada Ministarstva, ali su, kako sam doznao, ostala kao predviđena stavka i bit će dostavljena naknadno. Problem je što je nama sezona pred vratima i potrebno je pristupiti organizaciji utrka. Stoga je uprava Konjičkog kluba "Oluja" iz Polače na svojoj zadnjoj sjednici dogovorila da se putem medija i direktnim dopisima pozovu turističke kuće, agencije i svi poslovni subjekti da pomognu organizaciju utrka za ovu godinu, te zajednički osiguraju potrebnih 100 tisuća kuna. Polača traži pomoć, vjerujemo da pučanstvo naše županije i turistički gospodarstvenici shvaćaju važnost toga projekta — ističe Bobanović.
Utrke bi se trebale održati 29. srpnja ili 12. kolovoza, te još jedne — 23. rujna. Infrastruktura je osigurana i uređena, interes iz Hrvatske i inozemstva postoji, a riješeno je konačno i sve oko korištenja zemljišta na Nadinskom blatu u tu namjenu, kaže Bobanović i nastavlja:

Dozvola za zemljište

— Od Hrvatskih voda dobili smo pisanu suglasnost da zemljište možemo koristiti za konjičke sportove, uz uvažavanje vodopravnih uvjeta, među kojima je najvažnije da se ne smiju graditi nikakvi čvrsti objekti na zemljištu. Zbog toga su Konjički klub i Općina Polača u zajedničkoj pripremi osnivanja dioničarskog društva, kojemu bi Općina ustupila oko četiri tisuće kvadratnih metara građevinskog zemljišta u blizini hipodroma za izgradnju planiranog etnonaselja. Zainteresiranim poduzetnicima ponudila bi se mogućnost ulaganja svoga kapitala za dionice u društvu. Uz infrastrukturu koja već postoji (struju, vodu i telefon), ukupna vrijednost etnonaselja površine od oko dvije tisuće kvadratnih metara, s restoranom, bungalovima i sl., iznosi oko 3,5 milijuna kuna. Ohrabruje velik interes za tu ideju, ali prije svega moramo proći pravnu proceduru. Do tada je potrebno nastaviti tradiciju konjičkih utrka koje osiguravaju kontinuitet turističkih i sportskih sadržaja u Ravnim kotarima — zaključuje Bobanović.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.12.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]