SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

SVIJET

SUBOTA 13. svibnja 2000.SITUACIJA U ZAPADNOAFRIČKOJ ZEMLJI I DALJE NAPETA
UNATOČ ZATIŠJU U BORBAMA

Britanci u Sijera Leone poslali nosač aviona i 600 komandosa

U Sierra Leoneu zavladalo je zatišje, no nastavlja se evakuacija stranih državljana zbog čega su Britanci poslali nosač zrakoplova "Illustrious" i 600 marinaca - Kofi Annan oštro protiv intervencije izvan okrilja sve nemoćnijeg UN-a


FREETOWN (Hina/AFP/Reuters) — Tijekom noći između četvrtka i petka nisu zabilježene borbe u Sijera Leoneu, objavilo je u petak prijepodne ministarstvo informiranja te zemlje.
"Na području cijele zemlje nisu zabilježene nikakve borbe. Stanje je na svim bojišnicama mirno", kaže se u kratkom priopćenju koje je objavio državni radio.
Prema navodima tamošnje misije UN-a (UNAMSIL), u četvrtak je jednosatna silovita razmjena vatre između provladinih i pobunjeničkih snaga zabilježena tridesetak kilometara istočno od glavnoga grada Freetowna. Vladini izvori nisu potvrdili to izvješće. Prema procjenama nekih svjetskih humanitarnih organizacija, između 20 i 30 tisuća izbjeglica pobjeglo je u borbi iz okolnih područja u Freetown od početka ovoga tjedna.
Do zuba naoružani pripadnici provladine milicije Kamajor na ulicama glavnoga gradaU međuvremenu su britanski padobranci započeli s ophodnjama u različitim dijelovima Freetowna. Britanija je u petak u Sijera Leone poslala nosač zrakoplova "Illustrious" i dodatne snage od 600 marinaca koji broj britanskih vojnika na terenu povećavaju na 1500. Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane izjavio je da bi nosač zrakoplova trebao stići u Sijera Leone najkasnije u ponedjeljak.
U Sijera Leone je upućen i nosač helikoptera "Ocean" na kojem je osam helikoptera i 600 mornaričkih specijalaca, a trebao bi stići prije "Illustriosa", zajedno sa šest opskrbnih i brodova za potporu. Britanske postrojbe uspjele su ovaj tjedan evakuirati zrakoplovima 300 britanskih državljana te državljana zemalja Europske unije i Commonwealtha iz Sijera Leonea.
Prema riječima britanskog premijera Tonyja Blaira britanski se vojnici nipošto neće uključivati u borbe s pobunjenicima, već će u sljedećih mjesec dana nastaviti raditi na evakuaciji stranih državljana te pomagati pripadnicima UN-a u pokušaju da ponovno profunkcionira mirovni sporazum iz prošle godine.
Jordan i Indija, čiji se vojnici nalaze među petstotinjak ’plavih kaciga’ koje pripadnici pobunjeničke Revolucionarne ujedinjene fronte (RUF) drže taocima, upozorili su u petak protiv uporabe sile u pokušajima ponovne uspostave mira kako ne bi bili ugroženi životi pripadnika UN-a.
Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je u četvrtak na trenutačno puštanje svih zadržanih ili blokiranih pripadnika UN-a. On se, međutim, usprotivio razmišljanjima da bi ulogu UN-a u Sijera Leoneu mogle preuzeti neke druge snage izvan nadzora svjetske organizacije.
— Neki vjeruju da Ujedinjeni narodi ne mogu učiniti što treba u Sijera Leoneu i da bi, uz odobrenje Vijeća sigurnosti, tamo trebale biti poslane neke druge snage. No, dok je UNAMSIL na terenu, čvrsto smo protiv toga. Somalski je primjer već pokazao opasnosti od uključenja snaga izvan zapovjednog nadzora UN-a — kaže Annan.
BBC je objavio u četvrtak da su četiri vojna promatrača UN-a, tri Britanca i jedan Novozelanđanin, uspjela pobjeći iz zarobljeništva pobunjenika.


SVE POPULARNIJI ANTIMILOŠEVIĆEVSKI POKRET
SEBI ZADAO VJEROJATNI AUTOGOL

"Otpor" uskrsnuo
Dobricu Ćosića

Po mnogima pristupanjem Dobrice Ćosića, jednog od "očeva" srbijanske politike u posljednjih desetak godina, studentski pokret "Otpor" umnogome će izgubiti na svojem ugledu kojim je ugrozio i pojedine oporbene lidere


BEOGRAD (Hina) — Književnik, akademik i prvi predsjednik SRJ Dobrica Ćosić postao je članom pokreta "Otpor", jedne od udruga koja je među protivnicima vlasti Slobodana Miloševića. Nastao kao studentski pokret, "Otpor" je već u veljači ove godine proglasio da postaje narodni pokret u kojemu su dobrodošli svi oni koji su za smjenu sadašnje vlasti. Dobrica Ćosić se odazvao i izjavio da daje "ljudsku i moralnu potporu mladima koji ne pristaju na postojeći poredak i na društvo bez nade" onima koji su spremni "boriti se za slobodno, napredno i humano društvo".
Dobrica ĆosićĆosićevo ponovno pojavljivanje u javnom životu izazvalo je dosta komentara, više u kuloarima nego u javnosti, i postavilo pitanje je li "Otpor" njegovim ulaskom u ovaj pokret dobio ili izgubio.
Srbijanskim se vlastima Ćosićev postupak nije svidio. Čovjek koji u dijelu javnosti još ima neki ugled, unatoč političkom, pa i literarnom osporovanju, pristupio je pokretu koji je vlast proglasila "fašističko-terorističkom organizacijom". Jedan od visokih dužnosnika Socijalističke partije Srbije (SPS) i potpredsjednik jugoslavenske vlade Nikola Šainović izjavio je da Ćosić svojim najnovijim postupkom ne pridonosi nacionalnim i državnim interesima i da on zna da za takvo ponašanje postoji "odgovornost pred narodom i poviješću". Predsjednik Srpske radikalne stranke i potpredsjednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj, koji "Otpor" drži samo studentskim pokretom, poručio je Ćosiću da bi sada morao upisati neki fakultet.
Ćosićevo "uskrsnuće" nisu još komentirali čelnici oporbenih stranaka. No, mnogi oporbenjaci jedva prikrivaju netrpeljivost i prema "Otporu", posebno stoga što znaju da iza aktivista "Otpora" stoji dvadesetak sveučilišnih profesora sa svojim savjetima, da se ugled i utjecaj pokreta širi Srbijom i da nadmašuje domete oporbenih stranaka i njihovih lidera.
S druge strane, oporbenjaci koji su dosljedno u svim fazama bili protiv Slobodana Miloševića vjerojatno će ocijeniti da sa Ćosićem u svojim redovima "Otpor" gubi ugled. Ugledni intelektualci, izvan političkih stranaka, koji su bili spremni angažirati se u "Otporu", vjerojatno će odustati jer ne mogu sebi dopustiti da imaju bilo što zajedničko s Ćosićem, kojega drže jednim od odgovornih za sve što se dogodilo Srbiji i što je ona učinila s drugima. Ne zaboravlja se da je Ćosić jedan od potpisnika Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), da je titulu "oca nacije" dobio pričom o ugroženosti Srba u bivšoj Jugoslaviji, da je zaslužan za prerastanje nacionalističke u ratnu politiku i time odgovoran za sve njezine posljedice. Ćosićevo uključivanje u "Otpor" stoga mnogi s razlogom tumače kao pokušaj pranja ruku i savjesti. To isto bi mogli pokušati i svi ostali, uključujući i ratne zločince.


BROJ NEZAPOSLENIH U NJEMAČKOJ PAO ISPOD ČETIRI MILIJUNA
Kancelarov osmijeh
ni oporbene strelice ne gase

Kancelar Gerhard Schröder nije mogao skriti osmijeh zbog podatka o padu nezaposlenosti, što je bilo njegovo najkrupnije izborno obećanje, no oporba iz CDU-a tvrdi kako do toga nije došlo zbog politike vlade nego "unatoč njoj"

BERLIN: Branko MADUNIĆ


Njemački je kancelar Gerhard Schröder u četvrtak djelovao najopuštenije od dolaska na vlast, štoviše smijao se u parlamentarnim klupama zgrade berlinskog Reichstaga, počesto i dok su govorili najjači govornici oporbenih CDU/CSU.
Razlog tom raspoloženju jest početak ostvarivanja ključne političke zadaće njegova mandata — smanjenje nezaposlenosti — bez čijeg ostvarenja, kako je rekao Schröder kad je preuzimao mandat, ne bi imao smisla njegov dolazak na vlast. Naime, statistike govore da se broj nezaposlenih u Njemačkoj smanjio ispod četiri milijuna. Schröder je prognozirao da će za vrijeme njegova mandata pasti ispod 3,5 milijuna. Osim toga, njemački je kancelar u svojoj parlamentarnoj izjavi pročitanoj u ime vlade (pod naslovom "Njemačka u usponu") zastupnicima mogao iznijeti opću pozitivnu bilancu crveno-zelene koalicije.
Gerhard Schröder dobro vozi njemački strojGovoreći u ime oporbenih kršćanskih demokrata CDU/CSU, Friedrich Merz cinično je ustvrdio da "Njemačka nije u usponu", da se polet njemačkogA gospodarstva i pad nezaposlenosti dogodio "ne zbog politike crveno-zelene vlade — nego unatoč njoj". CDU je u raspravi kritizirao projekt uvođenja takozvane Zelene karte, kojom se omogućava dolazak do 20.000 stručnjaka iz zemalja koje nisu članice EU-a na rad u Njemačku, a bilo je i najava da bi se reforme mogle blokirati u gornjem domu parlamenta Bundesratu.
Schröder je, međutim, upozorio oporbene stranke da bi svojom opstrukcijom najavljenih poreznih reformi u gornjem domu bile odgovorne za zaustavljanje pozitivnog trenda pada nezaposlenosti. Neki kritičari crveno-zelene vlade priznaju činjenicu da je broj nezaposlenih u Njemačkoj ponovno manji od 4 milijuna, ali smatraju da nove brojke ne mogu biti povod veselju kancelaru Schröderu.
Primjerice, berlinski dnevnik "Tagesspiegel" piše: "Očekivana zlatna dekada s punom zaposlenošću još je tako daleko, prava utopija kao što je bila i prije godinu ili dvije. Zapravo je jaki pozadinski vjetar, koji puše njemačkim gospodarstvom, na tržištu radne snage trebao ostaviti dublje tragove."
Najveći razlog za zabrinutost jest razvitak na području bivšeg DDR-a. Tamo je, naime, situacija djelomice besperspektivna. Što se tiče nezaposlenosti, razlike između Istoka i Zapada se ne smanjuju, nego se još povećavaju. Nedvojbeno, tri dana uoči izbora za zemaljski parlament u najnapučenijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni Westfaliji (17 milijuna stanovnika) predstavnici berlinske savezne vlade su — poglavito socijaldemokrati — od poleta njemačkoga gospodarstva i pozitivnih gibanja na njemačkom tržištu rada dobili snažan vjetar u jedra, pa se u prognozama ne isključuje da im za sastav nove pokrajinske vlade u Düsseldorfu ne budu potrebni ni dosadašnji koalicijski partneri Zeleni.


FBI OTKRIO NATRUHE NOVOG OBAVJEŠTAJNOG SKANDALA
U STATE DEPARTMENTU
Špijuni se šuljaju
s "presicama" oko vrata?!

FBI je upozorio kako ima saznanja da se među stotinama akreditiranih predstavnika medija u State Departmentu kriju i strani špijuni s ne uvijek prijateljskim namjerama prema SAD-u, no Madeleine Albright poziva na "spuštanje lopte"

WASHINGTON: Miroslav COPIČ


Špijuni međunarodnih agentura uvlače se u američki State Department s - novinarskim akreditacijama! Kako se kaže u najnovijem izvješću FBI-a, u četvrtak stavljenom na raspolaganje medijima u Washingtonu, inozemni obavještajci već dugo vremena uspješno koriste krinku novinskih dopisnika kako bi se domogli pristupa unutar zidova američkog ministarstva vanjskih poslova.
— Ako to bude zatraženo, mi ćemo identificirati sve nositelje stalnih novinarskih propusnica koji, zapravo, predstavljaju obavještajne agente s ne baš uvijek prijateljskim namjerama prema SAD-u. Dakako da bi u tom slučaju sloboda kretanja bila svedena na odgovarajuću mjeru — kazao je Timothy Bereznay, jedan od šefova u FBI-evu Odjelu za nacionalnu sigurnost.
Američka državna tajnica Madeleine Albright, međutim, pokušala je biti i kratka i pribrana:
- Iznad svega - budimo oprezni. Nemojmo samo otići u bilo kakvu krajnost.
Medijske organizacije sa svih strana svijeta šalju svoje predstavnike u State Department, gdje - na briefinzima i press-konferencijama - vlada SAD-a objašnjava i brani svoju međunarodnu politiku. Oni su, međutim, za razliku od ostalih "običnih smrtnika", izuzeti iz pravila koje zahtijeva da "svaki strani državljanin" tijekom svoga kretanja unutar zidova State Departmenta mora biti u pratnji nekog od službenika ministarstva ili osoblja osiguranja. Bereznay u tome vidi "ozbiljni sigurnosni problem".
— Time se omogućava stalni i nekontrolirani pristup određenome broju agenata inozemnih obavještajnih službi — kaže Bereznay. On nije htio imenovati špijune među novinarskim perima, niti je imao namjeru navesti medije s kojima su asocirani "falši" novinari, niti inozemne agenture za koje dotični obavljaju svoje delikatne zadatke.
Ipak, FBI inzistira na tvrdnji kako "nema očite veze" između sakrivanja špijuna među akreditiranim novinarima i posljednjih slučajeva s nestalim laptop računalima u State Departmentu. Sve skupa, nestala su tri prijenosna računala, a za jedan od njih se vjeruje da sadrži "jako osjetljive podatke i analize" vezane za američku vanjsku politiku.
Razlog više da se vjeruje da su navodi FBI-a u cijeloj priči doista istiniti jest činjenica da agencija vrlo aktivno sudjeluje u procjeni sigurnosnoga stanja u State Departmentu, gdje su, uz nestale laptope kao epizodu koja je "prelila čašu", svakojaka "curenja", previdi, površnost i nepažnja gotovo postali svakidašnja pojava.
Trenutačno, u State Departmentu akreditirano je 467 predstavnika medija, u što spadaju i televizijske ekipe sa svim pratećim osobljem, a među njima je 56 stranih novinara.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.12.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]