SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

SPLIT

SUBOTA 13. svibnja 2000.PROMOTIVNA VOŽNJA
OD ZAGREBA DO SPLITA SA ŠPANJOLSKIM "TALGOM" ZA NEŠTO VIŠE OD ŠEST SATI:

VLAK ZVAN - ČEŽNJA

SPLIT DANAS
SPLIT DANAS

Nagibnim vlakom iz Zagreba doputovao i ministar mr. Alojz Tušek koji je, među ostalim, kazao kako bi obnovljenim tračnicama "Talgo" od Zagreba do Splita mogao stići za samo pet sati - Hoće li i kada Vlada i HŽ kupiti "Talgo", teško je reći, jer samo jedan vagon stoji oko milijun maraka

Piše: Mirjana LJUBIĆ
Snimio: Matko BILJAK


Pet vagona - pet milijuna marakaPromotivna vožnja nagibnim vlakom Talgo-200 iz Zagreba do Splita trajala je tek nešto više od šest sati, a kada se obnove tračnice na nekim dijelovima, mogao bi na istoj dionici stizati za samo pet sati, kazao je jučer na splitskom željezničkom kolodvoru mr. Alojz Tušek, ministar pomorstva, prometa i veza u Vladi Republike Hrvatske, okupljenim novinarima i brojnim uzvanicima. Vlakom koji je pristigao točno u podne doputovali su i dožupan Ante Nosić, dopredsjednik firme Talgo iz Španjolske, koja je proizvođač nagibnog vlaka, Louise Javiera de Oriol Diatz Bustamante, te generalni direktor Hrvatskih željeznica Dragutin Šubat sa suradnicima.
Pokusni vlak sastoji se od pet vagona, i to dva radna, vagon-bara, vagon-restorana i vagona prvog razreda od kojih je svaki dugačak 13 metara. U pokusnim vožnjama održanim u protekla dva tjedna ustanovljeno je da postoji mogućnost za znatno skraćivanje vremena putovanja, a da se pritom ne ugrozi prometna sigurnost i ne umanji vozna udobnost putnika.
Prometnik, ministar i »Talgo«— Ovaj vlak je pogodan na ovim našim prugama s velikim zavojima zbog svoje tehnologije, no cijena je prilično visoka za naše uvjete, jedan vagon stoji oko milijun maraka — kazao je Tušek, koji nije mogao precizirati kada će Vlada i Hrvatske željeznice kupiti vlak nagibne tehnologije.
U Splitu je jučer odmah nakon dolaska vlaka isti prezentiran, a mogli su se i razgledati vagoni. — Vozim se već duži niz godina na ovoj dionici vlakom, a ovaj nagibni vlak mogao bi nazvati samo vlak zvan čežnja — zaključio je dožupan Nosić tom prilikom.

   

EKOLOŠKI INCIDENT NEDALEKO OD IZVORA RIJEKE U SOLINU:
MAZUT PLIVA JADROM

Zbog pucanja cijevi u "Dalmacijacementovu" pogonu "10. kolovoz" u rijeku isteklo desetak litara mazuta - Brzom intervencijom radnika DC-a i "Ciana" zaustavljeno daljnje istjecanje. Kod ribogojilišta Hrvoja Rittermana postavljena zaštitna brana - "Cian" uklanja mrlje - Ivna Bućan iz Pokreta "Lijepa naša": Sramotno je to što se događa

Piše: Igor CAKTAŠ
Snimio: Jadran BABIĆ


»10. kolovoz« zagadio rijekuManji ekološki incident dogodio se jučer u ranim jutarnjim satima nedaleko od izvora rijeke Jadro u Solinu kada je zbog pucanja cijevi u Dalmacijacementovu pogonu 10. kolovoz u rijeku isteklo desetak litara mazuta. Zahvaljujući brzoj intervenciji radnika Dalmacijacementa i splitskoga "Ciana", koji su na teren stigli oko četiri sata, zaustavljeno je daljnje istjecanje mazuta u rijeku, mrlje na vodi su sanirane, pa nije došlo do težih posljedica.
Djelatnici Ciana, njih 12, postavili su zaštitnu branu kod ribogojilišta Hrvoja Rittermana, te kod mosta nizvodno od 10. kolovoza, a nakon toga su mrlje mazuta sanirali disperzantima — razgrađivačima ugljikovodika. Prema riječima Petra Bojića, direktora Ciana, i Drage Tudića, Cianova stručnog suradnika, djelatnici te tvrtke će u sljedećih nekoliko dana u potpunosti ukloniti mrlje mazuta. Slijedi im i čupanje riječne trave za koju se mazut zalijepio te redoviti nadzor.
Radnik »Dalmacijacementa« pokazuje gdje je pukla cijevNa teren su ubrzo izišli i odgovorni ljudi iz Dalmacijacementa, predvođeni Mijom Rakom, direktorom proizvodnje i održavanja, koji je šef 10. kolovoza, zatim državna vodoprivredna inspektorica Slavica Čikotić, te predstavnici Hrvatskih voda. Predsjednik Uprave Dalmacijacementa Vinko Janjak naredio je da 10. kolovoz na tri-četiri dana prestane s radom dok se ne sanira onečišćenje i u potpunosti ne zamijeni oštećena cijev.
Ekoincident bi vjerojatno prošao nezapaženo da nije ekologa poput Ivne Bućan, predsjednice kaštelanskog ogranka Pokreta prijatelja prirode Lijepa naša, koja s Dalmacijacementom "ratuje" u Kaštelima dugi niz godina, boreći se protiv zagađivanja zraka iz kaštelanskih pogona.
»Cianova« brana nizvodno od »10. kolovoza« zaustavlja mazut— Na sreću, nema opasnosti za izvor Jadra jer se tvornica nalazi ispod njega. Sramotno je to što se događa jer se još teži incident kod 10. kolovoza dogodio prije dvije godine. Neka multinacionalna kompanija Readymix, većinski vlasnik Dalmacijacementa sa sjedištem u Londonu, napravi takav incident u Engleskoj i izlije mazut u neku englesku rijeku, pa biste vidjeli koliko bi radili! Treba zatvoriti 10. kolovoz ako su već čelnici RMC-a i Dalmacijacementa odlučili ulagati u ekološku zaštitu pogona Sv. Juraj i Sv. Kajo — bila je energična Ivna Bućan.
Ribe nisu zaplivale leđno, što je najbolji dokaz da incident nije bio težak, ali ako su djelatnici Rittermana i kupci, koji su jučer morali preskočiti ručak s pastrvama, imali razumijevanja za DC, labud Roko i njegov kompanjon lutalica vjerojatno su cementaše poslali k vragu. Lutalica je pobjegao, a Roko je dugo čistio tamne mrlje mazuta sa snježnobijelog perja.

   

ŽIVOTNA DRAMA PRVE DAME HRVATSKOGA GLUMIŠTA
ODLUKA SPLITSKOG CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB:
Ivica Restović privremeni skrbnik Zdravke Krstulović

Zdravka Krstulović će biti smještena u varaždinskom Domu koji pruža optimalne uvjete za njegu, izjavio je nekadašnji intendant splitskog HNK Ivica Restović

Piše: Marina PROTIĆ


Splitskog odvjetnika i nekadašnjeg intendanta HNK Split Ivicu Restovića jučer je splitski Centar za socijalnu skrb imenovao privremenim skrbnikom teško bolesne glumice Zdravke Krstulović. Centar je, naime, pokrenuo pred sudom postupak za utvrđivanje poslovne sposobnosti Zdravke Krstulović i stoga je morao imenovati privremenog skrbnika koji će voditi računa o njezinim interesima i pravima, uključujući njezin smještaj kao i mjesto smještaja, kazao nam je Luka Milanović, ravnatelj Centra, dodajući kako ne zna koliko bi dugo postupak pred sudom mogao trajati.
— Zdravka Krstulović će od subote (danas) biti smještena u Domu u Varaždinu koji pruža optimalne uvjete za njezin boravak i potrebnu njegu jer su, na žalost, konzultacije s liječnicima koje smo obavili Zdravkina kći i ja pokazale da se smještaj izvan obiteljskog doma ne može izbjeći — izjavio nam je Restović. O troškovima smještaja neće trebati brinuti, vjeruje Restović, jer su pomoć u vezi s tim ponudili Mani Gotovac, intendantica splitskog HNK, Ministarstvo kulture RH te Grad Split.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.12.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]