SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

PODLISTAK

SUBOTA 13. svibnja 2000.ZLOČINI ARMIJE BiH NAD HRVATIMA

6

Novi Travnik:
Rafalima po susjedima

Prije sukoba časnici Armije BiH uvjeravali su hrvatsko stanovništvo u Šenkovićima da ne strahuje i da može mirno živjeti sa svojim susjedima Muslimanima-Bošnjacima. Napad na selo izvelo je 700 vojnika Armije BiH, među njima je bilo mudžahedina, a zapovijedao je stanoviti Ćurić, po zanimanju hodža u jednom bugojanskom selu

Piše: Ivica MLIVONČIĆ


Novi Travnik je tipično nacionalno miješano područje u BiH. Po popisu stanovništva 1991. godine općina je imala 30.713 stanovnika, a od toga su Hrvati činili 39,59 posto, Muslimani-Bošnjaci 37,85 posto i Srbi 13,33 posto. Udio Hrvata u ukupnom broju stanovnika se stalno smanjivao, na popisu 1971. bilo ih je 43,1 posto, a 1981. godine 40,3 posto. Opadao je udio i srpskog, a rasto udio muslimansko-bošnjačkog naroda.
Za srpske agresije Hrvati i Muslimani-Bošnjaci se zajednički brane. Pred srpskom agresijom na drugim područjima bježe i Hrvati i Muslimani-Bošnjaci i nastanjavaju se u gradu i selima i to u srpskim kućama i stanovima, jer su se Srbi povukli na srpski teritorij. Taj pritisak izbjeglica potiče napetosti i razne male sukobe između dva naroda.

Topništvom na bolnicu

U listopadu 1992. godine počinju otvoreni sukobi između Armije BiH i HVO-a, a poprište sukoba je sam grad Novi Travnik sa selima Šenkovci, Sinokos, Donje Pećine i Opara. U tim borbama poginulo je 15 vojnika HVO-a, a Armija BiH po prvi put upotrebljava topništvo i uništava ratnu bolnicu i zapovjedništvo HVO-a. U Travnju 1993. godine dolazi do jačeg zaoštravanja odnosa između dva naroda. Armija BiH je 13. travnja kidnapirala tri hrvatska časnika i vozača brigade "Stjepan Tomašević" što je dodatno zaoštrilo odnose, a napadi na Vitez i Busovaču još više potiču strah i najavljuju sukobe. Bila je to akcija Armije BiH kojoj je bio cilj zauzeti cijelu Lašvansku dolinu, a koju je najavljivao potpredsjednik predsjedništva BiH dr. Ejup Ganić izjavivši Reuteru: "Mi ćemo zauzeti Lašvansku dolinu, zatvorili smo krug i osigurali naše prostore u stanovitoj mjeri".
U ratnom sukobu između Armije BiH i HVO-a muslimansko-bošnjačke snage počinile su 63 ratne žrtve nad Hrvatima u općini Novi Travnik. Od toga broja bilo je 11 djece, 48 odraslih civila i 4 zarobljena i ubijena vojnika HVO-a. Sredinom travnja 1993. u selu Zanepići bilo je 9 žrtava, 6. lipnja u Novom Travniku 30, 11. lipnja u Budušićima 3, 13. lipnja u Kasapovićima 3, 17. lipnja u Novom Travniku 1 i u Rastovcima 7 žrtava 25. listopada 1993. godine.

Ubijena i osmomjesečna beba

Napadači su ostavljali svoja obilježja na kućama protjeranih HrvataSelo Zanepiće Armija BiH je potpuno očistila od Hrvata, njihove kuće su opljačkane i spaljene. Za tih napada ubijeni su Mijo Vrhovac, Ivica Vrhovac, Niko Vrhovac i Niko Šiška. Niko Vrhovac je ustrijeljen iz blizine metkom u glavu, a potom mu je vojnik Armije BiH zabio nož u srce. Od granata topništva Armije BiH u selu je poginulo pet civila.
Selo Šenkovići bilo je nacionalno miješano, a na njega je 9. lipnja 1993. godine izvršen napad sa sve četiri strane. Jedan svjedok je izjavio da je čuo Mustafu Prlendu iz Sjenokosa kako psuje "majku ustašku". Vojnici Armije BiH pozvali su Josipa (56) i Zdravka (23) Jurišića da iziđu iz kuće. Čim se Josip pojavio na vratima, a bio je nenaoružan, sasječen je iz automatskog oružja. Kad je čuo pucanj na vrata je provirio sin mu Zdravko i u isti mah bio je ubijen. Svjedok toga ubojstva izjavio je: "Nisam vjerovao da će nas naši susjedi Muslimani tako napasti i hladnokrvno ubijati. Do tada su prema nama bili učtivi, jedni drugima smo išli na kavu, na sprovode...".
Prije sukoba časnici Armije BiH uvjeravali su hrvatsko stanovništvo u Šenkovićima da ne strahuju i da mogu mirno živjeti sa svojim susjedima Muslimanima-Bošnjacima. Napad na selo izvelo je 700 vojnika Armije BiH, među njima je bilo mudžahedina, a zapovijedao je stanoviti Ćurić, po zanimanju hodža u jednom bugojanskom selu.
Od hitaca snajperista ginu mnogi civili u gradu Novom Travniku. Među snajperistima uočeni su članovi sportske streljačke čete iz Zenice. Jedan otac je svjedočio kako je iz snajpera ubijena njegova petogodišnja kćerkica. Ona se igrala oko jednog napuštenog automobila i tu je pogođena 30. rujna 1993. godine metkom u glavu.
Prostrijelna rana bila takva da nije bilo nade da će preživjeti. Prebačena je u bolnicu, ali je preminula na samom ulazu. U selu Rostovci 25. listopada 1993. godine prodrli su mudžahedini, pripadnici 7. muslimanske brigde Armije BiH, i poklali sedam hrvatskih civila, a dječaku Goranu Lešiću su polomili noge i ruke. Mala Nataša je 7. listopada 1993. pogođena puščanim zrnom iz snajpera ravno u srce, a pokopana je noću. Iz snajpera je 3. ožujka 1994. godine ubijena osmomjesečna beba u majčinu naručju.

Obeščašćene crkve i groblja

U sukobu Armije BiH i HVO-a stradali su katolički sakralni objekti, mnoga groblja su oštećena i obeščašćena. Župna crkva u Novom Travniku je oštećena gelerima i granatama, župna crkva u Pećinama je razrušena, inventar je polomljen ili opljačkan, krov je stradao, crkveni arhiv, knjige i ostala crkvena dokumentacija su nestali, a pred sam Božić 1996. godine podmetnut je oganj pod crkvu i župnu kuću pa je izgorjelo ono što je ostalo. Župna crkva u Rastovcima je devastirana i opljačkana, prozori i vrata su polupani, oštećeni su krov i južni zid. Filijalna crkva u Sebešiću također je demolirana, vrata i prozori su polupani ili odneseni, lim s krova je skinut i opljačkan. Ono što nisu učinile postrojbe Armije BiH dokrajčile su "snage za brzo djelovanje", Britanski bataljun Unprofora je izvodio vježbe na prostoru Sebešića i kapelom se koristio kao metom za artiljerijsko gađanje.
(nastavlja se)

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.12.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]