SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

TRIBINA

SUBOTA 13. svibnja 2000.TAKO JE GOVORIO DRUG MARKO BELINIĆ U SVIBNJU 1945.
"Jedini zakon za njih - kuršum!"

Na proslavi 8. svibnja hrvatski se predsjednik Stipe Mesić oduševljeno izljubio s 90-godišnjim hrvatskim revolucionarom komunistom. Ili: kako na putu u "obećanu budućnost" hrvatski narod sustiže njegova tragična prošlost

Piše: Mirko RAJČIĆ, Split


Svake godine u proljeće, kad međusobno nesložni sljedbenici triju propalih hrvatskih režima 20. stoljeća priređuju svečanost u slavu svojih vođa, lako se može uočiti kako na putu u "obećanu budućnost" hrvatski narod čeka ili sustiže njegova tragična prošlost. Uzoran primjer posadašnjenja upravo takve prošlosti dogodio se u ponedjeljak 8. svibnja kao spomen-dan na ulazak partizanskih jedinica u Zagreb 1945., s tim što je režim J. B. Tita "zastupao 90-godišnji Marko Belinić, jedan od najuglednijih hrvatskih revolucionara komunista.
Iako se u svečano kolo samouvjereno uhvatio i možda najbolji faktor nove vlasti, predsjednik države Stjepan Mesić oduševljeno se izljubio s Titovim "predstavnikom", treba reći notornu istinu da su hrvatski komunisti, uz to što su bili formalni antifašisti, na veliku nesreću hrvatskoga naroda, istovremeno bili daleko najokrutniji europski staljinisti. O tome dovoljno svjedoče riječi što ih je izgovorio upravo drug Marko Belinić, danas veliki slavljenik, u Zagrebu prije 55 godina, sedam dana nakon završetka Drugog svjetskog rata:
"Drugarice i drugovi! Naša slavna Armija zarobila je oko 50.000 ustaških koljača na austrijskoj granici... razbijene smo ustaške bande iz naše zemlje protjerali i u ogromnom dijelu do temelja uništili... Drugovi! Htio bih vam reći što znači imati državu u svojim rukama... Ja bih vam preporučio da zgrabite sve fašističke elemente sutra ujutro, ili još sada, ako se neki nalaze ovdje među vama, za vrat, treba ih maknuti... Fašističke tipove, koji su skriveni po kojekakvim rupama, naša je dužnost, radnička dužnost, da ih pronađemo i uništimo. Svima treba biti jasno da će u našoj državi postojati pravda i zakonitost, ali za fašiste zakona u našoj državi nema. Jedini zakon koji ćemo promijeniti na njih jest — kuršum... Drugarice i drugovi! Hoću da vam kažem da je u vašim rukama sve, da pročistite odmah danas vaša poduzeća od fašističkih zlotvora. Radnici imaju puno pravo da ih na licu mjesta likvidiraju, bez obzira na to da li će netko reći da li imaju dozvolu od komande grada... Naša demokracija nije demokracija za one koji su se protiv demokracije borili." (Vjesnik, 17. svibnja 1945. stranica 2.)
Kad su se prije nekoliko godina u javnosti pojavili zahtjevi da bi poznati partizanski revolucionari Marko Belinić i Rade Bulat, zbog osnovane sumnje da su u vrijeme i nakon Drugog svjetskoga rata počinili zločine ili poticali na zločine, mogli biti izvedeni pred sud, njihov ratni drug Franjo Tuđman pozvao ih je na svečanost u prigodi Dana Državnosti 30. svibnja, s tim što je Marku Beliniću dao ničim nezasluženi čin generala Hrvatske vojske u pričuvi. Čemu se može nadati narod koji tako olako zaboravlja stare i nove laži i nepravde i usput ih slavi kao svoje velike pobjede?


PREIMENOVANJE TRGA
Preimenujmo i Zvonimirovu!

Piše: Dr.sc. Vlatko MICKOVIĆ, Zagreb


Podržavam iracionalni (a možda i nelegalni) prijedlog predsjednika RH Stipe Mesića da prije izbora i saziva Gradske skupštine Zagreb Josip Kregar promijeni ime Trga hrvatskih velikana u Trg žrtava fašizma, koji je iznio 5. svibnja 2000. ali samo uz jedan uvjet. Kako okružje današnjeg Trga hrvatskih velikana čine ulice s imenima hrvatskih velikana, ne može se mijenjati ime u Trg žrtava fašizma, a da se ne promijeni i Ulica kralja Zvonimira i preimenuje u Ulica Crvene armije. Prvo zbog toga jer kada je 1945. tom trgu nametnuto ime Trg žrtava fašizma, a na njemu je obješen muftija Ismet ef. Muftić, a Ulica kralja Zvonimira preimenovana je u Ulicu Crvene armije. Ni tada, a po prijedlogu predsjednika Mesića niti danas, hrvatski se narod ništa neće pitati, nego će o imenu ulice odlučiti nacionalne i ideološke manjine, a kako je i to problematično da li su i te manjine spremne i voljne na stalno nasilje, treba iskoristiti još par slobodnih dana pa onda da to sve skupa obavi na teret hrvatske budućnosti jedan čovjek.

   

KRIMINALIZACIJA DOMOVINSKOGA RATA
Rušenje svetinja

Piše: Mladen ROGIĆ, predsjednik Udruge HDDR Zagreba
i Zagrebačke županije

Kao hrvatski dragovoljac i invalid Domovinskog rata ogorčen sam postupcima sadašnje Vlade, izjavama premijera i predsjednika Republike Hrvatske. Svoja su predizborna obećanja odavno zaboravili. Očito da im nije u interesu revizija pretvorbe i raskrinkavanje kriminala kojim je praćena, rješavanje nezaposlenosti, stečajevi poduzeća te gomile gospodarskih i socijalnih problema koje guše Hrvatsku. Čini se da je njihova osnovna zadaća diskreditacija hrvatskih branitelja i Domovinskog rata u cjelini. Za njih su samo hrvatski branitelji problem koji treba hitno "rješavati" i što prije eliminirati.
Tako su i izjave Marinka Liovića došle kao naručene. Je li on uopće prijetio blokadom državnih granica i miniranjem turističke sezone, nije osobito važno, jer on očito predstavlja dobar materijal za pljuvanje po ljudima iz Rata. Kada Jakovčić prijeti autonomijom Istre, državni vrh mu ne prijeti preko novina da je terorist kojeg treba zatvoriti.
Kakvi su to ljudi koji navodno žele dati dignitet Domovinskom ratu, a ne spominju poklane Hrvate svojim međunarodnim prijateljima? Zbivanje u Gospiću premijer Račan je nazvao "događanjem naroda", što pokazuje izvjesnu sličnost u terminologiji s prekodrinskim mu kolegom. Vjerujem da je u državnom vrhu zavladala tuga kada su haaški istražitelji otišli iz Like neobavljena posla. Hrvatskim braniteljima se prijeti i ucjenjuje ukidanjem povlastica kao da ih uopće imaju. Koje su vam to inozemne usluge obećane na uštrb kriminalizacije naših vrijednosti i svetinja?

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.12.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]